Verpotten

Verpotten

Bananenplant verpotten

Twijfel je om de plant in de kweekpot te laten? Niet doen! Het verpotten van jouw kamerplant heeft namelijk vele voordelen. Kwekers plaatsen binnenplanten in kleinere kweekpotten om de transportkosten zo laag mogelijk te houden. Op deze pagina maken wij duidelijk waarom en hoe het verpotten van binnenplanten gemakkelijk gaat.


Voordelen verpotten

 • Groei stimuleren
 • Een grotere waterbuffer
 • Nieuwe voedingsstoffen
 • Het oogt vele malen beter
 • Het voorkomen van verstikking

Snelgroeiende Ficus verpotten

Groei stimulatie

Wanneer een kamerplant wordt omgepot zal dit zijn groei stimuleren. Vooral Ficussen reageren sterk op het ompotten. Is jouw Ficus al groot genoeg? Kies dan niet gelijk de grootste pot voor het ompotten.


Phoenix Roebelenii kluit

Grotere waterbuffer

Het verzorgen van een kamerplant wordt een stuk makkelijker wanneer deze in een grotere pot geplaatst wordt. Een grotere plantenbak zorgt er natuurlijk voor dat er meer grond in kan en meer grond kan meer water opnemen. De waterbuffer is dus groter, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Aan de andere kant wordt er ook meer water geabsorbeerd wanneer je per ongeluk teveel water geeft. Er mag natuurlijk geen stilstaand water in de pot staan. Dit zal uiteindelijk leiden tot wortelrot. 

Vooral kamerplanten die veel water verbruiken, zoals de Phoenix Roebelenii, staan het liefst in grote plantenbakken. 


Anthurium voeding in de aarde

Voedingsstoffen

Het ompotten in een grotere pot met verse potgrond zal de plant voorlopig voorzien van nieuwe voedingsstoffen. Gemiddeld heeft potgrond voor zo'n 6 weken voedingsstoffen. 


Dieffenbachia in sierpot

De sierpot maakt de plant

Het verpotten naar een sierpot is niet alleen beter voor de kamerplant, het ziet er ook nog eens veel mooier uit. Vaak is de standaard kweekpot in verhouding tot de plant veel te klein. Een grotere plantenbak zal de binnenplant veel meer laten opvallen en een mooiere uitstraling geven. Denk er eens aan om lage beplanting zoals een Aglaonema of Philodendron Xanadu in een hoge vaas te plaatsen.


Kentia kluit

Verstikking

De wortels van kamerplanten hebben lucht nodig om goed te functioneren. Verse grond is vaak veel luchtiger, dus ompotten zal de gezondheid van de plant ten goede komen. 


Wanneer verpotten?

Kentia verpotten

Een kamerplant verpotten kan het beste in het voorjaar. De kamerplant krijgt in deze periode meer energie door de toenemende temperatuur en lichtintensiteit. Hierdoor vormt de kamerplant snel nieuwe wortels. 

Heb je een kamerplant in de winter aangeschaft en je wilt de plant toch gelijk verpotten? Dit is op zich geen probleem, maar let wel extra goed op dat je de wortels niet beschadigd.

Het ompotten van bloeiende planten kan het beste na de bloeiperiode. Het ompotten kan namelijk een schok zijn voor de plant. Het verpotten tijdens het bloeien kan leiden tot een verkorte bloeiperiode.

 

Ons assortiment plantenbakkenBenodigdheden om te verpottenVerpotten naar een gesloten sierpot met watermeter en vulcastrat (Aanbevolen methode)

Verpotten naar een sierpot zonder drainage gat.
Voordeel: plantenbak naar eigen keus, geen kans op water op de grond, watergift is te controleren en een meer luchtige substraat.

 1. Kies een sierpot welke minimaal 20% breder is dan de vorige pot. Voor een kamerplant in een kweekpot van 27cm is bijvoorbeeld een sierpot van minimaal 32cm vereist.
 2. Plaats een watermeter op de bodem met dezelfde hoogte als de sierpot.
 3. Vul de sierpot onderin met een laag vulcastrat. Deze onderste laag moet zo hoog zijn, dat wanneer de wortelkluit hierop wordt geplaatst deze 1 á 2 cm onder de rand blijft van de sierpot. (Hou voor de laag vulcastrat onder de kluit maximaal 30 cm aan. Gebruik anders een inzethoes)
 4. Verwijder de kweekpot.
 5. Zet de kamerplant in het midden van de sierpot.
 6. Vul de sierpot ook rond de kluit verder aan met vulcastrat.
 7. Dek eventueel het geheel af met siergrind of siermos.

De watergift is nu te controleren. Wanneer de watermeter begint te bewegen stop je met watergeven, omdat er geen stilstaand water onderin de pot mag staan. Vulcastrat is sterk vocht absorberend en zal binnen een dag het water van de bodem opzuigen.Verpotten naar een sierpot zonder drainage gat

Voordeel: plantenbak naar eigen keus, geen kans op water op de grond.
Nadeel: de watergift moet goed gecontroleerd worden.

 1. Kies een sierpot welke minimaal 20% breder is dan de vorige pot. Voor een kamerplant in een kweekpot van 27cm is een sierpot van minimaal 32cm vereist.
 2. Plaats geen kleikorrels of andere materialen op de bodem. De wortels van de plant groeien anders niet tot de bodem. Water op de bodem kan dan niet worden opgenomen. De kans bestaat dat dit gaat rotten.
 3. Plaats een laag verse potgrond op de bodem. Voor 95% van de kamerplanten is normale potgrond prima. Deze onderste laag moet zo hoog zijn, dat wanneer de wortelkluit hierop wordt geplaatst deze 1 á 2 cm onder de rand blijft van de sierpot. (Hou voor de laag aarde onder de kluit maximaal 30 cm aan. Gebruik anders een inzethoes)
 4. Verwijder de kweekpot
 5. Zet de kamerplant in het midden van de sierpot.
 6. Vul de sierpot met verse aarde.
 7. Dek eventueel het geheel af met siergrind of siermos.

Verpotten naar een sierpot met drainage gat

Voordeel: teveel water loopt weg uit het drainage gat.
Nadeel: een schotel onder de pot is vereist. Dit ziet er minder modern uit.

 1. Kies een sierpot welke minimaal 20% breder is dan de vorige pot. Voor een kamerplant in een kweekpot van 27cm is een sierpot van minimaal 32cm vereist.
 2. Plaats grind, kleikorrels of potscherven op de bodem. Dit voorkomt het verstoppen van het drainage gat.
 3. Plaats een laag verse potgrond op het grind, kleikorrels of potscherven. Voor 95% van de kamerplanten is normale potgrond prima. Deze onderste laag moet zo hoog zijn, dat wanneer de wortelkluit hierop wordt geplaatst deze 1 á 2 cm onder de rand blijft van de sierpot. (Hou voor de laag aarde onder de kluit maximaal 30 cm aan. Gebruik anders een inzethoes)
 4. Verwijder de kweekpot.
 5. Zet de kamerplant in het midden van de sierpot.
 6. Vul de sierpot met verse aarde.

Hydrocultuur verpotten

 1. Vul de plantenbak met een laagje hydrokorrels om de juiste hoogte voor de inzethoes te krijgen.
 2. Plaats hierop de inzethoes zodat deze net tot onder de rand van de plantenbak komt.
 3. Strooi een dekseltje voeding in de inzethoes.
 4. Plaats de hydrocultuur plant op de bodem van de inzethoes. Indien de plant niet op de bodem geplaatst wordt, kan er stilstaand rottend water op de bodem ontstaan.
 5. Plaats de watermeter op de bodem van de inzethoes.
 6. Vul de plantenbak verder met hydrokorrels.
 7. Bedek de hydrokorrels eventueel met siergrind.
Alles voor hydrocultuur bestellen

Vloeibare hydrocultuur voeding
Vloeibare hydrocultuur voeding
Vanaf € 1000 incl. BTW
Hydrocultuur voeding
Hydrocultuur vaste voeding
Vanaf € 1200 incl. BTW
Inzethoezen
Inzethoezen
Vanaf € 100 incl. BTW
Watermeter Hydrocultuur
Watermeter Hydrocultuur
Vanaf € 400 incl. BTW
Geen antwoord op je vraag gevonden?
Stuur ons een mail en krijg antwoord van onze specialisten
Ga direct naar