Spint

Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding.

Spint
 • Naam: Spint
 • Soort: Mijt
 • Bestrijdbaar: Matig
 • Verspreiding: Snelle voortplanting
Spint

Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding.

Spint mijten bestrijden met biologische bestrijding 

Spint is een veel voorkomende plaag in kamerplanten, veroorzaakt door minuscule mijten die zich voeden met het sap van de plant. Dit leidt tot verkleurde, verwelkte bladeren en verminderde plantengroei. Spintmijten zijn moeilijk te detecteren door hun kleine formaat, maar de fijne webben die ze achterlaten zijn vaak een duidelijk teken van hun aanwezigheid. Hierdoor is het van belang om je planten regelmatig te controleren of je enig teken van de aanwezigheid van spint opmerkt. Je kunt spint op verschillende manieren bestrijden, waarbij wij aanraden om de natuurlijke vijanden van spint in te zetten.

Persi 

Persi is een roofmijten soort die effectief de spintplaag kan bestrijden. Ze zijn microscopisch klein, maar kunnen 5 volwassen spintmijten of 20 spinteieren opeten. Wanneer Persi alle spintmijten en eieren heeft opgegeten, overlijdt hij. Dit is zoals het ook in de natuur gebeurt. Ook hoef je je hierdoor geen zorgen te maken dat Persi achterblijft in huis. Na 2 weken kan de spint plaag helemaal verdwenen zijn, of sterk afgenomen zijn. In beide gevallen is een herhaling van Persi aangeraden. 

Nicus

Nicus is een ander soort roofmijt, die ook zeer behulpzaam is tijdens het bestrijden van jouw spint plaag. Nicus kan wel tot 160 spintmijten consumeren gedurende zijn leven. In een zakje bevinden zich ongeveer 200 roofmijten, waarbij ze je planten 4-6 weken kunnen beschermen. 

Het is het meest effectief als je Persi en Nicus samen aan het werk zet om jouw spintplaag aan te pakken. 

Tip: Behandel je kamerplanten eerst met plantenzeep om de natuurlijke bestrijders een voorsprong te geven. Deze zeep bevat geen chemicaliën en is 100% natuurlijk.

Bestrijdt spint met Persi

 • Mircoscopisch kleine roofmijten 
 • Eten tot 5 volwassen of 20 spinteieren per dag
 • Verdwijnt wanneer de spint plaag weg is
 • Herhaling na 2 weken
 • 1 zakje per 1m2 oppervlakte

Bekijk product

Persi tegen spint

Bestrijdt spint met Nicus

 • Roofmijten, de natuurlijk vijand van spint
 • Ongeveer 2000 roofmijten per zakje 
 • 1 zakje is genoeg voor 1m2 of 1 plant 
 • Bescherming voor 4-6 weken 

Bekijk product

Nicus tegen spint

Variëteiten

Er zijn diverse soorten spint en deze zijn vaak plant specifiek.

 • Kasspint. De kasspint komt vooral in de kassen voor.

 • Ligustermijt. De ligustermijt komt vaak voor op orchideeën en ligusterhagen.

 • Orchidee mijt. De orchidee heeft ook een specifieke spint soort.

 • Palmmijten en bonenmijten. Tasten behalve palmen ook diverse groente en fruitsoorten aan.

Opmerkelijk

De ontwikkeling van spint stopt wanneer de tempratuur onder de 12 graden komt. De mijt gaat niet dood maar stopt zijn ontwikkeling periodiek.


Spint in de kamerplant?

Spint of spintmijten zijn parasieten die tussen de 0,3 en 0,5mm groot zijn. Ze hebben een lichaam gevormd als een peer en zijn geelgroen, bruin of rood van kleur. De verschijnselen zijn goed te zien. De bladeren van de plant krijgen bruine, bijna koperkleurige, puntjes op het blad. Na een langer tijdsbestek zullen de bladeren geel en bruin worden en er vervolgens afvallen. Het kan voorkomen dat er wit weefsel onder de bladeren te vinden is. Dit komt voor wanneer de spint hier langere tijd heeft gezeten. 

Locatie op de plant?
Spint zit het liefst aan de onderkant van de bladeren. Ze bewegen weinig en zijn hierdoor lastig te zien.

Verspreiding
Bepaalde soorten van spint zijn erg bewegelijk en verspreiden zich op snel. Verspreiding komt tevens door de snelle voortplanting.

Oorzaak
Spint is net als andere mijtsoorten actief bij warm en droog weer. Een andere mogelijke oorzaak is oude potgrond. Wanneer de potgrond van de plant ouder is bevat deze minder voedingsstoffen, waardoor dit de ideale kweekomgeving voor spint vormt. Ook een minder vitale plant kan de oorzaak zijn van spint. Om de plant meer energie en weerstand te geven, dus vitaler maken, kan verpotten de uitkomst zijn.

Spint bestrijden informatie

Schade aan blad door spint

Schadelijkheid

Spint is een hardnekkige plaag voor de kamerplant. Door gaatjes in de plant te prikken zuigt spint sappen uit de plant. Hierdoor kan de plant zelf geen voedingsstoffen transporten of opnemen. Wanneer de plaag langere tijd aanblijft zal dit de bladeren en de plant dusdanig verzwakken dat de plant zal sterven.

Schadelijk voor mensen?
Spint is niet direct schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Welke planten zijn gevoelig?
Afhankelijk van de soort spint zijn diverse planten gevoelig. Voorbeelden van spintgevoelige planten zijn: de Alocasia en Polyscias. Bovendien zijn planten die vaak droog staan vatbaar. 


Ga direct naar