Varens verzorging

De varen behoort tot de familie vaatplanten. Tot deze familie behoren meerdere honderdtallen varens, allemaal met hun eigen eigenschappen en uiterlijk. De varens die 123planten verkoopt kan je het beste plaatsen op een standplaats in in de halfschaduw zonder direct zonlicht, hiernaast verlangen deze varens een licht vochtige grond.

Varen verzorging
 1. Mooi hangplant Microsorum kopen bij 123planten
  € 10,00 incl. BTW
  Microsorum Javavaren
  30 cm 18 cm
 2. Humata teyermanii hangplant online kopen
  € 12,00 incl. BTW
  Humata
  30 cm 18 cm
 3. Asplenium parvati
  € 25,00 incl. BTW
  Asplenium parvati Streepvaren
  50 cm 24 cm
 4. Dicksonia antartica
  € 296,00 incl. BTW
  Dicksonia antartica
  220 cm 40 cm
 5. Microsorum ferox
  € 38,00 incl. BTW
  Microsorum ferox Javavaren
  80 cm 29 cm

Water geven

De grond van een varen dient ten alle tijden licht vochtig te zijn, zonder dat er zich een laagje water onderop in de pot vormt. Dat laagje kan leiden tot wortelrot en de plant kan hier aan overlijden.

Sproeien

Het is niet noodzakelijk om de varens te sproeien, wel zorgt het ervoor dat eventueel ongedierte en stof van de plant worden afgespoeld. Dit verhoogt tevens de sierwaarde van deze kamerplant.

Licht en warmte

Plaats of hang de varen op een standplaats zonder direct zonlicht, in de halfschaduw is prima. Deze standplaats bootst de natuurlijke omstandigheden het beste na. Wanneer je de varen teveel in het licht hangt zullen de bladeren geel worden en de plant in zijn geheel verkleuren. 

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 12 ℃

Verpotten

Doordat de varen langzaam groeit is verpotten niet vaak nodig. Het kan direct na aankoop, maar liever in de lente of zomer. Neem hierbij een plantenpot met een diameter die minimaal 20% breder is dan de huidige. Gebruik universele potgrond en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Het is verstandig om bij een hoge plantenbak een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is en op den duur wortelrot kan veroorzaken.

Voeding

Het bijvoeden van de varens is niet noodzakelijk maar wel toegestaan. Wij raden aan dit alleen in de zomer en lente periode te doen. Hiernaast is onze ervaring dat de aanbevolen dosering op de verpakking te hoog is, het halveren hiervan is een slimme beslissing. Overvoeding is hoogst schadelijk voor het wortelgestel.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Wanneer de bladeren van de varen geel worden is dit vaak een teken van te veel licht. Plaats de kamerplant 1 meter verder van het raam. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen dan is dit 9 van de 10 keer een teken van teveel water. Verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

De varen hoeft niet gesnoeid te worden, simpelweg de lelijke en verdorde bladeren verwijderen is afdoende om de sierwaarde te behouden.

Vermeerderen

Varens zijn lastig te vermeerderen, dit is een biologische proces waarbij het enkel mogelijk is om dit via sporen te doen. Hierdoor is het lastig om een varen te stekken.

Bloemen

Varens planten zich voort door middel van sporen en produceren geen bloemen.

Giftig

Bepaalde soorten varens zijn giftig. Pas hierbij op met kinderen en huisdieren.

Ziektes

De varen is een plant die niet snel problemen ondervindt van ongedierte of ziektes. Mocht hij hier toch last van krijgen raden wij aan dit direct te bestrijden. Je kunt kiezen voor chemische bestrijding of een biologische ongedierte variant.

Soorten

Bekende soorten varens welke 123planten regelmatig verkoopt zijn de Phlebodium, Asplenium, Dicksonia, Antartica en de Boston Nephrolepsis.

Varen soort Phlebodium kopen

Varen Phlebodium

De Phlebodium Areum is beter bekend als de Zinkvaren of Blauwvaren. De blauw groene bladeren zitten diep geveerd aan een lange stengel. Deze mooie varen vraagt een hoge luchtvochtigheid, maar de kamerplant neemt wel genoegen met minder licht. 

Varen Phlebodium

Varen soort Asplenium kopen

Varen Asplenium 

De Asplenium staat ook wel bekend als de Streepvaren of Vogelnestvaren. De Japanse Asplenium Antiquum heeft licht gegolfde bladeren in een groene kleur die spits aflopen. De Asplenium parvati heeft een wat dunner blad met meer kleine vertakkingen hierin.

Varen Asplenium 

Varen soort Humata kopen

Varen Davallia Humata 

De Humata teyermanii wordt ook wel het Hazepootje genoemd. De roodbruin behaarde wortelsstokken van deze kamerplant kruipen na een tijdje uit de pot. Deze wortelstokken lijken een beetje op hazepootjes of op de harige poten van een spin. De Davallia is eenvoudig te bestellen in de 123planten webshop.

Varen Davallia Humata

Varen soort Dicksonia kopen

Varen Dicksonia 

De Varen Dicksonia heeft als bijnaam de Boomvaren. Deze Australische varen heet zo omdat als de varen wat groter wordt het lijkt op een (palm) boom. De Dicksonia heeft mooi groen gevederde bladeren. De bekendste Boomvaren die we verkopen bij 123planten is de Dicksonia Antarctica.

Varen Dicksonia

Varen Microsorum Crocodyllus kopen

Varen Microsorum

De Microsorum varen of Javavaren heeft mooi groen blad. De Microsorum Crocodyllus is een varen waarbij het blad lijkt op de huid van een krokodil. De Microsorum diversifolium wordt de kangoeroe varen genoemd door het weelderige "springende" blad. 

Varen Microsorum

Varen Platycerium

Varen Platycerium

De Platycerium wordt ook wel Hertshoornvaren genoemd. Dit komt door de uiteinden van het blad, die er voor zorgen dat de plant op een gewei lijkt. Het lichtblauw groene blad is bedekt met een witte schilferlaag wat een mooi effect geeft aan de plant. 

Varen Platycerium

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie