Yucca verzorging

De Yucca komt van oorsprong uit Midden-Amerika. De Yucca behoort tot de plantenfamilie Asparagaceae en staat beter bekend als Palmlelie. Ondanks zijn naam heeft de Yucca geen gelijkenis met een palm. De Yucca is familie van de Beaucarnea en staat graag op een zonnige standplaats. Het is een makkelijke kamerplant doordat hij weinig water verlangt.

Yucca verzorging
 1. Yucca Elephantipes
  € 53,00 incl. BTW
  Yucca Elephantipes Palmlelie
  110 cm 27 cm
 2. Yucca drie stammen met puntige blad
  € 35,00 incl. BTW
  Yucca Elephantipes Palmlelie
  140 cm 27 cm
 3. Yucca Elephantipes
  € 90,00 incl. BTW
  Yucca Elephantipes Palmlelie
  150 cm 34 cm
 4. Yucca Elephantipes
  € 210,00 incl. BTW
  Yucca Elephantipes Palmlelie
  220 cm 45 cm
 5. Yucca elephantipes
  € 114,00 incl. BTW
  Yucca elephantipes Palmlelie
  135 cm 35 cm

Yucca water geven

De Yucca houdt niet van veel water. Vooral wanneer de plant is overgepot in een grotere plantenbak, kan de Yucca lang zonder water. Het is van belang de grond langere tijd te laten opdrogen alvorens de kamerplant opnieuw water krijgt. In de winter is 4 tot 6 weken zonder water geen probleem. In de lente en zomer zal de Yucca meer water nodig hebben, vooral tijdens warme dagen. Te veel water kan leiden tot wortelrot. Ook kan de stam onderaan zacht worden door te veel water. Bij twijfel is het daarom verstandig om beter iets minder water te geven.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte en lichtintensiteit. Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan, de grond moet al het vocht kunnen absorberen. Voelt de grond na een week nog steeds vochtig, dan is het raadzaam om minder water per gietbeurt te geven.

Watersysteem

Indien je deze kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per drie weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per 6 weken water geven. Naast waterregulatie biedt vulcastrat nog een groot voordeel, dat is dat het natuurlijke voedingsstoffen bevat voldoende voor een periode van 6 maanden.

Sproeien

De Yucca sproeien is niet noodzakelijk. Droge lucht is voor deze kamerplant geen probleem. Sproeien helpt wel om stof te verwijderen. Een regenbuitje in de zomer werkt tevens preventief tegen ziekten. Maak voor het sproeien gebruik van kalkvrij water of regenwater, op deze manier krijg je geen kalkresidu op de bladeren.

Licht en warmte

Een Yucca mag op een lichte standplaats staan. De bladeren blijven mooi hard bij voldoende licht. Maar pas in het begin op met direct zonlicht. De Yucca wordt namelijk opgekweekt onder gefilterd licht. Geleidelijk kan de Yucca dichterbij het raam komen te staan. In de zomer kan de plant ook buiten komen te staan, maar vermijd dan wel de middag zon.

De Yucca wenst minimaal 5 uur direct zonlicht per dag. Plaats de palmlelie daarom 2-3 meter voor een raam op het zuiden, of 1-2 meter voor een raam op het oosten/westen. Direct voor een raam op het noorden is eventueel ook mogelijk.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 10 ℃

Yucca verpotten

Je kunt de Yucca het beste verpotten direct na aanschaf, of in de lente periode. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit eens per 3 jaar. Bij oudere planten is alleen de bovenste grondlaag vervangen voldoende.

Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot en gebruik hierbij normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en zal gaan rotten.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer, omdat de grond meer vocht kan opnemen. Hiernaast voorziet het de plant weer van voldoende voedingsstoffen.

Yucca bemesten

De Yucca verbruikt weinig voeding. Bemest een Yucca alleen in de lente en de zomer. 's Winters bemesten kan schadelijk zijn. Gebruik voor het toedienen van voeding normale universele kamerplanten voeding van Pokon. Overvoeding is hoogst schadelijk, de grond wordt hier namelijk erg zuur door waardoor de wortels kunnen verbranden.

Yucca onderhouden

Verkleurde bladeren

Gele bladeren bij een Yucca zijn vaak het gevolg van te veel water. Bruine bladeren kunnen duiden op verbranding. Plaats in dit geval de plant een meter verder van het raam. Mocht het zo zijn dat de bladeren gaan hangen, normaliter staan ze in een spitse punt positie maar wanneer deze hangen is dit een teken van te veel water. Sla voor een paar weken de watergift over om deze vervolgens te hervatten met een kleinere hoeveelheid.

Snoeien

De onderste bladeren kunnen afsterven, dit is geen probleem want bovenin worden nieuwe verse bladeren aangemaakt. Trek deze bladeren naar beneden om ze te verwijderen. Te lange stammen zijn met een zaag in te korten. Bij het afzagen is de stam kwetsbaar voor infecties hierdoor raden wij aan dit af te dichten met wax om bacteriën buiten te houden. Het afzagen van stammen kan je het beste doen in het najaar zodat er veel licht opvalt en de plant gedurende het voorjaar goed kan herstellen. Het afzagen biedt geen garantie op het opnieuw groeien van kopstekken. Wat je kan doen om dit te bevorderen is het afdichten met een plastic zak, hierdoor wordt de luchtvochtigheid verhoogd.

Vermeerderen

Afgezaagde uitlopers zijn in een licht vochtige grond te stekken. Doe dit bij voorkeur in de lente bij een temperatuur van ongeveer 22 graden.

Bloeit de Yucca?

Een bloeiende Yucca in de woonkamer is zeldzaam in Nederland. Na de bloei maakt de Yucca vaak nieuwe scheuten. De bloemen zijn groot en worden in sommige landen gekookt. Mocht het toch zo zijn dat de Yucca tot bloei komt adviseren wij deze te verwijderen omdat het de plant erg veel energie kost.

Giftig

De Yucca is giftig. Pas op bij huisdieren en kinderen.

Ziektes

Controleer de Yucca regelmatig op luis en ander ongedierte. Hoe eerder deze worden waargenomen hoe groter de kans op bestrijding. Kijk hierbij vooral onder en tussen het blad. Spint zal je niet snel aantreffen bij een Yucca. Mocht de Yucca besmet te zijn raden wij aan dit direct te behandelen met een chemisch of biologisch middel tegen ongedierte.

Soorten

Deze familie heeft ongeveer 40 soorten. Yukka soorten die 123planten regelmatig verkoopt:

 • Yucca Elephantipes
 • Yucca Jewel
 • Yucca Rostrata
 • Yucca Filifera

Bekijk ons huidige aanbod Yucca's

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie