Sansevieria verzorging

Sansevieria's zijn een van de gemakkelijkste kamerplanten in deze encyclopedie. Deze makkelijke soorten groeien van oorsprong in Afrika. In Nederland staan deze kamerplanten beter bekend als Vrouwentongen en in België als Wijventongen. De Sansevieria behoort tot de plantenfamilie van de Agavaceae. In 2009 is de Sansevieria Kirkii uitgeroepen tot studentenplant van het jaar, hij doorstond hierin de ergste verwaarlozing. De Sanseveria is verkrijgbaar in veel uitvoeringen.

Sansevieria verzorging
 1. Grote Sansevieria Spikes kamerplant
  € 55,00 incl. BTW
  Sansevieria spikes Vrouwentong
  90 cm 24 cm
 2. Sansevieria cylindrica
  € 34,00 incl. BTW
  Sansevieria cylindrica Vrouwentong
  75 cm 29 cm
 3. Sansevieria Kirkii
  € 37,00 incl. BTW
  Sansevieria Kirkii Vrouwentong
  85 cm 24 cm
 4. Sansevieria zeylanica
  € 49,00 incl. BTW
  Sansevieria zeylanica Vrouwentong
  70 cm 31 cm
 5. Sansevieria Fernwood Punk online kopen bij 123planten
  € 10,00 incl. BTW
  Sansevieria Fernwood Punk Vrouwentong
  40 cm 12 cm

Sansevieria water geven

Sansevieria's verbruiken zeer weinig water. De ''enige'' manier om een Sansevieria dood te krijgen, is door de kamerplant te veel water te geven. Het is daarom beter om bij twijfel geen water te geven. Het is van belang dat alle aarde goed is opgedroogd alvorens de Sansevieria opnieuw water krijgt. Anders is er kans op wortelrot, de plant kan hier na verloop van tijd aan overlijden.

In de winter kan de Sansevieria gerust 6 tot 8 weken zonder water. Gedurende de groeiperiode (lente en zomer) is eens per 2 weken voldoende. Tijdens een hittegolf mag de Sansevieria wel een extra gietbeurt.

De hoeveelheid is onder andere afhankelijk van de potmaat en lichtintensiteit. Hoe groter de pot, hoe meer water de grond kan opnemen. Daarnaast is het zo dat een Sansevieria voor een raam op het zuiden wel 2 tot 3x zoveel water nodig heeft als een kamerplant voor een raam op het noorden. Voelt de grond na 3 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per drie weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per 6 weken water geven. Naast waterregulatie zorgt het natuurlijke vulcastrat substraat er ook voor dat de grond is voorzien van natuurlijke voedingsstoffen, voldoende voor een periode van 6 maanden.

Sproeien

De Sansevieria kan uitstekend tegen droge lucht. Sproeien is daarom niet noodzakelijk. Wel kan sproeien worden gebruikt om stof van de plant te verwijderen.

Licht en warmte

De Sansevieria stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Zodra deze binnenplant dichterbij het raam staat kleurt het blad lichter. De Sansevieria Black Coral blijft daarom juist mooier als deze binnenplant wat verder van het raam af staat.

Wanneer de Sansevieria verder van het raam staat zal de waterbehoefte minder worden en de groei vertragen. Een afstand van meer dan 4 meter van het raam wordt afgeraden.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 13 ℃

Sansevieria verpotten

Ook op het gebied van verpotten is de Sansevieria een makkelijke kamerplant. Verpotten kan direct na aanschaf. Maar ook wanneer de Sansevieria zich uit de huidige pot drukt, na een jaar of 3. Een paar beschadigde wortels kan bij een Sansevieria niet zoveel kwaad. Gebruik een sierpot waarbij de diameter minimaal 20% breder is als de vorige. Gebruik universele potgrond of cactusgrond. Voeg alleen hydrokorrels toe indien er een drainage gat aanwezig is.

Extra voeding voor de Sansevieria

Een Sansevieria groeit niet snel en heeft daarom maar weinig voeding nodig. Geef alleen in de lente of zomer een lage dosering vloeibare voeding. Ongeveer 1/4 van hetgeen wat er op de verpakking van de kamerplantenvoeding staat vermeld. Of speciale voeding voor Cactussen. Wanneer je een Sanseveria teveel voeding geeft zal de grond erg zuur worden, de wortels kunnen hierdoor beschadigen.

Sansevieria onderhouden

Verkleurde bladeren

De Sansevieria wordt donkerder van kleur wanneer deze verder van het raam staat, of lichter indien de standplaats dichtbij het raam is. Beide standplaatsen zijn prima. Mocht de Sansevieria last krijgen van bruine bladranden of bruine vlekken dan is dit veelal een teken dat de plant te veel water ontvangt, verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

Een Sanseveria kan niet gesnoeid worden. De groei zal dan stoppen. Over het algemeen worden Sansevieria's niet groter dan 150cm, daarna vallen ze van nature gewoon om. Mocht de kamerplant toch te groot worden dan kan je het beste de grootste bladeren verwijderen door deze op de bodem af te snijden. Snoeien halverwege het blad kan wel, maar is niet altijd mooi. Bruine vlekken kunnen simpelweg weggesneden worden.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door stekken of scheuren. Bij het scheuren blijft de kleur behouden. Bij het stekken van bonte exemplaren zal de plant verder groeien als een groen exemplaar.

Bloeit de Sansevieria?

De Sansevieria kan bloeien als kamerplant. Het is echter beter om deze te verwijderen om de plant zijn energie te sparen. Het bloeien kan een zoete geur verspreiden.

Giftig

Sansevieria's zijn licht giftig. Pas op dat kinderen of dieren er niet op knagen. Dit kan leiden tot maag en darm klachten.

Ziektes

De Sansevieria heeft zelden last van ziektes. Een harde straal water spuit alle luis gemakkelijk van het stevige blad. Mocht de Sansevieria toch last hebben van ongedierte dan raden wij aan dit direct te bestrijden. Je kunt hierbij kiezen voor een chemische behandeling of een biologisch middel om ongedierte te verwijderen.

Soorten

Er zijn vele soorten Sansevieria's te koop, hieronder de meest populaire Sansevieria soorten;

Sansevieria Black Coral

Sansevieria Black Coral

De tijdloze Sansevieria Black coral, met een diep donker blad is dit een donkere variant op de Zeylanica. Hoe verder je deze plant van het raam plaatst hoe donkerder hij wordt.

Sansevieria Black Tiger

Sansevieria Black Tiger

De meest donkere Sansevieria is de Sanseveria Black Tiger. Donkerder wordt het niet met de Sansevieria's. Dit soort Sanseviera biedt een mooie donkere plant die enorm makkelijk is in het onderhoud

Sansevieria Cylindrica

Sansevieria Cylindrica

De Sansevieria Cylindrica of Handshake zoals die ook wel wordt genoemd dankt zijn naam aan de vorm. Hij groeit vanuit het midden en kan best wijd worden. De bladeren zijn dikke cilindervormige takken en die stevig aanvoelen.

Sansevieria Fernwood

Sansevieria Fernwood

Fernwood betekend bij Sansevieria's dat het een gestreept motief heeft. Zo is er de Fernwood Punk, Fernwood Cylindrica, Fernwood Straight en de Fernwood Tower.

Sansevieria Fernwood

Sansevieria Green Line

Sansevieria Green Line

De Sansevieria green-line lijkt op een Sansevieria Zeylanica alleen is deze net iets lichter dan zijn broertje. Met een mooie frisse groene kleur is dit een relatief nieuwe en exclusieve Sansevieria.

Sansevieria Katana

Sansevieria Katana

De Sansevieria Katana is slechts af en toe te koop. Hij dankt zijn naam aan het blad van het Japanse zwaard ''Katana''. Wij raden echter af om er mee te zwaardvechten maar dat laten we aan jullie over.

Sansevieria Kirkii

Sansevieria Kirkii

De Sansevieria Kirkii is een kruising tussen de Sansevieria Katana en het motief van de Zeylanica. Het is een erg makkelijke variant van de Sansevieria, zo makkelijk zelfs dat dit soort in 2009 studentenplant van het jaar is geworden.

Sansevieria Kirkii

Sansevieria Laurentii

Sansevieria Laurentii

De klassieke Sansevieria is de Laurentii. Met zijn groene blad en gele bladrand was hij jaren geleden niet weg te denken uit de woonkamer, nu maakt hij weer helemaal zijn rentree als makkelijke kamerplant.

Sansevieria Laurentii

Sansevieria Masiona

Sansevieria Masiona

Een unieke Sansevieria zo kan je de Masiona wel omschrijven. Dit soort heeft enorm wijde bladeren waarbij elk blad in feite een plant op zichzelf is. Hij is verkrijgbaar in diverse samenstellingen.

Sansevieria Straight

Sansevieria Straight

De Sansevieria straight is een mooi voorbeeld van hoe creatief je kan zijn met Sansevieria's. De bladeren zijn bij veel soorten hetzelfde, echter de wijze waarop deze in de bloempot staan heeft invloed op de benaming. Zo is er de Sansevieria Tower, Sansevieria Tornado, Sansevieria Mikado, Sansevieria Musica en ook al deze versies in Fernwood uitvoering.

Sansevieria Straight

Sansevieria Twister

Sansevieria Twister

De Sansevieria twister is een unieke verschijning. Al op jonge leeftijd zijn de bladeren van deze Sansevieria door elkaar heen gevlochten en uitgegroeid tot deze perfecte twist.

Sansevieria Zeylanica

Sansevieria Zeylanica

De meest verkocht Sansevieria is de Sansevieria Zeylanica. Met zijn simpele kleurstelling en enorm goede kwaliteit een super kamerplant.

Sansevieria Zeylanica

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie