Alocasia verzorging

De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropen van Azië, voornamelijk India. Alocasia soorten behoren tot de familie Araceae. Deze kamerplanten worden ook wel Taro, Reuzentaro of Olifantsoor genoemd. Deze laatste naam is gemakkelijk af te leiden uit de enorme bladeren. In de tropische regenwouden worden de bladeren van de Alocasia gebruikt om onder te schuilen. Bladeren kunnen een doorsnede van anderhalve meter krijgen en bieden zodoende voldoende beschutting. Het is een hele mooie eyecatcher, maar zeker niet de makkelijkste kamerplant. Lees daarom zorgvuldig de verzorgingsvoorschriften. 

Alocasia verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Alocasia verzorging
Planten van deze familie
Alocasia silver dragon
Alocasia Silver Dragon Stekje
12 cm 6 cm
€ 700 incl. BTW
Alocacia-polly-skeletplant-stekje
Alocasia Curly Bambino Stekje
15 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Alocasia cuprea red
Alocasia Cuprea Red (Red Secret) Stekje
12 cm 6 cm
€ 700 incl. BTW
Alocasia dragon scale 2
Alocasia Dragon Scale Stekje
12 cm 6 cm
€ 700 incl. BTW
Alocasia-black-velvet-123planten
Alocasia Black Velvet Stekje
10 cm 6 cm
€ 700 incl. BTW
Alocasia portodora kamerplant 1
Alocasia Portadora Olifantsoor
80 cm 21 cm
€ 1700 incl. BTW
Alocasia zebrina klein
Alocasia zebrina Tijgerplant
45 cm 14 cm
€ 2000 incl. BTW
Alocasia cucullata kamerplant
Alocasia Cucullata Olifantsoor
70 cm 19 cm
€ 1400 incl. BTW
Alocasia Wentii kamerplant met grote bladeren
Alocasia Wentii Olifantsoor
75 cm 19 cm
€ 1200 incl. BTW
Alocasia-polly-skeletplant
Alocasia polly Skeletplant
25 cm 12 cm
€ 700 incl. BTW
Alocasia Lauterbachiana kamerplant kopen bij 123planten
Alocasia Lauterbachiana Olifantsoor
75 cm 19 cm
€ 1400 incl. BTW
Alocasia kamerplant met zebra print
Alocasia zebrina Tijgerplant
110 cm 24 cm
€ 5900 incl. BTW
Alocasia Portodora kamerplant met grote bladeren
Alocasia Portadora Olifantsoor
150 cm 35 cm
€ 5100 incl. BTW
Alocasia Wentii kopen bij 123planten
Alocasia Wentii Olifantsoor
90 cm 24 cm
€ 3800 incl. BTW
Alocasia zebrina siberian tiger
Alocasia Zebrina Siberian Tiger Tijgerplant
75 cm 19 cm
€ 1900 incl. BTW

De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropen van Azië, voornamelijk India. Alocasia soorten behoren tot de familie Araceae. Deze kamerplanten worden ook wel Taro, Reuzentaro of Olifantsoor genoemd. Deze laatste naam is gemakkelijk af te leiden uit de enorme bladeren. In de tropische regenwouden worden de bladeren van de Alocasia gebruikt om onder te schuilen. Bladeren kunnen een doorsnede van anderhalve meter krijgen en bieden zodoende voldoende beschutting. Het is een hele mooie eyecatcher, maar zeker niet de makkelijkste kamerplant. Lees daarom zorgvuldig de verzorgingsvoorschriften. 

Alocasia water geven

Alocasia water geven

Olifantsoren gaan slap hangen wanneer er te weinig water in de cellen aanwezig is. In de stengels is veel water aanwezig wat je al snel merkt wanneer je een stengel doorsnijdt. Daarom houden Alocasia's ervan als de grond constant licht vochtig is. Controleer daarom regelmatig met een vinger in de grond of deze nog vochtig is. In de winter verbruikt deze kamerplant minder water, maar laat de Alocasia niet helemaal uitdrogen. Bij voorkeur niet te grote hoeveelheden water geven per keer geven, anders komen de wortels in een laagje water te staan en dat kan wortelrot veroorzaken. Dit is duidelijk te herkennen aan de geel bruine randen in het blad. Als de geel bruine randen alleen op de onderste bladeren zichtbaar zijn, is er nog geen reden om je zorgen te maken. De oudere bladeren van een Alocasia worden op een gegeven moment door de plant afgestoten.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren, zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht, daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond binnen twee dagen droog, geef dan de volgende keer iets meer water. Is de grond na vijf dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water per keer.

Alocasia's druppelen regelmatig water van het blad, dit heet guttatie. Dit is normaal en niet geheel te voorkomen. 

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, veranderd de wijze van water geven. Hierbij geef je eenmaal per week water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter dien je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Van nature groeit de Alocasia in een vochtige en warme omgeving. Sproei de binnenplant daarom regelmatig met water, het liefst minimaal 1 keer per week. Tevens neemt de kans op spint af.

Licht en warmte

De Alocasia staat graag op een plek met veel zonlicht. Bij een gebrek aan zonlicht zullen de bladeren lange stengels krijgen. Hiermee probeert de kamerplant het zonlicht te bereiken. Worden de bladeren te lang, dan kan een Alocasia het gewicht van de enorme bladeren niet meer dragen en is er een kans dat deze gaan hangen of zelfs breken. De Olifantsoor groeit van nature naar de zon toe, draai de plant daarom met enige regelmaat een kwartslag.

De Alocasia verlangt minimaal vijf uur direct zonlicht. Plaats de plant daarom zo'n twee meter van een raam op het zuiden of direct voor een raam op het westen of oosten. Een locatie voor een raam op het noorden levert meestal te weinig licht. 

Een Olifantsoor is constant in ontwikkeling. Met enige regelmaat stoot deze een oud blad af. Enkel voldoende licht zorgt ervoor dat er op tijd een nieuw blad aangroeit. 

Deze kamerplanten houden van warmte, maar een standplaats naast de kachel is absoluut niet aan te raden. De lucht is hier namelijk vaak te droog.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
's Nachts: 12 ℃
Alocasia in de zon

Alocasia verpotten

Alocasia verpotten

De Alocasia groeit relatief snel. Hierdoor is regelmatig verpotten noodzakelijk. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Anders verbruikt de plant te snel al het beschikbare water wat is opgenomen door de grond. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot het kweekpotje te klein is, je kan ook de Alocasia direct na de aanschaf verpotten naar een mooie plantenbak of sierpot. Gebruik hierbij een plantenbak met een diameter van minimaal twintig procent meer dan de vorige. Gebruik bij voorkeur Kokos potgrond:

  • Luchtig van structuur; overtollig water draint eenvoudig weg.
  • Kokos houdt voldoende water vast.
  • Compacte potgrond kan geen ongedierte zoals rouwvlieg meenemen

Probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen tijdens het verpotten. Gebruik eventueel bij hogere potten een inzethoes, dit voorkomt dat water zich op de bodem verzameld. Er is namelijk kans dat het water gaat rotten, wanneer het buiten bereik van de wortels zich verzameld.

Alocasia voeden

Omdat de Olifantsoor constant in ontwikkeling is door nieuwe bladeren aan te maken, verbruikt de plant relatief veel voedingsstoffen. Geef de Alocasia regelmatig vloeibare kamerplanten voeding van Pokon. Lees hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking en gebruik nooit te veel, dit kan de plant schaden. Bijvoeden in de winter en herfst periode is minder noodzakelijk. Wanneer de plant in deze periode geen bladeren aanmaakt, kun je het voeden beter even uitstellen tot de groeiperiode.

Standplaats Alocasia in de woonkamer

Alocasia onderhouden

Alocasia sproeien

Verkleurde bladeren

Alocasia's zijn gevoelig voor bladverkleuring. Teveel water kan resulteren in bruingele bladranden en bladpunten. Bij te weinig water gaan de bladeren slap hangen en kunnen deze afbreken of kneuzen. Hiernaast is de Alocasia erg gevoelig voor koud water. Daarom raden wij aan altijd lauw-warm water te geven.

Snoeien

Het onderste blad van deze binnenplanten wordt op den duur minder mooi. Door deze vier centimeter van de basis af te snijden zal de plant geen energie meer in het lelijke blad stoppen. Dit bevordert de groei van nieuw blad. Het laatste gedeelte zal afsterven en is later eenvoudig van de basis te trekken. De plant verliest wat vocht door de snede, dit is helemaal niet erg. Wanneer de Alocasia te breed wordt, kun je op deze wijze ook andere bladeren wegknippen.

Alocasia stekken

Alocasia's zijn het makkelijkste te vermeerderen door wortelstekken. Wanneer de pot ruim genoeg is, komen er vanzelf jonge plantjes te voorschijn. Wanneer een plantje vier blaadjes heeft kun je deze van de moederplant lossnijden. Doe dit bij voorkeur in de lente, zodat het plantje snel nieuwe worteltjes kan ontwikkelen. Zet het jonge plantje op een lichte locatie, maar niet voor een raam op het zuiden. Houdt de grond licht vochtig. Een tip bij het stekken van deze plant is het stekje te plaatsen in een plastic zak. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid verhoogd en dit bevordert het groeiproces. Een kweekkastje werkt nog makkelijker. 

Bloemen van de Alocasia

De bloem van een Alocasia wordt niet vaak aangetroffen. Een bloeiende Alocasia is vaak een teken dat het erg goed gaat met de plant. Om energie bij de kamerplant te besparen is het beter de bloem af te snijden. De bloem lijkt op die van een Anthurium, met een wit schutblad en een gelige bloemkelk.

Giftig

Het sap van een Alocasia is irriterend voor huid en slijmvliezen. De wortelstokken worden in Azië gegeten. Hiervoor is het noodzakelijk de wortelstokken eerst te koken. Uit voorzorg raden wij dit af.

Ziektes

De Alocasia kan last hebben van spint indien de lucht te droog is. Regelmatig sproeien werkt hierbij preventief. Plaats de plant buiten wanneer spint is waargenomen. Wind en vocht zullen de spint snel verdrijven. Dit is alleen mogelijk indien de temperaturen het toelaten. Daarnaast moet de plant buiten in de schaduw staan. Anders zal de overgang van de relatief donkere woonkamer te groot zijn. Naast het buiten plaatsen van de Alocasia kan je ook gebruik maken van diverse soorten biologisch en chemische bestrijdingsmiddelen.

Alocasia blad
Vraag en antwoord
Merel: "Hoe groot wordt een Alocasia?"

Zolang de verzorging goed is groeit hij door tot het plafond.

Els: "Kan een Alocasia buiten staan?"

Nee, de Alocasia’s die wij verkopen zijn niet geschikt voor buiten.

Kelly: "Moet je een Alocasia sproeien?"

Ja, om de luchtvochtigheid te verhogen. Zeker bij een lage luchtvochtigheid is het verstandig om enkele malen per week te sproeien.

Jan: "Hoeveel soorten Alocasia’s zijn er?"

Er zijn zo'n 79 Alocasia soorten. Zo zijn er Alocasia’s met grote/kleine bladeren, Alocasia op stam, met gestreepte stam, ronde bladeren, Alocasia’s met langwerpige bladeren en nog veel meer soorten.

Lauren: "Kan een Alocasia in het donker?"

Een Alocasia doet het ook goed op een iets donkere plek, maar de plant gaat waarschijnlijk wel naar het zonlicht toe groeien. Draai de plant dan iets. Echter is een plek (vlak)bij het raam beter.

Rachelle: "Waarom scheuren de bladeren van mijn Alocasia?"

Doordat deze gevoelig zijn, denk aan schade door aanraking, wind, etc.

Claire: "Waarom huilt mijn Alocasia?"

De Alocasia sluit 's nachts zijn poriën maar de wortels blijven wel water opnemen. Hierdoor kan overtollig water naar buiten komen en het dus lijkt alsof de plant huilt.

Ga direct naar