Ziektes en ongedierte

Ziektes en ongedierte

Ongedierte kamerplanten

Wolluis strelizia

Ongedierte op je plant is hartstikke vervelend. Hoe kun je ongedierte op je planten herkennen, wat is de oorzaak en hoe kun je ongedierte op je kamerplanten bestrijden?

Een kamerplant op de tocht of verzwakt door de onjuiste verzorging krijgt sneller last van ongedierte. Zo kan te veel water leiden tot zachter blad, waardoor luis gemakkelijker voedingssappen tot zich kan nemen. Maar ook een gezonde binnenplant kan besmet raken. Ongedierte kan via huisdieren, een andere plant, tocht of door jou naar binnen zijn gebracht. Het is van belang om regelmatig kritisch naar de plant te kijken, vooral aan de onderkant van het blad. Zie je iets wat er niet hoort? Dan ben je wellicht op tijd om de kamerplant te behandelen. Wanneer deze al helemaal vol zit met luis of spint, dan is de kans groot dat de plant het niet meer overleefd.Ongedierte planten herkennen

Ongedierte op plant behandelen

Hoe herken je ongedierte op planten? Zie je wit ongedierte op planten, dan kan dit een teken zijn dat jouw kamerplant last heeft van wolluis. Dit is een veelvoorkomende plantenziekte. Zwart ongedierte op planten, zoals de bladluis, is ook een veel voorkomende plaag. Het zijn kleine plantenetende insecten die schade veroorzaken aan jouw kamerplanten. 

Ongedierte behandelen

 • Verwijder zoveel mogelijk besmet materiaal, dit vertraagd de verspreiding aanzienlijk. Bijvoorbeeld door te snoeien of met een vochtige doek het ergste te verwijderen.
 • Dek de grond af met folie en geef de plant een lauwe douche. Dit werkt preventief ook zeer goed. Met een iets hardere straal is veel ongedierte te verwijderen.
 • Wanneer de kamerplant buiten kan staan is dit aan te bevelen om besmetting van andere kamerplanten te voorkomen. Hou er rekening mee dat het buiten warm genoeg is (afhankelijk van de plant) en dat de plant niet direct in het volle zonlicht staat. Deze behandeling werkt ook erg goed tegen spint.
 • Behandel de kamerplant chemisch, hierbij is herhaling essentieel. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing. Na een succesvolle behandeling de plant schoonspuiten met water.
 • Maak de sierpotten waar de kamerplanten in staan goed schoon. Verpot de kamerplant en verwijder hierbij zoveel mogelijk oude aarde. Controleer gelijk of de wortels er gezond uitzien.

Ongedierte kamerplanten bestrijden

Om ongedierte op kamerplanten zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden kun je meerdere dingen doen. 
Het is sowieso verstandig om je kamerplanten regelmatig af te stoffen. Wanneer je planten gaat afstoffen kun je een (licht vochtige) doek gebruiken en de bladeren van je kamerplant stofvrij maken. Je kunt er ook voor kiezen om je planten een lekkere douche te geven door ze buiten af te spuiten of de kamerplanten onder de douche af te spoelen, zodat de bladmondjes niet verstopt raken door stof.
Een insecten spray voor jouw planten kan ervoor zorgen dat ongewenste insecten bestreden worden. 

Biologische ongedierte bestrijding is het bestrijden van schadelijke organismen in zowel land- als tuinbouw door middel van het inzetten van de natuurlijke vijand van de schadelijke organismen. Op deze pagina tref je meer informatie over de kenmerken en gevolgen van biologische ongedierte bestrijding.

Aanbod Biologische ongedierte bestrijding

Wat doet biologische bestrijding?

Biologische ongedierte bestrijding maakt handig gebruik van het inzetten van natuurlijke vijanden voor de bestrijding van schadelijke organismen. Zo zijn er speciale larven die op natuurlijke wijze op zoek gaan naar hun prooi, bijvoorbeeld een larve van de rode palmsnuitkever. Wanneer zij deze hebben gevonden treden zij de prooi binnen door normale lichaamsopeningen. Eenmaal binnen laat de ingedrongen larve een bacterie vrij die een toxische reactie veroorzaakt waardoor de gastheer langzaam sterft. Deze methode van bestrijden is niet schadelijk voor de omgeving of voor mensen, aangezien het bestrijdingsmiddel alleen op zoek gaat naar hun prooi en de rest met rust laat.

Biologische ongedierte bestrijding aanbod

123planten voert het assortiment van Biogroei. Biogroei is een bedrijf dat is opgericht in 1993 en zich sindsdien richt op de distributie van levende bestrijdingsmiddelen. Door continue onderzoek blijven zij steeds nieuwe biologische ongedierte bestrijdingsmiddelen ontwikkelen. Biogroei is in staat om met 1 'theezakje', gevuld met eitjes van een sluipwesp een gehele plant te ontdoen van witte vlieg of trips.

Aanbod Biologische ongedierte bestrijding


Tuinplanten ziektes

Ook tuinplanten kunnen last krijgen van ziektes en plagen. Er kan ongedierte op je hortensia komen, jouw buxus kan ongedierte krijgen, maar er kan ook ongedierte in bomen ontstaan. Ziektes worden veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen. Plagen worden veroorzaakt door insecten en andere diersoorten. Hoe weet je of je ongedierte op je planten buiten hebt? Dit kun je vrij makkelijk zien. De tuinplant krijgt vlekken op het blad, het blad valt af, de tuinplant groeit of bloeit niet meer, of de buitenplant wordt plakkerig. Hieronder vind je de meest voorkomende tuinplanten ziektes.  

 • Roest
 • Schurft
 • Verwelkingsziekte
 • Meeldauw
 • Roetdauw
 • Sterroetdauw
 • Bacterievuur

Roest 

Roest is een veelverkomende ziekte bij tuinplanten. Wanneer jouw tuinplant hiermee te maken krijgt uit dit zich door oranje/ rode schimmel op de bladeren. Het lijkt op roest, vandaar de naam. Roest komt voornamelijk in de zomer en/of in de herfstperiode voor. Maar roest kan ook bij vochtige weersomstandigheden ontstaan. Rozen en geraniums zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor deze ziekte. Om roest te bestrijden kun je het beste de aangetaste delen wegsnoeien en de tuinplant behandelen met een schimmelwerend middel.

Schurft

Schurft kennen we als huidziekte bij mensen, maar ook tuinplanten kunnen hier mee te maken krijgen. Schurft bij tuinplanten is een schimmel. Wanneer jouw tuinplant schurft heeft kun je dit herkennen aan zwarte vlekken op de takken en bladeren. Dit tast de takken en vruchten aan. Schurft komt voornamelijk voor bij fruitbomen. Helas is er geen bestrijdingdmiddel tegen schurft. Om schurft te voorkomen kun je het beste de afgevallen bladeren bij fruitbomen regelmatig op te ruimen. 

Verwelkingsziekte

Verwelkingsziekte bij een tuinplant is een ziekte die veroorzaakt wordt door schimmel. Deze ziekte ontstaat vaak tijdens de groeiperiode van de tuinplant. Gaat jouw tuinplant plotseling slap hangen, sterven de jonge takken af of verwelken de bladeren? Dan is er grote kans dat de tuinplant last heeft van de verwelkingsziekte. Wanneer je dit in juli of augustus constateert kun je het beste meteen snoeien. Heeft de schimmel al de gehele plant overgenomen? dan kun je het beste de hele tuinplant verwijderen. Vervang ook de grond rondom de tuinplant, anders neemt de schimmel de gehele bodem over.

Meeldauw

Meeldauw is een schimmelziekte. Zie je grijze vlekken of witte pluisjes op jouw tuinplant? Dan kan dit duiden op meeldauw. De blaadjes kunnen van de buitenplant vallen en in het ergste geval sterft de tuinplant af. Meeldauw komt vooral in de zomer voor, bij droge periodes. Om meeldauw te bestrijden kun je het beste een schimmelwerend middel gebruiken en de besmette onderdelen weg snoeien. 

Roetdauw

Als een tuinplant last krijgt van roetdauw dan kun je dit herkennen aan zwarte schimmel op de bladeren. Roetdauw zijn beestjes die honingdauw op de bladeren scheidt. Roetdauw komt voornamelijk voor op fruitbomen en klimop planten. Bestrijd de beestjes en maak de bladeren schoon. Helaas kan roetdauw snel terug keren omdat het maanden duurt eer dat roetdauw echt bestreden is. 

Sterroetdauw

Sterroetdauw is een schimmelziekte. De ziekte uit zich door stervormige bruine of zwarte vlekken op de bladeren. Rondom deze vlekken kleur het blad geel/ rood. Sterroetdauw komt voornamelijk voor bij rozen struiken. Gebruik een bestrijdingdmiddel bij deze ziekte, alhoewel het lastig is de schimmel echt te bestrijden. 

Bacterievuur

Bacterievuur kan op elke tuinplant voorkomen. Doordat het een bacterie is kan deze ziekte zich vrij snel verspreiden over andere planten. Je kunt bacterievuur herkennen aan bruine topjes op de tuinplant of geelbruin slijm. Hierdoor kan er verdorring ontstaan. Bacterievuur kan makkelijk onstaan wanneer het erg warm en broeierig is. Wanneer jouw tuinplant last heeft van bacterievuur kun je het beste de tuinplant flink terug snoeien. In het ergste geval zul je de buitenplant moeten verwijderen. Ook is het belangrijk wanneer je gesnoeid hebt, het tuingereedschap goed schoon te maken om verdere besmetting te voorkomen. 

 


Soorten ongedierte

Op zoek naar specifieke informatie over bepaalde soorten ongedierte, plagen of ziektes? Kijk eens in het overzicht hieronder.

Ga direct naar