Trips

Trips is een klein en dun insect met vleugels. De naam Trips Thysanoptera is een griekse samenstelling van Thysasos (rafel) en pteron (vleugel). Het feit dat de trips kan vliegen is direct de reden dat de plaag zo gevreesd is.

Trips
 • Naam: Trips
 • Soort: Vliegend insect
 • Bestrijdbaar: Matig
 • Verspreiding: Vliegend
Trips

Trips is een klein en dun insect met vleugels. De naam Trips Thysanoptera is een griekse samenstelling van Thysasos (rafel) en pteron (vleugel). Het feit dat de trips kan vliegen is direct de reden dat de plaag zo gevreesd is.

Trips Bestrijden met Biologische Bestrijding

Trips kunnen een hardnekkige plaag zijn, zelfs wanneer je deze wilt bestrijden chemische bestrijdingsmiddelen. We raden aan om natuurlijke vijanden in te zetten voor een milieuvriendelijke aanpak zonder negatieve effecten op de natuur.

Irski

Irski zijn roofmijten die ongeveer 4 tripslarven per dag consumeren. Ze zijn zeer klein en nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Als er geen voedsel meer is, sterven ze, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat ze in huis blijven leven. 

Carna

Carna zijn larven van een inheemse soort gaasvlieg die zowel volwassen trips als larven eten. Ze zijn gulzige eters en consumeren ook witte vlieg, bladluizen en spintmijten als deze aanwezig zijn.

Het is het meest effectief om Irski en Carna tegelijkertijd los te laten. Een eenmalige toepassing kan onvoldoende zijn, dus herhaal de behandeling na twee weken.

Tip: Behandel je kamerplanten eerst met plantenzeep om de natuurlijke bestrijders een voorsprong te geven. Deze zeep bevat geen chemicaliën en is 100% natuurlijk.

Bestrijdt trips met Irski

 • Zakje met ongeveer 250 roofmijten
 • Bescherming van 4-6 weken
 • Voldoende voor 1 m2 oppervlakte met planten
 • Bij extreme plagen hoeveelheid zakjes per m2 verhogen

Bekijk product

Irski tegen trips

Bestrijdt trips met Carna

 • Carna eet trips larven en volwassen tripsen
 • 1 zakje is voldoende voor ongeveer 10 kamerplanten
 • Bescherming voor ongeveer 3 weken

Bekijk product

Carna tegen trips

Variëteiten

De trips heeft drie bekende varianten, namelijk:

 • De gestreepte Kasthrips (Parthenothrips dracanae)
 • De Tabakstrips (Thrips tabaci)
 • De Californische Trips

Die laatste staat bekend vanwege zijn grote resistentie tegen diverse insecticiden.

Opmerkelijk

De trips heeft een antenne die uit acht segmenten bestaat, dit is zichtbaar onder een microscoop.


Trips in de kamerplant?

Tripsen zijn zeer klein, maximaal 1 mm in de breedte. Het zijn niet hele goede vliegers. Ze maken slim gebruik van de thermiek en windomstandigheden en zijn zodoende in staat om tot grote hoogtes te komen. Volwassen tripsen zijn opvallend overdwars gestreept en hebben een lichte vleugeltekening. Het dier heeft een zuigsnuit en beschadigt hiermee de bladeren. Trips legt zijn eieren in het bladweefsel welke na 8 dagen uitkomen. De jonge larven zijn witachtig van kleur en leven in groepen, wanneer ze ouder zijn verspreiden zij zich individueel. De larve ontpopt na 14 dagen en de trips kan vanaf dat moment vliegen en zich zodoende makkelijker verspreiden.

Locatie op de plant?
Volwassen tripsen zijn vooral te vinden op de bovenkant van het blad. Larven zitten in clusters aan de onderkant van het blad.De trips verpopt zich onder de grond of andere beschutte plaatsen op de plant, maar soms ook in bloemen of bladeren.

Verspreiding
De trips verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant.

Oorzaak
Trips komt vaak voor in ruimtes die een lage luchtvochtigheid hebben.


Schadelijkheid

Tripsen prikken in de cellen van het blad, hiermee beschadigt het oppervlakteweefsel en zuigt hij deze vervolgens leeg. Het blad zal hierdoor zilvergrijze vlekken tonen. Vaak hebben deze vlekken ook donkergroene vlekjes, dit zijn uitwerpselen van de trips. Door de trips vermindert de productie van nieuw blad. Ernstige aantasting kan de bladeren laten uitdrogen.

Schadelijk voor mensen?
De trips kan besmet zijn met een virus en zodoende schadelijk zijn voor mensen.

Welke planten zijn gevoelig?
De trips is niet specifiek in zijn keuze voor gastheer wat betreft planten. Alle kamerplanten en sierplanten zijn trips gevoelig.


Ga direct naar