Crassula verzorging

De Crassula is een succulent of vetplant en behoort tot de Crassulaceae familie. Deze plantensoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en groeien daar in zonnige, droge gebieden. Zijn populariteit heeft de Crassula te danken aan zijn gemakkelijke onderhoud. In Nederland wordt de Crassula ook wel de Jadeplant of Geldboom genoemd.

Crassula verzorging
 1. Crassula Hobbit
  € 34,00 incl. BTW
  Crassula Hobbit
  35 cm 25 cm
 2. ovata Gollum
  € 29,00 incl. BTW
  ovata Gollum Jadeplant
  45 cm 23 cm
 3. Crassula ovata
  € 30,00 incl. BTW
  Crassula ovata Jadeplant
  40 cm 23 cm
 4. Crassula sunset
  € 59,00 incl. BTW
  Crassula sunset
  50 cm 30 cm
 5. Crassula ovata
  € 132,00 incl. BTW
  Crassula ovata Jadeplant
  90 cm 40 cm

Crassula water geven

Crassula's verbruiken niet veel water, deze kamerplant slaat namelijk water op in zijn vlezige bladeren en verdampt weinig water door de vetlaag op de bladeren. Geef de Crassula gedurende het voorjaar af en toe water, let hierbij op dat de grond eerst goed droog is voor je opnieuw water geeft. In de zomer kan je de Crassula het beste 1 week droog laten staan en in de winter 6 weken voor je opnieuw water geeft. Wanneer de bladeren van de Crassula rimpelig worden is dit een teken dat de plant te weinig water krijgt.

De hoeveelheid water voor de Crassula is afhankelijk van onder andere de temperatuur en de intensiteit van het licht. Belangrijk is dat er ten alle tijden wordt voorkomen dat er een laagje water onderin de pot komt te staan of dat de aarde consequent vochtig is, de plant zal hier door verdrinken. Doordat de Crassula zo makkelijk is wat betreft de watergift kan je bij twijfel beter te weinig aandacht geven dan te veel.

Sproeien

De Crassula sproeien is niet noodzakelijk, deze plant kan prima tegen droge lucht. Sproeien helpt wel om stof te verwijderen. Vanwege het harde blad kan er eenvoudig ongedierte worden weggespoten met een waterstraal.

Licht en warmte

Crassula's staan het liefst op een zonnige standplaats. De Crassula dient geleidelijk aan het directe zonlicht te wennen, wanneer je de plant in de zomer voor het raam op het zuiden zet is het verstandig deze eerst 1 meter van het raam te plaatsen.

Wanneer de Crassula te veel licht ontvangt zal het blad verbranden, bij te weinig licht laat deze kamerplant zijn blad vallen.

Minimale temperatuur

Overdag: 12 ℃
'S nachts: 5 ℃

Crassula verpotten

Verpot de Crassula wanneer je de groei wil stimuleren. De Crassula zal gaan groeien zodra de wortels hier de ruimte voor krijgen in een nieuwe plantenbak. Verpot de Crassula in dit geval in de lente of zomer. De lente heeft hierbij de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan snel herstellen.

Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot. Om de Crassula optimaal te verzorgen kan je het beste speciale cactusgrond gebruiken.

Een grotere pot stimuleert de groei en verhoogd de gezondheid van de plant.

Bemesting van de Crassula

De Crassula groeit redelijk langzaam en is van nature een plant die het goed doet op weinig voeding. Mocht je de plant voeding willen geven is dit mogelijk in het voorjaar, let hierbij wel op dat je dit niet te vaak doet dan zal de plant doen schaden. Afhankelijk van de dosering is maximaal 1 maal per 1 á 2 maanden aan te bevelen. Je kan voor de Crassula het beste cactusvoeding gebruiken.

Crassula onderhouden

Verkleurde bladeren

Als de bladeren van de Crassula geel worden of de plant deze laat vallen is dit vaak een teken dat de plant te veel water krijgt. Ook kan het zijn dat de plant niet voldoende licht krijgt, vaak worden de bladeren dan donkerder of vallen deze af.

Snoeien

Zoals hierboven al beschreven staat, laat de Crassula vaak het dode blad zelf vallen. Voordeel hiervan is dat de plant hierdoor energie bespaard. Het is mogelijk om de Crassula te snoeien, knip hiervoor de stam op de gewenste hoogte af. Let hierbij op dat je niet te veel in 1 keer afknipt hierdoor kan je plant snel erg kaal worden.

Vermeerderen

Normaliter kan je een vetplant uitstekend stekken door een volwassen blaadje af te breken en dat te stekken. Echter bij een Crassula, is het beter dat je een top stekje neemt, blaadjes stekken lukt minder gemakkelijk. Wil je toch een blaadje stekken leg deze dan op een schoteltje, geef het geen water en na ongeveer een half jaar komen er worteltjes aan. Voor het top stekje leg je deze droog weg op een lichte plek, minstens enkele weken tot een maand. Dit heeft als gevolg dat de plant een prikkel krijgt om te overleven en zal hierdoor sneller wortels aanmaken. Wanneer je na verloop van tijd deze stek in een pot doet, is het belangrijk dat je de plant voorziet van voeding in de vorm van mest. De stek zal vervolgens in ongeveer een jaar uitgroeien tot een plant.

Bloeit de Crassula?

De Crassula is een plant die zelden in de huiskamer tot bloei komt. De Crassula's die wel bloemen produceren zijn vaak ouder en hebben vaak een standplaats buiten in de tuin, in dit geval zijn de bloemen vaak wit van kleur en verschijnen deze in de winter. De bloei van een Crassula wordt gestimuleerd door een koude periode van rust. Belangrijk om hierbij te weten is dat bloeien de Crassula veel energie kost.

Giftig

De Crassula kamerplant is niet giftig.

Ziektes

Indien de Crassula last heeft van luis of ander ongedierte, dan is dit er gemakkelijk af te spuiten. Gebruik hiervoor een harde waterstraal of bij hardnekkige luis een bestrijdingsmiddel. Wolluis is de meest voorkomende luis bij een Crassula.

Wanneer een Crassula te veel water krijgt, zullen de wortels gaan rotten. Vaak wordt de stam erna zacht en zal de plant overlijden. Vallende bladeren kunnen een teken zijn van wortelrot of te weinig licht.

Soorten

Deze familie heeft een enkel aantal soorten. Soorten die 123planten regelmatig verkoopt, zijn de volgende:

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie