Scindapsus verzorging

De Epipremnum pinnatum, ook wel Scindapsus Epipremnum genoemd, is een populaire hang- en klimplant. Zorg er voor dat de grond altijd lichtvochtig is, zonder dat er water onder in de pot blijft staan. Zet de plant op een plek zonder direct zonlicht.

De Epipremnum komt van nature voor in het bosgebied in Zuidoost-Azië, hier kunnen de bladeren wel 90cm groot worden. In deze bosgebieden groeit de Epipremnum, in de schaduw, als een klimplant langs de bomen omhoog. De Scindapsus komt voor in kleuren variërend van groen, geel en wit.

De Scindapsus staat in de top-10 van de meest luchtzuiverende planten. De Scindapsus heeft huidmondjes in de bladeren, die schadelijke gassen opnemen en vervoeren door de stengel naar de wortels. Miljarden micro-organismen breken vervolgens deze schadelijke gassen af, die de plant vervolgens gebruikt als voeding. Bij dit proces komen geen afvalstoffen of schadelijke gassen vrij.

Meer over de verzorging van de Epipremnum lees je op deze pagina.

Scindapsus verzorging
Epipremnum aureum plant
Scindapsus Aureum
190 cm 34 cm
€ 10200 incl. BTW
Scindapsus pictus plant
Scindapsus Pictus Epipremnum
150 cm 27 cm
€ 6900 incl. BTW
Scindapsus aureum kamerplant 1
Scindapsus Aureum
150 cm 27 cm
€ 6000 incl. BTW
Scindapsus aureum
Scindapsus aureum Epipremnum
60 cm 25 cm
€ 3600 incl. BTW

Scindapsus Epipremnum water geven

De grond van een Epipremnum dient altijd lichtvochtig te zijn en mag niet uitdrogen. Voorkom alleen dat er een laagje water ontstaat aan de onderkant van de pot. Steek je vinger regelmatig, tot twee knokkels diep, in de grond om te controleren of de grond nog vochtig aanvoelt. Als je een nieuwe kamerplant ontvangt, is het aan te raden dit geregeld te doen. Na enkele keren leer je vanzelf hoe vaak en hoeveel water jou Scindapsus nodig heeft.

De hoeveelheid water die de Scindapsus nodig heeft, is altijd afhankelijk van meerdere factoren zoals; potgrootte, verhouding tussen plantmaat en potmaat, lichtintensiteit, temperatuur, seizoen en de grootte van de plant. Is de grond vier dagen na het water geven nog steeds erg nat, geef dan minder water per gietbeurt. Is de grond na twee dagen al helemaal droog, geef dan meer water.

Geef de Epipremnum in de winter minder water, dan in de zomer. Door de temperatuur en de mate van zonlicht verbruikt de plant minder water.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Vulcastrat heeft nog een groot voordeel, dat is behalve dat het zorgt voor waterregulatie dat het ook natuurlijke voedingsstoffen bevat. Deze voedingsstoffen zijn voldoende voor een periode van 6 maanden.

Sproeien

Het sproeien is van de Epipremnum heeft meerdere voordelen. Sproei de Scindapsus af en toe om het blad vrij te maken van stof, dit verhoogt de sierwaarde en de gezondheid van de plant. Hiernaast werkt het goed als preventieve ongediertebestrijding.

Licht en warmte

De Epipremnum is een kamerplant die het liefst op een plek staat met veel licht of halfschaduw. De plant kan alleen niet tegen te veel direct zonlicht. Zet de plant dus niet voor een raam op het zuiden. De Scindapsus kan ook op een wat donkere plek, het blad zal dan groener en donkerder worden. Hoe lichter de standplaats, hoe meer het blad bontgekleurd is. Wanneer het blad van je Epipremnum egaal groen wordt, is dit een teken dat de plant meer licht wenst.

De Epipremnum is een plant die net als mensen niet dol is op tocht, probeer dit te voorkomen. Een plant zal altijd naar het licht groeien. Waardoor de plant aan een kant voller kan worden, dan aan de kant waar er minder licht is. Om dit te voorkomen, kan je de plant eens in de zoveel tijd een kwartslag draaien.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
's Nachts: 12 ℃

Scindapsus Epipremnum verpotten

Als je de klimplant thuis hebt ontvangen, raden we aan om de plant uit de kweekpot te halen en in een grotere pot te plaatsen. Dit zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, een grotere waterbuffer, luchtige grond en ruimte voor voldoende wortelgroei. Gebruik een mooie plantenbak met een diameter die 20% groter is dan de kweekpot. Vul vervolgens de plantenbak met potgrond of vulcastrat.

We raden aan om de Epipremnum elke 2 á 3 jaar te verpotten. Dit kan je het beste doen in de lente, zodat eventuele beschadigde wortels beter kunnen herstellen. Probeer bij het verpotten zo min mogelijk wortels te beschadigen. Gebruik hiervoor steeds een plantenbak die 20% groter is dan de vorige en gebruik verse potgrond of nieuwe vulcastrat.

Scindapsus Epipremnum voeden

Heeft de Scindapsus extra voeding nodig? We raden aan om de Epipremnum eens in de 2 weken voeding te geven. Doe dit alleen in de lente en in de zomer, dit is namelijk de groeiperiode van de plant. In de herfst en winter raden we het af om de plant voeding te geven. In deze periode heeft de plant bijna geen voedingsstoffen nodig, waardoor je al snel te veel voeding geeft.

Gebruik hiervoor algemene kamerplantenvoeding. Deze kan je in onze webshop aanschaffen. Lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Gebruik nooit meer dan aangegeven op de verpakking, ook niet ter compensatie. Door overvoeding zal de plant dood gaan.

Scindapsus Epipremnum onderhouden

Verkleurde bladeren

Wanneer de bladeren van een Epipremnum egaal en donkergroen worden, is dit vaak een teken dat de plant te weinig licht ontvangt. Zet de plant in dit geval dichter bij het raam. Hoe lichter de standplaats, hoe bontkleurig en lichter het blad zal worden. Als het blad echter geel wordt of bruine plekken krijgt, komt dit vaak door een teveel aan direct zonlicht. Zet de plant iets verder van het raam in dit geval.

Snoeien

Voor het snoeien van een Scindapsus zijn er geen specifieke regels, te lange bladslingers kunnen simpelweg worden afgeknipt. Als de Epipremnum op een mosstok groeit en er lange slierten ontstaan, kan je deze ook met een paperclip of touwtje vastklemmen aan de stok. Zo ontstaat er een vollere plant en is snoeien niet nodig.

Vermeerderen

De Epipremnum is te vermeerderen door middel van het stekken van kopstekjes. Snij hierbij een stekje, van 8 tot 10 cm af, onder een blad. Zorg er voor dat je minimaal één luchtwortel bij het stekje hebt. Luchtwortels kunnen er ook uit zien als kleine knobbels op de stengel of echt al wat langer zijn. Verwijder vervolgens het onderste blad, zodat er ongeveer twee bladeren aan de stek blijven zitten.

Plaats vervolgens het stekje in water. Waarbij het stukje luchtwortel onder water zit en de rest van het stekje boven water. Na een paar weken zal het plantje genoeg wortels hebben aangemaakt om in de aarde te worden gestopt. Het mooiste is om meerdere stekjes bij elkaar te zetten, voor een mooie volle plant.

Krijgt de Scindapsus Epipremnum bloemen?

De Epipremnum is een plant die geen bloemen produceert.

Giftig

De Epipremnum heeft giftige soorten. Neem bij inname of bij twijfel contact op met de huis- of dierenarts.

Een Epipremnum is een luchtzuiverende plant die de overtollige voedingsstoffen een soort van uitzweet. Dit gebeurt vaak bij een hoge luchtvochtigheid en te veel water. Als je de plant in deze periode droger houdt zal het druppelen verminderen. De druppels zijn echter niet giftig.

Ziektes

De Epipremnum is een sterk soort kamerplant en is niet specifiek gevoelig voor bepaalde ziektes. Als de plant last krijgt van ongedierte, raden wij aan dit direct te behandelen. Je kan hierbij kiezen voor een chemische bestrijding of een biologische variant gebruiken.

Soorten

De Scindapsus Epipremnum is afkomstig van het ras Aureum. Zijn Latijnse naam is Epipremnum pinnatum, maar de plant is beter bekend als Scindapsus aureum en behoort tot de familie Araceae. Tot deze familie behoren ook de Caladium, Dieffenbachia, Monstera en de Philondendron.

In het Grieks betekend de naam letterlijk EPI (op) Premnum (stam), dit komt door het feit dat deze vooral als klimplant voortkomt in de natuur. De Grieken geloven ook dat het geluk brengt om een Scindapsus of Epipremnum te bezitten, de plant zou zijn eigenaar geluk en geld brengen.

Bij 123planten hebben wij regelmatig meerdere soorten van de Scindapsus in ons assortiment. Bekijk het aanbod of lees meer over de populairste soorten hieronder.

Huidige aanbod bekijken

Scindapsus Aureum

Scindapsus Aureum

De Scindapsus Aureum of Drakenklimop is een van de populairste hang- en klimplanten. De Drakenklimop heeft mooie grote bladeren die groen en geel gevlekt zijn. De Epipremnum Aureum is verkrijgbaar als hangplant of met mosstok. 

Scindapsus Pictus

Scindapsus Pictus

De Scindapsus Pictus, Argyraeus of Zilverrank is een mooie klim- en hangplant. Deze binnenplant heeft olijfgroene hartvormige bladeren die met zilveren vlekken bedekt zijn. De Epipremnum Pictus is verkrijgbaar als hangplant of met mosstok.

Scindapsus n'joy

Scindapsus n'joy

Vergeleken met de Epipremnum Marble Queen heeft de Scindapsus n'joy wat kleiner blad en wat lichtere kleur groen in het blad. Deze bonte hangplant heeft lichtgroen blad met witte vlekken aan de rand. De Scindapsus n'joy is een sierlijke kamerplant. 

Scindapsus Green

Scindapsus Green

De Scindapsus Green heeft mooi egaal lichtgroen blad. Deze klim- en hangplant is een populaire kamerplant met hartvormig groen blad.De Scindapsus Green is verkrijgbaar als hydrocultuurplant of op grond als hangplant of met mosstok.

Epipremnum Marble Queen

Epipremnum Marble Queen

De Scindapsus Marble Queen geeft wit tot roomwit blad met groene vlekken. Deze variant is wat moeilijker om te verzorgen dan de andere Scindapsus soorten. Deze Epipremnum soort is verkrijgbaar als hangplant.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten