Agave Verzorging

Agaven komen van oorsprong uit de regio rondom Mexico. Hier staan zij beter bekend als de 100 jaar oude Aloë. Deze kamerplant behoort tot de Agavaceae familie. De Agavaceae familie bestaat volledig uit eenzaadlobbige planten. De Agave wordt in Mexico gebruikt voor de productie van Tequila. Het is een makkelijke plant en vergt geen specifieke kennis.

Agave verzorging
 1. Agave lopantha
  € 126,00 incl. BTW
  Agave lopantha
  40 cm 27 cm
 2. Agave parrasana
  € 126,00 incl. BTW
  Agave parrasana
  55 cm 27 cm
 3. Agave montana
  € 55,00 incl. BTW
  Agave montana
  25 cm 21 cm
 4. Agave macroacantha
  € 126,00 incl. BTW
  Agave macroacantha
  35 cm 27 cm
 5. Agave potatorum
  € 100,00 incl. BTW
  Agave potatorum
  35 cm 30 cm

Water geven

Agaven komen van oorsprong uit droge gebieden. De Agave slaat water op in zijn bladeren, wat de reden is dat hij niet zoveel water nodig heeft.

Laat de grond van de plant altijd eerst geheel opdrogen en 1 á 2 weken droog staan voordat je nieuw water gaat geven. De grond mag absoluut niet doorweekt zijn. Dit zal namelijk wortelrot veroorzaken. In de winterperiode kan de Agave prima helemaal droog staan.

Sproeien

Sproeien ter compensatie van droge lucht is voor een Agave niet nodig. In de winter kan een beneveling fungeren als waterbeurt. De meeste soorten kunnen namelijk via de huidmondjes water opnemen. Het besproeien van een Agave is wel handig als manier om stof van de bladeren te verwijderen.

Licht en warmte

De Agave is door de brandende mexicaanse zon gewend aan veel zonlicht. De plant is hierdoor geschikt voor een standplaats in de volle zon, bijvoorbeeld bij een raam op het zuiden.

De agave kan door het jaar heen gerust verplaatst worden, maar blijft voorkeur hebben voor minimaal 5 uur direct zonlicht per dag.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
'S nachts: -7 ℃

Verpotten

Het verpotten van stekelige Agaven is niet gemakkelijk. Ook zal het niet zo snel nodig zijn door de langzame groei van de plant. Verpot een Agave daarom alleen als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als de plantenbak te klein wordt of als de Agave weinig voeding uit de grond lijkt te halen.

Wikkel de plant in met een handdoek en/of gebruik handschoenen. Vul de nieuwe pot aan met speciale Cactusgrond of meng universele grond aan met zand en/of hydrokorrels. Verpot de Agave bij voorkeur in de lente. Verwijder bij het verpotten alle dode wortels en snij dode bladeren weg. Als de plantenbak kapot kan/mag is dit de makkelijkste manier om de plant te verpotten. Sla de plantenbak kapot en pak de plant bij de wortels. Hierdoor heb je geen last van de stekelige bladeren.

Let op, sap van de Agave is giftig en voorkom daarom blootstelling hieraan.

Voeding

De Agave groeit langzaam en daarom heeft hij niet echt extra voeding nodig. Vooral in de rustperiode (winter en herfst) is dit overbodig. In de lente en de zomer kan de Agave gerust zonder extra plantvoeding. Mocht je dit wel doen waardeert hij het wel. Er is speciale vloeibare voeding voor Cactussen die ook erg geschikt is voor deze plantsoort. Hanteer hierbij de gebruiksaanwijzing en gebruik nooit teveel.
Teveel voeding is niet goed voor de plant, hierdoor wordt de grond te zuur en kan het zo zijn dat de plant afsterft.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Verkleurde bladeren duiden bij een Agave vaak op een te veel aan water, vaak zijn dit bruine bladpunten en bladranden. Ook kan het zo zijn dat de Agave slap wordt. Indien dit het geval is laat dan de plant langere tijd droog staan voordat er opnieuw water gegeven wordt.
Wanneer er een grijze gloed over de bladeren heen komt duidt dit vaak op schildluis. De oorzaken van schildluis kunnen zijn, tocht en/of een overschot aan water.

Snoeien

De Agave groeit van nature erg langzaam. Hierdoor is snoeien niet snel nodig. Mocht je toch gaan snoeien raden wij aan om handschoenen te gebruiken in verband met de prikkelige stekels en het sap wat vrijkomt. Verwijder gele, droge en rotte bladeren met een scherp mes. Dode bladeren vindt je vooral aan de onderzijde van de Agave. Snoei bij voorkeur in het voorjaar, omdat de plant dan meer energie heeft om te herstellen. De Agave houdt na het snijden een wond over, deze zal vanzelf dicht groeien.

Vermeerderen

Het is mogelijk om de Agave te vermeerderen. Snij een schijf van de plant af met een scherp mes. Laat deze snijwond zo’n 4 weken goed drogen en helen. Plant de stek vervolgens in Cactusgrond of meng 2 delen zand met 1 deel potgrond. De plant zal hierin gaan wortelen zolang het mengsel niet te vochtig wordt gehouden.

Zaaien is ook mogelijk. Je kunt dit het beste in de zomer doen. Gebruik hierbij hetzelfde mengsel als hierboven beschreven staat. De zaadjes zullen vanzelf uitkomen en langzaamaan uitgroeien tot een grote Agave.
Van nature maakt de Agave stekjes naast de moederplant aan, deze kunnen uit de grond worden getrokken en herplant. Let er hierbij op dat je zoveel mogelijk van de wortel van het stekje heel laat. Houdt de grond alvorens licht vochtig, wat ook kan helpen is de plant afdichten met een plastic zak. Dit verhoogt de luchtvochtigheid en bootst de natuurlijke omstandigheden beter na.

Bloemen

De Agave kan bloemen produceren. Dit proces gebeurt pas na 7 á 10 jaar. Na de bloei zal de Agave sterven. De bloemen van de Agave kunnen wel 10 tot 12 meter hoog zijn, waarbij de stam van hout is. Hiernaast zorgt de plant ook voor nakomelingen rondom de basis van de plant. Deze nakomelingen zullen na verloop van tijd uitgroeien tot nieuwe planten.

Giftigheid

Het sap uit de Agave is giftig en kan leiden tot huidiritatie. Voorkom daarom aanraking met het sap (wolfsmelk). Raadpleeg de huisarts bij contact met de ogen. De bladeren van de Agave zijn erg scherp, pas op met kleine kinderen en huisdieren.

Stekels of doorns kunnen diep doordringen in de huid. Dit kan leiden tot irritatie of ontstekingen. Het is beter dit te (laten) verwijderen.

Ziektes

De Agave kan last krijgen van schildluis. Dit kan worden bestreden met een periodieke besproeiing, pas hierbij op dat de grond niet te vochtig wordt. Voor ergere vormen van schildluis raden wij chemische bestrijding aan.

Categories: Verzorging Tips Kamerplanten Encyclopedie