Agave verzorging

Agaven komen van oorsprong voornamelijk uit Mexico. Deze kamerplant behoort tot de Agavaceae familie welke volledig bestaat uit eenzaadlobbige planten. Het zijn succulenten zonder stam, de bladere groeien direct uit de basis en zijn dik en vlezig. Pas op, want de punten van deze lange bladeren zijn scherp en bevatten een stekel. In het blad slaat de agave water op. De Agave wordt in Mexico gebruikt voor de productie van Tequila en agavesiroop. Het is een makkelijke plant en vergt geen specifieke kennis.

Agave verzorging

Samenvatting
Weinig
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Agave verzorging
Planten van deze familie
Mooie agave victoria reginae kamerplant
Agave victoria reginae Eeuwplant
30 cm 27 cm
€ 12000 incl. BTW
Agave kopen via onze webshop
Agave shaka zulu Eeuwplant
20 cm 15 cm
€ 1300 incl. BTW
Agave filifera kamerplant
Agave filifera Eeuwplant
50 cm 27 cm
€ 13900 incl. BTW

Agaven komen van oorsprong voornamelijk uit Mexico. Deze kamerplant behoort tot de Agavaceae familie welke volledig bestaat uit eenzaadlobbige planten. Het zijn succulenten zonder stam, de bladere groeien direct uit de basis en zijn dik en vlezig. Pas op, want de punten van deze lange bladeren zijn scherp en bevatten een stekel. In het blad slaat de agave water op. De Agave wordt in Mexico gebruikt voor de productie van Tequila en agavesiroop. Het is een makkelijke plant en vergt geen specifieke kennis.

Agave water geven

Agave water geven

Agaven komen van oorsprong uit droge gebieden. De Agave slaat water op in zijn bladeren, hierdoor kan de succulent lang zonder water.

Laat de grond van de plant altijd eerst geheel opdrogen en geef vervolgens 1 á 2 weken later water. De grond mag absoluut niet doorweekt zijn of langere tijd vochtig blijven. Dit zal namelijk wortelrot veroorzaken. In de winterperiode kan de Agave prima zonder problemen 6 weken zonder water. Hou er rekening mee dat succulenten minder water verbruiken naarmate deze verder van het raam staan en dus minder licht ontvangen. Daarnaast kan een grotere Agave veel langer zonder water dan een kleine.

Sproeien

Sproeien ter compensatie van droge lucht is voor een Agave niet nodig. In de winter kan een beneveling fungeren als waterbeurt. De meeste soorten kunnen namelijk via de huidmondjes water opnemen. Het besproeien van een Agave is wel handig  om stof van de bladeren te spoelen. Of plaats de plant buiten tijdens een lente regenbui om het blad weer te laten stralen.

Licht en warmte

De Agave is door de brandende Mexicaanse zon gewend aan veel zonlicht. De plant is hierdoor geschikt voor een standplaats in de volle zon, bijvoorbeeld bij een raam op het zuiden. Maar kan ook prima voor het raam op het westen of oosten geplaatst worden.

De Agave kan door het jaar heen gerust verplaatst worden, maar ontwikkelt het beste bij minimaal vijf uur direct zonlicht per dag. Te weinig licht zal de kans op rot vergroten omdat de plant dan minder water verbruikt.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
'S nachts: -7 ℃
Agave standplaats licht en warmte

Agave verpotten

Agave verpotten

Het verpotten van stekelige Agaven is niet gemakkelijk. Ook zal het niet zo snel nodig zijn door de langzame groei van de succulent. Verpot een Agave daarom alleen als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als de plantenbak te klein wordt of om de plant te voorzien van verse voedingsstoffen.

Wikkel de plant in met een handdoek en/of gebruik stevige handschoenen. Vul de nieuwe pot aan met speciale cactusgrond of meng universele grond aan met brekerszand en/of hydrokorrels. Vulcastrat is ook een ideaal substraat omdat het goed draineert en luchtig van structuur is. Verpot de Agave bij voorkeur in de lente. Verwijder bij het verpotten alle dode wortels en snij dode bladeren weg. Pak de plant bij de wortels, hierdoor heb je geen last van de stekelige bladeren.

Voeding

De Agave groeit langzaam en heeft hiervoor niet veel voeding nodig. Vooral in de rustperiode (winter en herfst) is extra voeding geven overbodig en zelfs schadelijk. In de groeiperiode (lente en zomer) kan je speciale vloeibare voeding voor cactussen & succulenten gebruiken. Of gebruik 1/4 van de aanbevolen hoeveelheid universele voeding. Te veel voeding is niet goed voor de plant, lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing. 

Agave blad

Agave onderhouden

Agave snoeien

Verkleurde bladeren

Verkleurde bladeren duiden bij een Agave vaak op een teveel aan water, vaak zijn dit bruine bladpunten en bladranden. Ook kan het zo zijn dat de Agave slap wordt. Indien dit het geval is laat dan de plant langere tijd droog staan voordat er opnieuw water gegeven wordt. Wanneer er een grijze gloed over de bladeren heen komt duidt dit vaak op schildluis. De oorzaken van schildluis kunnen zijn; tocht en/of een overschot aan water.

Snoeien

De Agave groeit van nature erg langzaam. Hierdoor is snoeien niet snel nodig. Mocht je toch gaan snoeien, raden wij aan om handschoenen te gebruiken in verband met de prikkelige stekels en het sap wat vrijkomt. Verwijder gele, droge en rotte bladeren met een scherp mes. Dode bladeren vindt je vooral aan de onderzijde van de Agave. De Agave houdt na het snijden een wond over, deze zal vanzelf dicht groeien.

Agave stekken

De meest eenvoudige wijze om een Agave te vermeerderen is door middel van wortelstekken. Wanneer de pot ruim genoeg is, zal je vanzelf pups/baby's naast de moederplant zien verschijnen. Verwijder eventueel de onderste bladeren van de moederplant zodat er meer licht en ruimte beschikbaar komt voor de pups. Wanneer de pups voldoende wortels hebben, kunnen deze losgesneden worden. Hoe groot de pup moet zijn voordat deze losgesneden wordt, is afhankelijk van de Agave soort. Over het algemeen heeft deze succulent voldoende wortels wanneer de plant tien cm boven de grond is. Lossnijden in de lente vergroot de kans op succes, omdat de nieuwe plantjes dan sneller wortels aanmaken. Gebruik grond die goed draineert en meng dit bij voorkeur met vulcastrat. De grond dient licht vochtig te zijn en plaats de plantjes bij voorkeur in een kweekkastje voor een hogere temperatuur. Dit zal de groei versnellen.

Zaaien is ook mogelijk. Je kunt dit het beste in de zomer doen. Gebruik hierbij hetzelfde mengsel als hierboven beschreven staat. De zaadjes zullen vanzelf uitkomen en langzaam uitgroeien tot een grote Agave.

Bloemen van de Agaveplant

De Agave kan eenmalig enorme bloemen produceren. Dit proces gebeurt pas na 7 á 10 jaar. Na de bloei zal de Agave helaas sterven. De bloemen van de Agave kunnen wel 10 tot 12 meter hoog zijn, waarbij de stam van hout is. 

Giftig

Het sap uit de Agave is giftig en kan leiden tot huidiritatie. Voorkom daarom aanraking met het sap. Raadpleeg de huisarts bij contact met de ogen. De bladeren van de Agave zijn erg scherp, pas op met kleine kinderen en huisdieren.

Stekels of doorns kunnen doordringen in de huid. Dit kan leiden tot irritatie of ontstekingen. Het is beter dit te (laten) verwijderen.

Ziektes

De Agave kan last krijgen van schildluis. Omdat het agaveblad hard is, kan je veel luis er eenvoudig afvegen. Werkt dit niet voldoende smeer dan de bladeren in met olijfolie om de luis te stikken. Voor ergere vormen van schildluis raden wij bestrijdingingsmiddelen aan.

Agave in de zon
Ga direct naar