Bladluis

Bladluis is een insect die behoort tot de familie Aphidoidea, dit zijn kleine plantenetende insecten. De luis zuigt de sappen uit de plant en richt zodoende schade aan. De luis reproduceert zich snel en is hierdoor snel een hardnekkige plaag. De bestrijding is relatief eenvoudig.

Bladluis
 • Naam: Bladluis
 • Soort: Plantenetend insect
 • Bestrijdbaar: Relatief eenvoudig
 • Verspreiding: Vliegend
Bladluis

Bladluis is een insect die behoort tot de familie Aphidoidea, dit zijn kleine plantenetende insecten. De luis zuigt de sappen uit de plant en richt zodoende schade aan. De luis reproduceert zich snel en is hierdoor snel een hardnekkige plaag. De bestrijding is relatief eenvoudig.

Bestrijden van de bladluis

Luizen zijn in verhouding tot andere plagen gemakkelijk te verwijderen. Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen. Kijk bij dit proces wel uit voor kruisbesmetting door het water naar andere planten te spuiten.

De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van bladluis luidt als volgt: Meng water met afwasmiddel en spuit dit mengsel op de luizen. Dit zal de luizen enkele dagen stoppen, herhaal dit proces voor een permanente oplossing elke paar dagen. Mocht de plaag niet op te lossen zijn met bovengenoemde tips, maak dan gebruik van biologische of chemische bestrijdingsmiddelen.


Biologische bestrijding

De bladluis is ook goed te bestrijden met biologisch bestrijdingsmiddel. Dit kan met larven van de gaasvlieg, galmug of van het lieveheersbeestje. Als je liever niet met chemische middelen werkt, kan je jouw kamerplant beschermen met deze biologische bestrijdingsmiddelen van Biogroei.

Chrysop - Tegen spint, trips, blad- en wolluis

 • Kaartjes met de eitjes van Chrysopa carnea
 • Na 2 tot 5 dagen komen de larven eitjes uit
 • Hang 1 tot 3 kaartjes per plant
 • Dag van ontvangst direct aan de kamerplanten te hangen

Voor behandeling tegen: bladluis

Bekijk product

Chrysop tegen bladluis

Variëteiten

 • Katoenluis (aphis gossypii). 
  Een erg kleine ronde luis, qua kleur varierend tussen geel en zwart. Deze luis komt vooral voor op de onderkant van het blad en op de jonge scheuten.

   

 • Groene perzikluis (Myzus Persicae). 
  Een middelgrote bewegelijke luis. Kleur varieert van wit tot groen komt op planten uit meer dan 40 families voor.

   

 • Oleanderbladluis (Aphis Nerii) . 
  Een grote luis geel van kleur met opvallende zwarte ogen.

   

 • Gevlekte bladluis (Aulacorthum Circumflexum). 
  Een middelgrote luis, wit of geel van kleur en bezit lange antennes.

   

 • Aardappeltopluis (Macrosiphum Euphorbiae). 
  Een middelgrote luis, vaak groen of rood/roze van kleur. Staat bekend als luis die zich snel laat vallen en is te vinden op de jonge gedeeltes van de plant.

   

 • Boterbloemluis (Aulacorthum Solani). 
  Een middelgrote vaak groen of bruinachtige luis. Is vaak laag op de plant te vinden.

   

 • Bamboeluis (Takecallis spp.). 
  Een middelgrote luis die bleek oogt. Vooral te vinden op de bamboe plant.

   

 • Gele Rozenluis (Rhodobium Porosum). 
  Een grote luis en donkergroen van kleur. Vooral te vinden op de nog niet uitgevouwen bladeren van de plant.

Bladluis in de kamerplant?

Elke luis soort ziet er anders uit, echter heeft elke luis aan het achterlijf twee buisvormige organen waarmee zij honingdauw afscheiden. De kleuren van de luis variëren van groen, geel, zwart, wit, roze en paars. Alle bladluizen hebben een zacht lichaam in de vorm van een mango.

De voortplanting van de luizen gebeurt voornamelijk in de zomer en in een hoog tempo. Vrijwel alle luizen planten zich voort door middel van A-seksuele voortplanting, hierbij is er geen interactie tussen sekse nodig. Luizen produceren bij gunstige omstandigheden nakomelingen zonder vleugels, echter bij ongunstige omstandigheden hebben de larve vleugels. Op deze manier kan de plaag zich snel uitbreiden naar andere planten.

Locatie op de plant?
De meeste luizen zijn te vinden op de plekken van de plant waar de meeste voedingsstoffen heen gaan, namelijk de jonge stengels, groeiende bladeren of bloemknoppen. Zodoende zijn de luizen vaak in het hogere gedeelte van de plant te vinden.

Verspreiding
De bladluis verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant.

Oorzaak
Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of door te vliegen van plant naar plant. Het komt dus niet door een slechte verzorging van de kamerplant.


Zijn bladluizen schadelijk?

Luizen hebben monddelen die met een stekende en zuigende beweging zich passief voeden uit de sappen van de plant. Zij boren zich in de floëem van de plant, dit zijn de aderen van de plant waardoor voedingsstoffen worden vervoerd. De sappen stromen onder hoge druk door deze floëem en worden hierdoor als het ware in de luis geperst.

Luizen staan bekend om de besmetting van de plant met diverse virussen. Hierdoor kunnen de bladeren geel worden, dit heet Chlorosis. Ook kan er een groeistoornis ontstaan, verdroging optreden. In het ergste geval is het mogelijk dat de luis de plant besmet met een virus waardoor de plant sterft, we spreken in dit geval over Necrosis. De luis vormt honingdauw als afscheiding, dit dient als voedingsbodem voor diverse schimmels en kan de plant zodoende nog verder aantasten.

Schadelijk voor mensen?
Bladluizen zijn niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Welke planten zijn gevoelig?
Vrijwel alle planten met zacht blad zijn gevoelig voor bladluis.

 

Producten om bladluis op kamerplanten te bestrijden

Ga direct naar