Een bananenplant stekken in 5 stappen

Een bananenplant stekken in 5 stappen

4.1
(7)

Een bananenplant stekken is niet moeilijk, je kunt dit heel makkelijk zelf doen. Zelfs als je geen groene vingers hebt! Bananenplant stekjes zijn leuk om zelf te houden of om kado te doen. Wil je een bananenplant zelf gaan stekken? Ik zal je meenemen in dit proces en je uitgebreid, stap voor stap, laten zien wat je moet doen.

Bananenplant stekken op water

Heeft jouw bananenplant stekjes gekregen die aan de moederplant vastzitten, dan kun je gaan beginnen met stekken. Wanneer jouw stekje nog geen wortels heeft, kun je de bananenplant het beste eerst gaan stekken op water. Hoe moet je dat doen?


Stap 1: Je kunt het stekje het beste verwijderen van de moederplant, wanneer deze minimaal 20 centimeter is en zo’n 2 of 3 bladeren bevat, dan is het musa stekje pas sterk genoeg.

Stap 2: Graaf de potgrond rondom de bananenplant stek weg, zodat je kunt zien of het stekje zelf al wortels heeft ontwikkeld. Snij voorzichtig de bananenplant stek van de moederplant af, zodat je de eventuele wortels niet beschadigt.

Stap 3: Zie je dat jouw bananenplant stek geen wortels heeft, dan kun je het beste de bananenplant eerst op water stekken. Zet de stek in een vaasje met lauw water. Hierin gaat jouw bananenplant stek eerst wortels aanmaken. Zorg ervoor dat de bladeren niet in contact komen met het water en houdt 5 centimeter van de onderkant constant ondergedompeld in het water. Zet het vaasje op een warme en lichte plek zonder dat deze direct zonlicht ontvangt. Belangrijk is dat je regelmatig het water ververst.

Stap 4: Wanneer jouw bananenplant stek genoeg wortels heeft ontwikkeld, de wortels moeten ongeveer 5 centimeter lang zijn, kun je de stek verplaatsen naar een bloempot met aarde. Plaats de stek in een bloempot en doe er zaai- en stekgrond in. Zet de bananenplant stek in de bloempot en geef meteen een goede scheut water. Let op: een stekje verbruikt meer water, omdat deze nog midden in het groeiproces zit. Geef dus regelmatig water. Ook staan bananenplant stekken graag in het licht.

Stap 5: Vanaf nu kun je de stek gaan verzorgen zoals je een normale bananenplant verzorgd, hierbij zijn een paar dingen belangrijk: de bananenplant stek staat graag in het licht zonder direct zonlicht, de grond van de plant moet constant licht vochtig zijn. Verpot eens in de zoveel tijd zodat jouw bananenplant alle ruimte en energie krijgt om zich te blijven ontwikkelen.

Bananenplant stekken zonder wortels

Je kunt bananenplant stekken zonder wortels ook direct in de grond stekken, maar dit wordt eigenlijk afgeraden. Dit omdat je niet kunt zien hoe en of jouw Musa stek goed aan het wortelen is. Daarom kun je het beste, wanneer jouw Musa stek nog geen wortels heeft, deze eerst in een vaasje zetten zodat de stek hierin haar wortels kan gaan ontwikkelen.

Wanneer kun je een Bananenplant stekken

Een Musa stekken kun je het beste in voorjaar of in de zomer doen. In deze periode is de bananenplant het sterkst. De meest geschikte bananenplant om te stekken is de Musa Dwarf Cavendish. Je kunt de bananenplant ook gaan stekken wanneer de stek groter aan het worden is dan de moederplant. Dit is een extra reden om te gaan stekken, zodat de moederplant alle energie weer terug krijgt om zelf te groeien.
Vind alle informatie over de bananenplant, of ook wel Musa genoemd, op onze Musa verzorgingspagina.

Populair
Musa Dwarf Cavendish
Musa Dwarf Cavendish Bananenplant
160 cm 34 cm
€ 18000 incl. BTW
Musa bananenplant kamerplant
Musa Dwarf Cavendish Bananenplant
80 cm 21 cm
€ 1900 incl. BTW
Musa stekjes 1
Musa Acuminata Cheeka Stekje
18 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4.1 / 5. 7

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Zamioculcas stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Zamioculcas stekken  - Stek jouw Zamioculcas eenvoudig, met de keuze uit 3 verschillende stek methodes.
Calathea stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Calathea stekken  - De Calathea is geliefd om zijn scala aan kleuren en patronen. Wil je die van jou graag stekken? Lees dan snel verder.
Strelitzia stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Strelitzia stekken  - De Strelitzia is een imposante kamerplant, die zeer geliefd is. Wil jij die van jou graag stekken? Dat kan!
Philodendron stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Philodendron stekken  - Philodendron stekjes zijn eenvouding te maken. In dit blog leggen we uit hoe je dat doet in 4 stappen!