Crassula verzorging

De Crassula is een succulent (vetplant) en behoort tot de Crassulaceae familie. Deze plantensoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en groeit daar in zonnige, droge gebieden. Zijn populariteit heeft de Crassula te danken aan zijn gemakkelijke onderhoud. In Nederland wordt de Crassula ook wel de Jadeplant of Geldboom genoemd.

Heb je een Crassula en wil je weten hoe je hem moet verzorgen? Op deze pagina lees je alles over de verzoging van de Crassula.

 

Crassula verzorging

Samenvatting
Weinig
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Crassula verzorging
Planten van deze familie
Crassula coral
Crassula ovata Horn Tree Stekje
12 cm 6 cm
€ 300 incl. BTW
Unieke crassula hobbit
Crassula Hobbit Jade Plant
35 cm 25 cm
€ 3900 incl. BTW
Aantrekkelijke crassula horntree huiskamerplant
Crassula horntree Jade Plant
50 cm 23 cm
€ 4100 incl. BTW
Stoere crassula gollum kamerplant kopen
Crassula gollum Jade Plant
50 cm 30 cm
€ 6900 incl. BTW
Crassula ovata 2
Crassula ovata Jadeplant
40 cm 23 cm
€ 3800 incl. BTW
Crassula sunset
Crassula sunset Jade Plant
50 cm 30 cm
€ 5500 incl. BTW
Crassula-horntree-jadeplant
Crassula horntree Jade Plant
55 cm 30 cm
€ 8000 incl. BTW
Crassula sunset
Crassula sunset Jade Plant
65 cm 35 cm
€ 10200 incl. BTW
Crassula ovata
Crassula ovata Jadeplant
70 cm 35 cm
€ 10200 incl. BTW
Crassula horntree
Crassula horntree Jade Plant
80 cm 35 cm
€ 11400 incl. BTW
Crassula ovata 1
Crassula ovata Stekje
14 cm 6 cm
€ 300 incl. BTW
Mooie crassula gollum woonplanten aanschaffen
Crassula gollum Jade Plant
70 cm 35 cm
€ 10200 incl. BTW
Grassula hangplant kunstplant
Grassula
80 cm
€ 2500 incl. BTW
Crassula sunset
Crassula sunset Jade Plant
80 cm 40 cm
€ 15000 incl. BTW

De Crassula is een succulent (vetplant) en behoort tot de Crassulaceae familie. Deze plantensoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en groeit daar in zonnige, droge gebieden. Zijn populariteit heeft de Crassula te danken aan zijn gemakkelijke onderhoud. In Nederland wordt de Crassula ook wel de Jadeplant of Geldboom genoemd.

Heb je een Crassula en wil je weten hoe je hem moet verzorgen? Op deze pagina lees je alles over de verzoging van de Crassula.

 

Crassula water geven

Crassula water geven

Crassula's verbruiken niet veel water, deze kamerplant slaat namelijk water op in zijn vlezige bladeren en verdampt weinig water door de vetlaag op de bladeren. Geef de Crassula af en toe water, let hierbij op dat de grond eerst goed droog is voor je opnieuw water geeft. In de zomer kan je de Crassula het beste 1 week droog laten staan en in de winter 6 weken voor je opnieuw water geeft. Wanneer de bladeren van de Crassula rimpelig worden is dit een teken dat de plant te weinig water krijgt. Na het watergeven verdwijnen deze rimpels over het algemeen binnen een dag. Te veel water geeft meer problemenen. Hierdoor kunnen namelijk de wortels en zelfs de stammentjes gaan rotten. Dit zal het eerste zichtbaar worden door het vergelen van het blad. 

De hoeveelheid water voor de Crassula is afhankelijk van onder andere de temperatuur en de intensiteit van het licht. Belangrijk is dat er ten alle tijden wordt voorkomen dat er een laagje water onderin de pot komt te staan of dat de aarde consequent vochtig is, de plant zal hierdoor blijvende schade oplopen. Doordat de Crassula makkelijk is wat betreft de watergift kan je bij twijfel beter te weinig aandacht (water) geven dan te veel.

Sproeien

De Crassula sproeien is niet noodzakelijk, deze plant kan prima tegen een droge lucht. Sproeien helpt wel om stof te verwijderen. Vanwege het harde blad kan er eenvoudig ongedierte worden weggespoten met een waterstraal.

Licht en warmte

Crassula's staan het liefst op een zonnige standplaats. Vooral in de winter is het verstandig de plant voor een raam te plaatsen. In de zomer maanden zal het achter een raam op het zuiden erg warm worden. De kamerplant kan dan beter tot 3 meter achter het raam geplaatst worden. Direct zonlicht zal zelden tot problemen leiden, vooral niet als de plant hier geleidelijk aan kan wennen.

Wanneer de Crassula te veel licht ontvangt zal het blad verbranden. Bij te weinig licht laat deze kamerplant zijn blad vallen en is de kans groter op rot. 

Grotere Crassula's kunnen in de zomer ook prima buiten staan. Ze verbruiken dan aanzienlijk meer water. 

Minimale temperatuur

Overdag: 12 ℃
'S nachts: 5 ℃
Crassula in pot

Crassula verpotten

Crassula verpotten

Verpot de Crassula wanneer je de groei wil stimuleren. De Crassula zal gaan groeien zodra de wortels hier de ruimte voor krijgen in een nieuwe bloempot. Verpot de Crassula in dit geval in de lente of zomer. De lente heeft hierbij de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan snel herstellen. Echter omdat de plant weinig water verbruikt, heeft de plant er zelden last van wanneer er wortels beschadigen.

Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot. Om de Crassula optimaal te verzorgen kan je het beste speciale cactusgrond gebruiken. Ook vulcastrat is een ideaal substraat voor deze vetplanten.

Komt de Crassula in een plantenbak met een drainage gat, dan is het raadzaam onderin hydrokorrels te leggen. Als de plantenbak waterdicht is, kan er beter enkel grond of vulcastrat worden gebruikt. Dit verkleint de kans op rest water onderin de pot. 

Bemesting van de Crassula

De Crassula groeit redelijk langzaam en is van nature een plant leeft op een voedselarme grond. Bijvoeden mag enkel in het voorjaar en de zomer. Let hierbij wel op dat je dit niet te vaak doet, want dit zal de plant doen schaden. Afhankelijk van de dosering is maximaal 1 maal per 1 á 2 maanden is aan te bevelen. Je kan voor de Crassula het beste cactusvoeding gebruiken. Verlaag de dosering wanneer je universele kamerplanten voeding gebruikt. 

Ook voedingskegels zijn ideaal voor een Crassula, zo hoef je maar 1x per jaar de plant te voorzien. 

Crassula blad

Crassula onderhouden

Crassula bladeren

Verkleurde bladeren

Als de bladeren van de Crassula geel worden of de plant deze laat vallen is dit vaak een teken dat de plant te veel water krijgt of te weinig zonlicht. Dit staat namelijk met elkaar in verband. 

Snoeien

Zoals hierboven al beschreven staat, laat de Crassula vaak het dode blad zelf vallen. Voordeel hiervan is dat de plant hierdoor energie bespaard. Het is mogelijk om de Crassula te snoeien, knip hiervoor de stam op de gewenste hoogte af. Let hierbij op dat je niet te veel in 1 keer afknipt, hierdoor kan je plant snel erg kaal worden, dit terwijl de plant de tijd nodig heeft om opnieuw uit te lopen.

Crassula stekken

Normaliter kan je een vetplant uitstekend stekken door een volwassen blaadje af te breken en dat te stekken. Echter bij een Crassula, is het beter dat je een top stekje neemt, blaadjes stekken lukt minder gemakkelijk. Wil je toch een blaadje stekken leg deze dan op een schoteltje, geef het geen water en na ongeveer een half jaar komen er worteltjes aan. Voor het top stekje leg je deze droog weg op een lichte plek, minstens enkele weken tot een maand. Dit heeft als gevolg dat de plant een prikkel krijgt om te overleven en zal hierdoor sneller wortels aanmaken. Wanneer je na verloop van tijd deze stek in een pot doet, is het belangrijk dat je de plant voorziet van voeding. De stek zal vervolgens in ongeveer een jaar uitgroeien tot een plant.

Bloeit de Crassula?

De Crassula is een plant die zelden in de huiskamer tot bloei komt. De Crassula's die wel bloemen produceren zijn vaak ouder en staan vaak een standplaats buiten in de tuin. De bloemen zijn vaak wit van kleur en niet zo groot. De bloei van een Crassula wordt gestimuleerd door een koude periode van rust. Belangrijk om hierbij te weten is dat bloeien de Crassula veel energie kost, bloementjes kunnen daarom beter verwijderd worden, of geef de plant extra voeding in deze periode.

Giftig

De Crassula kamerplant is giftig, vermijd dat kinderen of huisdieren de blaadjes opeten. 

Ziektes

Indien de Crassula last heeft van luis of ander ongedierte, dan is dit er gemakkelijk af te spuiten. Gebruik hiervoor een harde waterstraal of bij hardnekkige luis een bestrijdingsmiddel. Wolluis is de meest voorkomende luis bij een Crassula.

Wanneer een Crassula te veel water krijgt, zullen de wortels gaan rotten. Vaak wordt de stam erna zacht en zal de plant overlijden. Vallende bladeren kunnen een teken zijn van wortelrot.

Crassula van bovenaf
Ga direct naar