Musa verzorging

Bananenplant, bananenboom, dwergbanaan of Musa. De tropen haal in je huis met je eigen bananenboom. Deze komen van oorsprong uit Zuid-Oost-Azië en Australië. Echter tegenwoordig wordt deze plant vanwege zijn vruchten in vele tropische landen gekweekt. De Musa is een plant uit de familie Musaceae. Het is een mooie kamerplant met enorme bladeren, hij verlangt echter veel zonlicht en water en maakt het hierdoor geen geschikte kamerplant voor kantoor.

Musa (Bananenplant) verzorging
  1. Musa bananenplant met grote bladeren
    € 18,00 incl. BTW
    Musa Dwarf Cavendish Bananenplant
    80 cm 21 cm

Musa bananenplant water geven

Een bananenplant bestaat voor 80% uit water. Het zal je dus niet verbazen dat deze kamerplant veel water nodig heeft. De grond mag nooit uitdrogen. In de zomer verbruikt de bananenplant ongeveer 2x zoveel water als in de winter. Indien het in de zomer erg warm wordt zullen de grote bladeren veel vocht verdampen, het is dan noodzakelijk om dagelijks water te geven. Over het gehele jaar genomen is 2x per week voldoende.

Het is van belang dat de bananenplant niet met zijn wortels in het water staat. Geef daarom zoveel water als de grond kan absorberen. De hoeveelheid is afhankelijk van de maat plantenbak en plant. Hoe groter de bloempot, hoe meer water erin kan. Voelt de grond na 6 dagen nog steeds erg nat? Dan geef je waarschijnlijk te veel water. Dit kan je het beste controleren door regelmatig je vinger diep in de grond te steken. Wanneer de bladeren van de Musa slap gaan hangen is dit een teken van te weinig water of te veel zon.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Vulkastrat zorgt naast waterregulatie ook voor natuurlijke voeding, het bevat namelijk voedingsstoffen voor 6 maanden.

Sproeien

De bananenplant groeit van nature in de vochtige tropen. Vaak sproeien verhoogd daarmee de vitaliteit van deze kamerplant. Hoe vaker hoe beter, maar minimaal 2x per week. Sproei hierbij ook de onderkant van het blad ter preventie van ongedierte.

De Musa is dol op regen. Verwen daarom je Musa eens op een zomerse regenbui. Dit verwijderd niet alleen het stof van de bladeren, maar verwijderd ook ongediertes in een vroeg stadium. Maar pas op met de overgang naar direct zonlicht. Het is beter om de bananenplant buiten niet direct in de middag zon te plaatsen. Plaats hem in eerste instantie op een schaduwplek in de tuin en vervolgens pas in de zon. Hiermee voorkom je dat de plant verbrandt.

Licht en warmte

De bananenplant ontvangt het liefst veel zonlicht. De bananenplant wordt opgekweekt onder gefilterd licht. Bij de overgang naar de huiskamer kan te veel direct zonlicht op de bladeren verbranden. Plaats daarom de plant geleidelijk dichterbij het raam.

Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats deze kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt. Indien bananenbomen te donker staan zal er geen vers blad worden aangemaakt. Bij te weinig licht gaat het blad bovendien hangen.

De meeste bananenplanten zijn niet geschikt voor buiten door het feit dat deze niet winterhard zijn. De Musa Basjoo is dit echter wel winterhard en kan dus buiten geplaats worden, de andere soorten niet.

Minimale temperatuur

Overdag: 17 ℃
'S nachts: 10 ℃

Musa bananenplant verpotten

Verpot de bananenplant in de lente of direct na aanschaf. In de lente heeft de voorkeur omdat beschadigde wortels dan sneller herstellen. Omdat de bananenplant snel groeit is verpotten elk jaar geen overbodige luxe. Plaats deze binnenplanten in een plantenbak die minimaal 20% breder is en gebruik hiervoor normale universele potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem, het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten.

Een grotere plantenbak stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Voor een bananenplant geldt, hoe groter de bloempot hoe beter.

Voeden van de Bananenplant

Bananenplanten groeien snel, daarom hebben deze kamerplanten relatief veel voeding nodig. Zonder voeding zal de groei al snel stagneren. Gebruik hiervoor groene- of universele kamerplanten voeding. Lees voor de juiste dosering de verpakking van de kamerplantenvoeding. Gebruik nooit een overdosis. In de winter komt de plant in rust, voeding is dan overbodig.

Musa bananenplant onderhouden

Verkleurde bladeren

Bladranden van de onderste bladeren zullen al snel bruin worden. Bruine bladranden zijn normaal en kan je niet geheel voorkomen. Knip deze randen van de bananenplant zodat deze er mooier uitzien. Op den duur zal dit blad geheel afsterven. Snij/knip deze 5 cm van de stam af. Het restant zal afsterven en is er eenvoudig af te trekken. Mocht de plant een gele gloed over zijn bladeren krijgen dan is veelal een teken van te veel licht, plaats de plant dan 1 meter van het raam af.

Snoeien

Zoals te lezen is bij verkleurende bladeren, zullen de onderste bladeren lelijk worden. Knip 5cm van de stam af. Nieuwe verse bladeren zullen bovenin de plant uitrollen. Omdat onder de juiste omstandigheden dit blad continu wordt vervangen vraagt de bananenplant redelijk veel onderhoud.

Vermeerderen

De bananenplant vormt regelmatig nieuwe scheuten onderin bij de stam. Deze kan je van de plant scheuren wanneer er voldoende wortels zijn gevormd. Plaats deze vervolgens in lichtvochtige en luchtige potgrond. Een tip hierbij is het plaatsen van een plastic zak om het stekje om de luchtvochtigheid te verhogen.

Bloeit de Musa bananenplant?

Wanneer en of een bananenplant gaat bloeien verschilt per soort. Het kan tot wel 4 jaar duren en plant dient hier een bepaalde hoogte voor te bereiken. De Musa bloeit alleen wanneer er voldoende licht en warmte aanwezig is. De meest voorkomende Musa kamerplant is de Dwarf Cavendish. De stam van dit soort is bij 3,5 meter voldoende ontwikkeld om een tros bananen te kunnen houden. De bananen hiervan zijn eetbaar. Let hierbij er wel op dat wanneer je de plant chemische hebt behandelt tegen ongedierte dit tot uiting kan komen in de vruchten.

Giftig

De Musa is niet giftig.

Ziektes

De Musa krijgt niet snel last van ongedierte. Droogte is vaak de oorzaak van spint. Rotting bij de stam is het gevolg van te veel water. Snijd dit weg en geef voortaan minder water. Mocht de bananenplant toch last krijgen van ziektes of ongedierte dan raden wij aan om dit chemisch of biologisch te behandelen.

Soorten

Er zijn diverse soorten Musa bekend. Enkele soorten die 123planten regelmatig verkoopt:

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie