Rhipsalis verzorging

De Rhipsalis is een enorm makkelijke kamerplant. Hij stelt weinig eisen aan de lichtintensiteit en je kan hem prima een week vergeten water te geven. Het is een kamerplanten soort met veel diversiteit, deze bevindt zich vooral in de bladeren. Deze variëren van dun en lang tot breed en geribbeld tot krullend en rond.

Rhipsalis verzorging
 1. Rhipsalis Cassutha
  € 14,00 incl. BTW
 2. Rhipsalis pulchra
  € 43,00 incl. BTW
  Rhipsalis pulchra
  50 cm 21 cm
 3. Rhipsalis ramaloris
  € 75,00 incl. BTW
  Rhipsalis ramaloris
  60 cm 25 cm
 4. Rhipsalis pilocarpa
  € 75,00 incl. BTW
  Rhipsalis pilocarpa
  60 cm 25 cm
 5. Rhipsalis micrantha
  € 75,00 incl. BTW
  Rhipsalis micrantha
  50 cm 25 cm

Rhipsalis water geven

De grond van een Rhipsalis dient te zijn opgedroogd alvorens er opnieuw water wordt gegeven. Voorkom dat de plant continue in natte grond staat, dit zal zijn vitaliteit en sierwaarde niet ten goede komen.

Sproeien

Het is niet noodzakelijk om de Rhipsalis te sproeien, wel zorgt het ervoor dat eventueel ongedierte en stof van de plant worden afgespoeld. Dit verhoogt tevens de sierwaarde van deze kamerplant.

Licht en warmte

De Rhipsalis groeit van nature onder een dicht bladerdek. Daarom gedijt de Rhipsalis het best op donkere of beschaduwde standplaats. Plaats de Rhipsalis direct voor een raam op het noorden, 2-4 meter voor een raam op het westen/ oosten of 3-6 meter voor een raam op het zuiden.

Wanneer je de Rhipsalis op een zonnigere standplaats plaatst of hangt zal deze het wel overleven, echter zal zijn blad lichter en wellicht geel worden. De plant zal dan ook meer water verlangen en verbruiken.

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 12 ℃

Rhipsalis verpotten

Doordat de Rhipsalis langzaam groeit is verpotten niet vaak nodig. Het kan direct na aankoop, maar liever in de lente of zomer. Neem hierbij een plantenpot met een diameter die minimaal 20% breder is dan de huidige. Gebruik cactus potgrond en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Het is verstandig om bij een hoge plantenbak een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is en op den duur wortelrot kan veroorzaken.

Rhipsalis bijvoeden

Het bijvoeden van de Rhipsalis is niet noodzakelijk maar wel toegestaan. Wij raden aan dit alleen in de zomer en lente periode te doen. Hiernaast is onze ervaring dat de aanbevolen dosering op de verpakking te hoog is, het halveren hiervan is een slimme beslissing.

Rhipsalis onderhouden

Verkleurde bladeren

Wanneer de bladeren van de Rhipsalis geel worden is dit vaak een teken van teveel licht. Plaats de kamerplant 1 meter verder van het raam. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen dan is dit 9 van de 10 keer een teken van te veel water. Verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

De Rhipsalis hoeft niet gesnoeid te worden, simpelweg de lelijke en verdorde bladeren verwijderen is afdoende om de sierwaarde te behouden.

Vermeerderen

De Rhipsalis is enorm eenvoudig te stekken. Breek simpelweg een stek af en plaats deze in de verse potgrond. Binnen aanzienlijke tijd zal deze gaan wortelen.

Bloeit de Rhipsalis?

De Rhipsalis zal in de huiskamer niet snel tot bloei komen. Mocht dit wel gebeuren zal hij vele tientallen kleine witte bloemen produceren.

Giftig

De Rhipsalis is giftig. Pas op met huisdieren en kinderen.

Ziektes

De Rhipsalis is een plant die niet snel problemen ondervindt van ongedierte of ziektes. Mocht hij hier toch last van krijgen raden wij aan dit daadkrachtig te bestrijden. Je kunt hiervoor kiezen voor een biologische bestrijding of een chemische behandeling tegen ongedierte.

Soorten

Bekende soorten Rhipsalis's welke 123planten regelmatig verkoopt zijn de Rhipsalis hangplanten.

Rhipsalis Cassutha

Rhipsalis Cassutha 

Dit Rotskoraal heeft ronde veterachtige stengels. Vergeleken met de andere Rhipsalis soorten zijn de stengels wat dunner en zijn ze lichtgroen van kleur. Deze succulent is een kruipende of hangende kamerplant.

Rhipsalis Cassutha

Rhipsalis Horrida

Rhipsalis Horrida 

Vergeleken met de Cassutha heeft de Rhipsalis Horrida wat dikkere stengels. Deze Biescactus heeft veel witte stekels, wat een mooi effect geeft aan de plant. De plant is wat donkerder groen qua kleur.

Rhipsalis Horrida

Rhipsalis Holviana

Rhipsalis Holviana

De Rhipsalis Holviana  heeft wat breder blad met een lichtgroene kleur. Als het blad wat langer en zwaarder worden gaan de planten hangen. Hierdoor is het een mooie hangplant voor in de woonkamer.

Rhipsalis Holviana

Rhipsalis Ramulosa

Rhipsalis Ramulosa 

De Rhipsalis Ramulosa heeft mooie brede groene stengels. De koraalcactus Rhipsalis Ramulosa Red Coral heeft buiten de groene kleur ook nog stengels die een rode en oranje kleur hebben. 

Rhipsalis Ramulosa

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie