Scindapsus verzorging

De Scindapsus Epipremnum is afkomstig van het ras Aureum. Zijn Latijnse naam is Epipremnum pinnatum maar is beter bekend als Scindapsus aureum en behoort tot de familie Araceae. Tot deze familie behoren ook de Caladium, Dieffenbachia, Monstera en de Philondendron. De Epipremnum komt van nature voor in het bosgebied in Zuidoost-Azië, hier kunnen de bladeren wel 90cm groot worden. In deze bosgebieden groeit de Epipremnum in de schaduw als een klimplant langs de bomen omhoog. De Scindapsus komt voor in kleuren varierent van groen tot geel en wit.

In het Grieks betekend de naam letterlijk EPI (op) Premnum (stam), dit komt vanwege het feit dat deze vooral als klimplant voortkomt in de natuur. De Grieken geloven ook dat het geluk brengt om een Scindapsus of Epipremnum te bezitten, de plant zou zijn eigenaar geluk en geld brengen.

De Epipremnum staat in de top-10 van de meest lucht zuiverende planten bekend. De Epipremnum heeft huidmondjes zitten in de bladeren, deze huidmondjes nemen schadelijke gassen op en vervoeren deze door de stengel naar de wortels. Miljarden micro-organismen breken vervolgens deze schadelijke gassen af, welke de plant vervolgens gebruikt als voeding. Bij dit proces komen geen afvalstoffen of schadelijke gassen vrij.

Scindapsus verzorging
 1. Epipremnum scindapsus grote kamerplant op mosstok
  € 31,00 incl. BTW
  Epipremnum scindapsus Scindapsus
  120 cm 24 cm
 2. Scindapsus (epipremnum) aureum
  € 33,00 incl. BTW
  Scindapsus (epipremnum) aureum Scindapsus
  80 cm 28 cm
 3. Scindapsus (epipremnum) aureum
  € 130,00 incl. BTW
  Scindapsus (epipremnum) aureum Scindapsus
  150 cm 30 cm
 4. Epipremnum pinnatum mosstok
  € 19,00 incl. BTW
  Epipremnum pinnatum mosstok Scindapsus
  100 cm 21 cm
 5. Scindapsus (epipremnum) aureum
  € 18,00 incl. BTW
  Scindapsus (epipremnum) aureum Scindapsus
  45 cm 20 cm

Scindapsus Epipremnum water geven

De grond van een Epipremnum dient altijd licht vochtig te zijn en mag niet uitdrogen. Voorkom echter dat er een laagje water ontstaat aan de onderkant van de pot. Steek je vinger in de grond om te controleren of de grond nog vochtig aanvoelt. Wanneer je een nieuwe kamerplant hebt is het aan te raden dit geregeld te doen, na enkele keren leer je vanzelf hoe vaak en hoeveel water jou Scindapsus verlangt.

De hoeveelheid water die de Scindapsus verlangt is altijd afhankelijk van meerdere factoren zoals; potgrootte, verhouding tussen plantmaat en potmaat, lichtintensiteit, temperatuur, seizoen en de grootte van de plant. Is de grond na het water geven 4 dagen later nog steeds erg nat, geef dan minder water per gietbeurt.

De Epipremnum in de winter minder water geven dan in de zomer, door de temperatuur en de mate van zonlicht verbruikt de plant minder water.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Preventief sproeien is voor de Epipremnum niet noodzakelijk. Sproei de Scindapsus af en toe om het blad vrij te maken van stof, dit verhoogt de sierwaarde en de gezondheid van de plant. Hiernaast werkt het goed als preventieve ongedierte bestrijding.

Licht en warmte

De Epipremnum is een huiskamerplant die het liefst staat op plekken met veel licht of halfschaduw, echter geen direct zonlicht.

De Scindapsus kan ook op een donkere plek, het blad zal dan groener en donkerder worden. Hoe lichter de standplaats hoe meer het blad bontgekleurd is. Wanneer het blad van je Epipremnum egaal groen wordt is dit een teken dat de plant meer licht wenst.

De Epipremnum is een plant die net als mensen niet dol is op tocht, probeer dit te voorkomen.

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 14 ℃

Scindapsus Epipremnum verpotten

De Epipremnum elke 2 á 3 jaar verpotten, bij voorkeur in de lente. Dit zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchterige grond en ruimte voor voldoende wortelgroei. Na aanschaf kan de kamerplant direct worden verpot. Gebruik een mooie plantenbak met een diameter van minimaal 20% meer dan de kweekpot. Gebruik gewone universele potgrond en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen.

Scindapsus Epipremnum voeden

De Epipremnum heeft voldoende aan eens per 2 weken vloeibare voeding. Let hierbij op dat wanneer een plant weinig groeit (herfst, winter) bemesten niet nodig is. Gebruik nooit meer dan aangegeven op de verpakking, ook niet ter compensatie. Door overvoeding zal de plant dood gaan.

Scindapsus Epipremnum onderhouden

Verkleurde bladeren

Wanneer de bladeren van een Epipremnum egaal en donkergroen worden is dit een teken dat de plant te weinig licht ontvangt. Hoe lichter de standplaats hoe bontkleurig het blad.

Een Epipremnum is een lucht zuiverende plant die zijn overtollige voedingsstoffen als zijnde uitzweet. Dit gebeurt vaak bij een hoge luchtvochtigheid en te veel water. Wanneer je de plant in deze periode droger houdt zal het druppelen verminderen. De druppels zijn echter niet giftig.

Snoeien

Voor het snoeien van een Scindapsus zijn er geen specifieke regels, te lange bladslingers kunnen simpelweg worden afgeknipt. Wanneer de Epipremnum op een mosstok groeit en lange slierten ontstaan kan je deze ook met een paperclip vastklemmen aan de stok. Zodoende ontstaat er een vollere plant en is snoeien niet nodig.

Vermeerderen

De Epipremnum is te vermeerderen door middel van het stekken van kopstekjes. Snij hierbij een kopscheut van 8 tot 10 cm af onder het blad. Plaats de stek hierna zo’n 2 á 3 cm diep in vochtige universele potgrond. Hierna dien je de stekjes weg te zetten op een warme en lichte plaats, zonder direct zonlicht. Na een periode van zo’n 3 weken beginnen er wortels te groeien uit de verdikking in de basis van de stek. Deze stek zal uitgroeien tot nieuwe plant.

Krijgt de Scindapsus Epipremnum bloemen?

De Epipremnum is een plant die geen bloemen produceert.

Giftig

De Epipremnum is niet giftig voor mensen, pas echter wel op met huisdieren.

Ziektes

De Epipremnum is een sterk soort kamerplant en is niet overmatig gevoelig voor specifieke ziektes. Mocht hij last krijgen van ongedierte raden wij aan dit direct te behandelen. Je kunt hiervoor kiezen voor een chemische bestrijding of een huisdiervriendelijke biologische variant gebruiken.

Soorten

Bij 123planten hebben wij regelmatig meerdere soorten van de Scindapsus in ons assortiment. De populairste soorten zijn de volgende:

Scindapsus Aureum

Scindapsus Aureum

De Scindapsus Aureum of Drakenklimop is een van de populairste hang- en klimplanten. De Draken klimop heeft mooie grote bladeren die groen en geel gevlekt zijn. De Epipremnum Aureum is verkrijgbaar als hangplant of met mosstok. 

Scindapsus Aureum

Scindapsus Pictus

Scindapsus Pictus

De Scindapsus Pictus, Argyraeus of Zilverrank is een mooie klim- en hangplant. Deze binnenplant heeft olijfgroene hartvormige bladeren die met zilveren vlekken bedekt zijn. De Epipremnum Pictus is verkrijgbaar als hangplant of met mosstok.

Scindapsus Pictus

Scindapsus n'joy

Scindapsus n'joy

Vergeleken met de Epipremnum Marble Queen heeft de Scindapsus n'joy wat kleiner blad en wat lichtere kleur groen in het blad. Deze bonte hangplant heeft lichtgroen blad met witte vlekken aan de rand. De Scindapsus n'joy is een sierlijke kamerplant. 

Scindapsus Green

Scindapsus Green

De Scindapsus Green heeft mooi egaal lichtgroen blad. Deze klim- en hangplant is een populaire kamerplant met hartvormig groen blad.De Scindapsus Green is verkrijgbaar als hydrocultuurplant of op grond als hangplant of met mosstok.

Epipremnum Marble Queen

Epipremnum Marble Queen

De Scindapsus Marble Queen geeft wit tot roomwit blad met groene vlekken. Deze variant is wat moeilijker om te verzorgen dan de andere Scindapsus soorten. Deze Epipremnum soort is verkijgbaar als hangplant.

Epipremnum Marble Queen

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie