Aloë Vera verzorging

Aloë Vera komt van oorsprong uit het Caribische gebied en landen in Afrika. Deze vetplant heeft een stoere uitstraling door zijn stekelende groenblauwe stelen. De Aloë Vera staat vooral bekend om de helende werking uit het sap van de bladeren. Veel wetenschappelijk bewijs is er niet voor deze genezende eigenschappen.

Aloe vera verzorging
 1. Aloe vera
  € 42,00 incl. BTW
  Aloe vera
  60 cm 21 cm
 2. Aloe arborescens
  € 31,00 incl. BTW
  Aloe arborescens
  35 cm 27 cm
 3. Aloe vera
  € 56,00 incl. BTW
  Aloe vera
  80 cm 25 cm
 4. Aloe vera spinosissima
  € 25,00 incl. BTW

Aloë Vera water geven

De Aloë Vera heeft maar weinig water nodig. Dit komt omdat de plant het water opslaat in zijn stam en bladeren. In de periode tussen april en oktober heeft de plant een beetje water nodig om te voorkomen dat de wortelkluit geheel uitdroogt. In het najaar mag deze watergift nog meer worden teruggebracht. Een handig hulpmiddel bij het water geven van de Aloë Vera is een vochtmeter. Geef de Aloë Vera pas water wanneer deze meerdere dagen rood staat. 

Sproeien

De Aloë Vera heeft geen besproeiing nodig. Wel mag de plant besproeit worden als er bijvoorbeeld een laagje stof op ligt. Hierdoor komt de plant er weer fris uit te zien.

Licht en warmte

Je kunt Aloë Vera op standplaats van half schaduw tot volle zon zetten. De kamerplant kan dan ook direct zonlicht verdragen. Let wel op dat je de plant na aankoop niet direct in de volle zon plaatst. Laat de plant eerst een paar dagen acclimatiseren op een plekje met half schaduw. Hierna kun je de plant overal in huis zetten, zolang deze maar natuurlijk licht ontvangt.

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: -5 ℃

Aloë Vera verpotten

De Aloë Vera is een plant die flink kan groeien en het is dus verstandig om de plant om de zoveel jaar te verpotten. Dit kan je het beste doen gedurende het voorjaar . Doordat je hem verpot in zijn groeiseizoen heeft de Aloë Vera meer kans om eventuele beschadiging aan zijn wortels sneller te herstellen. Gebruik hiervoor een plantenbak die minimaal twintig procent groter is dan zijn oude pot, hierdoor heeft de plant weer genoeg ruimte om door te groeien. Je kunt hiervoor het beste cactus potgrond gebruiken. Wacht enkele dagen na het verpotten met water geven. Natuurlijk kan de plant na aanschaf ook verpot worden naar een mooie plantenbak.

Aloë Vera voeden

Aloë Vera is van nature een sterke plant en verlangt daarom ook geen extra voeding. Besluit je toch om de plantvoeding te geven, dan kun je dat het beste in het voorjaar doen. Gebruik hiervoor voeding voor cactussen en lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Overvoeding kan de plant schaden.

Aloë Vera onderhouden

Verkleurde bladeren

De bladeren van een Aloë Vera kamerplanten verkleuren niet snel. Mocht dat wel geval zijn, dan is het vaak een resultaat van te veel water. Bij te veel water worden de bladeren van deze plant bruin en zacht, ook kan het gebeuren dat de bladeren gaan hangen. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen, dan kan dit te maken hebben met te veel direct zonlicht. De plant kan wel veel direct zonlicht aan, maar moet hier geleidenlijk aan wennen. Plaats de plant in dit geval één meter van het raam.

Snoeien

Knip of snij simpelweg de bladeren van de Aloë Vera af om hem in model te brengen.

De Aloë Vera is een plant die zichzelf kan genezen. Na het afsnijden van een blad komt er binnen enkele seconden een dun vliesje op de wond van het blad. Deze wond is opgebouwd uit het sap (zie foto) van de plant. Dit sap bevat een samenstelling van helende stoffen. Het sap verandert binnen een paar minuten naar een rubberachtige laag. Deze laag beschermd de wond van het blad, waardoor het vochtverlies stopt. Het sap van de Aloë Vera heeft dezelfde helende werking op de huid van mensen, daarom wordt het sap vaak voor medicinale en cosmetische doeleinden gebruikt. Het sap (of de gel) van Aloë Vera zorgt ervoor dat nieuwe huidcellen groeien en dode huidcellen worden verwijderd. Het sap wordt dan ook gebruikt tegen acne/eczeem, sportblessures, lichte brandwonden (zon), snij- en schaafwonden en blaren.

Het sap kun je op verschillende manieren verwerven. De makkelijkste manier is om een van de lagere bladeren af te snijden (zoals op de foto hiernaast) en het sap eruit te knijpen. Deze kun je vervolgens direct op de te behandelen plek smeren en langzaam in laten trekken. Een andere methode om het sap te verkrijgen is door een van de lagere bladeren af te snijden. Vervolgens leg je het blad plat neer en snij je de zijkanten eraf. Snij daarna het blad in de lengte doormidden en haal het transparante sap uit het blad, dit kan met behulp van een (thee)lepel. Let hierbij op dat je het blad goed in het midden snijdt. Snij je te dicht bij het bladoppervlakte dan heb je kans dat er aloïne sap uit komt. Dit sap is geel van kleur en kan de huid irriteren.

Vermeerderen

De Aloë Vera is te vermeerderen door uitlopers te plukken. De uitlopers zitten aan de onderkant van de moederplant vast. Laat deze vervolgens drie dagen drogen. Plaats hierna de stek in een mengsel van twee delen compost en één deel zand. Een goede tip hierbij is het stekje te plaatsen in een plastic zak, nadat hij is opgemaakt. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid verhoogd en zal de Aloe vera plant sneller groeien.

Bloeit de Aloë Vera?

In het wild staat de Aloë Vera zo'n drie maanden per jaar in bloei. In de huiskamer zal dit helaas niet snel voorkomen. De bloemen zijn veelal geel of rood van kleur en ontspringen vanuit het hart van de plant op lange stengels recht omhoog.

Giftig

De Aloë Vera is niet giftig, het sap van deze plant kan wel een licht laxerende werking hebben.

Ziektes

De Aloë Vera is bij een goede verzorging niet snel vatbaar voor ziektes of ongedierte. Mocht de aloë Vera last krijgen van ongedierte is dit zowel biologische als chemisch te bestrijden, lees hiervoor altijd de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Soorten

De Aloë Vera is bij 123planten regelmatig beschikbaar in de volgende verschillende soorten:

Categories: Kamerplanten Encyclopedie