Spint

Dopluizen staan bekend vanwege hun harde schild en worden vaak verward met schildluis. Het vervelende aan dopluis is dat het zich er lastig van het blad af laat spuiten. Dopluis onttrekt voedingsstoffen aan de plant en laat hierdoor verkleurde plekken achter op het blad.

Naam Spint
Soort Mijt
Bestrijdbaar Matig
Verspreiding Snelle voortplanting

Spint in de kamerplant?SchadelijkheidBestrijding


Variëteiten

Er zijn diverse soorten spint en deze zijn vaak plant specifiek.

 • Kasspint

  De kasspint komt vooral in de kassen voor.

 • Ligustermijt

  De ligustermijt komt vaak voor op orchideeën en ligusterhagen.

 • Orchidee mijt

  De orchidee heeft ook een specifieke spint soort.

 • Palmmijten en bonenmijten

  Tasten behalve palmen ook diverse groente en fruitsoorten aan.

Opmerkelijk

De ontwikkeling van spint stopt wanneer de tempratuur onder de 12 graden komt. De mijt gaat niet dood maar stopt zijn ontwikkeling periodiek.


Spint in de kamerplant?

Spint of spintmijten zijn parasieten die tussen de 0,3 en 0,5mm groot zijn. Ze hebben een lichaam gevormd als een peer en zijn geelgroen, bruin of rood van kleur.

De verschijnselen zijn goed te zien. De bladeren van de plant krijgen bruine, bijna koperkleurige, puntjes op het blad. Na een langer tijdsbestek zullen de bladeren geel en bruin worden en er vervolgens afvallen. Het kan voorkomen dat er wit weefsel onder de bladeren te vinden is. Dit komt voor wanneer de spint hier langere tijd heeft gezeten. 

Locatie op de plant?

Spint zit het liefst aan de onderkant van de bladeren. Ze bewegen weinig en zijn hierdoor lastig te zien.

Verspreiding

Bepaalde soorten van spint zijn erg bewegelijk en verspreiden zich op snel. Verspreiding komt tevens door de snelle voortplanting.

Oorzaak

Spint is net als andere mijtsoorten actief bij warm en droog weer. Een andere mogelijke oorzaak is oude potgrond. Wanneer de potgrond van de plant ouder is bevat deze minder voedingsstoffen, waardoor dit de ideale kweekomgeving voor spint vormt. Ook een minder vitale plant kan de oorzaak zijn van spint. Om de plant meer energie en weerstand te geven, dus vitaler maken, kan verpotten de uitkomst zijn.


Schadelijkheid

Spint is een hardnekkige plaag voor de kamerplant. Door gaatjes in de plant te prikken zuigt spint sappen uit de plant. Hierdoor kan de plant zelf geen voedingsstoffen transporten of opnemen. Wanneer de plaag langere tijd aanblijft zal dit de bladeren en de plant dusdanig verzwakken dat de plant zal sterven.

Schadelijk voor mensen?

Spint is niet direct schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Welke planten zijn gevoelig?

Afhankelijk van de soort spint zijn diverse planten gevoelig. Voorbeelden van spintgevoelige planten zijn: de Alocasia en Polyscias. Bovendien zijn planten die vaak droog staan vatbaar. 


Bestrijding

Voorkomen is beter dan verhelpen. Om deze reden raden wij aan om preventief te spuiten met bestrijdingsmiddel om spint te voorkomen. Maar ook de plant regelmatig sproeien met water helpt, omdat spint beter gedijt bij een droge lucht.

Spint bestrijden kan op diverse manieren. Allereerst is het raadzaam de bladeren en takken die aangetast zijn te verwijderen. Kijk hierbij uit voor indirecte kruisbesmetting. Bij een hardnekkige plaag kan je het beste een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken. Spint heeft in tegenstelling tot dopluis en andere luis soorten weinig resistentie opgebouwd tegen pesticiden. Het lastige aan de bestrijding van spint is dat de parasieten klein zijn en makkelijk over het hoofd worden gezien.

Tip ter bestrijding van spint: besproei de plant met water met hierin een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Raadzaam hierbij is om dit in de avonduren aan te brengen, omdat in deze tijden de eitjes uitkomen.

Spint is dol op een warme en droge omgeving. Het verlagen van de temperatuur en verhogen van de luchtvochtigheid zal bijdragen aan de bestrijding van spint.

Biologische bestrijding met roofmijten, bestel hier op de website van biogroei

Categories: Ziektes en ongedierte