Strelitzia verzorging

De Strelitzia is een kamerplant die het goed doet op een standplaats met veel licht. De plant heeft door deze plek, wel veel water nodig. De Strelitzia Reginea kan na acht jaar gaan bloeien. Na deze bloeiperiode kan het tot wel 12 maanden duren, voordat de Strelitzia opnieuw tot bloei komt. De Strelitzia Nicolai maakt enkel bloemen in de natuur.

De Bird of Paradise, Paradijsvogelbloem, Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem of Strelitzia is een van de meest exclusieve bloeiende kamerplanten. Deze prachtige planten komen van oorsprong uit Zuid-Afrika. De plant komt aan zijn bijnaam, door de vorm en kleur van de bloemen. Deze kamerplanten behoren tot de plantenfamilie van Strelitziaceae.

Meer over de verzorging van de Paradijsvogelplant lees je op deze pagina.

Strelitzia verzorging
Strelitzia nicolai kamerplant 6
Strelitzia nicolai
140 cm 28 cm
€ 9900 incl. BTW
Hippe Strelitzia Nicolai kamerplant
Strelitzia Nicolai
80 cm 19 cm
€ 3200 incl. BTW
Mooi strelitzia nicolai met grote bladeren
Strelitzia nicolai
120 cm 30 cm
Normale prijs € 7800 Speciale prijs € 6900 incl. BTW
Strelitzia kamerplant in mand 1
Strelitzia in mand
90 cm 35 cm
€ 78,00

Strelitzia water geven

In de zomer heeft de Strelitzia veel water nodig, ongeveer zoveel dat de grond na een week net weer droog is. Voorkom alleen dat de wortels in het water staan. Dit kan er voor zorgen dat de wortels gaat rotten en de plant zal afsterven. In de winter mag de grond verder opdrogen, voordat je de plant weer water geeft. Geef de plant nog steeds 1x per week water, maar verminder de hoeveelheid.

Controleer regelmatig de grond door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na twee dagen al weer droog, geef de plant dan meer water. Is de grond na een week nog heel nat, geef dan iets minder water. De Strelitzia Nicolai heeft dikke wortels waarin de binnenplant het water opslaat. Houdt hier rekening mee tijdens het water geven.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

We raden aan om de Strelitzia eens in de zoveel tijd te besproeien. Dit helpt namelijk het stof van de plant te verwijderen, zodat meer licht het blad kan bereiken (video). Hiernaast werkt een periodieke sproeibeurt preventief tegen ongedierte.

Licht en warmte

Waar kan je de Strelitzia het beste neerzetten? Een Strelitzia staat het liefst op een plek met zoveel mogelijk licht. Plaats deze kamerplanten altijd voor een raam. In de winter het liefst voor een raam op het zuiden. Dit is een van de weinige kamerplanten die onder direct zonlicht wordt gekweekt. De Paradijsvogelbloem hoeft daarom niet te wennen aan direct zonlicht.

Te weinig licht veroorzaakt vaak lelijk blad en weinig groei. Plaats je plant in dit geval dichter bij het raam. Plaats de Strelitzia in de winter in een koelere ruimte (zoals de slaapkamer). Dit zal de gezondheid van de plant ten goede komen.

Minimale temperatuur

Overdag: 5 ℃
's Nachts: 0 ℃

Strelitzia verpotten

We raden aan de Strelitzia na aanschaf in een grotere pot te plaatsten. Dit zorgt er voor dat de plant gezond door kan groeien. Gebruik hiervoor een plantenbak die 20% groter is dan de kweekpot. Tik de kweekpot van de kluit en plaatst vervolgens de kluit in de pot. Vul de rest aan met extra potgrond of vulcastrat. Indien nodig kan je onder in de pot ook aarde leggen, zodat je de kluit op de goede hoogte kan brengen.

We raden aan om de plant om de twee jaar in een grotere pot te plaatsen. Gebruik hierbij steeds een plantenbak die minimaal 20% groter is dan de vorige. Buiten extra ruimte om te groeien, zorgt de grotere pot met aarde er ook voor dat de plant een grotere waterbuffer heeft en meer voedingsstoffen.

Bemesting van de Strelitzia

Na 6-8 weken zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. We raden aan om de plant dan extra voeding te geven. Gebruik hiervoor vloeibare voeding voor kamerplanten. Lees voor gebruik eerst de verpakking voor de juiste dosering en gebruikswijze. Gebruik nooit meer dan aangegeven staat op de verpakking, liever iets minder.

Geef de plant alleen voeding in de lente- en zomermaanden. Nooit in de herfst of winter. De plant is in de herfst- en wintermaanden. De plant is dan namelijk in rust en heeft bijna geen voeding nodig. In deze periode geef je gauw te veel voeding. Een teveel aan voeding kan schadelijk zijn voor de plant. De wortels kunnen hierdoor namelijk geen water meer opnemen uit de grond, waardoor de plant zal afsterven.

Strelitzia onderhouden

Verkleurde bladeren

De oudste bladeren, van de plant, zullen na verloop van tijd bruin worden. Dit is een natuurlijk proces waar helaas niks aan te doen is. Je kan deze bruine punten verwijderen of de bladstengel 2cm boven de kern afsnijden. Als de Strelitzia last krijgt van bruine vlekken op meerdere bladeren, dan is dit vaak een teken van een teveel water. Geef in dit geval de plant minder water.

Als het blad lelijk en donker van kleur wordt, dan kan het dat de plant te weinig licht ontvangt. Dit is vaak in combinatie met weinig groei van nieuw blad. Plaats de plant hierbij dichter bij het raam.

Het kan ook dat het blad gescheurd is. Dit is een natuurlijke beschermingsmaatregel van de plant. Deze planten groeien langs de kust in tropische gebieden. Doordat de wind daar vrij sterk is zal het blad, als het niet zou inscheuren, heel makkelijk afbreken. Als je het gescheurde blad niet mooi vindt, kan je ervoor kiezen het blad te verwijderen.

Bij de levering van de plant kan het blad ook scheuren. De verzending van de plant heeft hetzelfde effect als de wind aan de kust.

Snoeien

Knip eventuele bruine punten simpelweg af of snij de bladstengels zo'n 2cm boven de kern af (video). Ook uitgebloeide bloemen 2cm van de basis verwijderen. Waarom 2 cm laten zitten en niet helemaal afknippen? Deze 2 centimeter is na het afknippen vatbaar voor infecties en ongedierte. De plant zal de 2 cm afstoten na enige tijd en zodoende ook de eventuele infectie. Mocht je dit niet doen dan kan de infectie de gehele plant intrekken.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door middel van zaad, of scheuren. Als je een kluit hebt met meerdere stammen, kan je de kluit uit elkaar halen. Zorg er hierbij voor dat elke stam nog enkele wortels heeft. Plaats de stammen vervolgens ieder in een eigen pot. Dit scheuren is nog best een uitdaging, doordat de Strelitzia dikke wortels heeft.

Let hierbij wel op dat de plant tenminste 8 jaar oud dient te zijn, wil deze tot bloei komen. Ga er dus bij een stekje niet van uit dat er snel bloemen aan komen. Ook al komt het stekje van een plant die ouder dan acht jaar is, betekent niet dat dit dat het stekje ook acht jaar is. De stek begint weer van begin af aan qua leeftijd.

Bloeit de Strelitzia?

Strelitzia Reginea

Een Strelitzia Reginae kan gaan bloeien bij een leeftijd van 8 jaar. Meestal bloeit de Strelitzia vanaf de herfst. Niet alle Strelitzia's komen succesvol tot bloei. Hoe meer bloemen een Strelitzia heeft bij de aanschaf, hoe groter de kans dat de plant het volgende jaar nieuwe bloemen maakt. Een Strelitzia-kweker die zich richt op de snijbloemen verkoopt daarom vaak de planten die niet meer tot bloei komen. De kans is daarom groot dat een bloemloos exemplaar, in de handel, niet snel nieuwe bloemen maakt.

De bloei van een Strelitzia Reginae wordt bevorderd in een koele winterperiode, met temperaturen rond de 10 graden. Laat de wortelkluit meerdere malen geheel opdrogen in de winter. Geef de plant veel voeding, warmte en licht in de lente.

Andere kamerplanten bloeien vanaf en rondom de lente. De Strelitzia doet dit echter pas vanaf de herfst. Dit komt doordat de bloemen van de Strelitzia erg groot zijn en hierdoor lang nodig hebben om open te gaan. Hierdoor is de Strelitzia een letterlijke laatbloeier.

De nieuwe bloem en het nieuwe blad komen beide voort uit een speervormige steel. Wat wordt nou een nieuwe bloem? Dit kun je controleren door te voelen wat de vorm is van de speer. Bij een nieuwe bloem zit er een kleine bolling in en bij een nieuw blad loopt deze helemaal recht. In de kleine bolling zit de bloem opgevouwen tot deze in bloei komt.

Strelitzia Nicolai

Als kamerplant zal de Strelitzia Nicolai helaas niet snel bloemen krijgen. De Strelitzia Nicolai moet namelijk een behoorlijk formaat hebben, voordat de plant gaat bloeien (vanaf 2,3 meter). Mocht een Strelitzia Nicolai toch bloeien zal de plant, in tegenstelling tot de Strelitzia Reginea, geen gekleurde bloemen krijgen, maar grote zwart met witte bloemen.

Giftig

Strellitzia's zijn licht giftig. Het blad is schadelijk na inname door dieren of kinderen. Neem bij inname of twijfel altijd contact op met de dieren- of huisarts.

Ziektes

De Strelitzia krijgt soms last van schildluis en spint. Het harde blad maakt het eenvoudig om de schildluis eraf te wrijven. Spint is te herkennen aan kleine spinnenwebben in de bladpunten. Sproei het blad regelmatig vochtig om spint te beperken. Mocht de plant last hebben van ongedierte dan raden wij aan dit direct te behandelen. Je kan hierbij kiezen voor een chemische- of een biologisch ongediertebestrijdingsmiddel.

Soorten

De Strelitzia behoort tot de plantenfamilie van Strelitziaceae. Onder deze familie vallen ook de Phenakospermum en de Ravenala. Er zijn vijf verschillende soorten Strelitzia bekend. In de webshop verkopen we enkel de Strelitzia Nicolai en de Strelitzia Reginea. De andere soorten komen enkel in de natuur voor. Bekijk het assortiment of lees meer over de individuele soorten hieronder.

Bekijk het huidige aanbod

Strelitzia Reginea

Strelitzia Reginea

De strelitzia Reginea staat bekend om zijn prachtige paradijsvogelbloemen. Ook heeft deze soort strelitzia een blauwgrijze gloed over zijn groene bladeren.   

Strelitzia Reginea

Strelitzia Nicolai

Strelitzia Nicolai

De Strelitzia Nicolai heeft grote groene bladeren. De plant is bekend als kamerplant. In de natuur krijgt de plant witte bloemen met zwarte tinten.

Strelitzia Nicolai

Strelitzia Alba

De Strelitzia Alba heeft bloemen die wit zijn met af en toe een kleine rode tint. De plant kan wel zo'n tien meter hoog worden.

Strelitzia Caudata

De Strelitzia Caudata wordt ook wel de Bergstrelitzia genoemd. De plant lijkt op de Strelitzia Nicolai en Strelitzia Alba. 

Strelitzia Juncea

De Strelitzia Juncea heeft smalle bladeren. Deze soort is het meest vorstbestendig van de Strelitzia's. 

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie