Calathea verzorging

De Calathea is een prachtige plant met een unieke uitstraling, maar helaas niet de makkelijkste om te verzorgen. De Calathea is familie van de Marantaceae. De plant is afkomstig uit de oerwouden in Zuid-Amerika en het Amazone gebied. De Calathea groeit hier van nature in de schaduw. De Calathea heeft een grote diversiteit aan bladeren. Deze variëren van ribbel tot spits tot golven en ovaal van vorm.

Bijzonder aan de Calathea is dat de bladeren ‘leven’. De plant sluit 's avonds zijn bladeren om deze 's morgens weer te openen. Dit proces kan een ruisend geluid opleveren. Hierdoor staat de plant ook wel bekend als ’the living plant’. Calathea’s danken hun naam aan het Griekse woord ‘kalathos'. Dit betekent korf of mandje en doelt op de bladeren van de plant.

Calathea verzorging
 1. Calathea Leopardina
  € 10,00 incl. BTW
  Calathea Leopardina Pauwenplant
  65 cm 17 cm
 2. Calathea Network
  € 50,00 incl. BTW
  Calathea Network Pauwenplant
  85 cm 32 cm
 3. Calathea Pauwenplant
  € 47,00 incl. BTW
  Calathea Medallion Pauwenplant
  80 cm 27 cm
 4. Calathea Wavestar
  € 42,00 incl. BTW
  Calathea Wavestar Pauwenplant
  100 cm 27 cm
 5. Calathea Ornata
  € 15,00 incl. BTW
  Calathea Ornata Pauwenplant
  65 cm 19 cm

Calathea water geven

Je kunt de Calathea het beste regelmatig kleine hoeveelheden water geven. In de zomerperiode is het verstandig om de plant tweemaal per week water te geven. In de winter mag je gerust wat minder water geven. Het is van belang dat de Calathea in lichtvochtige grond staat, zonder dat er hierbij een laag water onder in de pot vormt. Door zijn oorsprong uit het vochtige Amazone regenwoud is het van belang dat de grond nooit droog staat.

Bij het controleren van de vochtigheid van de aarde is het van belang om je vinger diep in de aarde te steken. De toplaag kan misleidend zijn. De Calathea krijgt snel last van wortelrot bij te veel water. Deze wortelrot uit zich in bruine bladranden.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

De Calathea verlangt een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid van de plant verbeteren. In de winter wanneer de kachel weer aan gaat is het van belang om de plant op zijn tijd een sproeibeurt te geven. Hierdoor blijft de Calathea gezond. Tevens behoudt de plant langer zijn sierwaarde en werkt het preventief tegen spint en andere ongedierte. Behalve dat een sproeibeurt goed is voor de vitaliteit van de plant werkt het ook goed om stof van de plant te verwijderen.

Licht en warmte

Plaats de Calathea op een standplaats met half schaduw zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht is schadelijk voor de plant en zal leiden tot bruine randen op de bladeren.

De Calathea verlangt naar een hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant daarom niet op een standplaats met tocht. De Calathea staat graag in een warme ruimte.

De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kun je het beste een afstand van twee tot vier meter aanhouden. Voor een raam op het zuiden is een afstand van drie tot vier meter aan te raden.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
'S nachts: 16 ℃

Calathea verpotten

Verpot een Calathea eens per twee á drie jaar, of wanneer de pot te klein wordt. Verpot de plant bij voorkeur in de lente. In deze periode herstelt de plant sneller van eventuele beschadigingen. Je kan de Calathea ook direct na aanschaf verpotten. Gebruik hiervoor een plantenbak met een diameter die minimaal twintig procent groter is dan de kweekpot. Op deze manier heeft de plant meer ruimte om zijn wortelstelsel uit te breiden en verse grond om voedingsstoffen uit op te nemen.

Calathea bemesten

De Calathea wenst niet veel voeding en haalt de meeste benodigde voedingsstoffen uit de aarde. In de zomer kan de plant wel wat extra voeding gebruiken. Gebruik hiervoor groene kamerplanten voeding. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking en gebruik nooit meer dan staat aangegeven. Te veel voeding is slecht voor de plant en de wortels. In de winter en herfst is bemesten niet nodig. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor de plant.

Calathea onderhouden

Verkleurde bladeren

Bij de Calathea vervaagt de bladtekening wanneer het blad ouder wordt. Je kan dit blad gemakkelijk wegknippen. Krullend of verdroogd blad kan duiden op een te warme standplaats of te weinig water. Een lage luchtvochtigheid leidt tot een minder vitale plant en tast ook zijn sieraarde aan.

