Snoeien

Snoeien

Clusia snoeien

Kamerplanten snoeien heeft een aantal voordelen:

  • Licht kan beter doordringen, zodat ook in de kern groei wordt gestimuleerd
  • De kamerplant blijft compact, waardoor deze er mooier uitziet
  • Het snoeien van dood of ongezond materiaal zal nieuwe groei stimuleren
  • Snoeien leidt bij sommige planten tot vertakkingen waardoor deze binnenplanten voller worden
Snoei spullen kopen

Wanneer snoeien?

Aralia knippen

Het snoeien van kamerplanten kan gedurende de lente, zomer en herfst. Snoeien in de winter is niet aan te raden, omdat de kamerplant dan in 'rust' is. Wij adviseren onze kamerplanten Encyclopedie te raadplegen om per plantensoort te bekijken in welke periode je deze het beste kan snoeien. 


Palm, Cycas of varens snoeien

Areca snoeien

Deze kamerplanten groeien vanuit een kern of stam. Dit groeipunt mag niet gesnoeid worden. Wel mogen de bladeren van de stam geknipt worden. Bij deze binnenplanten worden de onderste bladeren op den duur lelijk. In het midden zal nieuw blad ontstaan. Bij kleinere Areca palmen is de stam niet altijd zichtbaar, maar dode bladeren kunnen gerust worden verwijderd.


Ficus 

Ficus snoeien

De Ficus gaat 'bloeden' na het snoeien. Het witte sap dat hierbij vrijkomt is irriterend voor de huid, draag daarom handschoenen om irritatie te voorkomen. Stop vervolgens het 'bloeden' door aarde op de wond te smeren. Snoei een Ficus bij voorkeur in het najaar net achter het blad. 


Grote kamerplanten op vertakte stammen

Schefflera snoeien

De Dracaena, Ficus en Schefflera kunnen onder de juiste omstandigheden snel groeien. De uitlopers die ontstaan kunnen het beste in de kruin worden terug gesnoeid, zodat hij niet buiten de kruin verder gaat vertakken. Hierdoor blijft de plant mooi in model. 

Grote kamerplanten assortiment

Ga direct naar