Ziektes en ongedierte

Een kamerplant die ziek is, heeft over het algemeen last van ongedierte. Hoe herken je deze? En wat doe je ertegen?

Oorzaak kamerplant ongedierte

Een kamerplant op de tocht of verzwakt door de onjuiste verzorging krijgt sneller last van ongedierte. Zo kan teveel water leiden tot zachter blad waardoor luis gemakkelijker voedingssappen tot zich kan nemen. Maar ook een gezonde binnenplant kan besmet raken. Ongedierte kan via huisdieren, een andere plant of door jou naar binnen zijn gebracht. Het is van belang om regelmatig eens goed naar de kamerplant te kijken, vooral aan de onderkant van het blad. Zie je iets wat er niet hoort? Dan ben je wellicht op tijd om de kamerplant te genezen. Indien deze al helemaal vol zit met luis of spint, dan is de kans groot dat de plant het niet meer overleefd.

Plan van aanpakBiologische bestrijdingBestrijding per soort

Wolluis strelizia

 1. Bestrijding- en glansmiddelen
  € 17,00 incl. BTW
 2. Bestrijding- en glansmiddelen
  € 15,00 incl. BTW

Kamerplant genezen

 • Verwijder zoveel mogelijk besmet materiaal, dit vertraagd de voorplanting aanzienlijk. Bijvoorbeeld door te snoeien of met een doekje/nagel het ergste te verwijderen.
 • Dek de grond af met folie en geef de plant een lauwe douche. Dit werkt ook preventief zeer goed. Met een wat harde straal is veel ongedierte te verwijderen.
 • Indien de kamerplant buiten kan staan is dit aan te bevelen om besmetting van andere kamerplanten te voorkomen. Hou er rekening mee dat het buiten warm genoeg is (afhankelijk van de plant) en dat de plant niet direct in het volle zonlicht staat. Deze behandeling werkt ook erg goed tegen spint.
 • Behandel de kamerplant chemisch, hierbij zijn meerdere herhalingen essentieel. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing. Na een succesvolle behandeling de plant schoonspuiten met water.
 • Maak de sierpotten waar de kamerplanten in staan eens goed schoon. Verpot de kamerplant en verwijder hierbij zoveel mogelijk oude aarde. Controleer hierbij of de wortels er gezond uitzien.

Daarnaast is het verstandig om binnenplanten te kiezen met hardere bladeren. Hier kan ongedierte zich minder makkelijk aan hechten. Het wordt dan makkelijker om de beestjes eraf te spuiten met een harde waterstraal. Gebruik ook regelmatig de plantenspuit ter preventie. Bijvoorbeeld Sansevieria of Chamaerops Humilis.

Kamerplant genezen

Biologische ongedierte bestrijding

Wat is biologische ongedierte bestrijding precies, dit is het bestrijden van schadelijke organismen in zowel land- als tuinbouw door middel van het inzetten van de natuurlijke vijand van het schadelijke organisme. Op deze pagina tref je meer informatie over de kenmerken en gevolgen van biologische ongedierte bestrijding.

 • Wat doet biologische bestrijding?

  Biologische ongedierte bestrijding maakt handig gebruik van het inzetten van natuurlijke vijanden voor de bestrijding van schadelijke organisme. Hier zijn diverse methoden voor waarover later meer. Zo zijn er speciale larven die op natuurlijke wijze opzoek gaan naar hun prooi, bijvoorbeeld een larve van de rode palmsnuitkever. Wanneer zij deze hebben gevonden treden zij de prooi binnen door normale lichaamsopeningen. Eenmaal binnen laat de ingedrongen larve een bacterie vrij die een toxische reactie veroorzaakt waardoor de gastheer langzaam sterft. Deze methode van bestrijden is niet schadelijk voor de omgeving of voor mensen, aangezien het bestrijdingsmiddel alleen opzoek gaat naar hun prooi en de rest met rust laat.

 • Biologische ongedierte bestrijding aanbod

  123planten voert met trots het assortiment van Biogroei. Biogroei is een bedrijf dat is opgericht in 1993 en zich sindsdien richt op de distributie van levende bestrijdingsmiddelen. Door continue onderzoek blijven zij steeds nieuwe biologische ongedierte bestrijdingsmiddelen ontwikkelen. Biogroei is instaat om met 1 zakje ter grote van een theezakje gevuld met eitjes van een sluipwespen een gehele plant te ontdoen van witte vlieg of trips.

Aanbod Biologische ongedierte bestrijding

Ongedierte

Op zoek naar specifieke informatie over bepaalde soorten ongedierte, plagen of ziektes? Kijk eens in het overzicht hieronder.