Snoeien

Oude lelijke blaadjes kun je eenvoudig laag bij de grond afknippen. Het voordeel hiervan is dat de plant energie bespaart en zijn sierwaarde behoudt.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door scheuren. Zorg er hierbij wel voor dat elke scheut minimaal drie bladeren heeft. Plaats de Calathea vervolgens op een warme en schaduwrijke plek. Na verloop van tijd zullen er wortels worden aangemaakt en verschijnen er nieuwe bladeren.

Bloeit de Calathea?

Calathea's zijn geliefd vanwege hun prachtige bladeren die in vele varianten voorkomen. De Calathea is een soort die niet snel tot bloei komt. Er zijn wel soorten die bloemen produceren, denk hierbij aan de Calathea Crocata.

Giftig

Calathea's zijn niet giftig.

Ziektes

De Calathea kan last krijgen van spint met name wanneer de kachel aangaat in het najaar. Deze droge lucht zorgt voor een toename van ongedierte. Sproeien is hierbij al een goed preventie middel aangezien ongedierte slecht bestand is tegen een vochtige omgeving. Ter bestrijding van spint kun je het beste een bestrijdingsmiddel kopen, dit kan zowel chemisch als biologisch.

Soorten

Hieronder zie je de meest populaire Calathea soorten die 123planten geregeld te koop aanbied.

Calathea

Calathea Zebrina

Deze Calathea dankt zijn naam aan zijn prachtige bladmotief. De bladeren bestaan uit een donkergroene onderkleur en felgroene zebrastrepen.

Calathea Whitestar

Calathea Whitestar

De Calathea Whitestar is de meest witte Calathea die je kunt kopen. De bladeren hebben een typische paarse onderkant en een witte bladnerf aan de bovenzijde.

Calathea Warcewiczii

Calathea Warcewiczii

De Pauwenplant Warcewiczii is de Calathea met de meest zachte bladeren, het is bijna lekker om ze te strelen. Ook dit soort Calathea heeft de kenmerkende paarse onderkant bij de bladeren en een diepgroene bovenzijde.

Calathea Wavestar

Calathea Wavestar

Het blad van een Calathea Wavestar lijkt op het lemmet van een kartelmes, vandaar ook de naam Wavestar. De Calathea staat bekend als living plant omdat hij zijn bladeren opent en sluit, men zegt dat je dat bij deze soort het beste kunt zien.

Calathea Wavestar

Calathea Triostar

Calathea Triostar

De Calathea Triostar dankt zijn naam aan de Tri Colores die zich aan de bovenzijde van het blad in speelse samenstelling combineren. De bladeren zijn afwisselend roze/wit en groen en dit zorgt voor een enorm speels effect.

Calathea Suprisestar

Calathea Suprisestar

De Calathea Suprisestar is de meest donkere Calathea die er is. Hij heeft een diepe paars, bijna zwart, blad gevuld met een roze randje.

Calathea Ornata

Calathea Ornata

Het mooie aan de Calathea Ornata is dat zijn bladnerven wit zijn op een neutraal groene basis. Ook deze Pauwenplant heeft de kenmerkende paarse onderzijde.

Calathea Medaillon

Calathea Medallion

De meest bekende Calathea kamerplant is de Pauwenplant Medaillon. Dit soort komt in een huiskamer het gemakkelijkst tot bloei en produceert donkergroene bloemen die recht omhoog staan. Hiernaast lijkt het bladmotief op een bloem met afwisselende groen tinten.

Calathea Medallion

Calathea Insignis

Calathea Insignis

De Calathea Insignis lijkt alsof hij vlekken op het blad heeft, dat is echter zijn normale bladmotief. Een frisgroene onderkleur met diep donkere spikkels. Deze Calathea Pauwenplant is een erg mooie en exclusieve Calathea.

Calathea Makoyana

Calathea Makoyana 

De Calathea Makoyana heeft een mooi rond lichtgroen blad, waarbij er met een donkergroen bladpatroon een motief op het lichtgroene blad staat. 

Calathea Makoyana

Calathea Gecko

Calathea Gecko

De Calathea Gecko is een mooie bloeiende kamerplant met groen blad, waarbij de rand wat lichter is qua kleur. De plant staat bekend om de roze bloem op een hoge stengel.

Calathea Gecko

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie