Ficus verzorging

Ficussen zijn al jaren zeer populaire kamerplanten. Diverse soorten sieren onze woonkamers en kantoren. Van oorsprong komt de Ficus uit Afrika, maar ook Zuid Amerika, Australië en Azië. De Ficus behoort tot de plantenfamilie Moraceae oftewel Moerbeifamilie. De Ficus is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, zoals een Ficus Lyrata met groot blad, Ficus Benjamina met klein blad of een Ficus Microcarpa dat lijkt op een bonsai kamerplant.

Ficus verzorging
 1. Ficus Exotica
  € 72,00 incl. BTW
  Ficus Exotica
  140 cm 33 cm
 2. Ficus Lyrata
  € 158,00 incl. BTW
  Ficus Lyrata Tabaksplant
  160 cm 34 cm
 3. Ficus Exotica
  € 70,00 incl. BTW
  Ficus Exotica
  140 cm 33 cm
 4. Ficus Nitida kamerplant
  € 152,00 incl. BTW
  Ficus nitida
  175 cm 40 cm
 5. Mooie groene Ficus kamerplant met drie stammen kopen bij 123planten
  € 105,00 incl. BTW
  Ficus cyathistipula
  150 cm 35 cm

Ficus water geven

De grond van een Ficus dient altijd licht vochtig te zijn, zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Het is daarom verstandig om kleine hoeveelheden water per keer te geven. Geef pas opnieuw water op het moment dat de grond droger begint aan te voelen. Vooral bij een nieuwe kamerplant is het van belang om op het begin regelmatig de vochtigheid te controleren, zodat het beter in is het schatten of de kamerplant de juiste hoeveelheid vocht krijgt. Is de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, dan krijgt de plant te veel water. Is de grond na 2 dagen al droog, geef dan iets meer water.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte van de plant en lichtintensiteit. Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan. De grond moet al het vocht kunnen absorberen. Bij twijfel kan er beter minder water worden gegeven. Een Ficus verbruikt in de winter ongeveer de helft van de hoeveelheid water ten opzichte van de zomer.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Vulcastrat heeft naast waterregulatie ook het voordeel dat het natuurlijke voedingsstoffen bevat voor een periode van 6 maanden. De plant groeit beter en sterker in vulcastrat dan in normale potgrond.

Sproeien

Sproei een Ficus regelmatig om stof te verwijderen en ter preventie van spint. Een zomerse regenbui werkt nog veel effectiever. Compenseer de droogte wanneer de kachel aangaat in de winter door 2x per week te sproeien. Zodoende is het sproeien van de ficus goed voor de vitaliteit en goed tegen ongedierte.

Licht en warmte

Ficussen hebben behoefte aan veel zonlicht. Het liefst minimaal 5 uur direct zonlicht per dag. Dit kan door de plant 2-3 meter voor een raam op het zuiden te plaatsen of direct voor het raam op het noorden, westen of oosten.

Wanneer deze kamerplant verder van het raam afstaat zal de groei stagneren en zal vallend blad minder snel vervangen worden.

Ficussen worden gekweekt onder gecontroleerd licht. Een overgang naar direct zonlicht kan hierdoor het blad doen verbranden. Plaats deze planten daarom geleidelijk dichterbij het raam zodat de plant kan wennen aan direct zonlicht.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 15 ℃

Ficus verpotten

Verpot een Ficus in de lente periode of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit proces om de 2 jaar. Doe dit eerder als de pot te klein wordt. Een Ficus groeit meestal sneller na het verpotten. Stel het verpotten een jaar uit indien de kamerplant te groot wordt.

Plaats deze huiskamerplant in een pot die minimaal 20% breder is en gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Bij hoge plantenbakken is het om dezelfde reden verstandig om een inzethoes te gebruiken.

Het is belangrijk om in de periode na het verpotten een Ficus niet te veel water te geven. Daardoor gaan de wortels sneller opzoek naar water. Een groter wortelstelsel zorgt voor een gezondere plant.

Een grotere plantenbak stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de potgrond meer vocht kan opnemen.

Voeding voor de Ficus

Geef geen kamerplanten voeding in de herfst of winter. Begin pas met voeden wanneer de voedingstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Dit is bij de meeste merken potgrond na ongeveer 6 tot 8 weken. Bekijk voor het bemesten op de verpakking voor een juiste dosering. Gebruik nooit meer dan aangegeven. Overvoeding zal de kamerplant niet ten goede doen, wat er dan gebeurt is dat de grond een te hoge zuurgraad krijgt voor de wortels om water in op te nemen.

Ficus onderhouden

Verkleurde bladeren

Een Ficus kan zijn blad laten vallen na verplaatsing of een te lage lichtintensiteit. Vooral na aanschaf in de winter zal een Ficus zijn blad laten vallen. Geef in dit geval niet meer water dan normaal. Te veel water kan er ook toe leiden dat een Ficus blad verliest. Plaats de woonplant in de winter eventueel iets dichterbij het raam bij veel bladval. In de lente zal de plant weer helemaal herstellen, bij de juiste verzorging.

Het zelfde geld voor gele blaadjes. Een enkel geel blaadje is geen reden tot zorgen. Vertoond de Ficus na een langere periode met dezelfde verzorging opeens geel blad, dan kan de voeding weleens uitgeput zijn.

Bruine bladeren zijn vaak het gevolg van te veel of te weinig water. De reactie van de plant zal het zelfde zijn, omdat de wortels 'dicht slaan' bij te veel water. Hierdoor zal het blad verdrogen.

Grijze bladeren kunnen een teken van spint zijn, in dit geval raden wij aan dit chemisch of biologisch te bestrijden.

Snoeien

Snoei de Ficus elk najaar, of als de plant te groot wordt. Dit heeft als voordeel dat de kamerplant mooi compact blijft, zonder lelijke uitlopers. Daarnaast bereikt meer zonlicht gedurende de winter de kern van de Ficus. De Ficus Lyrata is een uitzondering, deze kan het best gesnoeid worden in mei. De Ficus Lyrata heeft namelijk meer kracht nodig om opnieuw uit te lopen. Een gesnoeide tak zal in de lente meerdere uitlopers vormen. Het vertakken levert een mooie volle kamerplant. Het snoeien gaat eenvoudig met een snoeischaar. De wond kun je het beste afdekken met sigaretten as, om het bloeden te laten stoppen. Let erop dat een gesnoeide Ficus minder water zal verbruiken, indien er veel blad is verwijderd.

Vermeerderen

Vermeerderen kan eenvoudig door stekken. Neem een kopstek in de lente. Spoel het sap van de wond en doop het stekje in stekpoeder. Vervolgens bij een minimale temperatuur van 22 graden laten wortelen in vochtige turf en zand. Om deze temperaturen te bereiken zonder de stookkosten te verhogen kan je een plastic zak om het stekje heen plaatsen. Doordat de lucht hier niet uit kan wordt de temperatuur zodoende hoger.

De bloemen van de Ficus

De bloei van een Ficus is niet opvallend. De plant maakt kleine (groene) vijgen aan. Binnen deze vijgen vindt de bloei plaats, waarin een kleine bloem ontwikkeld. In de woonkamer zal dit proces zelden tot nooit voorkomen. Mocht het wel voorkomen dan raden wij aan de bloemen te verwijderen. Bloemen kosten een plant veel energie welke hij beter in zijn bladeren en vitaliteit kan steken.

Giftig

Ficussen zijn giftig. Het melk witte sap dat vrijkomt na het snoeien is irriterend op een droge huid. Het eten van blaadjes door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid.

Ziektes

Wanneer de vloer onder een Ficus plakt, dan zijn waarschijnlijk ook de bladeren van de Ficus kleverig. Verschillende soorten luis scheiden een kleverige substantie af. Hoe eerder het ongedierte wordt bestreden, hoe groter de kans dat de kamerplant het zal overleven. Het is daarom belangrijk elke 3 maanden eens goed onder- en tussen de blaadjes te zoeken naar beestjes die er niet horen. In de zomerperiode is het mogelijk de ficus in een zomerse regenbui af te spoelen, op deze manier wordt ongedierte en stof in een vroeg stadium verwijdert. Pas hierbij echter op voor direct en fel zonlicht.

Soorten

Wereldzijn er veel Ficus soorten bekend, hieronder staan de meest populaire ficussen.

Ficus Amstel King

Ficus Amstel King

De Ficus Amstel King heeft de langste bladeren van alle Ficus soorten.

Ficus Amstel King

Ficus Benjamina

Ficus Benjamina

De klassieker onder de Ficussen is de Ficus Benjamina. Deze mooie en subtiele Ficus heeft hartvormige bladeren in een diepgroene kleur.

Ficus Benjamina

Ficus Cyastistipula

Ficus Cyastistipula

Een nieuwe Ficus is de Ficus Cyastistipula. Deze Vijgenboom heeft grote bladeren en is geschikt voor een donkerdere standplaats dan een normale Ficus.

Ficus Cyastistipula

Ficus Elastica Abidjan

Ficus Elastica Abidjan (Rubberboom)

De Rubberboom of Ficus Elastica Abidjan heeft diep donker rode bladeren. Bovenin de plant zit een rode pluim, veel mensen denken dat dit de bloem van een ficus is, dit is echter de wijze waarop deze Ficus zijn blad ontwikkeld.

Ficus Elastica

Ficus Exotica

Ficus Exotica

De Ficus Exotica is vooral geliefd door zijn stamvariaties. Deze ficus leent zich er goed voor om zijn stammen te vlechten, er een spiraal van te maken of een geheel raamwerk.

Ficus Exotica

Ficus gantel

Ficus De Gantel

De bonte Ficus is de Ficus de Gantel, vernoemd naar zijn ontdekker. Met zijn helder witte bladranden een mooie ficus om te zien.

Ficus Golden King

Ficus Golden King

De Ficus Golden king dankt zijn naam aan de licht goudkleurige gloed over de bladeren afgerond met een witte bladrand.

Ficus Lyrata

Ficus Lyrata (Tabaksplant)

De meest populaire Ficus is de Ficus Lyrata, ook wel bekend als tabaksplant of tabaksboom. Zijn grote stoere bladeren worden gedroogd en gebruikt voor de buitenzijde van sigaren.

Ficus Lyrata - Tabaksplant

Ficus Melany

Ficus Melany

De Ficus Melany is een afstammeling van de Ficus Robusta en de Ficus Elastica, echter groeit deze minder gecontroleerd als een Ficus Elastica. Mede hierdoor is dit een geliefde ficus.

Ficus Microcarpa

Ficus Microcarpa

De bonsai ficus is de Ficus Microcarpa Ginseng. Officieel is het geen Bonsaiboom, het bestaat namelijk uit de stam van een ficus Panda en daarop geënt een ficus Microcarpa. Wel is het een prachtige ficus om te zien.

Ficus Microcarpa

Ficus Elastica Robusta

Ficus Robusta

De Ficus Robusta heeft iets grotere bladeren dan de Ficus Elastica Abidjan en de kleur neigt hierbij meer naar groen dan naar helder rood.

Ficus Robusta

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie