Hydrocultuur

Hydrocultuur

Hydrocultuur Verzorging

Hydrocultuur planten staan met de wortels in het water, hiervoor zijn ze speciaal opgekweekt. Doordat de plant in het water staat kunnen er belangrijke voedingsstoffen op een relatief eenvoudige en nauwkeurige wijze worden toegediend. Het substraat dat gebruikt wordt bij hydroplanten zijn hydrocultuur korrels. Door dit luchtige substraat kunnen de wortels voldoende zuurstof opnemen uit de lucht. Met behulp van een watermeter kan je de hoeveelheid water die de hydrocultuur plant nodig heeft aflezen. Grote kamerplanten op hydrocultuur zorgen voor sfeer en warmte in je interieur. 


Hydrocultuur benodigdheden

Hydrocultuur voeding vloeibaar hydro
Vloeibare hydrocultuur voeding
Vanaf € 800 incl. BTW
Hydrocultuur voeding
Hydrocultuur vaste voeding
Vanaf € 1200 incl. BTW
Inzethoezen
Inzethoezen
Vanaf € 100 incl. BTW
Watermeter Hydrocultuur
Watermeter Hydrocultuur
Vanaf € 300 incl. BTW

Hydrocultuur voordelen

Voordelen Hydrocultuur
 • Minder vaak water geven
 • Geen verzuring of verstikking van de grond
 • Langere levensduur
 • Minder kans op ongedierte
 • Gemakkelijker de juiste hoeveelheid water en voeding toe te dienen

Hydrocultuur opmaken

Wanneer je jouw hydrocultuur plant gaat opmaken is het belangrijk om te weten dat je de hydrocultuur pot absoluut niet van de plant mag afhalen. Hydrocultuur planten moeten altijd met de cultuurpot worden opgeplant in een plantenbak. De cultuurpot houdt namelijk de wortelkluit met de korrels op zijn plaats. Wanneer je deze pot van jouw hydrocultuur plant afhaalt gaan de wortels kapot. Water en voedingsstoffen worden direct bij de wortels gebracht. Hierdoor hoeft een hydrocultuurplant niet zo veel wortels te maken.

Een inzethoes is nodig om de pot geheel waterdicht te maken en om ervoor te zorgen, dat bij hydrocultuur, de wortels het water bereiken. Doordat de wortels van hydrocultuur planten niet heel diep kunnen gaan, moet de inzethoes dezelfde hoogte hebben als de kweekpot. Om de inzethoes op de juiste hoogte te krijgen knip je deze tot vlak boven de kweekpot af. Vul vervolgens de plantenbak met hydrokorrels en plaats de inzethoes daar bovenop. Zorg ervoor dat de inzethoes net onder de potrand komt en deze zonder kieren aansluit op de plantenbak.

Strooi daarna 1 of 2 eetlepels hydrocultuurvoeding in de inzethoes. Dit is voldoende voor een grote hydrocultuur plant, bij kleine planten tot 150 cm voldoet 1 eetlepel. Het voordeel van vaste hydrocultuurvoeding is dat je nooit teveel kunt bemesten.

Hierna plaats je de watermeter en de plant met kweekpot op de bodem van de inzethoes. Indien je de plant en watermeter niet op de bodem plaatst zal niet al het water worden verbruikt, waardoor het water gaat rotten en mogelijk leidt tot nare luchtjes. Ook is het belangrijk dat de watermeter boven de potrand uitsteekt, om deze eenvoudig af te lezen.

Stappenplan opmaken hydrocultuur:

 • Knip de inzethoes op de hoogte van de kweekpot.
 • Verhoog de inzethoes zodat deze tot de rand van de plantenbak komt.
 • Voeg de vaste voeding toe.
 • Plaats de hydrocultuur plant en watermeter naast elkaar op de bodem van de inzethoes.
 • Vul de plantenbak verder af met hydrokorrels. Dek eventueel de toplaag af met siergrind.


Verzorging hydrocultuur

Bij hydrocultuur is de methode van watergeven voor alle planten vrijwel hetzelfde. Alle kamerplanten op hydrocultuur hebben een watermeter nodig. Geef de kamerplant water totdat de watermeter op optimaal (OPT) staat. Het kan zijn dat gruis de watermeter blokkeert, tik daarom tegen de watermeter wanneer deze niet naar verwachting reageert. De plant verbruikt de komende dagen het water en het waterpeil zakt tot minimaal (MIN). Wacht 4 dagen wanneer de watermeter op minimaal staat alvorens je opnieuw water geeft. De wortels van de plant hebben vier dagen de tijd nodig om te luchten, anders kan er wortelrot ontstaan. Vervolgens geef je de plant op exact dezelfde manier water totdat hij terug op optimaal staat.

Hydrocultuurvoeding

Een hydrocultuur plant heeft bij elke gietbeurt vloeibare hydrocultuur voeding nodig, of eens per half jaar vaste hydrocultuur voeding. Strooi de vaste voeding op de hydrokorrels en spoel het weg met water. Gebruik hierbij voor een grote plant (<150 cm) 2 eetlepels en voor kleine plant (>150 cm) 1 eetlepel voeding. 

Frequentie gietbeurten

Voorkom dat je te veel water geeft door gebruik te maken van de watermeter, maar hoe moet je deze nou aflezen? Als het goed is heeft jouw hydrocultuur watermeter drie streepjes, MIN van minimaal, OPT van optimaal en MAX van maximaal. Water geven doen we totdat het peilstokje van de watermeter op OPT staat. De plant zal de komende dagen het water langzaam verbruiken tot dat het peilstokje op MIN komt te staan. Wacht afhankelijk van jouw plantensoort 4 of 8 dagen wanneer de watermeter op minimaal staat, voordat je opnieuw water geeft. De wortels van de plant hebben droge dagen nodig om te luchten, anders kan er wortelrot ontstaan.

 • 4 dagen droog
  Alocasia, Anthurium, Areca, Bananenplant, Calathea, Caryota, Chamaedorea, Croton, Dieffenbachia, Ficus, Kentia, Rhapis, Schefflera, Scindapsus, Spathiphyllum, Strelitzia, Varen.

 • 8 dagen droog
  Aglaonema, Beaucarnea, Dracaena, Philodendron, Sansevieria, Yucca, Zamioculcas


Veel gestelde vragen

Vragen over hydrocultuur

 • Kan ik hydrocultuur zelf onderhouden?

  Hydrocultuur is makkelijker te verzorgen in vergelijking met een gewone grondplant. Daarom is hydrocultuur ook zonder onderhoudscontract en voor de particulier een geschikte investering.

 • Wat als ik te veel water heb gegeven?

  Is de watermeter boven MAX (maximaal) gekomen dan zal het lang duren voordat de wortels weer kunnen luchten. Hier kan de plant aan dood gaan. Sommige watermeters hebben een afneembare bovenkant. Verwijder deze en stop een slangetje tot aan de bodem in de watermeter. Zuig vervolgens het water weg.

 • Kan een watermeter stuk gaan?

  Tik eens tegen de watermeter, soms is dit voldoende om de juiste waarde af te lezen. Het kan ook zijn dat de wortels in de watermeter zijn gegroeid. Verwijder hiervoor de bovenkant van de watermeter en probeer de vlotter los te maken.

 • Wat is de witte aanslag op de hydrokorrels?

  Vaak slaan de hydrokorrels wit uit. Dit is geen schimmel zoals veel mensen denken. Dit zijn mineralen en volkomen ongevaarlijk voor de plant. Een laagje siergrind erover voorkomt dat je de uitslag ziet.

Ga direct naar