Dopluis

Dopluizen staan bekend vanwege hun harde schild en worden vaak verward met schildluis. Het vervelende aan dopluis is dat het zich er lastig van het blad af laat spuiten. Dopluis onttrekt voedingsstoffen aan de plant en laat hierdoor verkleurde plekken achter op het blad.

Dopluis
 • Naam: Dopluis
 • Soort: Luis
 • Bestrijdbaar: Matig tot lastig
 • Verspreiding: Insecten, vogels, huisdieren, wind en kleding
Dopluis

Dopluizen staan bekend vanwege hun harde schild en worden vaak verward met schildluis. Het vervelende aan dopluis is dat het zich er lastig van het blad af laat spuiten. Dopluis onttrekt voedingsstoffen aan de plant en laat hierdoor verkleurde plekken achter op het blad.

Bestrijding

De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van dopluis is als volgt; Neem een combinatie van spiritus en groene zeep en tip met gebruik van een wattenstaafje de plaag aan.

Dopluis heeft zich door de jaren heen goed ontwikkeld wat betreft de resistentie voor chemicaliën. Hierdoor is het lastig te bestrijden. Het feit dat de dopluis erg verspreid zit op de plant, maakt de bestrijding nog lastiger.


Biologische bestrijding

De dopluis is ook goed te bestrijden met biologisch bestrijdingsmiddel. Dit kan met larven van de gaasvlieg, galmug of van het lieveheersbeestje. Als je liever niet met chemische middelen werkt, kan je jouw kamerplant beschermen met deze biologische bestrijdingsmiddelen van Biogroei.

Chrysopa - Larven van gaasvlieg tegen blad- en dopluis

 • Dag van ontvangst direct uitzetten
 • 5 tot 20 larven per plant, afhankelijk van de grootte

Voor behandeling tegen: dopluis

Bekijk product

Chrysop tegen bladluis

Variëteiten

De dopluis kent drie hoofd categorieen die veel voorkomend zijn.

 • Parthenolecanium Corni
  Oftewel de gewone dopluis. Hierbij komt de grootte en vorm van het schild overeen met die van de platte dopluis. Deze variant dopluis komt vooral voor op siergewassen.

 • Loccus Hesperidum
  Oftewel de platte dopluis. Deze luis heeft een platter schild dan de gewone dopluis en is vaak geelgroen, geelbruin of lichtgrijs en vaak met donkere vlakken en spikkels.

 • Saissetia Coffeae
  Oftewel de halve dopluis.Deze vorm van dopluis is even groot als de gewone dopluis, echter is deze donker van kleur. Deze variant is vaak op kamerplanten te vinden maar heeft een voorkeur voor anjers en de Coffea Arabica.

Opmerkelijk

Alle stadia bezitten poten, behalve de ei leggende vrouwtjes, de vrouwtjes kunnen in een aantal weken tot wel 3000 eitjes broeden. Zij beschermt deze onder haal schild.


Dopluis in de kamerplant?

Dopluis zijn luizen van ongeveer 4 mm groot en vaak bruin of grijs van kleur.

Locatie op de plant?
Dopluizen zitten vaak verscholen op de plant, hierdoor worden aantastingen gemakkelijk over het hoofd gezien. Ze zijn te vinden verspreid over de hele plant, inclusief wortelkluit. Vaak zijn ze gecentreerd rondom de nerf van het blad aan de onderkant van het blad. Ook komen ze voor aan de bovenzijde van het blad.

Verspreiding
De verspreiding van dopluis geschiet door insecten, vogels en de wind. Bij kamerplanten gebeurt verspreiding vaak door contact met huisdieren of kledingstukken.

Oorzaak
Dopluis voelt zich thuis in een warme en vochtige omgeving, met temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius.


Schadelijkheid

Dopluis zuigt aan de twijgjes en bladeren, als gevolg hiervan ontstaat verkleuring, bladval en groeiremming. Dopluis produceert honingdauw, dit is een teveel aan suikers die zijn opgenomen van de plant. Honingdauw fungeert als voedingsbodem voor roetdauwschimmel.

Schadelijk voor mensen?
Dopluis is niet schadelijk voor mensen.

Welke planten zijn gevoelig?
In theorie zijn alle kamerplanten gevoelig voor dopluis. Vooral bij de ficus, orchidee en palm soorten komt dopluis vaak voor.


Ga direct naar