Wolluis

Wolluis is een ongedierte dat behoort tot de familie Psudococcidae en typeert zich door zijn wollige laag en afzetting. Het is een vervelende plaag die alle kamerplanten kan aandoen. Lees hieronder meer over wolluis en de bestrijding hiervan.

Wolluis
  • Naam: Wolluis
  • Soort: Luis
  • Bestrijdbaar: Zeer lastig
  • Verspreiding: Kruisbesmetting door kleding en tocht
Wolluis

Wolluis is een ongedierte dat behoort tot de familie Psudococcidae en typeert zich door zijn wollige laag en afzetting. Het is een vervelende plaag die alle kamerplanten kan aandoen. Lees hieronder meer over wolluis en de bestrijding hiervan.

Wolluis bestrijden met biologische bestrijding

Wolluizen staan bekend om makkelijke verspreiding, bijvoorbeeld door luchtstromen of ze reizen gewoon mee op jouw kleding. Hierdoor kan een wolluisplaag zomaar ontstaan in jouw hus. Deze kleine insecten zuigen de sappen uit planten, wat leidt tot verzwakte en beschadigde planten. Gelukkig is er een effectieve en milieuvriendelijke manier om deze hardnekkige plaag te bestrijden: het inzetten van natuurlijke vijanden.Door deze nuttige insecten te introduceren, kun je de wolluis populatie op een natuurlijke manier onder controle houden. Zo raak je van de plaag af zonder schadelijke chemicaliën te hoeven gebruiken en behoud je een gezonde, biologische tuin.

Crypto

Crypto zijn de larven van een lieveheersbeestjes soort. Deze beestjes lijken qua uiterlijk best wel op de wolluis, ze hebben een wollig en wit uiterlijk. Ze kunnen onder de juiste omstandigheden wel tot 250 wolluizen opeten. Ook blijven ze netjes op je planten zitten, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om ze door het hele huis terug te vinden. 

Tip: Behandel je kamerplanten eerst met plantenzeep om de natuurlijke bestrijders een voorsprong te geven. Deze zeep bevat geen chemicaliën en is 100% natuurlijk.

Crypto tegen wolluis

Bestrijdt wolluis met Crypto 

  • 1 zakje bevat ingeveer 30 Crypto beestjes
  • 1 zakje is voldoende voor ongeveer 1m2 oppervlakte 
  • Crypto wordt geleverd met boekweitdoppen 
  • Herhaling van Crypto na 2 maanden wordt aangeraden

Bekijk product


Variëteiten

Wolluis kent diverse varianten die elk aparte eigenschappen hebben, enkele hiervan zijn:

  • Citruswolluis (Pseudococcus citri).
    De meest bekende is de citruswolluis (Pseudococcus citri), deze heeft een levensperiode van 40 dagen bij een tempratuur rond de 22 graden Celsius. Dit soort wolluis plant zich voor door middel van geslachtelijke voortplanting en is de enige vorm van wolluis die dat op deze manier doet. De eitjes kom binnen 2 weken uit en worden per 100 gelegd.

  • Langsstaartwolluis (Pseudococcus longispinus).
    Een ander voorkomende vorm van wolluis is de langsstaartwolluis, Pseudococcus longispinus. Deze treft men vooral aan in vochtige omgevingen aan in de oksels van de plant.

Opmerkelijk

Alle soorten, op één na kunnen zich voortplanten door seksueel dimorfisme, hierbij kunnen beide geslachten veranderen en zich zodoende voortplanten.


Wolluis in de Kamerplant?

Wolluis is tussen de 3 en 6 mm groot. Hij is bedekt met een witte melige afscheiding die bestaat uit onder andere wasdraden. De wolluis maakt deze laag aan voor bescherming tegen de elementen en natuurlijke vijanden, hierin beschermen zij ook hun eieren.

Locatie op de plant?
Wolluis is één van de weinige plagen die over de gehele wereld voorkomt. Er zijn diverse plekken waar wolluis kan worden aangetroffen op de plant, dit is afhankelijk van het soort wolluis. De meest voorkomende wolluis bevindt zich over de hele plant, er zijn echter soorten die zich voeden op de wortels. Wolluis legt eieren in het warmere seizoen, dit gebeurt met 100tallen tegelijk en zullen binnen 1 á 2 weken uitkomen.

Verspreiding
Wolluizen leven in grote groepen, zogenaamde haarden. Ze kunnen zich niet snel verspreiden over grote afstanden. Mensen zijn de belangrijkste verspreiders, denk hierbij aan kruisbesmetting door kleding.

Oorzaak
Wolluis is een plaag die geen specifieke eisen stelt wat betreft de omstandigheden om een plant te besmetten. Planten die op de tocht staan zijn door de overmatige luchtstroom zodoende gevoeliger voor wolluis.


Schadelijkheid

Wolluis voedt zich met floëem, dat is het transportsysteem van de plant dat voedingsstoffen transporteert. Zij bereiken dit door het aanboren van het blad met de zuigende monddelen. Dit heeft diverse effecten op de plant, het verliest groeikracht, kan bruine en gele bladeren krijgen of vervormingen. Uiteindelijk zal de plant de besmette bladeren afstoten. Een ander nadelige bijwerking van de wolluis is dat het honigdauw afscheidt, dit is de ideale groeigrond voor diverse schimmels. De honingdauw in combinatie met de wollige afscheiding van de luis bedekt de bladeren. Als gevolg hiervan kan de blad minder licht opnemen en wordt fotosynthese lastiger.

Schadelijk voor mensen?
De wolluis is niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Welke planten zijn gevoelig?
De wolluis is niet kieskeurig en kan op alle kamerplanten worden aangetroffen, er zijn echter enkele categorieën extra gevoelig. Dit zijn: de Ananas, orchideeën, cactussen, passiebloemen, bromelia’s, olijfbomen, crassula soorten en de bananenplant.


Ga direct naar