Philodendron verzorging

Philodendron soorten komen van oorsprong voornamelijk uit het regenwoud van Zuid Amerika. Deze makkelijke kamerplant staat in Nederland ook wel bekend als Deliciosa, Monstera of Gatenplant. De Philodendron behoort tot de plantenfamilie van de Araceae. Doordat deze mooie kamerplant zo makkelijk is in het onderhoud is het een geliefde plant voor kantoor.

Philodendron verzorging
 1. Philodendron Imperial Green
  € 27,00 incl. BTW
 2. Philodendron imperial red
  € 64,00 incl. BTW
 3. Philodendron Imperial Green
  € 13,00 incl. BTW
 4. Philodendron Monstera
  € 49,00 incl. BTW
  Philodendron Monstera Gatenplant
  120 cm 24 cm
 5. Philodendron Mandaianum
  € 24,00 incl. BTW

Philodendron water geven

De grond van een Philodendron moet in de lente en zomer licht vochtig blijven. Echter gebruikt de plant niet veel water. Een Philodendron is gevoelig voor te veel water. Geef daarom niet te vaak water. Je kunt de kamerplant opnieuw water geven zodra de grond begint op te drogen. In de winter mag de grond ongeveer een weekje droog aanvoelen.

De watergift hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de standplaats en grootte van de kamerplant. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na 4 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder per gietbeurt.

Steek regelmatig een vinger in de grond om te controleren of de grond vochtig aanvoelt. Bij een nieuwe huiskamerplant is het verstandig dit regelmatig te doen. Na enkele keren water geven leer je vanzelf hoeveel en hoe vaak jouw Philodendron water nodig heeft.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Naast waterregulatie heeft vulcastrat ook het voordeel dat het natuurlijke voedingsstoffen bevat. Het bevat voldoende voeding voor 6 maanden.

Sproeien

Hoe meer hoe beter. Vooral klimmende exemplaren met hun luchtwortels worden graag gesproeid. Raadzaam is om minimaal 1x per week te sproeien. Het is goed voor de vitaliteit van de plant omdat het stof verwijdert. Hiernaast zorgt het ervoor dat eventueel beginnend ongedierte wordt verwijdert.

Licht en warmte

Philodendron soorten gedijen prima met minder zonlicht. Vermijd direct zonlicht, vooral het felle middag zonlicht.

Plaats deze kamerplanten idealiter 3-4 meter voor een raam op het noorden, of 4 meter op het oosten/westen, of 5-6 meter voor een raam op het zuiden. Deze afstanden zorgen ervoor dat de kamerplant maximaal 3 uur direct zonlicht ontvangt.

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 16 ℃

Philodendron verpotten

Een Philodendron verpotten kan direct na aanschaf, maar bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik universele potgrond of Anthurium potgrond (De anthurium stelt ongeveer dezelfde wensen en eisen aan potgrond en kan zodoende prima gebruikt worden voor de Philodendron). Gebruik een sierpot waarbij de diameter minimaal 20% breder is als de oude plantenbak. Gebruik bij hoge plantenbakken een inzethoes. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, omdat het water buiten het bereik van de wortels is. Oudere exemplaren hoeven niet verpot te worden. Hier kan kan ook de losse bovenlaag vervangen worden met verse grond. Uiteraard is het verpotten in een sierpot een stuk mooier. Behalve dat het mooier is, is het ook beter voor de plant. De plant krijgt zodoende meer ruimte om zich te ontwikkelen en meer natuurlijke voedingsstoffen tot zijn beschikking.

Voeden van de Philodendron

Geef eens per week vloeibare voeding voor groene planten in de groei periode. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de binnenplant geen voeding heeft gehad. Bemesten is niet nodig in de rustperiode (winter) en niet noodzakelijk in de herfst. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Overvoeding is hoogst schadelijk voor de Philodendron, de grond wordt hier namelijk erg zuur van en dat kan leiden tot schade aan het wortelgestel.

Philodendron onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine of gele bladranden bij een Philodendron duiden veelal op te veel water, verminder in dit geval de watergift. Mocht het zo zijn dat het blad een gelige gloed krijgt en slap gaat hangen dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door een te veel aan zonlicht, in dit geval adviseren wij de plant 1 meter verder van het raam te plaatsen.

Snoeien

Klimmende Philodendrons zijn gemakkelijk te leiden langs een mos stok of gaasrek. Een uitloper kan het beste terug geleid worden. Het kan geen kwaad om gewoon met een schaar te lange uitlopers af te knippen. De geleiders zijn eigenlijk luchtwortels die opzoek zijn naar plekken om zich aan vast te maken en uiteindelijk voedingsstoffen uit te winnen. Naast het terug geleiden van de plant kan je er ook voor kiezen de mos stok te verlengen, op die manier kan de plant nog even doorgroeien.

Vermeerderen

Niet-klimmende soorten zijn alleen te vermeerderen door middel van zaad. Klimmende exemplaren zijn te vermeerderen door kop stekken in een vochtig mengsel van turf en zand te steken bij een temperatuur van rond de 23 graden. Om het stekje meer overlevingskans te geven raden wij aan het gehele potje in een plastic zak te doen en deze af te sluiten. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid verhoogd.

Bloeit de Philodendron?

Het komt zelden voor dat een Philodendron bloeit in de huiskamer. Indien de binnenplant toch bloeit kan je de bloemen het beste afknippen. De geur van deze bloemen is namelijk niet altijd aangenaam. Bovendien onttrekt het de plant energie.

Giftig

De meeste Philodendron soorten zijn giftig bij inname. Vooral katten hebben de neiging om op de bladeren te kauwen. Dit kan de nieren aantasten. Raadpleeg een dierenarts.

Ziektes

Philodendron soorten hebben over het algemeen niet snel last van ongedierte. Vooral de soorten met harder blad zoals de gatenplant. Mocht de plant toch last krijgen van bijvoorbeeld wolluis, dan kan men beter zo snel mogelijk actie ondernemen. Verwijder zoveel mogelijk met een vochtige doek en behandel de plant vervolgens met ongedierte bestrijding, dat kan zowel chemisch als biologisch.

Soorten

Er zijn wereldwijd veel soorten Philodendrons bekend, hieronder staan de meest populaire soorten.

Philodendron Brasil

Philodendron Brasil

De Philodendron Brasil dankt zijn naam aan de vrolijke en sprekende kleurencombinatie op de bladeren, deze lijken op de samenstelling van de Braziliaanse vlag.

Philodendron Brasil

Philodendron Cobra

Philodendron Cobra

De Philodendron Cobra is een relatief nieuwe Philodendron. Hij heeft stevige donkergroene bladeren met een witte bladtekening.

Philodendron Cobra

Philodendron Fun Bun

Philodendron Fun Bun

Op zoek naar een grote Philodendron? Dan is de Philodendron fun bun iets voor jou. Deze Philodendron heeft licht hangende bladeren gevuld met bladkransen met meerdere bladeren.

Philodendron Imperial Green

Philodendron Imperial Green

De Philodendron Imperial Green is de tegenhanger van de Imperial Red. Ook dit soort kan snel groeien bij de juiste verzorging en heeft helder groen gekleurde bladeren.

Philodendron Imperial Green

Philodendron Imperial Red

Philodendron Imperial Red

De Philodendron Imperial in het rood heeft dieprode bijna paarse bladeren. De bladeren zijn vrij groet en bij de juiste verzorging groeit deze soort erg snel.

Philodendron Imperial Red

Philodendron Monstera

Philodendron Monstera

De meest populaire Philodendron is de Philodendron Monstera. Deze Gatenplant siert menige huiskamer en is erg gemakkelijk in het onderhoud.

Philodendron Monstera

Philodendron Red Emerald

Philodendron Red Emerald

Met zijn lange uitlopers en spitse bladeren is de Philodendron Red Emerald een leuke verschijning. Het is een relatief nieuw soort en wordt gewaardeerd vanwege zijn luchtige opbouw.

Philodendron Red Emerald

Philodendron Scandens

Philodendron Scandens

De hangplant onder de Philodendrons is de Philodendron Scandens. Deze plant leent zich erg goed om als hangplant gebruikt te worden, indien je dat niet wenst moet je hem de hoogte in geleiden. Deze kamerplant is gemakkelijk te sturen.

Philodendron Scandens

Philodendron Selloum

Philodendron Selloum

Op zoek naar een Philodendron met grote bladeren? Dan is de Philodendron Selloum iets voor jou. Dit soort heeft bladeren die kunnen uitgroeien tot een doorsnede van meer dan een meter.

Philodendron Selloum

Philodendron Xanadu

Philodendron Xanadu

Liever een compacta en volle Philodendron kopen? Dan kan je goed uit de voeten met een Philodendron Xanadu. Dit soort kan echter wel uitgroeien tot een soort met mooie opvallende luchtwortels.

Philodendron Xanadu

Philodendron Xantal

Philodendron Xantal

Een variant op de Philodendron Xanadu is de Philodendron Xantal. Deze heeft de zelfde bladeren alleen zijn de bladstelen hiervan vele malen langer. Dit is een plant die goed geschikt is om de ruimte te vullen.

Philodendron Xantal

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie