Ficus Lyrata verzorging

Ficus Lyrata kamerplanten zijn een meest verkochtten kamerplanten. Deze binnenplanten worden op twee manieren opgekweekt. De Ficus Lyrata op stam; deze lijkt echt op een kamerboom. En de Ficus Lyrata toef, deze bestaat uit recht omhoog groeiende stengels vol met blad. 

De Ficus Lyrata is in Nederland ook bekend als de tabaksplant of vioolbladplant. Deze laatste naam heeft de plant te danken aan de vorm van zijn enorme bladeren. Deze prachtige planten komen van oorsprong uit Afrika, met name Sierra Leone, Nigeria, Benin, Ghana en Kameroen

Meer over de verzorging van de Ficus Lyrata lees je op deze pagina.

Ficus Lyrata verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Sterk luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig
Plaats de plant bij bladval op een lichtere locatie.

Ficus Lyrata verzorging

Ficus Lyrata kamerplanten zijn een meest verkochtten kamerplanten. Deze binnenplanten worden op twee manieren opgekweekt. De Ficus Lyrata op stam; deze lijkt echt op een kamerboom. En de Ficus Lyrata toef, deze bestaat uit recht omhoog groeiende stengels vol met blad. 

De Ficus Lyrata is in Nederland ook bekend als de tabaksplant of vioolbladplant. Deze laatste naam heeft de plant te danken aan de vorm van zijn enorme bladeren. Deze prachtige planten komen van oorsprong uit Afrika, met name Sierra Leone, Nigeria, Benin, Ghana en Kameroen

Meer over de verzorging van de Ficus Lyrata lees je op deze pagina.

Ficus lyrata water geven

mooie Ficus lyrata

De grond van een Ficus lyrata dient in de zomer altijd licht vochtig te zijn, zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Het is daarom verstandig om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Geef de plant pas opnieuw water op het moment dat de grond droger begint aan te voelen. Vooral bij een nieuwe kamerplant is het van belang om in het begin regelmatig de vochtigheid te controleren, zodat het beter in te schatten is of de kamerplant de juiste hoeveelheid water krijgt. Dit kan je het beste controleren door je vinger twee vingerkootjes diep in de grond te steken. Is de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, dan krijgt de plant te veel water. Is de grond na 2 dagen al droog, geef dan je Ficus Lyrata meer water.

De hoeveelheid water die je een Ficus Lyrata geeft is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de kamerplant. Een Ficus Lyrata van 2 meter hoog kan al snel een paar liter water per week verbruiken. Terwijl een vensterbank plantje genoeg heeft aan een halve liter.

Daarnaast verbruikt een Tabaksplant die direct voor het raam staat, ongeveer anderhalf zoveel water ten opzichte van een afstand van 3 meter tot het raam.

De hoeveelheid water die de plant verbruikt is ook afhankelijk van onder andere de temperatuur, luchtvochtigheid en seizoen. Zo verbruikt een Ficus in de winter ongeveer de helft van de hoeveelheid water ten opzichte van de zomer. Er mag geen water onderin de pot komen te staan. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken.

In de winter geef je de Ficus lyrata pas water wanneer de bovenkant van de grond licht is opgedroogd. Onderin de pot is dan nog voldoende water aanwezig.

Tabaksplant Sproeien

Een Ficus Lyrata sproeien is niet per direct noodzakelijk. Sproeien helpt wel de luchtvochtigheid te verhogen. Dit is zeker aan te raden wanneer de Vioolbladplant in de winter naast de radiator staat. Ook kan je met een goeie sproeibeurt een hoop stof van het blad verwijderen. Leg hierbij wel een handdoek op de grond op druppelend water op te vangen.

 

Licht en warmte

Ficus Lyrata's hebben behoefte aan veel zonlicht. Het liefst staan de planten op een plek met minimaal 5 uur direct zonlicht per dag. Dit kan door de plant 2-3 meter voor een raam op het zuiden te plaatsen of direct voor het raam op het noorden, westen of oosten.

Wanneer de Tabaksplant te ver het raam afstaat, zal de plant zijn blad laten vallen. Dit is ook vaak te zien na de aanschaf van de Tabaksplant. De plant is namelijk gewend aan veel licht van boven in de kas. Een woonkamer is altijd donkerder ten opzichte van een kas en met name in de herfst en winter kan een verplaatsing van de kas naar de woonkamer een te grote overgang zijn, met als gevolg bladval. Plaats daarom de plant in de herfst en winter (zeker na de aanschaf) altijd direct voor een raam. 

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
'S nachts: 7 ℃
vioobladplant

Ficus verpotten

Ficus lyrata verpotten

Verpot een Ficus Lyrata in de lente, of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur, omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Plaats deze huiskamerplant in een pot, die minimaal 20% breder is dan de kweekpot, en gebruik normale potgrond of vulcastrat.

Gebruik geen hydrokorrels op de bodem (tenzijn het een hydroplant is). Het stilstaande water dat zich tussen de hydrokorrels verzamelt, kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Bij hoge plantenbakken is het, om dezelfde reden, verstandig om een inzethoes te gebruiken.

Een grotere plantenbak stimuleert de groei, verhoogt de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer doordat de potgrond meer vocht kan opnemen.

Voeding voor de Ficus Lyrata

Geef geen kamerplantenvoeding in de herfst of winter. We raden aan de Ficus Lyrata alleen voeding te geven in de lente- en zomermaanden. In de winter en herfst is de plant namelijk in rust.

Begin pas met voeden wanneer de voedingsstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Dit is, bij de meeste merken potgrond, na ongeveer 6 tot 8 weken. Bekijk, voor het bemesten, de verpakking voor een juiste dosering. Gebruik nooit meer voeding dan op de verpakking aangegeven staat. Overvoeding zal de kamerplant niet ten goede komen. 

Ficus lyrata bladeren

Tabaksplant onderhouden

Ficus snoeien

Verkleurend blad / vallend blad

Een Ficus Lyrata kan zijn blad laten vallen na verplaatsing of door een te lage lichtintensiteit. Vooral na aanschaf in de winter, zal een Tabaksplant zijn blad laten vallen. Geef in dit geval niet meer water dan normaal. Teveel water kan er namelijk ook toe leiden dat een Ficus Lyrata blad verliest. Plaats de woonplant in de winter eventueel iets dichter bij het raam, bij veel bladval. In de lente zal de plant, bij de juiste verzorging, weer helemaal herstellen.

Hetzelfde geldt voor gele blaadjes. Een enkel geel blaadje is geen reden tot zorg. Vertoont de Ficus Lyrata na een langere periode met dezelfde verzorging geel blad, dan kan de voeding weleens uitgeput zijn. We raden aan de plant dan bij te voeden.

Bruine bladeren zijn vaak het gevolg van te veel of te weinig water. De reactie van de plant zal hetzelfde zijn, doordat de wortels 'dichtslaan' bij te veel water. Hierdoor zal het blad verdrogen.

Grijs of grauwe bladeren kunnen een teken van spint zijn. In dit geval raden wij aan dit direct te bestrijden.

Snoeien

Snoei de Ficus lyrata enkel in het voorjaar. In andere seizoenen is er namelijk de kans dat de plant niet opnieuw uitloopt. Een Tabaksplant snoeien heeft als voordeel dat de kamerplant mooi compact blijft, zonder lelijke uitlopers. Daarnaast bereikt meer zonlicht de kern van de Ficus. Het snoeien gaat eenvoudig met een snoeischaar, hierbij knip je direct ná een blad. Uit de oksel van dat blad zal uiteindelijk de nieuwe uitloper komen. De wond kun je het beste afdekken met as of kaarsvet om het bloeden te laten stoppen. Let erop dat een gesnoeide Ficus minder water zal verbruiken, de plant heeft immers minder blad.

Let op! Het sap dat vrij komt bij het snoeien, kan irriteren op de huid. Vermijd dus contact met huid en ogen. Mocht het toch op je handen komen, raden we aan dit direct af te spoelen.

Bruine randen van het blad kan je afknippen zodat het blad er weer fris groen uitziet.

Ficus Lyrata stekken

Het stekken van een Ficus Lyrata kan eenvoudig met kopstekken. Knip het uiteinden van een tak van ongeveer 10 centimeter met maximaal twee bladeren en plaats dit direct in het water. Een grotere stek met meer bladeren zal te veel water verdampen, waardoor er kans is dat de stek verdroogt. De stek heeft voldoende licht nodig en een temperatuur van boven de 18 graden. Verschoon regelmatig het water wanneer dit troebel wordt. 

Wanneer de stek voldoende wortels heeft kan het in de aarde geplaatst worden. Houdt hierbij de grond licht vochtig. Wanneer de grond de droog is kan de stek uitdrogen en bij een te vochtige grond wordt de plant niet gestimuleerd om verder te wortelen. Verpot de Ficus Lyrata op tijd, hierdoor wordt het aanmaken van nieuwe wortels gestimuleerd.

 

De bloemen van de Ficus

De bloemen van een Ficus Lyrata vallen nauwelijks op en de kans dat een Ficus Lyrata gaat bloeien in de woonkamer is erg klein. Bij grote Ficus Lyrata bomen zijn de groene vijgen wel duidelijk te zien. Deze worden uiteindelijk bruin en vallen van de boom. In elke vijg zitten heel veel kleine zaadjes. 

Giftig

Het sap van een Ficus Lyrata is giftig. Het melkwitte sap dat vrijkomt na het snoeien is irriterend op een droge huid of wondjes. Het eten van het blad door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid, misselijkheid of overgeven. Neem voor de zekerheid contact op met de huis- of dierenarts als dit gebeurt.

Ziektes

Wanneer de vloer onder een Ficus lyrata plakt, zijn waarschijnlijk ook de bladeren van de Ficus kleverig. De kans is groot dat er luis in de plant aanwezig is. Verschillende soorten luis scheiden namelijk een kleverige substantie af. Hoe eerder het ongedierte wordt bestreden, hoe groter de kans is dat de kamerplant het zal overleven. 

Het is daarom aan te raden, elke 3 maanden eens goed onder en tussen de blaadjes, te zoeken naar beestjes die er niet horen. In de zomerperiode is het mogelijk de ficus in een zomerse regenbui af te spoelen, op deze manier wordt ongedierte en stof in een vroeg stadium verwijderd. Pas hierbij echter op voor direct en fel zonlicht.

Ficus lyrata met vijgen
Ficus Lyrata kopen?
Grote ficus lyrata 1 2
Ficus Lyrata Tabaksplant
250 cm 50 cm
€ 31300 incl. BTW
Ficus lyrata stam
Ficus Lyrata Tabaksplant
120 cm 27 cm
€ 11000 incl. BTW
Ficus lyrata op stam
Ficus Lyrata Tabaksplant
160 cm 34 cm
€ 17900 incl. BTW
Ficus Lyrata
Ficus Lyrata Tabaksplant
180 cm 34 cm
€ 17300 incl. BTW
Ficus lyrata plant 3
Ficus Lyrata Tabaksplant
160 cm 30 cm
€ 13700 incl. BTW
Ficus lyrata kamerplant 2
Ficus Lyrata Tabaksplant
140 cm 34 cm
€ 9500 incl. BTW
Ficus Lyrata
Ficus Lyrata Tabaksplant
160 cm 34 cm
€ 17900 incl. BTW
Ficus Lyrata op stam
Ficus Lyrata op stam Tabaksplant
200 cm 45 cm
€ 25000 incl. BTW
Tabaksplant
Ficus lyrata Tabaksplant
90 cm 21 cm
€ 3700 incl. BTW
Ficus lyrata
Ficus lyrata Tabaksplant
110 cm 30 cm
€ 8400 incl. BTW
Ga direct naar