Kamerplanten water geven?

Kamerplanten water geven is uiteraard noodzakelijk en bepaalt voor een groot deel de gezondheid van de kamerplant. Veel mensen geven hun binnenplanten water met koud kraan water. Sommige planten zijn hier echter gevoelig voor, het is daarom beter om water op kamer temperatuur te gebruiken. Nog beter is regenwater, dit bevat namelijk minder kalk.

Water transporteert de voedingsstoffen in een plant en is dus van groot belang voor een plant, maar het kan het de plant ook doden. Sterker nog; te veel water is doodsoorzaak nummer 1 bij kamerplanten. In tegenstelling tot planten buiten, kan een binnenplant in een pot zijn water niet afvoeren. Met als gevolg een overschot aan water in de pot, wat er toe kan leiden dat de wortels stikken. Maar hoe weet je dan of je plant wel genoeg water heeft?

FactorenHoeveel waterHoevaak waterHydrocultuur

Water geven verzorging

Wat is 'veel of 'weinig' water?

Elke binnenplant heeft zijn eigen eisen. Logischerwijs zal een plant uit de woestijn minder water nodig hebben dan een plant uit het regenwoud. Simpelweg kan je alle kamerplanten opdelen in 3 categorieën waterbehoefte.

 • Veel: Grond altijd vochtig houden.
 • Gemiddeld: Grond kort uitdrogen voor een nieuwe watergift. 
 • Weinig: Grond langere tijd uitdrogen.

Hou er rekening mee dat een kamerplant waarbij de grond altijd vochtig moet zijn niet per definitie veel water nodig heeft.

 

Ficus bodem vochtig

Veel: Grond licht vochtig

Kamerplanten in deze categorie zijn onder andere palmen en ficussen. Hoe komt het dan dat palmen in sommige landen het prima doen terwijl het zelden regent? Dit komt omdat deze palmen diepe wortels hebben opzoek naar grondwater. Andere palmen zoals de Lucuala Grandis hebben juist weinig wortels, deze palmen halen veel vocht uit de lucht. Deze palm verbruikt daarom niet zoveel water uit de pot, maar de grond moet wel constant vochtig blijven.

Assortiment planten grond licht vochtig
Dracaena bodem af en toe droog

Gemiddeld: Grond af en toe droog

Hieronder vallen bijvoorbeeld de Dracaeana's en Aglaonema's. Belangrijk is dat de grond tussen de gietbeurten licht opdroogt. Bedenk hierbij dat de grond bovenop kurkdroog kan zijn terwijl onder in de pot nog genoeg water aanwezig is.

Assortiment planten grond af en toe droog
Sansevieria weinig water plant

Weinig: Grond langere tijd laten uitdrogen

Sansevieria's, Yucca's en Beaucarnea's zijn allemaal planten welke prima een periode zonder water kunnen. Vooral in de winter moet de grond helemaal uitgedroogd zijn alvorens de kamerplant opnieuw water krijgt.

Assortiment planten langer droog

Factoren

Het is lastig, zowel niet onmogelijk, om van te voren te vertellen hoeveel water een kamerplant nodig heeft, dit komt omdat een hoop factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:

 • Grootte van de plant
 • Grootte van de pot
 • Soort grond
 • Standplaats 
 • Seizoen
 • Temperatuur
 • Kachel en airco
Verschillende grootte planten

Grootte van de kamerplant

Logisch, een grote kamerplant zal meer water verbruiken dan een kleine kamerplant. Zo zal een kamerplant met meer bladoppervlakte meer water nodig voor het verlies door verdamping.

Verschillende groottes potten

Grootte van de pot

Hoe groter de pot, hoe meer aarde er in de pot kan. En hoe meer aarde er in de pot aanwezig is, hoe meer water er opgenomen kan worden. De opzuigende kracht van het aarde zorgt ervoor dat het water zich niet verzameld op de bodem. Waardoor de kans op verstikking van de wortels kleiner is. Echter als er constant te veel water wordt gegeven zal op den duur alsnog de kamerplant 'verzuipen'.

Vulcastrat als waterbuffer

Soort grond

Hierboven kon je lezen dat meer aarde helpt te voorkomen dat de wortels onder water staan. Maar niet alleen de hoeveelheid aarde bepaalt hoeveel water er opgezogen kan worden. Ook de soort grond bepaalt dit. Zo zijn er speciale soorten grond, zoals vulcastrat. Deze grond kan veel meer water opzuigen. Dit is te koop in onze webshop.

Standplaats en water geven

Standplaats

Hoe lichter een kamerplant staat, hoe meer water de plant zal verbruiken. Dit verschil kan al merkbaar zijn indien de kamerplant een meter verder van het raam wordt geplaatst.

Seizoen

In de winter is het kouder en er zal en lagere lichtintensiteit zijn. Hierdoor komt de binnenplant in een rustperiode. Binnenplanten in een rustperiode gebruiken minder water, soms maar de helft ten opzichte van de zomer.

Airco en Kachel

Zoals hierboven beschreven verbruikt een binnenplant in de winter minder water, maar pas op als de kachel aan gaat. De luchtvochtigheid zal dalen waardoor de plant juist weer meer water verbruikt. Ditzelfde geld voor de airco. Regelmatig sproeien zal de plant goed doen.


Hoeveel water

Oke nu weten we wat de waterbehoefte van de plant beïnvloed. Maar hoeveel water heeft mijn kamerplant nu nodig? Eigenlijk is dit heel simpel, namelijk net zoveel als de grond kan opnemen. Het is echter moeilijker om te bepalen hoeveel water de grond kan opnemen. Wanneer de kamerplant nog in de kweekpot zit is dit eenvoudig. Je haalt de kamerplant uit de sierpot en kijkt of er water uit de kweekpot is gelopen. Zoja dan geef je te veel water.

Wanneer een binnnplant langere tijd te droog heeft gestaan is het niet verstandig om erna de plant meer dan normaal te geven. Wortels kunnen namelijk slechts een beperkte hoeveelheid water opnemen. Overcompensatie kan alleen maar leiden tot wortelrot. Een licht vochtige grond is altijd voldoende.

Watermeter

Ook kan de sierpot met vulcastrat en een watermeter worden voorzien. Wanneer de watermeter gaat bewegen is dit een teken dat er water onderin de pot is gekomen. Dit is het moment om te stoppen met water geven. De kleine hoeveelheid water onderin de pot wordt de komende 24 uur opgezogen door het vulcastrat en zo zal er geen stilstaand water meer aanwezig zijn. Lees meer hierover bij 'verpotten van kamerplanten'.

Watermeter aanschaffen
Hoeveel water heeft mijn plant nodig?

Hoevaak moet ik mijn plant water geven?

Hoevaak water

Dit is afhankelijk van de categorie plant. Zoals hierboven beschreven zijn er drie categorieën.

 • De kamerplanten welke altijd in vochtige grond moeten staan krijgen water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Nog beter;  steek een vinger in de grond, plakt er aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Wacht nog even met water geven.
 • De kamerplanten welke af en toe droog moeten staan krijgen vergelijkbaar water als de groep hierboven in de zomer. Echter het verschil is dat deze categorie minder snel droge grond heeft. In de winter is het belangrijk dat de grond enkele dagen droog staat. Geef dus pas water wanneer 3 dagen geleden er geen grond meer aan je vinger plakte.
 • De laatste categorie krijgt pas water wanneer de grond in de zomer 3 dagen droog staat en in de winter 3 weken. Sansevieria's kunnen zelfs nog langer zonder water. Deze categorie planten zal niet snel sterven door een gebrek aan water, eerder door te veel water. Bij twijfel kan er daarom beter gewacht worden met water geven.
Vochtmeter assortiment

Hydrocultuur

Om het nog makkelijker te maken zijn er ook kamerplanten op hydrocultuur verkrijgbaar. Deze kamerplanten worden voorzien van een watermeter welk precies aangeeft wanneer de kamerplant water nodig heeft en hoeveel. Eenmaal bekend met dit systeem en je wilt nooit meer wat anders.

Wanneer de watermeter vier dagen op MIN (minimaal) staat de hydrocultuur plant in het midden water geven met lauw water totdat de watermeter op OPT (optimaal) staat.

Meer hydrocultuur informatie
Hydrocultuur watermeter

 1. 2x Planten vochtmeter
  Vanaf € 5,00 incl. BTW
 2. Watermeter Hydrocultuur
  Vanaf € 2,00 incl. BTW
 3. Watermeter Vulcastrat
  Vanaf € 5,00 incl. BTW
 4. Gieter
  Vanaf € 3,00 incl. BTW
 5. Planten vochtmeter
  € 18,00 incl. BTW