Calathea oppenheimiana
Calathea oppenheimiana
€ 6700 incl. BTW

Calathea - Pauwenplant

Kies hier een prachtige pauwenplant

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
5 producten
 1. Calathea oppenheimiana kamerplant
  Calathea oppenheimiana Pauwenplant
  120 cm 27 cm
  € 6700 incl. BTW
 2. Calathea flamestar kamerplant 1
  Calathea Flamestar Pauwenplant
  70 cm 19 cm
  € 2200 incl. BTW
 3. Calathea Leopardina kamerplant kopen via webshop
  Calathea Leopardina Pauwenplant
  55 cm 17 cm
  € 1700 incl. BTW
 4. Calathea crocata plant
  Calathea crocata Pauwenplant
  50 cm 14 cm
  € 1900 incl. BTW
 5. Calathea Network kamerplant kopen bij 123planten
  Calathea network Pauwenplant
  50 cm 17 cm
  € 2800 incl. BTW
Van laag naar hoog sorteren
per pagina
5 producten

Soorten Calathea


Calathea kopen

De Calathea staat ook wel bekend als de Schaduwplant. Het mooie aan de Calathea is dat hij 's nachts zijn bladeren sluit om deze vervolgens bij de eerste zonnestralen weer te openen. Qua standplaats is de Calathea uitermate geschikt voor een plekje in de half schaduw of schaduw. Wat betreft de watergift dient de grond continue licht vochtig te zijn. 

 • Voordelige kamerplant
 • Sluit zijn bladeren sierlijk in de avond
 • Geschikt voor een standplaats verder van het raam
 • Onderhoud vergt enige kennis
 • Gevoelig voor tocht en droge lucht
 • Grond moet constant licht vochtig zijn

Calathea FAQ

Hoe kan ik de Calathea bladeren stofvrij maken?

Je kan het beste bij een Calathea met een plantenspuit te werk gaan. De bladeren zijn vrij dun en kunnen niet tegen een te harde waterstraal. Het sproeien van de plant verhoogt de luchtvochtigheid, verwijderd stof en is preventief tegen ongedierte. Hierdoor raden we aan de Calathea regelmatig te besproeien.

Moet een Calathea gesnoeid worden?

De Calathea mag best gesnoeid worden. Dit doe je door de (lelijke) bladeren en stengels af te knippen met een snoeischaar. Snoei niet te veel weg van de plant, de plant heeft blad nodig om weer te kunnen groeien. Je kan het blad het beste zo dicht mogelijk bij de grond af knippen. Het snoeien is niet noodzakelijk, de plant zal namelijk nooit heel groot worden.

Waarom krijgt een Calathea bruine bladranden?

Bruine bladranden komen, bij een Calathea, vaak door te weinig water of een te lage luchtvochtigheid. Geef in dit geval de Calathea meer water of besproei de plant vaker. Ook is het verstandig de grond om de zoveel tijd te controleren door je vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te stoppen. Dan kan je beter in de gaten houden of je te veel of te weinig water geeft.

Zijn het niet de randen, maar bruine vlekken op het blad? Dan is het vaak de standplaats. De plant kan op een te zonnige plek staan of op een plek naast een verwarming. Dit komt de plant niet ten goede. Zet de plant in dit geval op een andere plek.

Hoevaak moet je een Calathea water geven?

De grond van een Calathea moet gedurende het jaar lichtvochtig blijven. De plant zelf verbruikt relatief veel water. Wel is de Calathea gevoelig voor te veel water. Controleer dus regelmatig de grond door je vingers in de grond te steken en geef niet te veel water in een keer.

Waarom hangt mijn Calathea?

Als de plant slap gaat hangen, is dit vaak een signaal dat de Calathea te weinig water heeft gekregen. Controleer in dit geval de grond en geef de plant meer water als de grond droog aanvoelt. Ook kunnen de bladeren gaan opkrullen als de plant te weinig water heeft gehad. Dit is niet het oprollen wat de plant normaal gesproken doet. Zorg er voor dat bladeren niet te vaak gaan hangen.

Waarom krijgt mijn Calathea gele bladeren?

Een kamerplant zal het oude blad altijd afstoten om ruimte te maken voor nieuw blad. Dit kan het gele blad verklaren. Ook kan het komen door te veel water. Geel hangend blad kan een teken zijn van wortelrot. Vaak heeft de plant dan ook een stinkkende geur en een zachte stam. Meestal is de plant in het geval van wortelrot niet meer te redden.

Waarom groeit mijn Calathea niet?

Het kan zijn dat de plant niet genoeg ruimte heeft in de pot om meer wortels aan te maken, die het nieuwe blad zullen ondersteunen. Zet de Calathea in dit geval in een grotere plantenbak.

Ook kan het komen door de verzorging. Als de plant te weinig licht, water of voedingsstoffen heeft kan de plant minder groeien. Als de plant net is gekocht, kan het ook zo zijn dat de plant simpelweg moet wennen aan de omgeving. Raak dus niet gelijk in paniek als de plant de eerste week geen nieuw blad aanmaakt. In de winter en herfst zal de plant ook minder groeien.

Waarom beweegt een Calathea?

Calathea’s groeien in de natuur op donkere plekken. De plant gebruikt het bewegen om zo veel mogelijk licht te kunnen ontvangen. De onderkant van veel Calathea’s is hierdoor ook donker paars. Deze donkere kleur trekt het licht aan, waardoor de plant op donkere plekken kan overleven. De lichtere soorten van de Calathea groeien op lichtere plekken en zullen hierdoor ook minder bewegen.