Dracaena verzorging

Dracaena, in Nederland ook bekend onder de naam Drakenbloedboom. Voornamelijk komt de Dracaena uit Afrika, maar de plant komt ook voor in de tropen van Azië en Midden-Amerika. De Dracaena is een gemakkelijke kamerplant die goed op een standplaats kan staan in de half schaduw. Hiernaast verlangt hij weinig onderhoud en andere specifieke handelingen, hierdoor is de Drakenboom goed geschikt als plant voor kantoor.

Dracaena verzorging
 1. Dracaena Surculosa kamerplant online bestellen
  € 152,00 incl. BTW
  Dracaena Surculosa Drakenbloedboom
  200 cm 34 cm
 2. Dracaena surculosa
  € 17,00 incl. BTW
  Dracaena surculosa Drakenbloedboom
  60 cm 17 cm
 3. Dracaena riki
  € 77,00 incl. BTW
  Dracaena riki Drakenbloedboom
  90 cm 26 cm
 4. Dracaena Marginata
  € 37,00 incl. BTW
  Dracaena Marginata Drakenbloedboom
  130 cm 27 cm
 5. Dracaena Warneckei
  € 15,00 incl. BTW
  Dracaena Warneckei Drakenbloedboom
  90 cm 19 cm

Dracaena water geven

De Dracaena verbruikt niet veel water. Geef hem pas water indien de bovenkant van de grond droog aanvoelt. Dit zal in de zomer periode sneller zijn dan in de winter. In de winter kan de Dracaena weken zonder water, eens per 3-4 weken is ruim voldoende. In de zomer adviseren wij eens per 1-2 weken.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte van de kamerplant en de lichtintensiteit die hij ontvangt. Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan, de grond moet al het vocht kunnen absorberen. Voelt de grond na een week nog steeds vochtig, dan is het raadzaam om minder water per gietbeurt te geven. Bij twijfel kan er beter minder water worden gegeven.

Bij te veel water zal wortelrot optreden. De stam zal onderin zacht worden bij te veel water.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per twee weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per 4 weken water geven.

Sproeien

De Dracaena sproeien is niet noodzakelijk, maar bevordert wel de vitaliteit en sierwaarde. Beginnende ongedierte wordt namelijk weggespoeld en stof wordt verwijdert van de bladeren.

Licht en warmte

Dracaena's doen het uitstekend bij minder licht. Ze hebben maximaal 3 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats deze kamerplanten daarom voor een raam op het noorden, of 3-4 meter voor een raam op het oosten/westen. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 4-5 meter aan te raden. Indien de Dracaena dichtbij een raam komt te staan, dan is het raadzaam om hiermee te beginnen in de winter. Vervolgens kan de plant geleidelijk dichterbij het raam komen te staan, zodat de plant in de zomer het directe zonlicht aankan. Heb je de plant niet in de winter gekocht, dan kun je hem geleidelijk dichterbij het raam plaatsen.

Bonte exemplaren (zoals de Dracaena Song of India) staan liever iets lichter ten opzichte van hun soort genoten.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 12 ℃

Dracaena verpotten

Verpot de Dracaena in de lente of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit proces eens per 2 jaar of wanneer de huidige plantenbak te klein is geworden.

Plaats deze huiskamerplant in een pot die minimaal 20% breder is en gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water ,wat zich tussen de hydrokorrels verzameld, kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Bij hoge plantenbakken is het raadzaam een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt stilstaand water onderin de pot wat gaat rotten.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Hiernaast heeft de plant de beschikking over voldoende voedingsstoffen.

Dracaena bemesten

Geef nooit kamerplanten voeding in de herfst of winter. Begin pas met voeden wanneer de voedingstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Dit is bij de meeste merken potgrond na ongeveer 6 tot 8 weken. Bekijk voor de juiste dosering op de verpakking van de kamerplantenvoeding. Gebruik nooit meer dan aangegeven. Overvoeding is schadelijk voor de woonplant, de grond wordt namelijk erg zuur en hierdoor kan wortelschade optreden.

Dracaena onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine of gele bladeren zijn vaak een teken van te veel water. Bruine bladranden of vlekken treden op bij te veel direct zonlicht. Bruine randen kan je eenvoudig van de plant afknippen.

Mocht de Dracaena gekrulde bladeren hebben dan is dit een teken van uitdroging. De plant staat momenteel te droog of heeft in het verleden langere tijd droog gestaan. Bij bepaalde soorten zoals de Dracaena Riki blijft dit vaak lange tijd aanwezig.

Snoeien

Snoei de Dracaena elk najaar of eerder indien nodig. Dit heeft als voordeel dat de plant mooi compact blijft. Daarnaast bereikt gedurende de winter meer licht de kern van de kamerplant. Een gesnoeide stam zal in de lente meerdere uitlopers vormen. Meerdere uitlopers zorgen voor een volle kamerplant. Het snoeien gaat eenvoudig met een snoeischaar zonder verdere nazorg.

Vermeerderen

Vermeerderen kan eenvoudig door stekken. Plaats een kopstek in een mengsel van vochtige turf en zand. Het meeste succes wordt behaald in de lente, bij een temperatuur van minimaal 22 graden. Hierbij is het mogelijk om de plant af te dekken met een plastic zak, om de luchtvochtigheid te verhogen.

Bloeit de Dracaena?

De Dracaena's kunnen in een enkel geval tot bloei komen in woonkamers, het ene soort lukt dit makkelijker dan de andere. Het is echter vaak geen mooie bloem en ook de geur kan overheersen. Beter is het om de bloemen te verwijderen, de huiskamerplant bespaart hier energie mee.

Giftig

Sommige Dracaena's zijn licht giftig. De Dracaena Draco heeft hars dat rood van kleur is, daar komt de naam Drakenbloedboom vandaan. Bij het snoeien van andere soorten komt zeer matig vocht vrij. Het eten van bladeren door dieren kan leiden tot maag problemen.

Ziektes

Bij dicht vertakte varianten kan luis, vaak schildluis of dopluis, zich verschuilen tussen de stammen. Kijk daarom af en toe goed tussen deze stammen en onder de bladeren. Hoe eerder de luis wordt waargenomen hoe beter deze te bestrijden is. Wolluis kan het gevolg zijn van tocht. Voor de behandeling adviseren wij gebruik te maken van een biologisch of chemisch bestrijdingsmiddel.

Soorten

Er zijn veel soorten Dracaena's, hieronder staat wat meer informatie over de meest populaire dracaena's.

Dracaena Bicolor

Dracaena Bicolor

De Dracaena bicolor kenmerkt zich door een lichtgroen blad met subtiel rood randje. De bladeren van de Dracaena bicolor zijn erg spits en lijken op die van een Marginata.

Dracaena Bicolor

Dracaena Compacta

Dracaena Compacta

De stoerste Dracaena is de Dracaena Compacta. De Compacta heeft relatief korte bladeren in een diep donkergroene egale uitvoering. Hij is voorzien van volle koppen verspreid over de stam of een stoere vertakking. De Compacta is verkrijgbaar in veel varianten, van een enkele kop stek tot een wild vertakte Dracaena en ook een subtiele carrousel is mogelijk.

Dracaena Compacta

Dracaena Janet

Dracaena Janet

Eén van de meest populaire Dracaena's is de Dracaena Janet, verkrijgbaar in Janet Lind en Janet Craig. Het verschil hiertussen is dat bij de één de bladeren meer hangen als bij de ander. De Dracaena Janet is een erg populaire kantoorplant.

Dracaena Janet

Dracaena Lemon Lime

Dracaena Lemon Lime

De Dracaena lemon Lime dankt zijn naam aan zijn limoen kleuren. Diep groen afgewisseld met licht groen geeft een prachtig sierlijk en tijdloos effect. De Dracaena Lemon Lime is een soort die niet verkrijgbaar is als vertakte variant.

Dracaena Lemon Lime

Dracaena Marginata

Dracaena Marginata

Het oudste en meest bekende soort is de Dracaena Marginata, met zijn spitse bladeren met een rood randje en groene vulling een graag geziene plant in de huiskamer. Deze kamerplant wordt het meeste verkocht in een zogenaamde 90-60-30 uitvoering. Dit houdt in dat hij bestaat uit 3 stokken met een hoogte van 90 / 60 en 30 cm.

Dracaena Marginata

Dracaena Massangeana

Dracaena Massangeana

De Dracaena Massangeana is een Dracaena soort die alleen als vertakte variant wordt verkocht. Dit soort wordt gewaardeerd vanwege zijn mooie houte stam en lemon lime achtige bladeren.

Dracaena Massangeana

Dracaena Song of India

Dracaena Song of India

De Dracaena die het beste tegen zonlicht kan is de Dracaena song of India. Dit soort heeft een bladkleuring in de kleuren van de Braziliaanse vlag met mooie gele bladranden en helder groen in het midden. Dit soort Dracaena is vooral verkrijgbaar als vertakte variant.

Dracaena Song of India

Dracaena Song of Jamaica

Dracaena Song of Jamaica

De Dracaena song of Jamaica is een erg mannelijke Dracaena. Hij wordt voornamelijk verkocht als grote vertakte Dracaena. Door zijn gemak in onderhoud is het een mooie kamerplant voor vrijwel elke huiskamer. Het blad bestaat uit een donkergroene bladrand met in het middel een lichtgroene opvulling.

Dracaena Song of Jamaica

Dracaena Deremensis

Dracaena Deremensis

De Dracaena Deremensis heeft witte strepen in het blad. Met zijn grijsgroene bladeren omlijnt met helder witte lijnen is het een schoonheid om te zien. Deze Dracaena is verkrijgbaar in zowel vertakte als niet vertakte uitvoeringen. Andere witte Dracaena's zijn de Dracaena Wite Stripe en Warneckei. Deze worden vaak in één adem genoemd.

Dracaena Deremensis

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie