Strelitzia verzorging

Bird of Paradise, Paradijsvogelbloem, Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem of Strelitzia. Een van de meest exclusieve bloeiende kamerplanten. Deze prachtige planten komen van oorsprong uit Zuid-Afrika. Hij komt aan zijn bijnaam door de vorm en kleur van de bloemen. Deze exclusieve kamerplant behoort tot de plantenfamilie van Musaceae. Het is een kamerplant die het goed doet op een standplaats met veel licht, hierbij heeft hij wel veel water nodig. Na de bloeiperiode kan het tot wel 12 maanden duren alvorens de Strelitzia opnieuw tot bloei komt, bij de juiste verzorging.

Strelitzia verzorging
 1. Mooi strelitzia nicolai met grote bladeren
  € 63,00 incl. BTW
  Strelitzia nicolai
  120 cm 29 cm
 2. Leuke strelitzia nicolai kamerplanten
  € 28,00 incl. BTW
  Strelitzia nicolai
  95 cm 18 cm
 3. Strelitzia reginae
  € 66,00 incl. BTW
  Strelitzia reginae Paradijsvogelbloem
  90 cm 29 cm
 4. Strelitzia Reginae
  € 158,00 incl. BTW
  Strelitzia Reginae Paradijsvogelbloem
  130 cm 40 cm
 5. Strelitzia reginae
  € 24,00 incl. BTW
  Strelitzia reginae Paradijsvogelbloem
  75 cm 21 cm

Strelitzia water geven

In de zomer heeft de Strelitzia veel water nodig, ongeveer zoveel dat de grond na een week net weer droog is. Voorkom echter dat de wortels in het water staan. In de winter mag de grond verder opdrogen. Geef de plant nog steeds 1x per week water, maar verminder de hoeveelheid. Dit zal de bloei in de lente stimuleren.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Een Strelitzia sproeien is niet noodzakelijk. Het helpt wel stof van de plant te verwijderen zodat meer licht het blad kan bereiken (video). Hiernaast werkt een periodieke sproeibeurt preventief tegen ongedierte.

Licht en warmte

Een Strelitzia wenst zoveel mogelijk licht. Plaats deze kamerplanten altijd voor een raam. In de winter het liefst voor een raam op het zuiden. Dit is een van de weinige kamerplanten die onder direct zonlicht wordt gekweekt. De Paradijsvogelbloem hoeft daarom niet te wennen aan direct zonlicht. Te weinig licht zal de bloei verminderen en veroorzaakt vaak lelijk blad.

Plaats de Strelitzia in de winter in een koelere ruimte (zoals de slaapkamer). Dit zal de gezondheid van de plant ten goede komen.

Minimale temperatuur

Overdag: 14 ℃
'S nachts: 6 ℃

Strelitzia verpotten

Verpot een Strelitzia wanneer deze letterlijk uit zijn pot groeit. Natuurlijk is het mooier om direct na de aanschaf de plant te voorzien van een mooie plantenbak, dit is goed mogelijk. Gebruik een plantenbak waarbij de diameter minimaal 20% breder is dan de vorige. Gebruik universele potgrond of kies voor Vulcastrat. Voeg alleen hydrokorrels toe indien er een drainage gat in de plantenbak aanwezig is.

Bemesting van de Strelitzia

Na 6-8 weken zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. Het is dan raadzaam de Strelitzia te bemesten. Gebruik hiervoor vloeibare voeding voor bloeiende kamerplanten. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking. Gebruik nooit meer dan aangegeven staat op de verpakking, liever iets minder. Bemesten in de herfst en winter is overbodig en kan zelfs schadelijk zijn.

Strelitzia onderhouden

Verkleurde bladeren

De buitenste bladeren zullen na verloop van tijd bruin worden. Dit is een natuurlijk proces waar helaas niks aan te doen is. Je kunt bruine punten verwijderen of de bladstengel 2cm boven de kern afsnijden. Mocht de Strelitzia last krijgen van bruine vlekken dan is dit veelal een teken van te veel water.

Snoeien

Knip eventuele bruine punten simpelweg af. Of snij de bladstengels zo'n 2cm boven de kern af (video). Ook uitgebloeide bloemen 2cm van de basis verwijderen. Waarom 2 cm laten zitten en niet helemaal afknippen? Deze 2 centimeter is na het afknippen vatbaar voor infecties en ongedierte. De plant zal de 2 cm afstoten na enige tijd en zodoende ook de eventuele infectie. Mocht je dit niet doen dan kan de infectie de gehele plant intrekken.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door middel van zaad, of scheuren. Let hierbij wel op dat de plant tenminste 8 jaar oud dient te zijn wil deze tot bloei komen.

Bloeit de Strelitzia?

Strelitzia Reginea

Een Strelitzia Reginae kan gaan bloeien bij een leeftijd van 8 jaar. Meestal bloeit de Strelitzia vanaf de herfst. Niet alle Strelitzia's komen succesvol tot bloei. Hoe meer bloemen een Strelitzia heeft bij de aanschaf, hoe groter de kans dat de plant het volgende jaar nieuwe bloemen maakt. Een Strelitzia kweker die zich richt op de snijbloemen verkoopt daarom vaak zijn planten die niet meer tot bloei komen. De kans is daarom groot dat een bloemloos exemplaar in de handel niet snel nieuwe bloemen maakt.

De bloei van een Strelitzia Reginae wordt bevorderd in een koele winter periode, met temperaturen rond de 10 graden. Laat de wortelkluit meerdere malen geheel opdrogen in de winter. Geef de plant veel voeding, warmte en licht in de lente.

Normale kamerplanten bloeien vanaf en rondom de lente. De strelitzia doet dit echter pas vanaf de herfst. Dit komt doordat de bloemen van de Strelitzia erg groot zijn en hierdoor lang nodig hebben om open te komen. Hierdoor is de Strelitzia een letterlijke laatbloeier. 

De nieuwe bloem en het nieuwe blad komen beide voort uit een speervormige steel. Wat wordt nou een nieuwe bloem? Dit kun je controleren door te voelen wat de vorm is van de speer. Bij een nieuwe bloem zit er een kleine bolling in en bij een nieuw blad loopt deze helemaal recht. In de kleine bolling zit de bloem opgevouwen tot deze in bloei komt. 

Strelitzia Nicolai

Als kamerplant zal de Strelitzia Nicolai helaas niet snel bloemen krijgen. De Strelitzia Nicolai moet namelijk een behoorlijk formaat hebben voordat hij gaat bloeien (vanaf 2,3 meter). Mocht een Strelitzia Nicolai toch bloeien zal hij in tegenstelling tot de Strelitzia Reginea geen gekleurde bloemen krijgen maar grote zwart met witte bloemen.

Giftig

Strellitzia's zijn licht giftig. Het blad is schadelijk na inname door dieren of kinderen.

Ziektes

De Strelitzia krijgt soms last van schildluis. Het harde blad maakt het eenvoudig om de luis eraf te wrijven. Spint is te herkennen aan kleine spinnenwebben in de bladpunten. Sproei het blad regelmatig vochtig om spint te beperken. Mocht de plant last hebben van ongedierte dan raden wij aan dit direct te behandelen. Je kunt hierbij kiezen voor een chemische of een biologisch ongedierte bestrijdingsmiddel.

Soorten

Er zijn verschillende soorten Strelitzia bekend. Enkele soorten die 123planten regelmatig verkoopt:

Strelitzia Reginea

De strelitzia Reginea staat bekend om zijn prachtige paradijsvogel bloemen. Tevens heeft deze soort strelitzia een blauw grijze gloed over zijn groene bladeren.   

Strelitzia Reginea

Strelitzia Nicolai

De Strelitzia Nicolai heeft grote groene bladeren. 

Strelitzia Nicolai

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie