Lichtbehoefte

Lichtbehoefte

De lichtbehoefte van kamerplanten is verschillend, hierdoor is het voor het behoud van de sierwaarde belangrijk om te weten of jouw kamerplant wel op de juiste standplaats staat. Wil je een kamerplant kopen voor op een specifieke plek? Lees dan verder om te bepalen hoe wij deze specifieke plek benoemen. Hiervoor zijn er drie algemene niveaus bekend: zonnig, halfschaduw en schaduw.


Welke kamerplant is er geschikt?

Stap 1 / 4
Mijn kamerplant komt
Bekijk de onderstaande foto voor meer verduidelijking.
Voor het raam
Naast het raam
Volgende vraag
Stap 2 / 4
Het raam staat gericht op het
Bij een raam op het oosten heb je de ochtendzon. Zuiden; middagzon. Westen; avondzon en een raam op het noorden geeft geen direct zonlicht
Zuiden
Oosten
Westen
Noorden
Vorige vraag
Volgende vraag
Stap 3 / 4
De afstand tot het raam
Het aantal lux zal elke meter ongeveer met 20% afnemen.
0-2 meter
2-3 meter
3-4 meter
4-6 meter
Vorige vraag
Volgende vraag
Stap 4 / 4
Lichtbelemmering
Wordt het raam (deels) verduisterd door bijvoorbeeld; jaloezieën, balkon van de bovenburen of is het raam kleiner dan 2m²?
Nee
Ja

Verdere uitleg:

Ficus lyrata voor raam op het zuiden

Lux
Lux is de eenheid voor de lichtintensiteit. Hoe hoger het aantal lux, hoe meer licht er aanwezig is. Wil je zelf meten hoeveel licht/lux er op een bepaalde standplaats aanwezig is? Download dan in Playstore of Appstore de 'lightmeter' voor de smartphone. Hierbij is het vooral interessant om te zien met hoeveel procent de hoeveelheid licht toeneemt/afneemt ten opzichte van de afstand van het raam. Het van belang kunstlicht uit te doen, want deze bevat niet het juiste lichtspectrum. 

Naast / Voor
De lichtintensiteit neemt sterk af naast een raam ten opzichte van voor het raam. Een standplaats een halve meter naast het raam ontvangt ongeveer 25% van de hoeveelheid zonlicht ten opzichte van direct voor het raam. 

Licht-uren
De hoeveelheid uren dat een binnenplant zonlicht ontvangt is afhankelijk van; het seizoen, de afmeting van het raam en de locatie ten opzichte van het raam.

Positie van het raam

Ook is het belangrijk of het raam of het zuiden, het noorden, het westen of het oosten gericht is. Een raam op het zuiden ontvangt namelijk veel meer (zon)licht, dan een raam op het noorden. Om erachter te komen waar je raam op gericht staat, kan je voor het raam gaan staan met een kompas. Vaak staat er al een kompasapp op je telefoon. Ga binnen recht voor je raam staan en richt het kompas recht op het raam. Ook kan je in de gaten houden waar de zon opkomt (oosten) en ondergaat (westen). Dit is alleen veel minder precies. Hierdoor raden we de kompasmethode aan.

Afstand tot het raam
Omdat zonlicht van boven komt, neemt de lichtintensiteit in de woonkamer met elke meter 15-20% af, afhankelijk van de grootte van het raam. Hoe kleiner het raam, hoe groter de afname. 

Overige factoren

  • Blokkerende elementen aan de buitenkant zoals bomen of een balkon.
  • Blokkerende elementen aan de binnenkant zoals gordijnen.
  • UV filterend glas

Verschijnselen bij kamerplanten

  • Te veel licht: Blad verkleurt meestal geel
  • Te weinig licht: Bladuitval
  • Te weinig licht: Stagnerende groei

Lichtintensiteit

Elke kamerplant heeft een bepaalde hoeveelheid licht nodig. Bij 123planten hebben we de lichtintensiteit in 3 groepen verdeeld.

1. Zonnig

Strelitzia Nicolai in de zon

Dit is een locatie voor het raam op het zuiden, westen of oosten, tot 2 meter afstand. Hier krijgt de plant tot 5 uur zonlicht. Houdt er rekening mee dat raamdecoratie de lichtintensiteit verlaagt.

Let erop dat een kamerplant voor een raam op het zuiden een groot verschil in lichtintensiteit ervaart gedurende de seizoenen. Dit kan de plant schaden in de lente en zomer op zonnige dagen. Bovendien zal deze dagen de waterbehoefte sterk stijgen. Planten die geleidelijk aan een hogere lichtintensiteit wennen zijn hier beter tegen bestand. 

Het raam moet hoger zijn dan de plant indien de kamerplant een zonnige locatie wenst, zodat de plant ook van boven licht krijgt. 

Assortiment binnenplanten voor een zonnige standplaats

2. Halfschaduw

Ficus Lyrata half schaduw plant

Deze locatie is gemiddeld 2-3 meter van een raam, of direct voor een raam op het noorden. Deze standplaats ontvangt ongeveer 3 tot 5 uur zonlicht. Andere halfschaduw locatie's zijn; naast het raam, bij een raam onder een balkon/veranda of voor een raam kleiner dan een vierkante meter. 

Assortiment kamerplanten voor halfschaduw

3. Schaduw

Philodendron monstera schaduw plant

Hierbij is het niet noodzakelijk dat de kamerplant letterlijk in de schaduw staat, maar het is wel van belang dat de woonplant op een standplaats staat met een lagere lichtintensiteit. Hoe verder van het raam, hoe lager de lichtintensiteit.

'Schaduw' is een locatie verder dan 3 meter van het raam, of op een locatie waarbij de binnenplant minder dan 3 uur direct zonlicht ontvangt per dag. Bijvoorbeeld voor een raam op het noorden. Wel hebben alle kamerplanten natuurlijk licht nodig voor de fotosynthese. Afhankelijk van de factoren is er dus ook een minimale lichtintensiteit waarop planten zich kunnen ontwikkelen.

Assortiment woonplanten voor schaduw

Kamerplanten in de volle zon

Veel tuincentra of informatiekaartjes vermelden dat een kamerplant niet in direct zonlicht mag staan. Dit is niet helemaal waar. Het is echter wel zo dat de overgang naar een nieuwe standplaats met veel direct zonlicht de plant kan schaden. Bij veel tuincentra of kwekers wordt de lichtintensiteit automatisch verminderd (schermdoek) als deze te hoog wordt. Wanneer je een kamerplant thuis plaatst op een locatie voor een raam op het zuiden kan deze verbranden. Veel kamerplanten kunnen, wanneer deze geleidelijk worden verplaatst, prima gedijen in direct zonlicht. Zo zijn er veel palmsoorten die in eerste instantie blad afstoten bij te veel direct zonlicht. Dit wordt bruin of geel, maar het nieuwe blad is wel bestand tegen dit directe zonlicht. Deze palmen groeien van nature ook in direct zonlicht.


Advies

Wil je een kamerplant aanschaffen voor een bepaalde locatie, maar twijfel je over de lichtsituatie? Neem gerust contact met ons op. Voor grotere bestellingen is het mogelijk dat wij op locatie een lichtmeting komen doen. Hierbij wordt de hoeveelheid lux gemeten.


Tuinplanten standplaats

Welke standplaats is juist voor mijn tuinplant? Staat jouw tuinplant graag op een plekje in de zon of liever op eejn plek in de schaduw. Ook bestaat er nog de mogelijkheid dat jouw tuinplant graag staat op een plek met halfschaduw. 

  • Tuinplant in de volle zon.
  • Tuinplant op een plek met halfschaduw.
  • Schaduwrijke plek voor de tuinplant.

Tuinplant volle zon

Kijk goed welke plek jouw tuinplant nodig heeft. Vraagt de tuinplant om een plek in de zon? Plaats de plant dan ook op een zonnige plek in de volle grond of in een pot. Houdt wel altijd in de gaten of de bladeren en/of de vruchten niet verbranden. Ondanks dat de buitenplant een plek in de volle zon vraagt kan het zonlicht ook te veel worden bij overmatige warmte. Belangrijk is ook om te weten of de buitenplant liever beschut staat of wel wat wind kan verdragen. 

Tuinplant halfschaduw

Staat jouw tuinplant graag op een plek met halfschaduw, houdt er dan rekening mee dat de plant niet te veel maar ook zeker niet te weinig zonlicht ontvangt. Bij te weinig zonlicht zullen de bloemen/ vruchten slecht groeien en bladeren eventueel verkleuren. Het is ook goed om te weten of de tuinplant wind kan ontvangen of juist liever op een beschutte plek staat. 

Tuinplant schaduw

Wanneer jouw tuinplant een plek in de schaduw wenst is het ook meteen belangrijk om de waterbehoefte hierbij goed in de gaten te houden. Het water zal minder snel verdampen en dus langer blijven staan. Voorkom wortelschade aan jouw tuinplant. Ook hier is het belangrijk om te weten of de buitenplant goed wind kan ontvangen of liever beschut staat. 

 


Ga direct naar