Aloë Vera verzorging

De Aloë Vera komt van oorsprong uit het Midden-oosten. Deze vetplant of succulent is tegenwoordig wijdverspreid in de Caraïben, Midden Amerika en Aziatische landen. Vanwege de vele eigenschappen van het sap, wordt de plant volop gekweekt voor dranken, wondmiddel, zonnebrand en cosmetica. Het dikke blad groeit vanuit een basis en is maximaal 60cm lang. Op de randen van het pastelkleurige groengrijze blad zijn kleine tandjes aanwezig.  

Aloë Vera verzorging

Samenvatting
Weinig
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Aloë Vera verzorging
Planten van deze familie
Aloe vera vetplant
Aloe vera Aloe Vera
40 cm 14 cm
€ 1300 incl. BTW
Aloe aristata
Aloe Aristata Boutures
15 cm 6 cm
€ 300 incl. BTW
Aloe-vera-meridiaan-stippen
Aloë Medivera® Meridiaan Aloe Vera
30 cm 14 cm
€ 1800 incl. BTW
Aloe vera equator
Aloë Medivera® Equator Aloe Vera
30 cm 14 cm
€ 1800 incl. BTW
Grote aloe vera plant
Aloe Vera Aloe Vera
100 cm 48 cm
€ 20200 incl. BTW

De Aloë Vera komt van oorsprong uit het Midden-oosten. Deze vetplant of succulent is tegenwoordig wijdverspreid in de Caraïben, Midden Amerika en Aziatische landen. Vanwege de vele eigenschappen van het sap, wordt de plant volop gekweekt voor dranken, wondmiddel, zonnebrand en cosmetica. Het dikke blad groeit vanuit een basis en is maximaal 60cm lang. Op de randen van het pastelkleurige groengrijze blad zijn kleine tandjes aanwezig.  

Aloë Vera water geven

Vetplant water geven

De Aloë Vera heeft maar weinig water nodig, omdat de plant het water kan opslaan in zijn geleiachtige bladeren. In de periode tussen april en oktober heeft de plant een beetje water nodig om te voorkomen dat de wortelkluit geheel uitdroogt. In het najaar en de winter staat deze vetplant het liefst weken zonder water.

De hoeveelheid water beïnvloed de snelheid waarmee de plant groeit. Meer water zal de groei aanmoedigen. Maar te veel water in combinatie met te weinig licht kan snel leiden tot rot. Dit merk je aan papperige delen op het begin van het blad.Het komt zelden voor dat een Aloë Vera te weinig water krijgt. Indien je ziet dat de puntjes beginnen samen te trekken en rood van kleur worden, dan mag de plant vaker water krijgen.

Sproeien

De Aloë Vera heeft geen besproeiing nodig omdat de vetplant van nature een droge lucht gewend is. Af en toe de plant afspoelen om het stof te verwijderen is wel raadzaam. Zo kan meer licht de vetplant bereiken. 

Licht en warmte

Je kan een Aloë Vera op een standplaats van half schaduw tot in de volle zon zetten. De kamerplant kan direct zonlicht verdragen. Op een lichtere locatie zal de plant sneller groeien, maar ook meer water verbruiken. Verder van het raam wordt de kans op rot groter.  

Minimale temperatuur

Overdag: 10 ℃
'S nachts: -2 ℃
Aloe Vera standplaats

Aloë Vera verpotten

Aloe vera verpotten

De Aloë Vera is een plant die flink kan groeien, vooral in de breedte. Het is daarom verstandig om de kamerplant om de twee jaar te verpotten. Dit kan je het beste doen gedurende het voorjaar. Wanneer je de kamerplant verpot in het groeiseizoen zal de Aloë Vera eventuele beschadigingen aan zijn wortels herstellen. Ook kun je de Aloë vera verpotten direct na de aanschaf. Gebruik hiervoor een plantenbak die minimaal twintig procent groter is dan zijn oude pot, hierdoor hebben de wortels genoeg ruimte om te groeien. Gebruikt bij voorkeur cactus potgrond of  Kokos potgrond:

  • Luchtig van structuur; overtollig water draint eenvoudig weg.
  • Kokos houdt voldoende water vast.
  • Compacte potgrond kan geen ongedierte zoals rouwvlieg meenemen.

Wacht enkele dagen na het verpotten met water geven. 

Aloë Vera voeden

Aloë Vera verbruikt weinig voedingstoffen. De plant groeit van nature in een arme grond. Plantvoeding is daarom ook maar beperkt nodig. Bijvoeden kan je het beste in het voorjaar doen, in deze periode groeit de kamerplant namelijk het snelst. Gebruik hiervoor voeding voor cactussen en lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Universele plantvoeding kan ook, maar gebruik slechts 1/4 van de aanbevolen hoeveelheid. Overvoeding kan de plant namelijk schaden.

Aloë voeding geven

Aloë Vera onderhouden

Aloe vera snoeien

Verkleurde bladeren

De bladeren van een Aloë Vera kamerplanten verkleuren niet snel. Mocht dat wel geval zijn, dan is het vaak een resultaat van te veel water. Bij te veel water worden de bladeren van deze plant bruin en zacht, ook kan het gebeuren dat de bladeren gaan hangen. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen, dan kan dit te maken hebben met te veel direct zonlicht. De plant kan wel veel direct zonlicht verdragen, maar moet hier geleidenlijk aan wennen. Plaats de plant in dit geval één meter verder van het raam. Een rode kleur in de uiteinden van het blad is vaak het gevolg van te weinig water.

Snoeien

Knip of snij simpelweg de bladeren van de Aloë Vera af om hem in model te brengen of om lelijke bladeren te verwijderen.

De Aloë Vera is een plant die zichzelf kan genezen. Na het afsnijden van een blad komt er binnen enkele seconden een dun vliesje op de wond van het blad. Deze wond is opgebouwd uit het sap  van de plant. Dit sap bevat een samenstelling van helende stoffen. Het sap verandert binnen een paar minuten naar een rubberachtige laag. Deze laag beschermt de wond van het blad, waardoor het vochtverlies stopt. Het sap van de Aloë Vera heeft dezelfde helende werking op de huid van mensen, daarom wordt het sap voor medicinale en cosmetische doeleinden gebruikt. 

Het sap kun je op verschillende manieren verkrijgen. De makkelijkste manier is om een van de lagere bladeren af te snijden en het sap eruit te knijpen. Deze kun je vervolgens direct op de te behandelen plek smeren en langzaam in laten trekken.Ook kan je het blad plat neerleggen en snij je de zijkanten eraf. Snij daarna het blad in de lengte doormidden en haal het transparante sap uit het blad, dit kan met behulp van een lepel. Let hierbij op dat je het blad in het midden snijdt. Snij je te dicht bij het bladoppervlakte dan heb je kans dat er aloïne sap uit komt. Dit sap is geel van kleur en kan de huid irriteren.

Aloe stekken

De Aloë Vera plant stekken kun je doen door uitlopers te plukken. De uitlopers zitten aan de onderkant van de moederplant vast. Laat deze vervolgens drie dagen drogen. Plaats hierna de stek in een mengsel van twee delen compost en één deel zand. Een goede tip hierbij is het stekje te plaatsen in een plastic zak, nadat hij is opgemaakt. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid verhoogd en zal de Aloë vera plant sneller groeien.

Bloeit de Aloë Vera?

In het wild staat de Aloë Vera zo'n drie maanden per jaar in bloei. In de huiskamer zal dit helaas niet snel voorkomen. De bloemen zijn veelal geel of rood van kleur en ontspringen vanuit het hart van de plant op lange stengels recht omhoog.

Giftig

De Aloë vera staat erom bekent vaak gebruikt te worden in drankjes en zalfjes. Voor mensen is de gel dan ook niet giftig. Echter, is de Aloë vera voor huisdieren wel giftig. Voor katten kan de Aloë Vera namelijk zorgen voor lusteloosheid, diarree en braken. Huisdieren moeten hier dus voor oppassen.

Ziektes

De Aloë Vera is bij een goede verzorging niet snel vatbaar voor ziektes of ongedierte. Mocht de Aloë Vera last krijgen van ongedierte is dit zowel biologische als chemisch te bestrijden, lees hiervoor altijd de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Aloë Vera binnenkant van stengel
Ga direct naar