Alocasia verzorging

De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropen van Azië, voornamelijk India. Alocasia soorten behoren tot de familie Araceae. Deze kamerplanten worden ook wel Taro, Reuzentaro of Olifantsoor genoemd. Deze laatste naam is gemakkelijk af te leiden uit de enorme bladeren. In de tropische regenwouden worden de bladeren van de Alocasia gebruikt om onder te schuilen. Bladeren kunnen een doorsnede van anderhalve meter krijgen en bieden zodoende voldoende beschutting. Het is een hele mooie eyecatcher, maar zeker niet de makkelijkste kamerplant. Lees daarom zorgvuldig de verzorgingsvoorschriften. 

Alocasia verzorging
Alocasia portodora kamerplant 1
Alocasia Portodora Olifantsoor
95 cm 21 cm
€ 2000 incl. BTW
Alocasia Yucatan Princess kopen bij 123planten
Alocasia yucatan princess Olifantsoor
125 cm 27 cm
€ 7500 incl. BTW
Alocasia zebrina plant
Alocasia zebrina Olifantsoor
100 cm 27 cm
€ 6700 incl. BTW
Alocasia polly skeletplant kamerplant
Alocasia polly Skeletplant
45 cm 17 cm
€ 1600 incl. BTW

Alocasia water geven

Olifantsoren gaan slap hangen wanneer er te weinig water in de cellen aanwezig is. In de stengels is veel water aanwezig wat je al snel merkt wanneer je een stengel doorsnijdt. Daarom houden Alocasia's ervan als de grond constant licht vochtig is. Controleer daarom regelmatig met een vinger in de grond of deze nog vochtig is. In de winter verbruikt deze kamerplant minder water, maar laat de Alocasia niet helemaal uitdrogen. Bij voorkeur niet te grote hoeveelheden water geven per keer geven, anders komen de wortels in een laagje water te staan en dat kan wortelrot veroorzaken. Dit is duidelijk te herkennen aan de geel bruine randen in het blad. Als de geel bruine randen alleen op de onderste bladeren zichtbaar zijn, is er nog geen reden om je zorgen te maken. De oudere bladeren van een Alocasia worden op een gegeven moment door de plant afgestoten.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren, zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht, daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond binnen twee dagen droog, geef dan de volgende keer iets meer water. Is de grond na vijf dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water per keer.

Alocasia's druppelen regelmatig water van het blad, dit heet guttatie. Dit is normaal en niet geheel te voorkomen. 

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de wijze van water geven. Hierbij geef je  eenmaal per week water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter dien je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Van nature groeit de Alocasia in een vochtige en warme omgeving. Sproei de binnenplant daarom regelmatig met water, het liefst minimaal 1 keer per week. Tevens neemt de kans op spint af.

Licht en warmte

De Alocasia staat graag op een plek met veel zonlicht. Bij een gebrek aan zonlicht zullen de bladeren lange stengels krijgen. Hiermee probeert de kamerplant het zonlicht te bereiken. Worden de bladeren te lang, dan kan een Alocasia het gewicht van de enorme bladeren niet meer dragen en is er een kans dat deze gaan hangen of zelfs breken. De Olifantsoor groeit van nature naar de zon toe, draai de plant daarom met enige regelmaat een kwartslag.

De Alocasia verlangt minimaal vijf uur direct zonlicht. Plaats de plant daarom zo'n twee meter van een raam op het zuiden of direct voor een raam op het westen of oosten. Een locatie voor een raam op het noorden levert meestal te weinig licht. 

Een Olifantsoor is constant in ontwikkeling. Met enige regelmaat stoot deze een oud blad af. Enkel voldoende licht zorgt ervoor dat er op tijd een nieuw blad aangroeit. 

Deze kamerplanten houden van warmte, maar een standplaats naast de kachel is absoluut niet aan te raden. De lucht is hier namelijk vaak te droog.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
's Nachts: 12 ℃

Alocasia verpotten

De Alocasia groeit relatief snel. Hierdoor is regelmatig verpotten noodzakelijk. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Anders verbruikt de plant te snel al het beschikbare water wat is opgenomen door de grond. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot het kweekpotje te klein is, je kan ook de Alocasia direct na de aanschaf verpotten naar een mooie plantenbak of sierpot. Gebruik hierbij een plantenbak met een diameter van minimaal twintig procent meer dan de vorige. Doe dit met gewone universele potgrond en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen. Gebruik eventueel bij hogere potten een inzethoes, dit voorkomt dat water zich op de bodem verzameld. Er is namelijk kans dat het water gaat rotten, wanneer het buiten bereik van de wortels zich verzameld.

Alocasia voeden

Omdat de Olifantsoor constant in ontwikkeling is door nieuwe bladeren aan te maken, verbruikt de plant relatief veel voedingsstoffen. Geef de Alocasia regelmatig vloeibare kamerplanten voeding van Pokon. Lees hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking en gebruik nooit te veel, dit kan de plant schaden. Bijvoeden in de winter en herfst periode is minder noodzakelijk. Wanneer de plant in deze periode geen bladeren aanmaakt, kun je het voeden beter even uitstellen tot de groeiperiode.

Alocasia onderhouden

Verkleurde bladeren

Alocasia's zijn gevoelig voor bladverkleuring. Teveel water kan resulteren in bruingele bladranden en bladpunten. Bij te weinig water gaan de bladeren slap hangen en kunnen deze afbreken of kneuzen. Hiernaast is de Alocasia erg gevoelig voor koud water. Daarom raden wij aan altijd lauw-warm water te geven.

Snoeien

Het onderste blad van deze binnenplanten wordt op den duur minder mooi. Door deze vier centimeter van de basis af te snijden zal de plant geen energie meer in het lelijke blad stoppen. Dit bevordert de groei van nieuw blad. Het laatste gedeelte zal afsterven en is later eenvoudig van de basis te trekken. De plant verliest wat vocht door de snede, dit is helemaal niet erg. Wanneer de Alocasia te breed wordt, kun je op deze wijze ook andere bladeren wegknippen.

Vermeerderen

Alocasia's zijn het makkelijkste te vermeerderen door wortelstekken. Wanneer de pot ruim genoeg is, komen er vanzelf jonge plantjes te voorschijn. Wanneer een plantje vier blaadjes heeft kun je deze van de moederplant lossnijden. Doe dit bij voorkeur in de lente, zodat het plantje snel nieuwe worteltjes kan ontwikkelen. Zet het jonge plantje op een lichte locatie, maar niet voor een raam op het zuiden. Houdt de grond licht vochtig. Een tip bij het stekken van deze plant is het stekje te plaatsen in een plastic zak. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid verhoogd en dit bevordert het groeiproces. Een kweekkastje werkt nog makkelijker. 

Bloemen van de Alocasia

De bloem van een Alocasia wordt niet vaak aangetroffen. Een bloeiende Alocasia is vaak een teken dat het erg goed gaat met de plant. Om energie bij de kamerplant te besparen is het beter de bloem af te snijden. De bloem lijkt op die van een Anthurium, met een wit schutblad en een gelige bloemkelk.

Giftig

Het sap van een Alocasia is irriterend voor huid en slijmvliezen. De wortelstokken worden in Azië gegeten. Hiervoor is het noodzakelijk de wortelstokken eerst te koken. Uit voorzorg raden wij dit af.

Ziektes

De Alocasia kan last hebben van spint indien de lucht te droog is. Regelmatig sproeien werkt hierbij preventief. Plaats de plant buiten wanneer spint is waargenomen. Wind en vocht zullen de spint snel verdrijven. Dit is alleen mogelijk indien de temperaturen het toelaten. Daarnaast moet de plant buiten in de schaduw staan. Anders zal de overgang van de relatief donkere woonkamer te groot zijn. Naast het buiten plaatsen van de Alocasia kan je ook gebruik maken van diverse soorten biologisch en chemische bestrijdingsmiddelen.

Soorten

De Alocasia heeft vele subsoorten, bij 123planten zijn de volgende soorten regelmatig beschikbaar:

Alocasia Calidora

Alocasia Calidora

De Alocasia Calidora heeft grote ronde bladeren die wel tot 1 meter in diameter kunnen worden.

Alocasia Calidora

Alocasia Portadora

Alocasia Portadora

De bladeren van een Alocasia Portadora zijn enorm groot met een gekartelde rand

Alocasia Portadora

Alocasia Polly

Alocasia Polly

In tegenstelling tot de andere Alocasia soorten zijn de bladeren van de Alocasia Polly bijna zwart van kleur en vrij stevig.

Alocasia Polly

Alocasia Zebrina

Alocasia Zebrina

De zwart/wit gestreepte stengels van de Alocasia Zebrina hebben iets weg van de vacht van een Zebra waardoor deze plant aan zijn naam is gekomen.

Alocasia Zebrina

Alocasia Cucullata

Alocasia Cucullata

De Alocasia Cucullata heeft wat kleinere bladeren dan sommige soortgenoten. De hartvormige tot ronde bladeren hebben een mooie groene kleur.

 

 

Alocasia Cucullata

Alocasia Wentii

Alocasia Wentii

De stengels van de Alocasia Wentii zijn lichtgroen. De bladeren aan de andere kant hebben een groene bovenkant en een paars/bruin-achtige onderkant.

Alocasia Wentii

Alocasia Lauterbachiana

Alocasia Lauterbachiana

De Alocasia Lauterbachiana heeft groene gespitste bladeren. Deze gekartelde bladeren hebben een rood/bruine onderkant. 

Alocasia Lauterbacchiana

Alocasia Yucatan Princess

Alocasia Yucatan Princess

De Alocasia Yucatan Princess heeft grote groene bladeren. De stengels van deze Alocasia hebben een rode en wit-achtige kleur.  

Alocasia Yucatan Princess

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten