Sansevieria verzorging

Sansevieria's zijn planten die weinig water verbruiken en daarom een plantensoort die makkelijk te onderhouden is. De vrouwentong heeft weinig water nodig. Het is daarom beter voor de plant om bij twijfel geen water te geven omdat dit wortelrot kan veroorzaken. De plant kan op verschillende plekken staan, zowel in de zon als in de schaduw.

De Sansevieria trifasciata groeit van oorsprong in Afrika. In Nederland staan deze kamerplanten beter bekend als Vrouwentongen en in België als Wijventongen. De Sansevieria behoort sinds 2017 bij de plantenfamilie van de Dracaena, onder de naam Dracaena trifasciata. De Dracaena en de Sansevieria hebben veel overeenkomsten qua verzorging. Aangezien de naam Sansevieria bekend is als soort op zichzelf, zullen we beide soorten gesplitst houden in verzorgings- en verkooppagina.

Meer over de verzorging van de Vrouwentong lees je op deze pagina.

Sansevieria verzorging

Samenvatting
Weinig
Half schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig
Bij twijfel geen water geven.

Sansevieria verzorging

Sansevieria's zijn planten die weinig water verbruiken en daarom een plantensoort die makkelijk te onderhouden is. De vrouwentong heeft weinig water nodig. Het is daarom beter voor de plant om bij twijfel geen water te geven omdat dit wortelrot kan veroorzaken. De plant kan op verschillende plekken staan, zowel in de zon als in de schaduw.

De Sansevieria trifasciata groeit van oorsprong in Afrika. In Nederland staan deze kamerplanten beter bekend als Vrouwentongen en in België als Wijventongen. De Sansevieria behoort sinds 2017 bij de plantenfamilie van de Dracaena, onder de naam Dracaena trifasciata. De Dracaena en de Sansevieria hebben veel overeenkomsten qua verzorging. Aangezien de naam Sansevieria bekend is als soort op zichzelf, zullen we beide soorten gesplitst houden in verzorgings- en verkooppagina.

Meer over de verzorging van de Vrouwentong lees je op deze pagina.

Sansevieria water geven

Sansevieria water geven

Sansevieria's verbruiken zeer weinig water. De ''enige'' manier om een Vrouwentong dood te krijgen, is door de kamerplant te veel water te geven. Het is daarom beter om bij twijfel geen water te geven. Het is van belang dat alle aarde goed is opgedroogd, voordat de Sansevieria opnieuw water krijgt. Anders is er kans op wortelrot. De plant kan hier na verloop van tijd aan overlijden.

In de winter kan de Sansevieria gerust 6 tot 8 weken zonder water. Gedurende de groeiperiode (lente en zomer) is eens per 2 weken voldoende. Tijdens een hittegolf mag de Sansevieria wel een extra gietbeurt.

De hoeveelheid is onder andere afhankelijk van de potmaat en lichtintensiteit. Hoe groter de pot, hoe meer water de grond kan opnemen. Daarnaast is het zo dat een Sansevieria voor een raam op het zuiden wel 2 tot 3x zoveel water nodig heeft als een kamerplant voor een raam op het noorden. Controleer dus regelmatig de grond door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Voelt de grond na 3 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per drie weken water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kun je eenmaal per 6 weken water geven. Naast waterregulatie zorgt het natuurlijke vulcastrat substraat er ook voor dat de grond is voorzien van natuurlijke voedingsstoffen, voldoende voor een periode van 6 maanden.

Sproeien

De Sansevieria kan uitstekend tegen droge lucht. Sproeien is daarom niet noodzakelijk. Het sproeien van de plant kan wel voordelen hebben voor de plant. Het kan namelijk stof van de bladeren verwijderen, wat de sierwaarde en gezondheid van de plant kan verbeteren. Ook kan het mogelijk ongedierte van het blad verwijderen. Zorg er bij het sproeien wel voor dat de grond niet te nat wordt. Ook is het handig om de bladeren droog te maken na het sproeien, dit voorkomt namelijk brandplekken.

Licht en warmte

Waar kan je de Sansevieria het beste neerzetten? De Sansevieria stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Je kan de succulent op een zonnige plek neerzetten of juist op een plek verder van het raam. Een afstand van meer dan 4 meter van het raam wordt afgeraden.

Wanneer de Sansevieria verder van het raam staat, zal de waterbehoefte minder worden en zal de plant minder snel groeien dan op een zonnige plek voor het raam. Op een zonnige plek zal het blad ook lichter van kleur worden. Op een plek wat verder van het raam wordt het blad juist donkerder. Daarom is het voor sommige soorten mooier, als ze net ietsjes verder van het raam staan, om hun donkere kleur te behouden.

Minimale temperatuur

Overdag: 6 ℃
's Nachts: 0 ℃
Sansevieria blad

Sansevieria verpotten

Sansevieria in pot

Wanneer kan je de Vrouwentong het beste in een grotere pot zetten? We raden aan de plant direct na aanschaf te verpotten Als je de plant al een tijdje hebt staan, is de lente de beste periode. Dit omdat mogelijk beschadigde wortels dan beter kunnen herstellen. De Sansevieria is niet een hele snelle groeier, hierdoor raden we aan om eens in de 2 -3 jaar de plant in een grotere pot neer te zetten. Als de plant op een donkere plek staat kan dit nog langer wachten.

Gebruik voor het verpotten een sierpot, waarbij de diameter minimaal 20% breder is dan de vorige. Gebruik universele potgrond, cactusgrond of vulcastrat. De Sanseveria kan aardig sterke wortels krijgen, daardoor is het beter om de plant om de zoveel tijd te verpotten voordat er te veel druk op de pot komt te staan.

Het plaatsen in een grotere pot heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor een grotere waterbuffer, waardoor je minder water hoeft te geven. Ook zit er in de nieuwe grond weer nieuwe voedingstoffen voor de plant. Dit zorgt er voor dat de plant gezond verder kan groeien.

Extra voeding voor de Sansevieria

Een Sansevieria groeit niet snel en heeft daarom maar weinig voeding nodig. Geef alleen in de lente of zomer een lage dosering vloeibare voeding. Ongeveer 1/4 van hetgeen dat er op de verpakking, van de kamerplantenvoeding, staat vermeld. Ook kan je er voor kiezen om speciale voeding voor Cactussen te gebruiken. Hierbij wordt er al rekening gehouden met de behoefte van de Sansevieria. Als je een Sanseveria te veel voeding geeft, zal de grond erg zuur worden. De wortels kunnen hierdoor beschadigen.

Sansevieria's

Sansevieria onderhouden

Sansevieria stengel

Verkleurde bladeren

De Sansevieria wordt donkerder van kleur, als deze verder van het raam staat, of lichter indien de standplaats dicht bij het raam is. Beide standplaatsen zijn prima. Mocht de Sansevieria last krijgen van bruine bladranden of bruine vlekken, dan is dit vaak een teken dat de plant te veel water ontvangt. Geef in dit geval de plant minder water.

Snoeien

Een Sanseveria kan niet gesnoeid worden. De groei zal dan stoppen. Over het algemeen worden Sansevieria's niet groter dan 150cm, daarna vallen ze van nature gewoon om. Mocht de kamerplant toch te groot worden, dan kan je het beste de grootste bladeren verwijderen door deze op de bodem af te snijden. Snoeien halverwege het blad kan wel, maar is niet altijd mooi. Bruine vlekken kunnen simpelweg weggesneden worden.

Sansevieria stekken

Het vermeerderen kan door stekken of scheuren. Bij een bladstek knip je het blad in stukken van ongeveer 10 cm. Vervolgens laat je deze stukken in het water wortelen. Deze methode kan wel langer duren voordat je een volledige plant hebt. Bij de scheurmethode gaat dit sneller. De bladeren, die je uit de grond ziet komen, kunnen makkelijk worden losgehaald met de wortels vanuit de kluit. Hoe meer wortels er aan het blad zitten, hoe beter.

Vervolgens kan het blad op water worden gezet. Als er genoeg wortels aan het blad zitten kan het ook direct in de grond worden geplaatst. Bij het scheuren blijft de kleur behouden. Bij het stekken van bonte exemplaren zal de plant verder groeien als een groen exemplaar.

Bloeit de Sansevieria?

De Sansevieria kan bloeien als kamerplant. Het is echter beter om de bloemen te verwijderen, om de plant zijn energie te sparen. Verder kan de bloem een zoete geur verspreiden.

Giftig

Sansevieria's zijn lichtelijk giftig. Pas op dat kinderen of dieren er niet van eten of op knagen/bijten. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten. Neem bij inname, of bij twijfel, contact op met de huis-/dierenarts.

Ziektes

De Sansevieria heeft zelden last van ziektes. Een harde straal water spuit gemakkelijk alle luis van het blad. Mocht de Sansevieria toch last hebben van ongedierte, dan raden wij aan dit direct te bestrijden. Je kan hierbij kiezen voor een chemische behandeling of een biologisch middel om ongedierte te verwijderen.

Sansevieria in kwekerij
Populair
Sansevieria zeylanica
Sansevieria zeylanica Vrouwentong
100 cm 21 cm
€ 3400 incl. BTW
Kokodama sansevieria
Kokodama Sansevieria Vrouwentong
35 cm 13 cm
€ 1400 incl. BTW
Sansevieria Zeylanica kamerplant kopen bij 123planten
Sansevieria Zeylanica Vrouwentong
70 cm 17 cm
€ 1500 incl. BTW
Sansevieria laurentii kamerplant
Sansevieria Laurentii Vrouwentong
85 cm 25 cm
€ 5000 incl. BTW

Q&A (stel je vraag onderaan de pagina)


Petra

Vraag: "Waarom wordt mijn Sansevieria zacht?"
Antwoord: Dit is meestal aan de onderzijde van de plant en een direct gevolg door een te hoge watergift. Hierbij is het mogelijk dat slechts een deel van de Sansevieria deze klachten vertoond, verminder direct de watergift en verwijder indien nodig de verrotte stengel.


Michelle

Vraag: "Hoe snel groeit een Sansevieria?"
Antwoord: Een Sansevieria groeit heel langzaam. 


Brenda

Vraag: "Waarom groeit er een bloem uit mijn Sansevieria?"
Antwoord: Wanneer de vrouwentong getrest is, door verwaarlozing, kunnen er bloemen gaan bloeien. 

Ga direct naar