Kalanchoë stekken 

Kalanchoë stekken 

5
(3)

De Kalanchoë komt voor in veel verschillende vormen, waarvan de meeste bloeiend zijn. Ook zijn er soorten die rondom het blad allemaal kleine baby planten produceren. Deze worden de ‘Mother of Thousands’ en ‘Mother of millions’ genoemd, wat verwijst naar de vele baby planten die ze produceren als moederplant. Dit maakt de Kalanchoë een super leuke en unieke toevoeging aan ieder huishouden. De Kalanchoë is relatief makkelijk te stekken, met verschillende methodes. In dit blog gaan we er dieper op in, hoe jij jouw Kalanchoë thuis kunt stekken. 

Kalanchoë stekken door middel van een stengelstek

De eerste methode die je kunt gebruiken om een Kalanchoë te stekken is door middel van een stengelstek. Hierbij knip je een stuk stengel af, waarbij je per stek 2-3 bladeren wilt hebben. Het onderste blad kun je verwijderen, om de stek stevig in het substraat te zetten wanneer het tijd is om deze te laten wortelen. Je stekt de Kalanchoë alleen wanneer deze gezond is. Dus niet wanneer je problemen ervaart met rot, gele bladeren of plagen. Met deze problemen is de kans namelijk heel erg klein dat je er succesvolle stekken van kunt maken. Laten we stapsgewijs doornemen hoe je met deze methode de Kalanchoë stekt. 

Stap 1

Kies een stuk stengel wat je wilt stekken. Voordat je knipt, is het van belang dat je je schaar desinfecteert. Hierbij knip je tussen 2 bladeren in en haal je het onderste blad van de stek af. 

stap 2

Nu is het tijd om het stekje te laten wortelen, dit kan op een substraat naar keuze. Hierbij is water het meest gekozen substraat, ook laat dit goed de ontwikkelende wortels zien. Vulcastrat en stekgrond zijn ook goede opties. Binnen enkele weken zouden er wortels moeten ontwikkelen. 

Stap 3

Binnen een aantal weken zal er ook nieuwe groei ontstaan. Wanneer de wortels zo’n 10 centimeter lang zijn, kun je de Kalanchoë stek verpotten in gewone potgrond. 

Kalanchoë stekken door middel van een bladstek 

Sommige Kalanchoë planten groeien kleine baby planten rondom de bladeren. Deze kun je makkelijk stekken. Laten we stap voor stap doornemen hoe je dit doet. 

Stap 1

Verwijder het kleine blaadje van de moederplant. Dit doe je zo dicht mogelijk bij de aanhechting. Gebruik ook hier een gedesinfecteerde schaar. 

Stap 2

Meng een potgrond mix, die geschikt is voor de Kalanchoë. Nu kun je de pups, met het gedeelte waar je ze van de moeder hebt gehaald, in de potgrond leggen. 

Stap 3

Houdt de potgrond goed vochtig en binnen enkele weken gaan de pups wortels ontwikkelen. 

Let op! Het kan zijn dat sommige bladstekken zich niet gaan ontwikkelen. Deze kun je weggooien. De moederplant zal spoedig nieuwe pups ontwikkelen.

Populair
Kalanchoe
Kalanchoe Tomentosa Stekje
15 cm 6 cm
€ 300 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

5 / 5. 3

Geplaatst in Geen categorie
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Zaagcactus stekken 
123planten
123planten in Geen categorie, Planten stekken
Zaagcactus stekken  - Zaagcactus stekken? Deze stek je eenvoudig, we leggen het je uit in 4 stappen.
Chinees Lantaarnplantje stekken
123planten
123planten in Geen categorie, Planten stekken
Chinees Lantaarnplantje stekken - Wil je jouw Chinees Lantaarnplantje stekken? Lees hier hoe je dit doet!