Ficus verzorging

Ficussen zijn al jaren zeer populaire kamerplanten. De plant is populair door de vele soorten en maten die er zijn. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is en zet de plant op een plek met veel indirect licht.

Diverse soorten Ficussen sieren onze woonkamers en kantoren. Van oorsprong komt de Ficus uit Afrika, maar de plant komt ook voor in Zuid-Amerika, Australië en Azië. De Ficus behoort tot de plantenfamilie Moraceae, oftewel Moerbeifamilie. De Ficus is verkrijgbaar in diverse soorten, zoals een Ficus Lyrata met groot blad, Ficus Benjamina met klein blad of een Ficus Microcarpa die lijkt op een bonsaiboom.

Meer over de verzorging van de Ficus lees je op deze pagina.

Ficus verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Sterk luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Ficus verzorging
Planten van deze familie
Ficus-robusta-stekje
Ficus Robusta Stekje
15 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Ficus lyrata plant 3
Ficus Lyrata Tabaksplant
150 cm 30 cm
€ 13700 incl. BTW
Kleine ficus lyrata
Ficus lyrata Tabaksplant
60 cm 17 cm
€ 1800 incl. BTW
Ficus-tineke-stekje
Ficus Tineke Stekje
15 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Ficus benjamina natasja
Ficus benjamina Natasja Stekje
15 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Ficus marole boompje plant
Ficus Marole Treurvijg
35 cm 12 cm
€ 1100 incl. BTW
Ficus lyrata kamerplant 2
Ficus Lyrata Tabaksplant
130 cm 34 cm
€ 9500 incl. BTW
Ficus elastica abidjan
Ficus elastica abidjan Rubberplant
120 cm 30 cm
€ 12800 incl. BTW
Tabaksplant 1
Ficus lyrata Tabaksplant
110 cm 21 cm
€ 2400 incl. BTW
Ficus danielle kopen kamerplant
Ficus danielle Rubberboom
130 cm 27 cm
€ 7100 incl. BTW
Ficus elastica robusta 2
Ficus robusta Rubberplant
115 cm 30 cm
€ 12800 incl. BTW
Ficus alii kamerplant
Ficus alii Rubberboom
160 cm 27 cm
€ 7400 incl. BTW
Ficus lyrata kamerplant
Ficus Lyrata Tabaksplant
100 cm 27 cm
€ 5900 incl. BTW
Ficus lyrata op stam
Ficus Lyrata Tabaksplant
140 cm 27 cm
€ 15600 incl. BTW
Ficus alii kamerplant 1
Ficus alii Rubberboom
100 cm 21 cm
€ 1500 incl. BTW

Ficussen zijn al jaren zeer populaire kamerplanten. De plant is populair door de vele soorten en maten die er zijn. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is en zet de plant op een plek met veel indirect licht.

Diverse soorten Ficussen sieren onze woonkamers en kantoren. Van oorsprong komt de Ficus uit Afrika, maar de plant komt ook voor in Zuid-Amerika, Australië en Azië. De Ficus behoort tot de plantenfamilie Moraceae, oftewel Moerbeifamilie. De Ficus is verkrijgbaar in diverse soorten, zoals een Ficus Lyrata met groot blad, Ficus Benjamina met klein blad of een Ficus Microcarpa die lijkt op een bonsaiboom.

Meer over de verzorging van de Ficus lees je op deze pagina.

Ficus water geven

Ficus water geven

De grond van een Ficus dient altijd licht vochtig te zijn, zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Het is daarom verstandig om kleine hoeveelheden water per keer te geven. Geef de plant pas opnieuw water op het moment dat de grond droger begint aan te voelen. Vooral bij een nieuwe kamerplant is het van belang om in het begin regelmatig de vochtigheid te controleren, zodat het beter in te schatten is of de kamerplant de juiste hoeveelheid water krijgt.

Dit controleren kan je het beste doen door je vinger, twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, dan krijgt de plant te veel water. Is de grond na 2 dagen al droog, geef dan iets meer water.

Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken. De hoeveelheid water die de plant moet krijgen is afhankelijk van onder andere de temperatuur, de grootte van de plant en de lichtintensiteit. Ook verbruikt een Ficus in de winter ongeveer de helft van de hoeveelheid water ten opzichte van de zomer, geef in deze periode dus minder water.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, tot de watermeter omhoog beweegt. Let op: het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kan je eenmaal per twee weken water geven.

Vulcastrat heeft, naast waterregulatie, ook het voordeel dat het natuurlijke voedingsstoffen bevat voor een periode van 6 maanden. De plant groeit beter en sterker in vulcastrat, dan in normale potgrond.

Sproeien

Sproei een Ficus regelmatig om stof te verwijderen en ter preventie van spint. Een zomerse regenbui werkt nog veel effectiever. Compenseer de droogte, wanneer de kachel aangaat in de winter, door 2x per week te sproeien. Zodoende is het sproeien van de ficus goed voor de vitaliteit van de plant en goed tegen ongedierte.

Licht en warmte

Ficussen hebben behoefte aan veel zonlicht. Het liefst staan de planten op een plek met minimaal 5 uur direct zonlicht per dag. Dit kan door de plant 2-3 meter voor een raam op het zuiden te plaatsen of direct voor het raam op het noorden, westen of oosten.

Wanneer de Ficus verder van het raam afstaat, zal de groei verminderen en hierdoor zal vallend blad minder snel vervangen worden.

Ficussen worden gekweekt onder gecontroleerd licht. Een overgang naar direct zonlicht kan hierdoor het blad doen verbranden. Plaats deze planten daarom geleidelijk dichter bij het raam, zodat de plant kan wennen aan het directe zonlicht.

Minimale temperatuur

Overdag: 14 ℃
'S nachts: 8 ℃
Grote Ficus Microcarpa

Ficus verpotten

Ficus verpotten

Verpot een Ficus in de lente, of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur, omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Plaats deze huiskamerplant in een pot, die minimaal 20% breder is dan de kweekpot, en gebruik bij voorkeur Kokos potgrond:

  • Luchtig van structuur; overtollig water draint eenvoudig weg.
  • Kokos houdt voldoende water vast.
  • Compacte potgrond kan geen ongedierte zoals rouwvlieg meenemen.

Verpot de plant ongeveer elke 2 jaar. Doe dit eerder als de pot te klein wordt. Een Ficus groeit meestal sneller na het verpotten. Stel het verpotten een jaar uit, wanneer de kamerplant te groot wordt.

Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water dat zich tussen de hydrokorrels verzamelt, kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Bij hoge plantenbakken is het, om dezelfde reden, verstandig om een inzethoes te gebruiken.

Het is belangrijk om in de periode na het verpotten een Ficus niet te veel water te geven. Daardoor gaan de wortels sneller op zoek naar water. Een groter wortelstelsel zorgt voor een gezondere plant.

Een grotere plantenbak stimuleert de groei, verhoogt de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer doordat de potgrond meer vocht kan opnemen.

Voeding voor de Ficus

Geef geen kamerplantenvoeding in de herfst of winter. We raden aan de Ficus alleen voeding te geven in de lente- en zomermaanden. In de winter en herfst is de plant namelijk in rust.

Begin pas met voeden wanneer de voedingsstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Dit is, bij de meeste merken potgrond, na ongeveer 6 tot 8 weken. Bekijk, voor het bemesten, de verpakking voor een juiste dosering.

Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat. Overvoeding zal de kamerplant niet ten goede komen. Wat er namelijk gebeurt bij te veel voeding, is dat de grond een te hoge zuurgraad krijgt voor de wortels om water in op te nemen.

Ficus bladeren

Ficus onderhouden

Ficus snoeien

Verkleurde bladeren

Een Ficus kan zijn blad laten vallen na verplaatsing of door een te lage lichtintensiteit. Vooral na aanschaf in de winter zal een Ficus zijn blad laten vallen. Bij veel bladval in de winter raden wij aan de Ficus dichter bij het raam te plaatsen. Geef in dit geval niet meer water dan normaal. Teveel water kan er namelijk ook toe leiden dat een Ficus zijn blad verliest. In de lente zal de plant, bij de juiste verzorging, weer helemaal herstellen.

Hetzelfde geldt voor gele blaadjes. Een enkel geel blaadje is geen reden tot zorg. Vertoont de Ficus na een langere periode met dezelfde verzorging opeens geel blad, dan kan de voeding weleens uitgeput zijn. We raden aan de plant dan bij te voeden.

Bruine bladeren zijn vaak het gevolg van te veel of te weinig water. De reactie van de plant zal hetzelfde zijn, doordat de wortels 'dichtslaan' bij te veel water. Hierdoor zal het blad verdrogen.

Grijze bladeren kunnen een teken van spint zijn. In dit geval raden wij aan dit chemisch of biologisch te bestrijden.

Snoeien

Snoei de Ficus elk najaar, of als de plant te groot wordt. Dit heeft als voordeel dat de kamerplant mooi compact blijft, zonder lelijke uitlopers. Daarnaast bereikt meer zonlicht, gedurende de winter, de kern van de Ficus. Het snoeien gaat eenvoudig met een snoeischaar. De wond kun je het beste afdekken met as of kaarsvet, om het bloeden te laten stoppen. Let erop dat een gesnoeide Ficus minder water zal verbruiken, als er veel blad is verwijderd.

De Ficus Lyrata is een uitzondering, deze kan het best gesnoeid worden in mei. De Ficus Lyrata heeft namelijk meer kracht nodig om opnieuw uit te lopen. Een gesnoeide tak zal in de lente meerdere uitlopers vormen. Het vertakken levert een mooie volle kamerplant op.

Ficus stekken

Ficus stekken van een ficus kan eenvoudig door stekken. Dit kan zowel in vochtige turf en zand of in het water. Dit kan je doen door, in de lente, een kopstek van de plant af te knippen. Snoei een tak met minimaal 2 bladeren af van de plant.

Spoel het sap van de wond en doop het stekje eventueel in stekpoeder. Zet het stekje vervolgens in het water of in een mix van vochtige turf en zand. Om het proces te versnellen, kan je een plastic zak om het stekje heen plaatsen. Door de hogere temperatuur en hoge luchtvochtigheid, zijn de omstandigheden beter om wortels te kunnen vormen.

Let op! Het sap dat vrij komt bij het snoeien, kan irriteren op de huid. Vermijd dus contact met huid en ogen. Mocht het toch op je handen komen, raden we aan dit direct af te spoelen.

De bloemen van de Ficus

Als een Ficus bloeit, valt dit niet echt op. De plant maakt namelijk kleine (groene) vijgen aan. Binnen deze vijgen vindt de bloei plaats, waarin zich een kleine bloem ontwikkelt. In de woonkamer, zal dit proces zelden tot nooit voorkomen.

Mocht het wel voorkomen, dan raden wij aan de bloemen te verwijderen. Bloemen kosten een plant namelijk veel energie. Deze energie kan de plant beter in zijn bladeren en vitaliteit steken.

Giftig

Ficussen zijn giftig. Het melkwitte sap dat vrijkomt na het snoeien is irriterend op een droge huid. Het eten van blaadjes door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid. Neem contact op met de huis- of dierenarts als dit gebeurt.

Ziektes

Wanneer de vloer onder een Ficus plakt, zijn waarschijnlijk ook de bladeren van de Ficus kleverig. Dan heeft je kamerplant hoogstwaarschijnlijk last van luis. Verschillende soorten luis scheiden namelijk een kleverige substantie af. Hoe eerder het ongedierte wordt bestreden, hoe groter de kans is dat de kamerplant het zal overleven.

Het is daarom aan te raden, elke 3 maanden eens goed onder en tussen de blaadjes, te zoeken naar beestjes die er niet horen. In de zomerperiode is het mogelijk de ficus in een zomerse regenbui af te spoelen, op deze manier wordt ongedierte en stof in een vroeg stadium verwijderd. Pas hierbij echter op voor direct en fel zonlicht.

Ficus met vijgen
Vraag en antwoord
Felicia: "Hoe kan ik mijn Ficus bladeren stof vrij maken?"

Je kunt het beste de plantenbak van de Ficus af dekken met huishoudfolie en in een zomerse regenbui buiten plaatsen. Doordat regenwater kalkvrij is kunnen er geen kalkvlekken ontstaan wanneer het opdroogt. Laat de Ficus in dit geval niet te lang buiten staan.

Maris: "Waarom is de binnenkant van mijn Ficus kaal?"

Een tekort aan zonlicht. De buitenste bladeren vangen al het licht op en zodoende dringt het zonlicht niet door tot de kern van de Ficus. Dit kan worden voorkomen door de Ficus jaarlijks goed terug te snoeien.

Rosa: "Waarom krijgt een Ficus bruine bladranden?"

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Indien het vlekken zijn dan is dit een gevolg van een overmatige watergift. Indien het een verdroging is aan de buitenzijde van de bladeren dan ligt de oorzaak bij een teveel aan zonlicht.

Amanda: "Kan de Ficus op een vloer met vloerverwarming staan"

Ja dat kan, maar zorg ervoor dat je in de wintermaanden een isoleer/tussenlaagje gebruikt tussen de vloer en de plant zodat de plant in pot niet direct op de vloer staat.

Ga direct naar