Alocasia verzorging

De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropen van Azië, voornamelijk India. Alocasia soorten behoren tot de familie Araceae. Deze kamerplanten worden ook wel Taro, Reuzentaro of Olifantsoor genoemd. Deze laatste naam is gemakkelijk af te leiden aan de enorme bladeren. In de tropische regenwouden worden de bladeren van de Alocasia gebruikt als schuilplekken. Bladeren kunnen een doorsnede van honderdvijftig centimeter krijgen en bieden zodoende veel beschutting.

Alocasia verzorging
 1. Alocasia calidora
  € 54,00 incl. BTW
 2. Alocasia Portodora
  € 42,00 incl. BTW
 3. Alocasia zebrina
  € 40,00 incl. BTW
 4. Alocasia Lauterbachiana
  € 9,00 incl. BTW
 5. Alocasia Cucullata
  € 42,00 incl. BTW

Alocasia water geven

Alocasia's houden van grond die constant licht vochtig is. Controleer daarom regelmatig met een vinger in de grond of deze nog vochtig is. In de winter verbruikt deze kamerplant minder water, maar laat de Alocasia niet helemaal uitdrogen. Bij voorkeur niet te grote hoeveelheden water per keer geven, anders komen de wortels in een laagje water te staan en dat kan wortelrot veroorzaken.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht, daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond binnen twee dagen droog, geef dan de volgende keer iets meer water. Is de grond na vijf dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water per keer.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de wijze van watergeven. In dit geval geef je rustig aan eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Let op hoe kleiner de beweging van de watermeter, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Van nature groeit de Alocasia in een vochtige en warme omgeving. Hierdoor vindt de plant het fijn door zo nu en dan besproeit te worden met water, het liefste 1 keer per week. Door te sproeien worden deze omstandigheden beter nagebootst. Tevens neemt de kans op spint sterk af.

Licht en warmte

De Alocasia wil het liefste op een plek staan met veel zonlicht. Indien deze kamerplant te weinig licht ontvangt zou het kunnen dat, zijn bladeren gaan hangen, bruine randen rondom de bladeren krijgt en de stam kan soppig worden. Hiernaast groeit de Alocasia van nature naar de zon toe, mocht hij schuingroeien draai de plant dan een kwartslag en na verloop van tijd zal hij zich herstellen.

De Alocasia verlangt minimaal vijf uur direct zonlicht. Dit betekent dat hij zo'n twee of drie meter voor een raam op het zuiden mag of direct voor een raam op het westen of oosten. 

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 15 ℃

Alocasia verpotten

De Alocasia kun je het beste elke twee á drie jaar verpotten. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Uiteraard mag je de Alocasia ook verpotten zodra deze te groot is geworden voor zijn huidige plantenbak. Ook is het mogelijk om de Alocasia direct na de aanschaf te verpotten naar een mooie plantenbak of sierpot. Gebruik hierbij een plantenbak met een diameter van minimaal twintig procent meer dan de vorige. Doe dit met gewone universele potgrond en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen. Gebruik eventueel bij hogere potten een inzethoes, dit voorkomt rottend water buiten bereik van de wortels.

Alocasia voeden

Je kan de Alocasia het beste groene kamerplanten voeding geven, van Pokon. Lees hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking en gebruik nooit te veel, dat maakt de grond erg zuur en is niet goed voor de plant. Bijvoeden in de winter en herfst periode raden wij af.

Alocasia onderhouden

Verkleurde bladeren

Alocasia's zijn gevoelig voor bladverkleuring. Te veel of te weinig water kan resulteren in bruingele bladranden en bladpunten. Ook kan de plant slap gaan hangen en kunnen er bladeren afbreken en kneuzen. Hiernaast is de Alocasia erg gevoelig voor koud water, hierdoor raden wij aan altijd lauw-warm water te geven.

Snoeien

Het onderste blad van deze binnenplanten wordt op den duur minder mooi. Door deze vier centimeter van de basis af te snijden zal de plant geen energie meer in het lelijke blad stoppen. Dit bevordert de groei van nieuw blad. Het laatste gedeelte zal afsterven en is later eenvoudig van de basis te trekken. De plant verliest wat vocht door de snede, dit is helemaal niet erg. Wanneer de Alocasia te breed wordt kun je op deze wijze ook andere bladeren wegknippen.

Vermeerderen

Alocasia's zijn te kweken door middel van zaad of door wortelstokken met blad van de moederplant af te snijden. Houdt hierbij de grond licht vochtig en plaats het stekje niet in de volle zon. Een tip bij het stekken van deze plant is het stekje te plaatsen in een plastic zak, op deze manier wordt de luchtvochtigheid verhoogd en dit bevordert het groeiproces.

Bloemen van de Alocasia

De bloem van een Alocasia wordt niet vaak aangetroffen. Een bloeiende Alocasia is vaak een teken dat het erg goed gaat met de plant. Om energie bij de kamerplant te besparen is het beter de bloem af te snijden. De bloem lijkt op die van een Anthurium, met een wit schudblad en een gelige bloemkelk.

Giftig

Het sap van een Alocasia is irriterend voor huid en slijmvliezen. De wortelstokken worden in Azië gegeten. Hiervoor is het noodzakelijk dat de wortelstokken eerst worden gekookt. Uit voorzorg raden wij dit af.

Ziektes

De Alocasia kan last hebben van spint indien de lucht te droog is, regelmatig sproeien werkt hierbij preventief. Plaats de plant buiten wanneer spint is waargenomen. Wind en vocht zal de spint snel verdrijven. Dit is alleen mogelijk indien de temperaturen het toelaten. Daarnaast moet de plant buiten in de schaduw staan. Naast het buiten plaatsen van de Alocasia kun je ook gebruik maken van diverse soorten biologisch en chemische bestrijdingsmiddelen.

Soorten

De Alocasia heeft vele subsoorten, bij 123planten zijn de volgende soorten regelmatig beschikbaar:

Alocasia Calidora

De Alocasia Calidora heeft grote ronde bladeren die wel tot 1 meter in diameter kunnen worden.

Alocasia Calidora

Alocasia Portadora

De bladeren van een Alocasia Portadora zijn enorm groot met een gekartelde rand

Alocasia Portadora

Alocasia Polly

In tegenstelling tot de andere Alocasia soorten zijn de bladeren van de Alocasia Polly bijna zwart van kleur en vrij stevig.

Alocasia Polly

Alocasia Zebrina

De zwart/wit gestreepte stengels van de Alocasia Zebrina hebben iets weg van de vacht van een Zebra waardoor deze plant aan zijn naam is gekomen.

Alocasia Zebrina

Categories: Kamerplanten Encyclopedie