Monstera verzorging

De Monstera, ook wel bekend als gatenplant is een kamerplant die goed te verzorgen is. De Monstera staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Zorg dat in de lente en zomer de grond licht vochtig blijft, zonder dat de wortels van de plant in een laag water staan. Wacht in de herfst en winter tot de grond goed is opgedroogd voordat je de plant weer water geeft. Door de makkelijke verzorging is de monstera ook een populaire plant in vele kantoorruimtes. De Monstera is afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. De plant kan in het wild bladeren krijgen die een doorsnede van maar liefst één meter.

Meer informatie over de verzorging van de Monstera lees je op deze pagina.

Monstera verzorging
Philodendron Monstera minima zuil
Philodendron Monstera minima zuil
150 cm 27 cm
€ 15400 incl. BTW
Monstera obliqua kamerplant 1 1
Monstera Adansonii Monkey Mask
30 cm 12 cm
€ 1000 incl. BTW
Kokodama monstera minima
Kokodama Monstera Minima
30 cm 17 cm
€ 2400 incl. BTW

Monstera water geven

Hoeveel water heeft een Monstera nodig? De gatenplant heeft niet veel water nodig. Geef de plant niet te veel water om verkleurde bladeren te voorkomen. We zien regelmatig monstera's met bruine vlekken die een geel randje hebben. Dit is een teken van teveel water. Geef de plant pas weer water als de grond is opgedroogd. In de lente en zomer heeft de plant de voorkeur om in licht vochtige aarde te staan. Pas wel op dat de wortels niet in een laag water komen te staan.

Watersysteem

De monstera is te voorzien van een watergeefsysteem, mits de plant is opgemaakt met vulcastrat en een watermeter. Hierdoor verandert de waterbehoefte van de gatenplant. Geef de plant eens in de drie weken water en in de winter om de zes weken. Je geeft water totdat de watermeter omhoog beweegt. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. Daarnaast bevat vulcastrat voeding voor de eerste zes maanden.  

Sproeien

Moet je een Monstera met water besproeien? Sproeien is goed, maar is niet noodzakelijk. Sproeien bevorderd de vitaliteit van de plant en verwijderd ook de stof die op de bladeren is verzameld. Eventueel beginnend ongedierte wordt hierdoor ook verwijderd. De extra luchtvochtigheid is erg aangenaam voor de Monstera.

Licht en warmte

Waar kun je een Monstera het beste neerzetten? De gatenplant doet het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral in de warme zomermaanden.

Minimale temperatuur:
Overdag: 15 graden
's Nachts: 13 graden

Monstera bladeren krullen

Krullen de bladeren van je Monstera? Dit kan twee oorzaken hebben. Nieuwe bladeren zullen langzaam uitrollen. Wees geduldig en blijf er vanaf. Gaan volwassen bladeren krullen dan kan dit komen door te droge lucht. Bladeren kunnen dan bruine randen krijgen en/of gaan krullen. Plaats in dit geval bakjes water op de verwarming, of besproei je plant. 

Monstera verpotten

Wanneer is het nodig om je Monstera te verpotten? De Monstera kan erg snel groeien en daarom is het aan te bevelen om de Monstera direct na aanschaf of in het voorjaar om te potten. Gebruik hiervoor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot om de nieuwe wortels voldoende ruimte te geven. Voor het verpotten kan je universele potgrond gebruiken of vulcastrat

We raden je aan om je gatenplant eens in de twee jaar om te potten. De plant krijgt hierdoor meer ruimte om te groeien en meer natuurlijke voedingsstoffen tot zijn beschikking. Ook kunnen eventuele beschadigde wortels sneller herstellen.  

Monstera opbinden

Een monstera kan binnen een jaar flink gegroeid zijn. Om te voorkomen dat de plant alle kanten op gaat groeien kun je er voor kiezen om een mosstok te plaatsen. Om zo min mogelijk wortels te beschadigen kun je het beste de mosstok plaatsen als je de plant gaat verpotten. Als je de takken van de Monstera gaat opbinden gebruik dan touw of wol. Gebruik geen visdraad. Door het opbinden ziet de plant er weer een stuk beter uit. 

Voeden van de Monstera

Wanneer geef je een Monstera voeding? Geef de Monstera voeding in de lente- en zomermaanden, dit is de groeiperiode van de plant. Geef vooral geen voeding in de herfst en winter, de plant heeft dan een rustperiode. Geef je toch wel voeding kan dit schade veroorzaken aan de plant. In de lente en zomer kan je de plant om de week voeding geven. 

Je kan hiervoor algemene kamerplantenvoeding gebruiken. Lees voor gebruik altijd de instructies op de fles voor de dosering. Geef de gatenplant nooit meer voeding dan staat aanbevolen om schade te voorkomen. De grond wordt hier namelijk erg zuur van en dit is schadelijk voor de gesteldheid van de wortels.

Monstera zonder gaten

Het kan voorkomen dat bladeren van je Monstera geen gaten bevatten. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het een nieuw jong blad zijn. Een meer voorkomende oorzaak kan zijn dat de plant niet de juiste verzorging krijgt, of te weinig voeding. Probeer eerst de plant op een andere plek te zetten om te kijken of dit helpt. De Monstera houdt van half-schaduw. Is je Monstera al heel oud? Dan kan het ook voorkomen dat er geen gaten meer onststaan in nieuwe bladeren. 

Monstera onderhouden

Verkleurde bladeren

Wat moet je doen met verkleurde bladeren van de Monstera? Als de bladeren van de plant verkleuren kan dit komen door de verzorging maar ook kan het zijn dat de plant oude bladeren afstoot om ruimte te maken voor nieuw blad. 

Gele of bruine bladeren komen vaak voor als de plant te veel water heeft gehad. In dit geval geef je de plant even geen water tot de aarde weer wat droger is. Dit kun je controleren door je vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te stoppen. 

Als het blad een gele gloed krijgt en slap begint te hangen is de kans groot dat hij te veel zonlicht krijgt. Plaats in dit geval de plant verder van het raam vandaan of geef de plant een andere plek in huis. Houdt komende tijd de plant even extra in de gaten.

Snoeien

Groeit de plant uit proportie of zijn sommige bladeren niet meer mooi? In dit geval kan het geen kwaad om met een schaar de hele stengel af te knippen. Zorg er wel voor dat je niet te veel bladeren wegknipt.

Vermeerderen

Hoe moet je een Monstera stekken? Kijk goed welke stengels er luchtwortels hebben. Soms zijn deze al lang, soms zijn ze nog heel klein en stompig. De lengte van de luchtwortel maakt niet uit, als er maar een begin zit. Snij voorzichtig de hele stengel met luchtwortel van de plant af en zet deze stek op water. Wacht nu tot stek nieuwe lange wortels krijgt. Als er een flinke wortelkluit aan de stek hangt kun je deze verpotten in een sierpot met verse aarde. Stekjes houden van een temperatuur rond de 23 graden. Vermeerder je Monstera dus in de zomer. Ook kun je aan het begin een plastic zak over de stek doen om de luchtvochtigheid en temperatuur te verhogen. 

Bloeit de Monstera?

Het komt vrijwel nooit voor dat de Monstera bloeit in een huiskamer. Als de kamerplant toch gaat bloeien, kan je de bloemen het beste afknippen. De geur van deze bloem is niet altijd aangenaam. Ook onttrekt de bloem veel energie waardoor er blad kan gaan uitvallen.

Giftig

Is de Monstera giftig voor huisdieren? Ja, de Monstera is giftig voor huisdieren. Vooral katten hebben de neiging om op de bladeren te kauwen. Dit kan de nieren aantasten. Neem bij inname van het blad contact op met een dierenarts.

Ziektes

De Monstera heeft over het algemeen niet snel last van ziektes of beestjes. Mocht je toch trips of spint aantreffen op de plant, dan kan je het beste zo snel mogelijk actie ondernemen. Maak alle bladeren voorzichtig schoon met een vochtige doek of sproei de bladeren schoon in de tuin als het lekker weer is. Behandel de plant met ongediertebestrijding, dit kan zowel chemisch als biologisch.

Soorten

Er zijn twee Monstera soorten. De Pertusum en de Deliciosa, waarbij enkel de pertusum tegen een mosstok aan groeit.

Deliciosa

Deliciosa

Monstera Deliciosa, herkenbaar aan zijn gaten in het blad. Hoe groter de groene bladeren worden, hoe meer gaten het blad krijgt. Een echte jungle plant die mooi staat in elke woonkamer of kantoor. 

Monstera Deliciosa

Pertusum

Pertusum

Monstera Pertusum, vaak herkenbaar aan de mosstok waar de plant tegen aan groeit. De Pertusum heeft andere luchtwortels dan de Deliciosa en kan zich daarmee vasthouden aan de mosstok.

Monstera Pertusum

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten