
Water transporteert de voedingsstoffen in een plant en is dus van groot belang voor een plant, maar het kan de plant ook doden. Sterker nog; te veel water is doodsoorzaak nummer 1 bij kamerplanten. In tegenstelling tot buitenbeplanting kan een binnenplant zijn water niet afvoeren, met als mogelijk gevolg een overschot aan water in de pot. Dit kan ertoe leiden dat de wortels stikken en plant minder voedingsstoffen op kan nemen.
Wat is 'veel' of 'weinig' water?
Iedere binnenplant heeft zijn eigen eisen. Logischerwijs zal een plant uit de woestijn minder water nodig hebben dan een plant uit het regenwoud. Simpelweg kan je alle kamerplanten opdelen in 3 categorieën met betrekking tot de waterbehoefte.
- Veel: Grond altijd vochtig houden.
- Gemiddeld: Grond kort laten uitdrogen voor een nieuwe watergift.
- Weinig: Grond langere tijd laten uitdrogen.
Hou er rekening mee dat een kamerplant waarbij de grond altijd vochtig moet zijn niet per definitie veel water nodig heeft.
Wat is 'te veel' of 'te weinig' water?
- Te veel water geef je wanneer de grond niet al het water kan absorberen binnen 24 uur. Er komt dan een laagje water ondering de pot.
- Te weinig water geef je wanneer niet de gehele wortelkluit vochtig is. Zo kan een gedeelte van de wortels droog blijven. Dit kan vooral schadelijk zijn als de plant uit meerdere lossen stekken bestaat. Een of meerdere stekken kunnen dan geen water opnemen.
Bij planten die weinig water nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een Yucca. Kan je beter af en toe een flinke hoeveelheid geven en hem dan langere tijd overslaan. Zo wordt de kluit goed vochtig bij het water geven en komen de wortels ook langere tijd droog te staan.

Veel: Grond licht vochtig
Kamerplanten in deze categorie zijn onder andere palmen en Ficussen. Hoe komt het dan dat palmen in sommige landen het prima doen terwijl het zelden regent? Dit komt doordat deze palmen diepe wortels hebben naar het grondwater. Andere palmen, zoals de Lucuala Grandis, hebben juist weinig wortels en halen veel vocht uit de lucht. Deze palm verbruikt daarom niet zoveel water uit de pot, maar de grond moet wel constant vochtig blijven.
Assortiment planten grond licht vochtig
Gemiddeld: Grond af en toe droog
Hieronder vallen bijvoorbeeld de Dracaena en Aglaonema. Belangrijk is dat de grond tussen de gietbeurten licht opdroogt. Bedenk hierbij dat de grond bovenop kurkdroog kan zijn terwijl onder in de pot nog genoeg water aanwezig is.
Assortiment planten grond af en toe droog
Weinig: Grond langere tijd laten uitdrogen
De Sansevieria, Yucca en Beaucarnea zijn allemaal planten welke prima een periode zonder water kunnen. Vooral in de winter moet de grond helemaal uitgedroogd zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt.
Assortiment planten langer droogFactoren
Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
- Afmeting van de plant
- Afmeting van de pot
- Soort grond
- Standplaats
- Seizoen
- Temperatuur
- Verwarming en airco

Afmeting van de kamerplant
Een grote kamerplant zal meer water verbruiken dan een soortgelijke kleine kamerplant. Zo zal een kamerplant met meer bladoppervlakte meer water verbruiken door verdamping.

Afmeting van de pot
Ons advies is om een pot te gebruiken die minstens 20 procent groter is dan de kweekpot van de plant. Hierdoor wordt de kans kleiner op verstikking van de wortels. Omdat er meer potgrond in de pot past, kan er meer water worden opgenomen en worden verdeeld. Als er constant te veel water wordt gegeven zal de kamerplant alsnog 'verdrinken'.
Wanneer de plantenbak te hoog wordt, adviseren wij deze te voorzien van een inzethoes. Op deze manier kunnen de wortels makkelijk naar het water, zonder dat er stilstaand water in de pot blijft staan.

Soort grond
Niet alleen de hoeveelheid aarde helpt de plant in goede gezondheid te houden, maar ook het soort substraat is hier doorgeslaggevend in. Zo zijn er speciale soorten substraat, zoals vulcastrat. Deze substraat kan veel meer water absorberen en zorgt voor een betere toegift van de plantenvoeding. Dit is te bestellen in onze webshop.

Standplaats
Hoe lichter een kamerplant staat, hoe meer water de plant zal verbruiken. Dit verschil kan al merkbaar zijn wanneer de plant één meter van het raam wordt geplaatst.
Seizoen
In de winter is het kouder en er zal een lagere lichtintensiteit zijn. Hierdoor komt de binnenplant in ruststand. Binnenplanten in rust verbruiken minder water, soms maar de helft ten opzichte van de zomer.
Airco en verwarming
Een binnenplant verbruikt in de winter minder water, maar als de kachel aan gaat zal de luchtvochtigheid drastisch dalen waardoor de plant juist weer meer water verbruikt. Ditzelfde geldt voor de airco. Regelmatig sproeien zal de plant goed doen. Tevens zal de plant gevoeliger zijn voor ongedierte wanneer de airco / klimaatbeheersingssysteem aan staat.
Hoeveel water

Hoeveel water heeft mijn kamerplant nu nodig? Bepaal in welke categorie jouw plant valt met betrekking tot de watergift en bepaal hoe vochtig de grond is. Dit kan je doen door de aarde te bekijken of door je vinger in de grond te steken, wanneer er aarde aan je vinger blijft plakken is deze nog vochtig. Houdt er rekening mee dat het bij grotere plantenbakken mogelijk is dat de bovenkant van de aarde droog is, terwijl de grond onderin nog vochtig is.
- Veel: wanneer de bovenkant van de grond lichter wordt, voorzien van water
- Gemiddeld: wanneer de bovenkant van de grond lichter wordt, 3 dagen later van water voorzien
- Weinig: wanneer de bovenkant van de grond lichter wordt, 3 dagen in de zomer en 3 weken in winter later van water voorzien
Wanneer een binnenplant langere tijd te droog heeft gestaan is het niet verstandig om de plant meer dan normaal water te geven. Wortels kunnen namelijk slechts een beperkte hoeveelheid water opnemen. Overcompensatie kan alleen maar leiden tot wortelrot. Een licht vochtige grond is altijd voldoende.
Watermeter
Ook kan de sierpot met vulcastrat van een watermeter worden voorzien. Wanneer de watermeter gaat bewegen is dit een teken dat er water onderin de pot is gekomen. Dit is het moment om te stoppen met water geven. De kleine hoeveelheid water onderin de pot wordt de komende 24 uur opgezogen door het vulcastrat en zo zal er geen stilstaand water meer aanwezig zijn. Lees meer hierover bij 'verpotten van kamerplanten'.
Hoe vaak water

Dit is afhankelijk van de categorie plant en de diverse factoren.
- De kamerplanten welke altijd in vochtige grond moeten staan, krijgen water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Nog beter; steek een vinger in de grond, plakt er aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Wacht nog even met water geven.
- De kamerplanten welke af en toe droog moeten staan, krijgen in de zomer vergelijkbaar water als de groep hierboven. Het verschil is dat deze categorie minder snel droge grond heeft. In de winter is het belangrijk dat de grond enkele dagen droog staat. Geef dus pas water wanneer de grond 3 dagen droog is.
- De laatste categorie krijgt pas water wanneer de grond in de zomer 3 dagen droog staat en in de winter 3 weken. Sansevieria's kunnen zelfs nog langer zonder water. Deze categorie planten zal niet snel sterven door een gebrek aan water, eerder door te veel water. Bij twijfel kan er daarom beter gewacht worden met water geven.
Hydrocultuur

Om het nog makkelijker te maken zijn er ook kamerplanten op hydrocultuur verkrijgbaar. Deze planten worden voorzien van een watermeter, welke precies aangeeft wanneer deze water nodig heeft en hoeveel. Als je eenmaal bekend bent met dit systeem wil je nooit meer iets anders.
Als de watermeter vier dagen op MIN (minimaal) staat, dan is het de bedoeling dat de hydrocultuur plant in het midden lauw water krijgt totdat de watermeter op OPT (optimaal) staat.