Pachira verzorging

Pachira Aquatica, Watercacao of Geldboom. De naam Money Tree heeft deze kamerplant te danken omdat in het Verre Oosten wordt geloofd dat de bladeren geld kunnen vangen. Daarom is het een ideaal kado voor house warmings en verjaardagen. Van oorsprong komt de Pachira uit de moerassen van Oost Brazilië, Panama en Costa Rica. De Pachira kamerplant behoort tot de plantenfamilie Malvaceae, deze staat ook wel bekend als de kaasjeskruidfamilie.

Pachira verzorging
 1. Pachira Aquatica
  € 69,00 incl. BTW
  Pachira Aquatica Geldboom
  160 cm 32 cm
 2. Pachira aquatica
  € 42,00 incl. BTW
  Pachira aquatica Geldboom
  125 cm 24 cm
 3. Pachira geldboom kopen bij 123planten
  € 37,00 incl. BTW
  Pachira Aquatica Geldboom
  120 cm 24 cm
 4. aquatica
  € 149,00 incl. BTW
  aquatica Geldboom
  190 cm 35 cm

Pachira water geven

De Pachira wijkt af in verzorging ten opzichte van veel andere kamerplanten. Deze plant heeft eens per 3 weken een flinke scheut water nodig. Omdat de Pachira water opslaat in de stam moet de grond uitgedroogd zijn voordat er opnieuw water wordt gegeven. In de zomer mag de grond wel licht vochtig zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt. Geef niet te veel water, hierdoor komt de plant met zijn wortels in het water staan en kan wortelrot optreden.

Sproeien

In de winter zal de kachel de lucht droger maken. Het is van belang om dit te compenseren door regelmatig te sproeien. Dit voorkomt bladuitval. Hiernaast zorgt sproeien ervoor dat stof van de bladeren wordt verwijderd en beginnend ongedierte wordt verwijderd.

Licht en warmte

De Pachira ontvangt graag voldoende licht, maar verdraagt direct zonlicht minder goed. De beste standplaats is daarom ook voor het raam op het noorden, of 2/3 meter voor het raam op het noorden/oosten. Deze afstanden komen overeen met 3 tot 5 uur zonlicht. Een raam op het zuiden is minder geschikt.

Worden de bladeren geel? Dan krijgt de binnenplant te veel licht, plaats de plant 1 meter verder van het raam. Groeit de plant erg snel met weinig bladeren? Dan staat de kamerplant te donker en plaats hem dichter bij het raam.

Minimale temperatuur

Overdag: 19 ℃
'S nachts: 16 ℃

Pachira verpotten

Verpot jonge Pachira's het liefst elk jaar. Oudere exemplaren (vanaf 120cm) hebben voldoende aan een nieuwe toplaag met verse aarde elk jaar. Verpotten kan direct na de aankoop, of anders bij voorkeur in de lente. Wortels herstellen namelijk in deze periode het snelst. Een ruimere plantenbak creëert een grotere waterbuffer voor de Pachira omdat de grond meer water kan opnemen. Hiermee verklein je de kans op uitdroging. Neem een sierpot met een diameter van minimaal 20% groter dan de bestaande kweekpot. Je kunt gewone universele kamerplanten potgrond gebruiken.

Bemesting van de Pachira

Bemest de Pachira gedurende de lente en zomer, dit is namelijk de groeiperiode. Gebruik vloeibare voeding voor groene planten. Geef nooit een overdosis voeding en voed ook nooit in de winter. Ook niet na een periode dat de binnenplant te kort heeft gehad. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Overvoeding zorgt ervoor dat de grond erg zuur wordt en de wortels kunnen dichtslaan of zelfs verbranden.

Pachira onderhouden

Verkleurde bladeren

Gele bladeren zijn het gevolg van te veel zonlicht. Een Pachira is gezond wanneer de kamerplant diep/donker groene bladeren heeft. Wanneer deze lichter van kleur worden is het verstandig de plant een meter verder van het raam te plaatsen.

Te veel of te weinig water heeft vaak als gevolg dat de bladeren bruin worden. Dit kan ook leiden tot bladval. In de winter kan bladval duiden op een te droge lucht.

De Pachira laat ook zijn blad vallen wanneer de plant op de tocht staat, maar meestal is bladval ook een oorzaak van te veel water.

Snoeien

Lelijke bladeren kun je niet voorkomen, dat is een natuurlijk proces. Deze lelijke bladeren kun je direct wegknippen. Daarnaast is het mooier elk najaar de plant tot in de kruin terug te snoeien. Zo blijft de Pachira mooi compact, zonder lelijke uitlopers. Een gesnoeide stam zal na verloop van tijd en bij de juiste verzorging vertakken. Indien je de Pachira jaren niet snoeit zal er een lange stam zonder blad overblijven.

Vermeerderen

Voor het vermeerderen van een Pachira is een hoge luchtvochtigheid noodzakelijk. Kopstekken behandelen met stekpoeder geeft het beste resultaat. Een handige tip om de luchtvochtigheid te verhogen is het plaatsen van een plastic zak om het stekje. Op deze manier blijft de warme lucht rondom de plant hangen en kan het stekje zich beter ontwikkelen.

Bloeit de Pachira?

De pachira zal in de woonkamer zelden tot bloei komen. Gebeurt dit wel dan kunnen de bloemen het beste verwijderd worden. Dit kost de plant veel energie.

Giftig

De Pachira is matig giftig. Het blad wordt in sommige landen gegeten nadat het is gekookt. Dit raden wij niet aan.

Ziektes

Tocht en droogte vergroot de kans op ongedierte. Sproeien werkt preventief tegen diverse soorten ongedierte en plagen. Mocht de Pachira last hebben van ongedierte dan raden wij aan dit direct te behandelen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een chemisch middel of van biologische ongedierte bestrijding.

Soorten

Bij 123planten hebben wij regelmatig verschillende soorten van de de Pachira in ons assortiment. Bekijk via onderstaande knop ons huidige assortiment Pachira kamerplanten.

Pachira kamerplanten

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie