Ficus verzorging

Ficussen zijn al jaren zeer populaire kamerplanten. De plant is populair door de vele soorten en maten die er zijn. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is en zet de plant op een plek met veel indirect licht.

Diverse soorten Ficussen sieren onze woonkamers en kantoren. Van oorsprong komt de Ficus uit Afrika, maar de plant komt ook voor in Zuid-Amerika, Australië en Azië. De Ficus behoort tot de plantenfamilie Moraceae, oftewel Moerbeifamilie. De Ficus is verkrijgbaar in diverse soorten, zoals een Ficus Lyrata met groot blad, Ficus Benjamina met klein blad of een Ficus Microcarpa die lijkt op een bonsaiboom.

Meer over de verzorging van de Ficus lees je op deze pagina.

Ficus verzorging
Ficus cyathistipula
Ficus cyathistipula
130 cm 30 cm
€ 6500 incl. BTW
Ficus columnar kamerplant
Ficus benjamina
270 cm 55 cm
€ 36800 incl. BTW
Ficus elastica robusta
Ficus robusta Rubberplant
160 cm 35 cm
€ 21800 incl. BTW
Ficus benjamina danielle kamerplant
Ficus Benjamina Danielle
70 cm 17 cm
€ 1700 incl. BTW

Ficus water geven

De grond van een Ficus dient altijd licht vochtig te zijn, zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Het is daarom verstandig om kleine hoeveelheden water per keer te geven. Geef de plant pas opnieuw water op het moment dat de grond droger begint aan te voelen. Vooral bij een nieuwe kamerplant is het van belang om in het begin regelmatig de vochtigheid te controleren, zodat het beter in te schatten is of de kamerplant de juiste hoeveelheid water krijgt.

Dit controleren kan je het beste doen door je vinger, twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, dan krijgt de plant te veel water. Is de grond na 2 dagen al droog, geef dan iets meer water.

Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken. De hoeveelheid water die de plant moet krijgen is afhankelijk van onder andere de temperatuur, de grootte van de plant en de lichtintensiteit. Ook verbruikt een Ficus in de winter ongeveer de helft van de hoeveelheid water ten opzichte van de zomer, geef in deze periode dus minder water.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, tot de watermeter omhoog beweegt. Let op: het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kan je eenmaal per twee weken water geven.

Vulcastrat heeft, naast waterregulatie, ook het voordeel dat het natuurlijke voedingsstoffen bevat voor een periode van 6 maanden. De plant groeit beter en sterker in vulcastrat, dan in normale potgrond.

Sproeien

Sproei een Ficus regelmatig om stof te verwijderen en ter preventie van spint. Een zomerse regenbui werkt nog veel effectiever. Compenseer de droogte, wanneer de kachel aangaat in de winter, door 2x per week te sproeien. Zodoende is het sproeien van de ficus goed voor de vitaliteit van de plant en goed tegen ongedierte.

Licht en warmte

Ficussen hebben behoefte aan veel zonlicht. Het liefst staan de planten op een plek met minimaal 5 uur direct zonlicht per dag. Dit kan door de plant 2-3 meter voor een raam op het zuiden te plaatsen of direct voor het raam op het noorden, westen of oosten.

Wanneer de Ficus verder van het raam afstaat, zal de groei verminderen en hierdoor zal vallend blad minder snel vervangen worden.

Ficussen worden gekweekt onder gecontroleerd licht. Een overgang naar direct zonlicht kan hierdoor het blad doen verbranden. Plaats deze planten daarom geleidelijk dichter bij het raam, zodat de plant kan wennen aan het directe zonlicht.

Minimale temperatuur

Overdag: 14 ℃
'S nachts: 8 ℃

Ficus verpotten

Verpot een Ficus in de lente, of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur, omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Plaats deze huiskamerplant in een pot, die minimaal 20% breder is dan de kweekpot, en gebruik normale potgrond of vulcastrat.

Verpot de plant ongeveer elke 2 jaar. Doe dit eerder als de pot te klein wordt. Een Ficus groeit meestal sneller na het verpotten. Stel het verpotten een jaar uit, wanneer de kamerplant te groot wordt.

Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water dat zich tussen de hydrokorrels verzamelt, kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Bij hoge plantenbakken is het, om dezelfde reden, verstandig om een inzethoes te gebruiken.

Het is belangrijk om in de periode na het verpotten een Ficus niet te veel water te geven. Daardoor gaan de wortels sneller op zoek naar water. Een groter wortelstelsel zorgt voor een gezondere plant.

Een grotere plantenbak stimuleert de groei, verhoogt de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer doordat de potgrond meer vocht kan opnemen.

Voeding voor de Ficus

Geef geen kamerplantenvoeding in de herfst of winter. We raden aan de Ficus alleen voeding te geven in de lente- en zomermaanden. In de winter en herfst is de plant namelijk in rust.

Begin pas met voeden wanneer de voedingsstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Dit is, bij de meeste merken potgrond, na ongeveer 6 tot 8 weken. Bekijk, voor het bemesten, de verpakking voor een juiste dosering.

Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat. Overvoeding zal de kamerplant niet ten goede komen. Wat er namelijk gebeurt bij te veel voeding, is dat de grond een te hoge zuurgraad krijgt voor de wortels om water in op te nemen.

Ficus onderhouden

Verkleurde bladeren

Een Ficus kan zijn blad laten vallen na verplaatsing of door een te lage lichtintensiteit. Vooral na aanschaf in de winter, zal een Ficus zijn blad laten vallen. Geef in dit geval niet meer water dan normaal. Teveel water kan er namelijk ook toe leiden dat een Ficus blad verliest. Plaats de woonplant in de winter eventueel iets dichter bij het raam, bij veel bladval. In de lente zal de plant, bij de juiste verzorging, weer helemaal herstellen.

Hetzelfde geldt voor gele blaadjes. Een enkel geel blaadje is geen reden tot zorg. Vertoont de Ficus na een langere periode met dezelfde verzorging opeens geel blad, dan kan de voeding weleens uitgeput zijn. We raden aan de plant dan bij te voeden.

Bruine bladeren zijn vaak het gevolg van te veel of te weinig water. De reactie van de plant zal hetzelfde zijn, doordat de wortels 'dichtslaan' bij te veel water. Hierdoor zal het blad verdrogen.

Grijze bladeren kunnen een teken van spint zijn. In dit geval raden wij aan dit chemisch of biologisch te bestrijden.

Snoeien

Snoei de Ficus elk najaar, of als de plant te groot wordt. Dit heeft als voordeel dat de kamerplant mooi compact blijft, zonder lelijke uitlopers. Daarnaast bereikt meer zonlicht, gedurende de winter, de kern van de Ficus. Het snoeien gaat eenvoudig met een snoeischaar. De wond kun je het beste afdekken met as of kaarsvet, om het bloeden te laten stoppen. Let erop dat een gesnoeide Ficus minder water zal verbruiken, als er veel blad is verwijderd.

De Ficus Lyrata is een uitzondering, deze kan het best gesnoeid worden in mei. De Ficus Lyrata heeft namelijk meer kracht nodig om opnieuw uit te lopen. Een gesnoeide tak zal in de lente meerdere uitlopers vormen. Het vertakken levert een mooie volle kamerplant op.

Vermeerderen

Vermeerderen van een ficus kan eenvoudig door stekken. Dit kan zowel in vochtige turf en zand of in het water. Dit kan je doen door, in de lente, een kopstek van de plant af te knippen. Snoei een tak met minimaal 2 bladeren af van de plant.

Spoel het sap van de wond en doop het stekje eventueel in stekpoeder. Zet het stekje vervolgens in het water of in een mix van vochtige turf en zand. Om het proces te versnellen, kan je een plastic zak om het stekje heen plaatsen. Door de hogere temperatuur en hoge luchtvochtigheid, zijn de omstandigheden beter om wortels te kunnen vormen.

Let op! Het sap dat vrij komt bij het snoeien, kan irriteren op de huid. Vermijd dus contact met huid en ogen. Mocht het toch op je handen komen, raden we aan dit direct af te spoelen.

De bloemen van de Ficus

Als een Ficus bloeit, valt dit niet echt op. De plant maakt namelijk kleine (groene) vijgen aan. Binnen deze vijgen vindt de bloei plaats, waarin zich een kleine bloem ontwikkelt. In de woonkamer, zal dit proces zelden tot nooit voorkomen.

Mocht het wel voorkomen, dan raden wij aan de bloemen te verwijderen. Bloemen kosten een plant namelijk veel energie. Deze energie kan de plant beter in zijn bladeren en vitaliteit steken.

Giftig

Ficussen zijn giftig. Het melkwitte sap dat vrijkomt na het snoeien is irriterend op een droge huid. Het eten van blaadjes door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid. Neem contact op met de huis- of dierenarts als dit gebeurt.

Ziektes

Wanneer de vloer onder een Ficus plakt, zijn waarschijnlijk ook de bladeren van de Ficus kleverig. Dan heeft je kamerplant hoogstwaarschijnlijk last van luis. Verschillende soorten luis scheiden namelijk een kleverige substantie af. Hoe eerder het ongedierte wordt bestreden, hoe groter de kans is dat de kamerplant het zal overleven.

Het is daarom aan te raden, elke 3 maanden eens goed onder en tussen de blaadjes, te zoeken naar beestjes die er niet horen. In de zomerperiode is het mogelijk de ficus in een zomerse regenbui af te spoelen, op deze manier wordt ongedierte en stof in een vroeg stadium verwijderd. Pas hierbij echter op voor direct en fel zonlicht.

Soorten

Wereldwijd zijn er veel Ficus soorten bekend, hieronder staan de meest populaire ficussen beschreven. 

Ficus Amstel King

Ficus Amstel King

De Ficus Amstel King heeft de langste bladeren van alle Ficus soorten.

Ficus Amstel King

Ficus Benjamina

Ficus Benjamina

De klassieker onder de Ficussen is de Ficus Benjamina. Deze mooie en subtiele Ficus heeft hartvormige bladeren in een diepgroene kleur.

Ficus Benjamina

Ficus Cyastistipula

Ficus Cyastistipula

Een nieuwe Ficus is de Ficus Cyastistipula. Deze Vijgenboom heeft grote bladeren en is geschikt voor een donkerdere standplaats dan een normale Ficus.

Ficus Cyastistipula

Ficus Elastica Abidjan

Ficus Elastica Abidjan (Rubberboom)

De Rubberboom of Ficus Elastica Abidjan heeft diep donker rode bladeren. Bovenin de plant zit een rode pluim, veel mensen denken dat dit de bloem van een ficus is, dit is echter de wijze waarop deze Ficus zijn blad ontwikkeld.

Ficus Elastica

Ficus Exotica

Ficus Exotica

De Ficus Exotica is vooral geliefd door zijn stamvariaties. Deze ficus leent zich er goed voor om zijn stammen te vlechten, er een spiraal van te maken of een geheel raamwerk.

Ficus Exotica

Ficus gantel

Ficus De Gantel

De bonte Ficus is de Ficus de Gantel, vernoemd naar zijn ontdekker. Met zijn helder witte bladranden een mooie ficus om te zien.

Ficus Golden King

Ficus Golden King

De Ficus Golden king dankt zijn naam aan de licht goudkleurige gloed over de bladeren afgerond met een witte bladrand.

Ficus Lyrata

Ficus Lyrata (Tabaksplant)

De meest populaire Ficus is de Ficus Lyrata, ook wel bekend als tabaksplant of tabaksboom. Zijn grote stoere bladeren worden gedroogd en gebruikt voor de buitenzijde van sigaren.

Ficus Lyrata kopen

Ficus Lyrata verzorging

Ficus Melany

Ficus Melany

De Ficus Melany is een afstammeling van de Ficus Robusta en de Ficus Elastica, echter groeit deze minder gecontroleerd als een Ficus Elastica. Mede hierdoor is dit een geliefde ficus.

Ficus Microcarpa

Ficus Microcarpa

De bonsai ficus is de Ficus Microcarpa Ginseng. Officieel is het geen Bonsaiboom, het bestaat namelijk uit de stam van een ficus Panda en daarop geënt een ficus Microcarpa. Wel is het een prachtige ficus om te zien.

Ficus Microcarpa

Ficus Elastica Robusta

Ficus Robusta

De Ficus Robusta heeft iets grotere bladeren dan de Ficus Elastica Abidjan en de kleur neigt hierbij meer naar groen dan naar helder rood.

Ficus Robusta

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten