Bladluis

Bladluis is een insect die behoort tot de familie Aphidoidea, dit zijn kleine plantenetende insecten. De luis zuigt de sappen uit de plant en richt zodoende schade aan. De luis reproduceert zich snel en is hierdoor snel een hardnekkige plaag. De bestrijding is relatief eenvoudig.

Bladluis
  • Naam: Bladluis
  • Soort: Plantenetend insect
  • Bestrijdbaar: Relatief eenvoudig
  • Verspreiding: Vliegend
Bladluis

Bladluis is een insect die behoort tot de familie Aphidoidea, dit zijn kleine plantenetende insecten. De luis zuigt de sappen uit de plant en richt zodoende schade aan. De luis reproduceert zich snel en is hierdoor snel een hardnekkige plaag. De bestrijding is relatief eenvoudig.

Bladluis bestrijden met biologische bestrijding

Bladluizen staan bekend om hun snelle voortplanting, waardoor een bladluisplaag zich razendsnel kan uitbreiden en je steeds met een groter probleem zit. Deze kleine insecten voeden zich met de sappen van planten, wat leidt tot verzwakte en beschadigde planten. Gelukkig is deze hardnekkige plaag goed aan te pakken met de natuurlijke vijanden van bladluizen.. Door deze nuttige insecten in te zetten, kun je de bladluis populatie op een natuurlijke manier onder controle houden. Zo kun je zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën van je plaag afkomen.

Puncta

Puncta is een larven van een lieveheersbeestjes soort, die zeker wel raad weten met jouw bladluizen. Ze kunnen tijdens hun levensduur wel 200 tot 300 bladluizen consumeren. Na 4-6 weken transformeert Puncta van larven naar lieveheersbeest. Ook in deze volwassen vorm voedt Puncta zich graag met bladluizen. 

Tip: Behandel je kamerplanten eerst met plantenzeep om de natuurlijke bestrijders een voorsprong te geven. Deze zeep bevat geen chemicaliën en is 100% natuurlijk.

Puncta tegen bladluis

Bestrijdt bladluis met Puncta

  • 1 zakje bevat ongeveer 100 Puncta beestjes
  • 1 zakje is voldoende voor 5 middelgrote kamerplanten
  • Puncta wordt geleverd met boekweitdoppen
  • Bescherming voor minimaal 4-6 weken 

Bekijk product


Variëteiten

  • Katoenluis (aphis gossypii). 
    Een erg kleine ronde luis, qua kleur varierend tussen geel en zwart. Deze luis komt vooral voor op de onderkant van het blad en op de jonge scheuten.

     

  • Groene perzikluis (Myzus Persicae). 
    Een middelgrote bewegelijke luis. Kleur varieert van wit tot groen komt op planten uit meer dan 40 families voor.

     

  • Oleanderbladluis (Aphis Nerii) . 
    Een grote luis geel van kleur met opvallende zwarte ogen.

     

  • Gevlekte bladluis (Aulacorthum Circumflexum). 
    Een middelgrote luis, wit of geel van kleur en bezit lange antennes.

     

  • Aardappeltopluis (Macrosiphum Euphorbiae). 
    Een middelgrote luis, vaak groen of rood/roze van kleur. Staat bekend als luis die zich snel laat vallen en is te vinden op de jonge gedeeltes van de plant.

     

  • Boterbloemluis (Aulacorthum Solani). 
    Een middelgrote vaak groen of bruinachtige luis. Is vaak laag op de plant te vinden.

     

  • Bamboeluis (Takecallis spp.). 
    Een middelgrote luis die bleek oogt. Vooral te vinden op de bamboe plant.

     

  • Gele Rozenluis (Rhodobium Porosum). 
    Een grote luis en donkergroen van kleur. Vooral te vinden op de nog niet uitgevouwen bladeren van de plant.


Bladluis in de kamerplant?

Elke luis soort ziet er anders uit, echter heeft elke luis aan het achterlijf twee buisvormige organen waarmee zij honingdauw afscheiden. De kleuren van de luis variëren van groen, geel, zwart, wit, roze en paars. Alle bladluizen hebben een zacht lichaam in de vorm van een mango.

De voortplanting van de luizen gebeurt voornamelijk in de zomer en in een hoog tempo. Vrijwel alle luizen planten zich voort door middel van A-seksuele voortplanting, hierbij is er geen interactie tussen sekse nodig. Luizen produceren bij gunstige omstandigheden nakomelingen zonder vleugels, echter bij ongunstige omstandigheden hebben de larve vleugels. Op deze manier kan de plaag zich snel uitbreiden naar andere planten.

Locatie op de plant?
De meeste luizen zijn te vinden op de plekken van de plant waar de meeste voedingsstoffen heen gaan, namelijk de jonge stengels, groeiende bladeren of bloemknoppen. Zodoende zijn de luizen vaak in het hogere gedeelte van de plant te vinden.

Verspreiding
De bladluis verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant.

Oorzaak
Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of door te vliegen van plant naar plant. Het komt dus niet door een slechte verzorging van de kamerplant.


Zijn bladluizen schadelijk?

Luizen hebben monddelen die met een stekende en zuigende beweging zich passief voeden uit de sappen van de plant. Zij boren zich in de floëem van de plant, dit zijn de aderen van de plant waardoor voedingsstoffen worden vervoerd. De sappen stromen onder hoge druk door deze floëem en worden hierdoor als het ware in de luis geperst.

Luizen staan bekend om de besmetting van de plant met diverse virussen. Hierdoor kunnen de bladeren geel worden, dit heet Chlorosis. Ook kan er een groeistoornis ontstaan, verdroging optreden. In het ergste geval is het mogelijk dat de luis de plant besmet met een virus waardoor de plant sterft, we spreken in dit geval over Necrosis. De luis vormt honingdauw als afscheiding, dit dient als voedingsbodem voor diverse schimmels en kan de plant zodoende nog verder aantasten.

Schadelijk voor mensen?
Bladluizen zijn niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Welke planten zijn gevoelig?
Vrijwel alle planten met zacht blad zijn gevoelig voor bladluis.

Ga direct naar