Sansevieria stekken, zó doe je dat

Sansevieria stekken, zó doe je dat

4
(8)

Heb je een sansevieria in huis en is deze lekker aan het groeien? Dan kun je er op een gegeven moment voor kiezen om de sansevieria te gaan stekken. Hoe leuk is het om meerdere sansevieria's te hebben die je zelf hebt gestekt? Je kunt jouw sansevieria op 2 manieren stekken, door middel van scheuren en door middel van te stekken uit blad.
Ik zal je stapsgewijs uitleggen wat je precies moet doen om een sansevieria te kunnen stekken, lees je mee?

Sansevieria stekken door scheuren

Een vrouwentong stekken door te scheuren is heel makkelijk en snel om te doen. Je hoeft hier echt geen groene vingers voor te hebben!

Stap 1: Haal jouw sansevieria uit de pot, wees niet bang dat je de wortels beschadigt want de wortels zijn heel sterk van de sansevieria, en haal de aarde rondom de wortels weg.

Stap 2: Kies de bladeren van je sansevieria die je wilt gaan stekken. Scheur het blad (of bladeren) van je plant af. Wees voorzichtig rondom de wortels.

Stap 3: Omdat jouw nieuwe stek al wortels heeft, kun je de sansevieria stek meteen in een nieuw potje met aarde stoppen. Geef hierna een goede scheut water.

Een voordeel stekken op deze manier, is dat jouw nieuwe stek dezelfde kleur behoudt als de sansevieria moederplant. Zet de vrouwentong stekken op een lichte plaats zonder direct zonlicht.

Sanseveria stekken uit blad

Wil je jouw sansevieria gaan stekken uit blad, dan heb je iets meer geduld nodig. Een vrouwentong stekken uit blad is ook heel makkelijk om te doen net zoals het scheuren. Wees er wel van bewust dat wanneer je gaat stekken uit blad, jouw sansevieria stek een andere bladtekening kan krijgen dan de moederplant. Heb je een afgebroken blad, dan kun je er zeker voor kiezen om jouw sansevieria te gaan stekken uit blad.

Stap 1: Je kunt jouw afgebroken blad in stukken delen. Heb je geen afgebroken blad, dan kun je natuurlijk ook een normaal blad afknippen van je sansevieria. De grootte van de blad stukken maakt niet uit, hoe groter; hoe groter de stekken zijn, zijn jouw bladdelen kleiner dan zijn je stekjes ook kleiner, klinkt logisch toch?

Stap 2: Zet jouw vrouwentong stekken in een pot met aarde. Let op; kijk goed wat de boven- en onderkant is. Eventueel kun je een plastic zakje over de sansevieria stekken plaatsen, zodat de vrouwentongen stekken beter kunnen wortelen. Je kunt er ook voor kiezen om de sansevieria stekken in water te zetten. Voordeel hiervan is dat je goed kunt zien wanneer er wortels gaan ontstaan. Vergeet niet het water af en toe te verversen.

Stap 3: Nu is het afwachten..wachten wachten en nog eens wachten. Het kan best een tijd duren voordat jouw vrouwentong stekken wortels ontwikkelen. Sommige vrouwentong stekken hebben na twee maanden al wortels ontwikkeld en beginnen lekker te groeien, andere stekken krijgen pas na een half jaar wortels.

Stap 4: Heb je jouw stekken in het water staan en hebben de stekken wortels ontwikkeld van ongeveer vijf centimeter (of langer)? Dan kun je de stekken verplaatsen naar een pot met aarde.

Stap 5: Geef regelmatig water, maar pas wanneer de grond licht is opgedroogd. Zet de vrouwentong stekken op een lichte plaats zonder direct zonlicht.

Wanneer sanseveria stekken

Een sansevieria kun je het beste in de lente of in de zomer stekken. Je kunt de vrouwentong beter niet in de herfst of in de winter stekken omdat de plant dan in rust is. Kijk voor alle informatie over de sansevieria kamerplant op onze sansvieria verzorgingspagina.

Populair
Sansevieria moonshine 5
Sansevieria Moonshine Vrouwentong
40 cm 12 cm
€ 1000 incl. BTW
Sansevieria vrouwentong
Sansevieria Fernwood Punk Vrouwentong
30 cm 12 cm
€ 1400 incl. BTW
Sansevieria zeylanica 5
Sansevieria Zeylanica Vrouwentong
40 cm 12 cm
€ 1000 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4 / 5. 8

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (1)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Zamioculcas stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Zamioculcas stekken  - Stek jouw Zamioculcas eenvoudig, met de keuze uit 3 verschillende stek methodes.
Calathea stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Calathea stekken  - De Calathea is geliefd om zijn scala aan kleuren en patronen. Wil je die van jou graag stekken? Lees dan snel verder.
Strelitzia stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Strelitzia stekken  - De Strelitzia is een imposante kamerplant, die zeer geliefd is. Wil jij die van jou graag stekken? Dat kan!
Philodendron stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Philodendron stekken  - Philodendron stekjes zijn eenvouding te maken. In dit blog leggen we uit hoe je dat doet in 4 stappen!