Hydrocultuur informatie

Hydrocultuurplanten staan met de wortels in het water, hiervoor zijn ze speciaal opgekweekt. Doordat de plant in het water staat kunnen er belangrijke voedingsstoffen op een relatief eenvoudige en nauwkeurige wijze worden toegediend. Het substraat dat gebruikt wordt bij hydrocultuurplanten zijn hydrokorrels. Door dit luchtige substraat kunnen de wortels voldoende zuurstof opnemen uit de lucht. Met behulp van een watermeter kan je de hoeveelheid water die de plant nodig heeft aflezen.

Hydrocultuur voordelenHydrocultuur opmakenVeel gestelde vragen

Hydrocultuur Verzorging

hydrokultur-pflanzen-sortiment

Hydrocultuur benodigdheden

Wat heb je nodig voor hydrocultuur?

 1. Plantenbak
 2. Inzethoes
 3. Watermeter
 4. Hydrocultuur voeding
 5. Hydrokorrels
 6. Hydrocultuur plant
 1. Watermeter Hydrocultuur
  Vanaf € 2,00 incl. BTW
 2. Inzethoezen
  Vanaf € 8,00 incl. BTW
 3. Hydrocultuur vaste voeding
  Vanaf € 12,00 incl. BTW
 4. Vloeibare hydrocultuur voeding
  Vanaf € 9,00 incl. BTW
 5. Hydrokorrels
  Vanaf € 9,99 incl. BTW

Hydrocultuur voordelen

 • Minder vaak water geven
 • Geen verzuring of verstikking van de grond
 • Langere levensduur
 • Minder kans op ongedierte
 • Gemakkelijker de juiste hoeveelheid water en voeding toe te dienen
Voordelen Hydrocultuur

Hydrocultuur opmaken

Een inzethoes is nodig om de pot geheel waterdicht te maken. Om de inzethoes op de juiste hoogte te krijgen knip je deze tot vlak boven de kweekpot af. Vul vervolgens de plantenbak met hydrokorrels en plaats de inzethoes daar bovenop. Zorg ervoor dat de inzethoes net onder de potrand komt en deze zonder kieren aansluit op de plantenbak.

Strooi daarna 4 eetlepels hydrocultuurvoeding in de inzethoes. Dit is voldoende voor een grote hydrocultuur plant, bij kleine planten tot 150cm voldoen 2 eetlepels. Het voordeel van vaste hydrocultuurvoeding is dat je nooit teveel kunt bemesten.

Hierna plaats je de watermeter en de plant met kweekpot op de bodem van de inzethoes. Indien je de plant en watermeter niet op de bodem plaatst zal niet al het water worden verbruikt, waardoor het water gaat rotten en mogelijk leidt tot nare luchtjes. Ook is het belangrijk dat de watermeter boven de potrand uitsteekt, om deze eenvoudig af te lezen.

Vul de plantenbak vervolgens af met hydrokorrels en dek je eventueel de toplaag af met siergrind.

Stappenplan opmaken hydrocultuur:

 • Verhoog de binnenkant van de plantenbak indien nodig met een laag hydrokorrels.
 • Plaats hierop de inzethoes zodat deze net tot onder de rand van de plantenbak komt.
 • Strooi 4 eetlepels vaste voeding in de inzethoes (2 eetlepels bij kleine planten).
 • Plaats de hydrocultuur plant en watermeter naast elkaar op de bodem van de inzethoes.
 • Vul de plantenbak verder af met hydrokorrels.


Verzorging hydrocultuur

Bij hydrocultuur is de methode van watergeven voor alle planten vrijwel hetzelfde. Geef de plant water totdat de watermeter op optimaal (OPT) staat. Het kan zijn dat gruis de watermeter blokkeert, tik daarom tegen de watermeter wanneer deze niet naar verwachting reageert. De plant verbruikt de komende dagen het water en het waterpeil zakt tot minimaal (MIN). Wacht 4 dagen wanneer de watermeter op minimaal staat alvorens je opnieuw water geeft. De wortels van de plant hebben vier dagen de tijd nodig om te luchten, anders kan er wortelrot ontstaan. Vervolgens geef je de plant op exact dezelfde manier water totdat hij terug op optimaal staat.

Hydrocultuurvoeding

Een hydrocultuur plant heeft bij elke gietbeurt vloeibare voeding nodig, of eens per half jaar vaste hydrocultuurvoeding. Strooi de vaste voeding op de hydrokorrels en spoel het weg met water. Gebruik hierbij voor een grote plant (<150 cm) 4 eetlepels en voor kleine plant (>150 cm) 2 eetlepels voeding. 


Vragen over hydrocultuur

Veel gestelde vragen


 • Kan ik hydrocultuur zelf onderhouden?

  Hydrocultuur is makkelijker te verzorgen in vergelijking met een gewone grondplant. Daarom is hydrocultuur ook zonder onderhoudscontract en voor de particulier een geschikte investering.

 • Wat als ik te veel water heb gegeven?

  Is de watermeter boven MAX (maximaal) gekomen dan zal het lang duren voordat de wortels weer kunnen luchten. Hier kan de plant aan dood gaan. Sommige watermeters hebben een afneembare bovenkant. Verwijder deze en stop een slangetje tot aan de bodem in de watermeter. Zuig vervolgens het water weg.

 • Kan een watermeter stuk gaan?

  Tik eens tegen de watermeter, soms is dit voldoende om de juiste waarde af te lezen. Het kan ook zijn dat de wortels in de watermeter zijn gegroeid. Verwijder hiervoor de bovenkant van de watermeter en probeer de vlotter los te maken.

 • Wat is de witte aanslag op de hydrokorrels?

  Vaak slaan de hydrokorrels wit uit. Dit is geen schimmel zoals veel mensen denken. Dit zijn mineralen en volkomen ongevaarlijk voor de plant. Een laagje siergrind erover voorkomt dat je de uitslag ziet.