Beaucarnea verzorging

De Beaucarnea Recurvata of Nolina Recurvata is afkomstig uit Mexico en omstreken. Deze robuuste stam en verdikking bij de knolvormige voet lijkt op een olifantenpoot en dit is hierdoor de nederlandse naam van deze plant. De stam stam ziet er niet alleen heel gaaf uit, het is ook een groot waterresservoir. De binnenkant van de stam heeft iets weg van een spons. Hierdoor kan de kamerplant veel water opnemen en kan hij gelange tijd zonder water. In het buitenland staat deze plant bekend als Pony Tail, vanwege de lange slierterige bladeren. 

De Beaucarnea is een makkelijke kamerplant en vraag enkel wat meer zonlicht. Lees hieronder meer over de verzorging van de olifantenpoot.

Beaucarnea  verzorging
Beaucarnea recurvata 1
Beaucarnea Recurvata Olifantenpoot
130 cm 32 cm
€ 8700 incl. BTW
Beaucarnea olifantenpoot 1
Beaucarnea recurvata Olifantenpoot
100 cm 38 cm
€ 11100 incl. BTW
Beaucarnea recurvata
Beaucarnea Recurvata Olifantenpoot
50 cm 19 cm
€ 2100 incl. BTW
Beaucarnea Recurvata
Beaucarnea Recurvata Olifantenpoot
100 cm 27 cm
€ 5600 incl. BTW

Beaucarnea water geven

De Beaucarnea slaat water op in zijn stam. Hierdoor heeft de kamerplant weinig water nodig. Geef de Beaucarnea pas water indien de grond langere tijd droog aanvoelt. Het zal hierbij opvallen dat het opdrogen in de winter langer duurt, geef daarom minder vaak water in de winter. Het is voor de Beaucarnea geen probleem om in de winterperiode meerdere weken droog te staan.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals warmte, potmaat, plantmaat en andere elementen. Geef daarom niet te veel water. De grond dient binnen enkele dagen alweer op te drogen, dit betekend dat de kamerplant water opneemt in zijn stam. De stam is verzadigd wanneer het langer duurt voordat de grond opdroogt. Te veel water kan leiden tot wortelrot. 

In het begin is het raadzaam regelmatig met een vinger de grond te controleren om te zien hoe snel de grond uitdroogt. Al snel leer je hoe vaak en hoeveel water de plant nodig heeft. Wacht bij twijfel met water geven, beter te droog dan te nat.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per drie weken water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter dien je eenmaal per zes weken water te geven.

Sproeien

Het sproeien van de Beaucarnea is niet noodzakelijk, de kamerplant gedijt goed in droge lucht. Desalniettemin zal een sproeibeurt op zijn tijd het stof van de kamerplant verwijderen.

Licht en warmte

De Beaucarnea heeft minimaal vijf uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats de kamerplant daarom direct voor een raam. Bij een raam op het zuiden kan de olifantenpoot tot 3 meter van het raam staan. Indien deze kamerplant te donker staat zal er geen vers blad worden aangemaakt en is de kans op wortelrot groter.

Voldoende licht zal deze trage groeier voldoende kracht geven om te blijven ontwikkelen. Hierdoor zullen de koppen voller worden. De stam zal nauwelijks groeien in de woonkamer.

Minimale temperatuur

Overdag: 12 ℃
'S nachts: 3 ℃

Beaucarnea verpotten

Het verpotten van een Beaucarnea hoeft niet met enige regelmaat. Verpot alleen in de lente of direct na aanschaf. Een grotere sierpot zal de groei stimuleren (alhoewel dit minimaal is) en bij een overdosis water zullen wortels minder snel rotten, omdat er meer grond aanwezig is dat het water kan absorberen. Gebruik een plantenbak die minimaal twintig procent groter is. Gebruik normale potgrond, vulcastrat of potgrond geschikt voor cactussen.

Vooral een bredere pot biedt voordelen. Een nadeel van een diepere pot is dat het moeilijk is in te schatten hoe vochtig de grond op de bodem is. Bovendien groeien de wortels van deze kamerplant voornamelijk horizontaal.

 

Beaucarnea bemesten

De Beaucarnea heeft weinig voeding nodig en kan zelfs maanden zonder voeding. Geef alleen voeding in de lente en zomer, voeding in de winter is niet nodig. Geef nooit een overdosis, dit leidt al snel tot verbranding van de wortels en kan al snel het einde van de olifantenpoot betekenen. 

Beaucarnea onderhouden

Verkleurde bladeren

De Olifantenpoot is een gemakkelijke kamerplant en zal daarom niet snel last hebben van verkleurende bladeren. Indien het onderste blad dood gaat zal dit worden vervangen door vers blad bovenin de kruin. Dit dode blad kun je gemakkelijk naar beneden lostrekken. Als de Olifantenpoot geen vers blad aanmaakt, staat de kamerplant te donker of krijgt de plant te veel water. Mocht de plant last krijgen van bruine bladpunten, is dit vaak een teken van te veel water.

Snoeien

Wordt de Beaucarnea te hoog of wil je meer uitlopers? Dan is snoeien mogelijk door de stam af te zagen. Doe dit in het voorjaar. Door het verlies van de kruin zal er nauwelijks verdamping plaatsvinden. Geef de Beaucarnea daarom zeer weinig water na het snoeien. Plaats hem op een zo licht mogelijk plekje in de kamer. Indien de Beaucarnea meerdere kruinen heeft is het mooier deze om de beurt te snoeien. Zo zal de kamerplant niet geheel kaal worden. De zaagsneden kan je het beste afdichten met afdichten met wax of infecties te voorkomen. Wat kan helpen voor de ontwikkeling van nieuwe kruinen is de recentelijk afgezaagde stam te voorzien van een plastic zak. Hierdoor zal de luchtvochtigheid stijgen en de plant zich beter ontwikkelen. Professionele kwekers doen dit ook op grote schaal.

Knip bruine punten af voor een fris groene look. Dit blad zal op den duur afsterven, waarna het gemakkelijk te verwijderen is door het eraf te trekken.

Vermeerderen

Niet eenvoudig, maar mogelijk door middel van zaad. Het is niet mogelijk de Beaucarnea te vermeerderen door middel van stekken.

Bloeit de Beaucarnea?

Door de lage lichtintensiteit komt de Beaucarnea zelden tot bloei in de woonkamer. Het is wel mogelijk. De Beaucarnea zal lange witte bloemen produceren. Verwijder de bloemen om kracht te besparen voor de plant.

Giftig

Beaucarnea's zijn niet giftig. Het is dus geen probleem als je huisdier aan de bladeren knaagt.

Ziektes

De Beaucarnea is niet gevoelig voor een specifieke soort luis. Te veel water leidt wel tot wortelrot of verrotting van de stam. Mocht de plant last krijgen van enige vorm van ongedierte raden wij aan dit direct te bestrijden. Dit kan zowel chemisch als biologisch worden bestreden.

Soorten

De meest populaire beaucarnea die 123planten verkoopt is de: Beaucarnea Recurvata.

Bekijk ons assortiment Beaucarnea kamerplanten

 

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten