Varens verzorging

Varens kan je in huis het beste plaatsen op een standplaats in de halfschaduw, zonder direct zonlicht. Bij te veel licht zullen de bladeren geel kleuren. Verder raden we aan de grond lichtvochtig te houden. Bij de juiste verzorging heb je lang plezier van je plant.

De Varen is een van de oudste soort planten op aarde en behoort tot de familie vaatplanten. Er zijn duizenden soorten varens voor binnen of buiten, voor warm of koud klimaat en van groot tot klein. Iedere soort varen heeft zijn eigen uiterlijk en eigenschappen. Op deze pagina zullen we vooral focussen op de varens in ons assortiment die als kamerplant bestemd zijn.

Meer over de verzorging van varens voor binnen lees je op deze pagina.

Varen verzorging
Didymochlaena truncatula varen
Didymochlaena truncatula
15 cm 9 cm
€ 300 incl. BTW
Asplenium nidus kamerplant 3
Asplenium nidus
70 cm 30 cm
€ 6000 incl. BTW
Platycerium bifercatum hertshoorn varen
Platycerium bifercatum Hertshoornvaren
60 cm 28 cm
€ 5900 incl. BTW
Asplenium antiquum varen plant
Asplenium antiquum Osaka
70 cm 30 cm
€ 6000 incl. BTW

Water geven

De grond van een varen dient ten alle tijden lichtvochtig te zijn, zonder dat er zich een laagje water onderop in de pot vormt. Dat laagje water kan leiden tot wortelrot, hierdoor kan de plant geen water meer opnemen en zal de plant afsterven.

Controleer regelmatig de grond van de varen door je vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na 6 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water. Is de grond na twee dagen al droog, geef dan wat meer water. In de zomer heeft de plant meer water nodig dan in de winter. Let hierop bij het water geven.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, kan je makkelijker en beter water geven. Hierbij geef je eenmaal per week water tot de watermeter omhoog beweegt. Let op: het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kan je tweemaal per maand water geven.

Sproeien

We raden aan de plant regelmatig te besproeien. De varens komen namelijk uit gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Het sproeien zorgt ervoor dat eventueel ongedierte en stof van de plant worden afgespoeld. Let er wel op dat de grond niet te nat wordt door het sproeien.

Licht en warmte

Waar kan je varens het beste neerzetten? De varen groeit meestal op een schaduwplek in de natuur, waardoor een plek in de schaduw of halfschaduw voor binnen het beste is. De plant stelt weinig eisen aan een standplaats, zolang er maar geen direct zonlicht is. Dit zal namelijk leiden tot brandplekken en verkleurde bladeren.

Als de plant brandplekken of verkleurde bladeren krijgt, raden we aan de plant verder van het raam te plaatsten. Ook raden we aan de plant niet op een plek neer te zetten met veel tocht. Dit is niet goed voor de plant en vergroot de kans op ongedierte en ziektes.

Minimale temperatuur

Overdag: 15 ℃
's Nachts: 12 ℃

Verpotten

Het verpotten van de varen kan direct na aankoop, maar liever in de lente of de zomer. Neem hierbij een plantenpot met een diameter die minimaal 20% breder is dan de huidige. Gebruik universele potgrond en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Het is verstandig om bij een hoge plantenbak een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is en op den duur wortelrot kan veroorzaken.

Doordat de varen langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. We raden aan de plant eens in de 3 a 4 jaar in een grotere pot te zetten. Hierdoor kan de plant natuurlijk en gezond doorgroeien. Hierbij raden we ook weer aan om een sierpot te gebruiken die 20% groter is dan de vorige plantenpak.

Voeding

Wij raden aan de varen alleen in de zomer- en lenteperiode voeding te geven. In de herfst en winter is de plant namelijk in rustmodus, waardoor je snel een overdosis geeft doordat de plant weinig verbruikt. Hiernaast is onze ervaring dat de aanbevolen dosering op de verpakking te hoog is voor een varen. We raden aan de aanbevolen dosering te halveren. Overvoeding is namelijk schadelijk voor het wortelgestel, doordat door de verzuring de wortels geen water en voedingsstoffen meer kunnen opnemen en afsterven.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Als de bladeren van de varen geel worden, is dit vaak een teken van te veel licht. Plaats de kamerplant in dit geval een meter verder van het raam. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen, dan is dit 9 van de 10 keer een teken van te veel water. Verminder in dit geval de watergift. Als de varen weinig nieuw blad aanmaakt, kan het zijn dat de plant te donker staat. Je kan proberen de plant in dit geval iets dichter bij het raam neer te zetten.

Snoeien

De varen hoeft niet gesnoeid te worden. Je kan simpelweg de lelijke en verdorde bladeren van de plant verwijderen. Door deze bladeren te verwijderen, zal de varen de energie weer kunnen stoppen in het aanmaken van nieuwe bladeren.

Vermeerderen

Varens zijn lastig te vermeerderen. De varen vermeerderen zich namelijk enkel via sporen, dit is een biologische proces en is moeilijk te reguleren. Hierdoor is het lastig om een varen te stekken.

Bloemen

Varens planten zich voort door middel van sporen en produceren hierdoor geen bloemen.

Giftig

Bepaalde soorten varens zijn giftig. Pas hierbij op met kinderen en huisdieren. Neem bij inname of twijfel altijd contact op met de huis-/dierenarts.

Ziektes

De varen is een plant die niet snel problemen ondervindt van ongedierte of ziektes. Als de plant hier toch last van krijgt, raden wij aan dit direct te bestrijden. Je kan kiezen voor chemische bestrijding of een biologische variant.

Soorten

Er zijn veel soorten varens. Bekende soorten varens die 123planten regelmatig verkoopt, zijn de Phlebodium, Asplenium, Dicksonia, Antartica en de Boston Nephrolepsis. Bekijk hieronder het hele aanbod of lees meer over de individuele soorten.

Aanbod Varens bekijken

Varen soort Phlebodium kopen

Varen Phlebodium

De Phlebodium Areum is beter bekend als de Zinkvaren of Blauwvaren. De blauw groene bladeren zitten diep geveerd aan een lange stengel. Deze mooie varen vraagt een hoge luchtvochtigheid, maar de kamerplant neemt wel genoegen met minder licht. 

Varen Phlebodium

Varen soort Asplenium kopen

Varen Asplenium 

De Asplenium staat ook wel bekend als de Streepvaren of Vogelnestvaren. De Japanse Asplenium Antiquum heeft licht gegolfde bladeren in een groene kleur die spits aflopen. De Asplenium parvati heeft een wat dunner blad met meer kleine vertakkingen hierin.

 

Varen Asplenium 

Varen soort Humata kopen

Varen Davallia Humata 

De Humata teyermanii wordt ook wel het Hazepootje genoemd. De roodbruin behaarde wortelsstokken van deze kamerplant kruipen na een tijdje uit de pot. Deze wortelstokken lijken een beetje op hazepootjes of op de harige poten van een spin. De Davallia is eenvoudig te bestellen in de 123planten webshop.

Varen Davallia Humata

Varen soort Dicksonia kopen

Varen Dicksonia 

De Varen Dicksonia heeft als bijnaam de Boomvaren. Deze Australische varen heet zo omdat als de varen wat groter wordt het lijkt op een (palm) boom. De Dicksonia heeft mooi groen gevederde bladeren. De bekendste Boomvaren die we verkopen bij 123planten is de Dicksonia Antarctica.

Varen Dicksonia

Varen Microsorum Crocodyllus kopen

Varen Microsorum

De Microsorum varen of Javavaren heeft mooi groen blad. De Microsorum Crocodyllus is een varen waarbij het blad lijkt op de huid van een krokodil. De Microsorum diversifolium wordt de kangoeroe varen genoemd door het weelderige "springende" blad. 

Varen Microsorum

Varen Platycerium

Varen Platycerium

De Platycerium wordt ook wel Hertshoornvaren genoemd. Dit komt door de uiteinden van het blad, die er voor zorgen dat de plant op een gewei lijkt. Het lichtblauw groene blad is bedekt met een witte schilferlaag wat een mooi effect geeft aan de plant. 

Varen Platycerium

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten