Water geven

Water geven

Kamerplanten water geven is uiteraard noodzakelijk en bepaalt voor een groot deel de gezondheid van de plant. Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier echter gevoelig voor, het is daarom beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Nog beter is regenwater, dit bevat namelijk minder kalk.

Water transporteert de voedingsstoffen in een plant en is dus van groot belang voor een plant, maar het kan de plant ook doden. Sterker nog; planten te veel water geven is doodsoorzaak nummer 1. In tegenstelling tot buitenbeplanting kan een binnenplant zijn water niet afvoeren, met als mogelijk gevolg een overschot aan water in de pot. Dit kan ertoe leiden dat de wortels stikken en plant minder voedingsstoffen op kan nemen. Op de juiste manier planten water geven is daarom heel belangrijk.

Jouw planten voorzien van de juiste hoeveelheid water


Wat is 'veel' of 'weinig' water?

Iedere kamerplant heeft zijn eigen eisen. Logischerwijs hoef je een plant uit de woestijn minder water te geven dan een plant uit het regenwoud. Simpelweg kan je alle kamerplanten opdelen in 3 categorieën met betrekking tot de waterbehoefte.

  • Veel water geven: Grond altijd vochtig houden.
  • Gemiddeld water geven: Grond kort laten uitdrogen voor een nieuwe watergift.
  • Weinig water geven: Grond langere tijd laten uitdrogen.

Let op: een kamerplant waarbij de grond altijd vochtig moet zijn, is per definitie niet een plant die veel water nodig heeft.

Wat is 'te veel' of 'te weinig' water?

  • Planten te veel water geven doe je wanneer de grond niet al het water kan absorberen binnen 24 uur. Er komt dan een laagje water onderin de pot.
  • Planten te weinig water geven doe je wanneer niet de gehele wortelkluit vochtig is. Zo kan een gedeelte van de wortels droog blijven. Dit kan vooral schadelijk zijn als de plant uit meerdere losse stekken bestaat. Een of meerdere stekken kunnen dan geen water opnemen. 

Let op: Bij planten die weinig water nodig hebben. Kan je beter een flinke hoeveelheid geven en hem dan langere tijd overslaan, dan steeds kleine beetjes. Zo krijgen alle wortels goed water, in plaats van maar een deel van de wortels.

 

Ficus veel water

Veel = Grond licht vochtig

Kamerplanten die veel water nodig hebben zijn onder andere Ficussen, Calathea’s en palmen. Belangrijk is dat je er altijd op moet letten dat de plant niet met z’n wortels in het water komt te staan om wortelrot te voorkomen. 

Assortiment: planten grond licht vochtig
Philodendron gemiddeld water

Gemiddeld = Grond af en toe droog

Hieronder vallen bijvoorbeeld de Dracaena, Aglaonema en Philodendron. Belangrijk is dat de grond tussen de gietbeurten licht opdroogt. Bedenk hierbij dat de grond bovenop kurkdroog kan zijn terwijl onder in de pot nog genoeg water aanwezig is.

Assortiment: planten grond af en toe droog
Yucca weinig water

Weinig = Grond langere tijd laten uitdrogen

Kamerplanten die weinig water nodig hebben zijn onder andere Yucca’s, Sanseveria's en Beaucarnea’s. Vooral in de winter moet de grond helemaal uitgedroogd zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt.

Assortiment: planten langer droog

Factoren

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Hoeveel water je je kamerplant moet geven hangt af van:

  • Grootte van de plant
  • Afmeting van de pot
  • Soort grond
  • Standplaats
  • Seizoen
  • Temperatuur binnen
  • Verwarming en airco
Grote kamerplant veel water

Afmeting van de kamerplant

Een grote kamerplant zal meer water verbruiken dan een soortgelijke kleine kamerplant. Zo zal een kamerplant met meer bladoppervlakte meer water verbruiken door verdamping. Daarnaast nemen sommige kamerplanten ook water op uit de lucht.

wortelrot voorkomen door verpotten

Afmeting van de pot

Ons advies is om een pot te gebruiken die minstens 20 procent groter is dan de kweekpot van de plant. Hierdoor wordt de kans kleiner op verstikking van de wortels. Omdat er meer potgrond in de pot past, kan er meer water worden opgenomen en verdeeld worden. Als er constant te veel water wordt gegeven zal de kamerplant alsnog 'verdrinken'.

 

Vulcastrat als waterbuffer

Soort grond

Niet alleen de hoeveelheid aarde helpt de plant in goede gezondheid te houden, maar ook het soort substraat is hier doorslaggevend in. Zo zijn er speciale soorten substraat, zoals vulcastrat. Dit substraat kan veel meer water absorberen en zorgt voor een betere toegift van de plantenvoeding. 

voeding geven kamerplanten

Seizoen

In de winter is het kouder en er zal een lagere lichtintensiteit zijn. Hierdoor komt de kamerplant in ruststand. Binnenplanten in rust verbruiken minder water, soms maar de helft ten opzichte van de zomer. Voeg alleen in de maanden maart tot oktober voeding toe aan het water. Dit is de ‘groeiperiode’ van de plant.  

Standplaats en water geven

Standplaats

Hoe lichter een kamerplant staat, hoe meer water de plant zal verbruiken. Dit verschil kan al merkbaar zijn wanneer de plant één meter verder van het raam wordt geplaatst. Ook het aantal zonuren per dag heeft invloed op hoe snel het water verdampt. 

kamerplant ongedierte door airco

Airco en verwarming

Als in de winter de kachel/vloerverwarming aangaat zal de luchtvochtigheid drastisch dalen waardoor de plant juist weer meer water verbruikt. Ditzelfde geldt voor de airco. Tevens zal de plant gevoeliger zijn voor ongedierte wanneer de airco aan staat.


Hoe vaak moet ik mijn planten water geven?

Bepaal in welke categorie jouw plant valt (veel, gemiddeld, weinig) met betrekking tot de watergift en bepaal hoe vochtig de grond is. Dit kan je doen door de aarde te bekijken of door je vinger in de grond te steken, wanneer er aarde aan je vinger blijft plakken is deze nog vochtig. Houdt er rekening mee dat het bij grotere plantenbakken mogelijk is dat de bovenkant van de aarde droog is, terwijl de grond onderin nog vochtig is. 

  • Categorie ‘veel water geven’: Zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft, zonder dat de plant met z’n wortels in een laag water staat. Water geven doe je pas wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Nog beter: steek een vinger in de grond, plakt er aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Wacht nog even met water geven.
  • Categorie ‘gemiddeld water geven’: In de winter is het belangrijk dat de grond enkele dagen goed droog staat. Water geven doe je pas wanneer de grond 3 dagen droog heeft gestaan. Geef deze planten in de zomer water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt.
  • Categorie ‘weinig water geven’: Zorg dat de grond goed de kans krijg om op te drogen. In de zomer ongeveer 3 dagen en in de winter 3 weken. Deze categorie planten zal niet snel sterven door een gebrek aan water, eerder door te veel water. Bij twijfel kan er daarom beter gewacht worden met water geven.

Hoe veel water heeft mijn plant nodig?

Dit is afhankelijk van de categorie plant en diverse factoren. Wanneer een kamerplant langere tijd te droog heeft gestaan is het niet verstandig om de plant meer dan normaal water te geven. Wortels kunnen namelijk slechts een beperkte hoeveelheid water opnemen. Overcompensatie kan alleen maar leiden tot wortelrot.

Hoeveel water geven doe je op basis van hoeveel water de potgrond kan absorberen. Als je te weinig water geeft is niet de gehele wortelkluit voorzien van water. Als je te veel water geeft dan staat de plant met z’n wortels in een laagje water. Als je de juiste hoeveelheid water geeft, is de gehele kluit vochtig zonder dat er water onderin de pot staat.

Watermeter aanschaffen

Moet ik mijn kamerplanten sproeien?

monstera sproeien

Zowel in de zomer, als in de winter vinden de meeste plantensoorten het fijn om besproeit te worden. Tropische planten groeien immers in het wild vaak op plekken met een hoge luchtvochtigheid. Planten sproeien draagt bij aan een hogere luchtvochtigheid in huis, en helpt ook om ongedierte te voorkomen. Als in de winter de verwarming aan staat is de luchtvochtigheid in huis een stuk lager dan in de zomer, daarom is het ook bevorderlijk om in de winter planten te sproeien. Nog een extra voordeel is dat de bladeren stofvrij blijven.  


Vulcastrat met watermeter

Om water geven makkelijker te maken kan je ook een plant van vulcastrat met een watermeter voorzien. De watermeter laat dan zien hoeveel water je moet geven. Vervolgens absorbeert de vulcastrat het water en geeft dit langzaam af aan de wortels. Hoe vaak je een plant met watermeter precies moet verzorgen kun je lezen op de pagina Vulcastrat.

Meer vulcastrat informatie

Hydrocultuur

Om het nog makkelijker te maken zijn er ook kamerplanten op hydrocultuur verkrijgbaar. Deze planten worden voorzien van een watermeter, welke precies aangeeft wanneer deze water nodig heeft en hoeveel. Als je eenmaal bekend bent met dit systeem wil je nooit meer iets anders. Hoe je een hydrocultuur plant precies moet verzorgen kun je lezen op de pagina Hydrocultuur. 

Meer hydrocultuur informatie

Tuinplant water geven

De waterbehoefte van tuinplanten is belangrijk om in de gaten te houden. Ook wanneer jouw tuinplant in de volle grond staat. De ene tuinplant vraagt meer water dan de andere tuinplant. Maar waar moet je nou allemaal rekening mee houden?

  • Standplaats van de tuinplant 
  • Staat de tuinplant in de volle grond of in een pot
  • Is het een mediterrane tuinplant of niet

Standplaats van de tuinplant

Staat de tuinplant op een schaduw plek of juist in de volle zon? Dit is belangrijk voor de waterbehoefte van jouw tuinplant. Wanneer de tuinplant in de volle zon staat zal deze meer water vragen, zeker tijdens warme periodes, dan wanneer de plant op een plekje in de schaduw staat. Houdt de grond daarom goed in de gaten. De grond moet in principe altijd een beetje vochtig zijn.

Tuinplant in de volle grond of in pot 

Ook hangt de waterbehoefte van jouw tuinplant af of de buitenplant in de volle grond staat of juist in een pot. Wanneer de tuinplant in een pot staat heeft de plant vaker water nodig. De grond wordt sneller droog. Voel regelmatig aan de grond of deze nog vochtig is of dat de grond droog aanvoelt. Zorg er voor dat het water altijd goed kan weglopen in een pot. Het is belangrijk dat er onderin de pot gaten zitten. Wanneer jouw tuinplant in de volle grond staat is het ook belangrijk dat het water goed kan weglopen in de grond. Is dit niet het geval dat zal jouw buitenplant te veel water ontvangen en zal er wortelrot ontstaan. Zorg dus voor een goed drainage systeem. Een tuinplant in de volle grond heeft minder vaak water nodig maar hou de grond goed in de gaten. Zeker bij warme periodes is het goed om regelmatig water te geven.

Mediterrane tuinplant

Is jouw tuinplant een mediterrane plant? Dan is de waterbehoefte vaak minder. Mediterrane planten kunnen goed tegen droogte en hebben dus minder water nodig. Vaak hebben deze tuinplanten pas water nodig wanneer de grond kort of wat langer droog staat. 

Hoeveel water moet je nou geven aan jouw tuinplant?

Hoeveel water jouw tuinplant nodig heeft hangt af van de soort tuinplant. De ene buitenplant vraagt om grote hoeveelheden water per keer terwijl de andere plant juist om kleinere hoveelheden water vraagt per keer. 

Tuinplant te veel water 

Wanneer jouw tuinplant te veel water ontvangt zul je dit merken aan de bladeren die verkleuren. Gele bladeren of verdorren bladeren kunnen er op wijzen dat jouw tuinplant te veel water krijgt en dit niet goed kan afvoeren. Er kan hierdoor wortelrot ontstaan, waardoor uiteindelijk de tuinplant zal gaan sterven. 

Tuinplant te weinig water

Krijgt jouw tuinplant te weinig water dan zul je dit merken aan de stengels die gaan gaan hangen. Je kunt het ook merken aan te kleine vruchten of bloemen die de tuinplant aan maakt. 


Populair
Ga direct naar