Spint

Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding.

 • Naam: Spint
 • Soort: Mijt
 • Bestrijdbaar: Matig
 • Verspreiding: Snelle voortplanting

BestrijdingSpint in de kamerplant?SchadelijkheidBiologische bestrijding

Spint bestrijden

Bestrijden van spint

Voorkomen is beter dan verhelpen. Om deze reden raden wij aan om preventief te spuiten met bestrijdingsmiddel om spint te voorkomen. Maar ook de plant regelmatig sproeien met water helpt, omdat spint beter gedijt bij een droge lucht.

Spint bestrijden kan op diverse manieren. Allereerst is het raadzaam de bladeren en takken die aangetast zijn te verwijderen. Kijk hierbij uit voor indirecte kruisbesmetting. Bij een hardnekkige plaag kan je het beste een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken. Spint heeft in tegenstelling tot dopluis en andere luis soorten weinig resistentie opgebouwd tegen pesticiden. Het lastige aan de bestrijding van spint is dat de parasieten klein zijn en makkelijk over het hoofd worden gezien.

Tip ter bestrijding van spint: besproei de plant met water met hierin een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Raadzaam hierbij is om dit in de avonduren aan te brengen, omdat in deze tijden de eitjes uitkomen. Spint is dol op een warme en droge omgeving. Het verlagen van de temperatuur en verhogen van de luchtvochtigheid zal bijdragen aan de bestrijding van spint.

Spint is te bestrijden door middel van chemisch bestrijdingsmiddel of biologische bestrijding


Biologische bestrijding.

Spint is biologisch te bestrijden door middel van roofmijten of larven van de gaasvlieg. Als je de plant niet chemisch wilt bestrijden, kan je hieronder de links naar biogroei vinden, waar je de producten kan kopen.

forni-mite als ongedierte bestrijding

Forni-mite/ Californicus

 • Roofmijten in strooikoker
 • Binnen drie weken verlost van spint op je planten
 • Eenvoudig uitstrooien over de bladeren
 • Verkrijgbaar vanaf 500 mijten, goed voor 10-tal kamerplanten

Voor behandeling tegen: spint

Bekijk product

Soni-mite als ongedierte bestrijding

Soni-mite

 • Roofmijten in kweekzakjes
 • Preventief tegen spint
 • Geef spint geen kans door preventief te werken
 • Ideaal voor 15m² of 15 planten

Voor behandeling tegen: spint, roestmijten en galmijten

Bekijk product


Variëteiten

Er zijn diverse soorten spint en deze zijn vaak plant specifiek.

 • Kasspint. De kasspint komt vooral in de kassen voor.

 • Ligustermijt. De ligustermijt komt vaak voor op orchideeën en ligusterhagen.

 • Orchidee mijt. De orchidee heeft ook een specifieke spint soort.

 • Palmmijten en bonenmijten. Tasten behalve palmen ook diverse groente en fruitsoorten aan.

Opmerkelijk

De ontwikkeling van spint stopt wanneer de tempratuur onder de 12 graden komt. De mijt gaat niet dood maar stopt zijn ontwikkeling periodiek.


Spint in de kamerplant?

Spint of spintmijten zijn parasieten die tussen de 0,3 en 0,5mm groot zijn. Ze hebben een lichaam gevormd als een peer en zijn geelgroen, bruin of rood van kleur. De verschijnselen zijn goed te zien. De bladeren van de plant krijgen bruine, bijna koperkleurige, puntjes op het blad. Na een langer tijdsbestek zullen de bladeren geel en bruin worden en er vervolgens afvallen. Het kan voorkomen dat er wit weefsel onder de bladeren te vinden is. Dit komt voor wanneer de spint hier langere tijd heeft gezeten. 

Locatie op de plant?
Spint zit het liefst aan de onderkant van de bladeren. Ze bewegen weinig en zijn hierdoor lastig te zien.

Verspreiding
Bepaalde soorten van spint zijn erg bewegelijk en verspreiden zich op snel. Verspreiding komt tevens door de snelle voortplanting.

Oorzaak
Spint is net als andere mijtsoorten actief bij warm en droog weer. Een andere mogelijke oorzaak is oude potgrond. Wanneer de potgrond van de plant ouder is bevat deze minder voedingsstoffen, waardoor dit de ideale kweekomgeving voor spint vormt. Ook een minder vitale plant kan de oorzaak zijn van spint. Om de plant meer energie en weerstand te geven, dus vitaler maken, kan verpotten de uitkomst zijn.

Spint bestrijden informatie

Schade aan blad door spint

Schadelijkheid

Spint is een hardnekkige plaag voor de kamerplant. Door gaatjes in de plant te prikken zuigt spint sappen uit de plant. Hierdoor kan de plant zelf geen voedingsstoffen transporten of opnemen. Wanneer de plaag langere tijd aanblijft zal dit de bladeren en de plant dusdanig verzwakken dat de plant zal sterven.

Schadelijk voor mensen?
Spint is niet direct schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Welke planten zijn gevoelig?
Afhankelijk van de soort spint zijn diverse planten gevoelig. Voorbeelden van spintgevoelige planten zijn: de Alocasia en Polyscias. Bovendien zijn planten die vaak droog staan vatbaar. 


 

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Ziektes en ongedierte