Vulcastrat

Vulcastrat (professioneel substraat) is een grindsoort welke een vergelijkbare werking heeft als kattengrind, het absorbeert namelijk vocht. Omdat vulcastrat meer water absorbeert ten opzichte van gewone aarde, geeft het geleidelijk water af aan de wortels. Ook kan water zich niet onder in de pot verzamelen en blijft buiten het bereik van de wortels omdat vulcastrat het water tot wel 30cm omhoog absorbeert. Vulcastrat kan niet dicht slinken door zijn grove structuur waardoor de grond luchtiger blijft en de wortels voldoende zuurstof kunnen opnemen. Het grootste voordeel van vulkastrat is de eenvoud van het watergeven wanneer je gebruik maakt van een watermeter.

Wij adviseren vulcastrat te gebruiken in combinatie met een watermeter bij potten vanaf 25cm. Bij kleinere potten is de watermeter minder nauwkeurig. Bovendien is er bij grotere potten meer ruimte om de watermeter correct te plaatsen.

Stappenplan Voordelen Verzorging planten Bemesten   

Vulcastrat informatie

Vulcastrat benodigdheden

Benodigdheden opmaak vulcastrat

 1. Plantenbak
 2. Watermeter
 3. Vulcastrat
 4. Kamerplant (op potgrond)
 5. Inzethoes (indien nodig)
 6. Siergrind (optioneel)

Watermeter vulcastrat 2
Watermeter Vulcastrat
€ 500 incl. BTW
Vulcastrat
Vulcastrat
Vanaf € 1100 incl. BTW
Inzethoezen
Inzethoezen
Vanaf € 500 incl. BTW
Watermeter vulcastrat extra lang
Watermeter vulcastrat extra lang
Vanaf € 1100 incl. BTW

Vulcastrat voordelen

 • Geef water op een vaste dag
 • Zuurstofrijke bodem door grove korrel
 • Voorkom te veel water met behulp van een watermeter
 • Langere levensduur
 • Goedkoper dan hydrocultuur

Vulcastrat is in staat om het water 30 tot 40 cm op te zuigen. Hierdoor is er alleen een inzethoes vereist als er meer dan 30-40cm ruimte onder de wortelkluit aanwezig is, of als de pot niet waterdicht is. Indien je een inzethoes gebruikt dien je eerst de ruimte onder de inzethoes opvullen met opvulmateriaal, zoals hydrokorrels. Plaats daarna de inzethoes boven het opvulmateriaal en zorg dat deze een paar centimeter onder de potrand uitkomt. Plaats de watermeter op de bodem van de inzethoes en voeg een laagje vulcastrat toe. Verwijder nu de kweekpot van de kamerplant en plaats de wortelkluit bovenop het vulcastrat en zorg dat de deze net onder de potrand komt. Dek vervolgens de wortel kluit af met vulcastrat. Schud nog even goed aan de pot zodat al het vulcastrat zich verdeeld. Je kunt het geheel eventueel nog afdekken met siergrind.

Vulcastrat assortiment
Voordelen opmaken met Vulcastrat

Stappenplan opmaken vulcastrat

 1. Kies een plantenbak welke minimaal 10cm breder is dan de vorige pot. 
 2. Wanneer de plantenbak niet waterdicht is: Plaats opvulmateriaal, zoals hydrokorrels, op de bodem van de plantenbak.
 3. Plaats hierop de inzethoes bovenop het opvulmateriaal.
 4. Plaats een watermeter, met dezelfde hoogte als de plantenbak (of inzethoes), op de bodem. Zorg ervoor dat deze boven de potrand uitsteekt.
 5. Vul de plantenbak (of inzethoes) onderin met een laag vulcastrat. Deze onderste laag moet zo hoog zijn, dat wanneer de wortelkluit hierop wordt geplaatst deze 1 á 2 cm onder de rand blijft van de plantenbak.
 6. Verwijder de kweekpot en plaats de kamerplant in het midden van de plantenbak.
 7. Vul de plantenbak met vulcastrat.
 8. Dek eventueel het geheel af met siergrind.

Plantenverzorging met het vulcastratsysteem

In de watermeter zit een peilstok met aan de onderkant een drijvertje. Deze gaat omhoog zodra er water onderin de pot komt. De eerste keer geef je water totdat de meter een klein beetje omhoog komt. Houdt er rekening mee dat het water even de tijd nodig heeft om te zakken. Na de eerste keer watergeven weet je dan ook hoeveel water er ongeveer in de plantenbak gaat. 

Geef enkel opnieuw water indien de watermeter geheel gezakt is en nooit vaker dan onderstaande frequenties. Geef langzaam water om te voorkomen dat het niveau boven MAX (maximaal) stijgt.

 • 1x per week (maart t/m september), 2x per maand (oktober t/m februari)
  Alocasia, Anthurium, Areca, Bamboe, Bananenplant, Calathea, Caryota, Chamaedorea, Chamaerops, Cordyline, Croton, Dieffenbachia, Ficus, Kentia, Palm, Phoenix, Rhapis, Schefflera, Scindapsus, Spathiphyllum, Trachycarpus & Varen.
 • 1x per 3 weken (maart t/m september), 1x per 6 weken (oktober t/m februari)
  Aglaonema, Auracaria, Beaucarnea, Crassula, Cactus, Cycas, Dracaena, Pachira, Philodendron, Monstera, Sansevieria, Yucca, Zamioculcas.

Het klopt dat de watermeter grotendeels op MIN staat. In deze periode is er voldoende vocht opgeslagen in het vulcastrat.


Bemesten

Het bemesten van een plant op vulkastrat is exact hetzelfde als bij een plant op potgrond. Hierbij gaat voorkeur uit naar vloeibare voeding. Op de verpakking staat de juiste dosering vermeld, gebruik hierbij het dopje als 'maatbeker'. Het is beter om iets te weinig te gebruiken dan te veel. Te veel kan de plant namelijk schaden of zelfs doden. 

Kamerplanten zoals bijvoorbeeld de Cycas of Sansevieria groeien langzaam. Deze hebben daarom minder voeding nodig, gebruik hiervoor de helft of een kwart van de vermelde dosering. Hou er rekening mee dat een kamerplant welke verder van het raam staat minder snel groeit. Deze zal daarmee ook minder plantenvoeding gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over bemesten.