Kamerplanten zonlicht behoefte

De lichtbehoefte van kamerplanten is verschillend, hierdoor is het voor het behoud van de sierwaarde belangrijk om te weten of jouw kamerplant wel op de juiste standplaats staat. Of je wilt kamerplanten kopen voor een specifieke plek? Lees dan verder om te bepalen hoe wij deze specifieke plek benoemen. Hiervoor zijn er zijn er drie algemene niveaus bekend: zonnig, halfschaduw en schaduw.


1. Zonnig

Dit is een locatie voor het raam op het zuiden, westen of oosten, tot 2 meter afstand. Hier krijgt de plant tot 5 uur zonlicht. Houdt er rekening mee dat raamdecoratie de lichtintensiteit verlaagt.

Let erop dat een kamerplant voor een raam op het zuiden een groot verschil in lichtintensiteit ervaart gedurende de seizoenen. Dit kan de plant schaden in de lente en zomer op zonnige dagen. Bovendien zal deze dagen de waterbehoefte sterk stijgen. Planten die geleidelijk aan een hogere lichtintensiteit wennen zijn hier beter tegen bestand. 

Assortiment binnenplanten voor een zonnige standplaats
Strelitzia Nicolai in de zon

2. Halfschaduw

Deze locatie is gemiddeld 2-3 meter van een raam, of direct voor een raam op het noorden. Deze standplaats ontvangt ongeveer 3 tot 5 uur zonlicht. Ander halfschaduw locatie's zijn; naast het raam, bij een raam onder een balkon of voor een raam kleiner dan een vierkante meter. 

Assortiment kamerplanten voor halfschaduw
Ficus Lyrata half schaduw plant

3. Schaduw

Hierbij is het niet noodzakelijk dat de kamerplant letterlijk in de schaduw staat, maar het is wel van belang dat de woonplant op een standplaats staat met een lagere lichtintensiteit. Hoe verder van het raam, hoe lager de lichtintensiteit.

'Schaduw' is een locatie verder dan 3 meter van het raam, of op een locatie waarbij de binnenplant minder dan 3 uur direct zonlicht ontvangt per dag. Bijvoorbeeld voor een raam op het noorden. Wel hebben alle kamerplanten natuurlijk licht nodig voor de fotosynthese. Afhankelijk van de factoren is er dus ook een minimale lichtintensiteit waarop planten zich kunnen ontwikkelen.

Assortiment woonplanten voor schaduw
Philodendron monstera schaduw plant

Lichtintensiteit

Lux
Lux is de eenheid voor de lichtintensiteit. Hoe hoger het aantal lux, hoe meer licht er aanwezig is. Wil je zelf meten hoeveel licht/lux er op een bepaalde standplaats aanwezig is? Download dan in Playstore of Appstore de 'lightmeter' voor de smartphone. Hierbij is het vooral interessant om te zien met hoeveel procent de hoeveelheid licht toeneemt/afneemt ten opzichte van de afstand van het raam. 

Naast / Voor
De lichtintensiteit neemt sterk af naast een raam ten opzichte van voor het raam. Een standplaats een halve meter naast het raam ontvangt ongeveer 25% van de hoeveelheid zonlicht ten opzichte van direct voor het raam. 

Licht-uren
De hoeveelheid uren dat een binnenplant zonlicht ontvangt is afhankelijk van; het seizoen, de afmeting van het raam en de locatie ten opzichte van het raam.

Afstand tot het raam
Omdat zonlicht van boven komt, neemt de lichtintensiteit in de woonkamer elke meter 15-20% af, afhankelijk van de grootte van het raam. Hoe kleiner het raam, hoe groter de afname. 

Overige factoren

  • Blokkerende elementen aan de buitenkant zoals bomen of een balkon.
  • Blokkerende elementen aan de binnenkant zoals gordijnen.
  • Is er UV filterend glas

Verschijnselen bij kamerplanten

  • Te veel licht: Blad verkleurd meestal geel
  • Te weinig licht: Bladval
  • Te weinig licht: Stagnerende groei

Kamerplanten in de volle zon

Veel tuincentra of informatiekaartjes vermelden dat een kamerplant niet in direct zonlicht mag staan. Dit is niet helemaal waar. Het is echter wel zo dat de overgang naar een nieuwe standplaats met veel direct zonlicht de plant kan schaden. Bij veel tuincentra of kwekers wordt de lichtintensiteit automatisch verminderd als deze te hoog wordt. Wanneer je een kamerplant thuis plaatst op een locatie voor een raam op het zuiden kan deze verbranden. Veel kamerplanten kunnen, wanneer deze geleidelijk worden verplaatst, prima gedijen in direct zonlicht. Zo zijn er veel palmsoorten die in eerste instantie blad afstoten bij te veel direct zonlicht. Dit wordt bruin of geel, maar het nieuwe blad is wel bestand tegen dit directe zonlicht. Deze palmen groeien van nature natuurlijk ook in direct zonlicht.


Advies

Wil je een kamerplant aanschaffen voor een bepaalde locatie, maar twijfel je over de lichtsituatie? Neem gerust contact met ons op. Voor grotere bestellingen is het mogelijk dat wij op locatie een lichtmeting komen doen. Hierbij wordt de hoeveelheid lux gemeten.