Beaucarnea verzorging

De Beaucarnea Recurvata of Nolina Recurvata is afkomstig uit Mexico en omstreken. Deze robuuste stam en verdikking bij de knolvormige voet lijkt op een olifantenpoot en dit is dus ook de nederlandse naam van deze plant. In het buitenland staat de plant bekend als Pony Tail. De Beaucarnea behoort tot de familie van de Asparagaceae. De robuuste stam en verdikking is niet alleen voor de sier, maar de plant slaat hier ook zijn water op. Hierdoor kan de plant ook af en toe droog staan.

Beaucarnea verzorging
 1. recurvata
  € 33,00 incl. BTW
  recurvata Olifantenpoot
  40 cm 19 cm
 2. Beaucarnea Recurvata
  € 59,00 incl. BTW
  Beaucarnea Recurvata Olifantenpoot
  70 cm 30 cm
 3. Beaucarnea recurvata
  € 120,00 incl. BTW
  Beaucarnea recurvata Olifantenpoot
  100 cm 32 cm
 4. Beaucarnea Recurvata
  € 158,00 incl. BTW
  Beaucarnea Recurvata Olifantenpoot
  120 cm 44 cm
 5. Beaucarnea Recurvata
  € 55,00 incl. BTW
  Beaucarnea Recurvata Olifantenpoot
  80 cm 27 cm

Beaucarnea water geven

De Beaucarnea slaat water op in zijn stam. Hierdoor heeft de kamerplant maar weinig water nodig. Geef de Beaucarnea pas water indien de grond droog aanvoelt. Het zal hierbij opvallen dat het opdrogen in de winter langer duurt, geef daarom minder vaak water in de winter. Het is voor de Beaucarnea geen probleem om in de winterperiode enkele weken droog te staan.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals warmte, potmaat, plantmaat en andere elementen. Geef daarom niet te veel water, de grond mag de volgende dag niet drijfnat zijn.

Op het begin is het raadzaam regelmatig met een vinger de grond te controleren om te zien hoe snel de grond uitdroogt. Al snel leer je hoe vaak en hoeveel water de plant nodig heeft. Wacht bij twijfel met water geven, beter te droog dan te nat.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per drie weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per zes weken water geven.

Sproeien

Het sproeien van de Beaucarnea is niet noodzakelijk, de kamerplant gedijt goed in droge lucht. Desalniettemin zal een sproeibeurt op zijn tijd alle vervelende stoffen op de plant verwijderen.

Licht en warmte

De Beaucarnea heeft minimaal vijf uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats de kamerplant daarom voor een raam op het oosten of westen of twee tot drie meter voor het raam op het zuiden. Eventueel kan de Olifantenpoot ook voor een raam op het noorden, maar dit is minder gunstig. Indien deze kamerplant te donker staat zal er geen vers blad worden aangemaakt. Tevens groeit de beaucarnea vrij langzaam, de koppen zullen na verloop van tijd voller worden. De stam zal niet groter worden.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 10 ℃

Beaucarnea verpotten

Het verpotten van een Beaucarnea hoeft niet met enige regelmaat. Verpot alleen in de lente of direct na aanschaf. Een grotere sierpot zal de groei stimuleren (alhoewel dit minimaal is) en bij een overdosis water zullen wortels minder snel rotten, omdat er meer grond aanwezig is dat het water kan absorberen. Gebruik een plantenbak die minimaal twintig procent groter is. Gebruik normale potgrond, of potgrond geschikt voor cactussen. Een nadeel van een diepere pot is dat het moeilijk is in te schatten hoe vochtig de grond op de bodem is, laat daarom de grond goed uitdrogen voordat de plant opnieuw water krijgt. De wortels van deze plant groeien voornamelijk horizontaal.

Beaucarnea bemesten

De Beaucarnea heeft niet veel voeding nodig en kan zelfs maanden zonder voeding. Voeding geven kan het beste in de lente en zomer, liever niet in de winter. Geef nooit een overdosis, dit leidt al snel tot verbranding van de wortels. De binnenplant kan hierdoor doodgaan, dit komt voornamelijk door verzuring van de grond.

Beaucarnea onderhouden

Verkleurde bladeren

De Olifantenpoot is een gemakkelijke kamerplant en zal daarom niet snel last hebben van verkleurende bladeren. Indien het onderste blad dood gaat zal dit worden vervangen door vers blad bovenin de kruin. Dit dode blad kun je gemakkelijk naar beneden lostrekken. Als de Olifantenpoot geen vers blad aanmaakt, staat de kamerplant te donker of krijgt de plant te veel water. Mocht de plant last krijgen van bruine bladpunten, is dit vaak een teken van te veel water.

Snoeien

Wordt de Beaucarnea te hoog of wil je meer uitlopers? Dan is snoeien mogelijk door de stam af te zagen. Doe dit in het voorjaar. Door het verlies van de kruin zal er nauwelijks verdamping plaatsvinden. Geef de Beaucarnea daarom zeer weinig water na het snoeien. Plaats hem op een zo licht mogelijk plekje in de kamer. Indien de Beaucarnea meerdere kruinen heeft is het mooier deze om beurten te snoeien. Zo zal de kamerplant niet geheel kaal worden. Wanneer je de stam hebt afgezaagd is de plant gevoelig voor bacteriële infecties. Wij raden hierdoor aan de zaagsneden af te dichten met wax. Wat ook kan helpen voor de ontwikkeling van nieuwe kruinen is de recentelijk afgezaagde stam te voorzien van een plastic zak. Hierdoor zal de luchtvochtigheid steigen en de plant zich beter ontwikkelen. Professionele kwekers doen dit ook op grote schaal.

Bruine punten kunnen worden afgeknipt. Dit blad zal op den duur afsterven, waarna het gemakkelijk te verwijderen is door het eraf te trekken.

Vermeerderen

Niet eenvoudig, maar mogelijk door middel van zaad. Het is niet mogelijk de Beaucarnea te vermeerderen door middel van stekken.

Bloeit de Beaucarnea?

Door de lage lichtintensiteit komt de Beaucarnea zelden tot bloei in de woonkamer. Het is wel mogelijk. De Beaucarnea zal lange witte bloemen produceren, mocht dit het geval zijn, raden wij aan deze te verwijderen. Dit is om kracht te besparen voor de plant.

Giftig

Beaucarnea's zijn niet giftig. Het is dus geen probleem als je huisdier aan de bladeren knaagt.

Ziektes

De Beaucarnea is niet gevoelig voor een specifieke soort luis. Te veel water leidt wel tot wortelrot of verrotting van de stam. Mocht de plant last krijgen van enige vorm van ongedierte raden wij aan dit daadkrachtig en direct te bestrijden. Dit kan zowel chemisch als biologisch worden bestreden.

Soorten

De meest populaire beaucarnea die 123planten verkoopt is de: Beaucarnea Recurvata.

Bekijk ons assortiment Beaucarnea kamerplanten

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie