Bamboe verzorging

De Bamboe of Bambusa behoort tot de grassenfamilie Poaceae. De naam bamboe is afkomstig uit het Maleis en in vrijwel alle talen bekend als bambu en bamboo enz. Oorspronkelijk komt deze plantenfamilie uit de tropische en sub-tropishe gebieden in Azie, maar is ook te vinden in koude berggebieden. Bamboeplanten staan bekend om hun typsiche uitstraling en het feit dat ze snel groeien. In het wild is er een bepaalde bamboesoort waarvan er groeisnelheden van een meter per dag zijn waargenomen. Dit zal natuurlijk in de woonkamer niet voorkomen.

Bamboe verzorging

Bamboe water geven

De bamboe verbruikt veel water. Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtige grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat in deze periode de grond niet droog komt te staan.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Het sproeien van de bamboe plant is niet noodzakelijk. Echter kan een sproeibeurt nooit kwaad en werkt het preventief tegen ziektes en ongedierte. Hiernaast is het een makkelijke manier om stof van de bladeren te verwijderen.

Licht en warmte

De Bambusa houdt van veel zonlicht. Plaats deze kamerplant binnen twee meter voor een raam op het zuiden, of direct voor een raam op het westen, oosten. Let hierbij op dat je de plant niet op de tocht zet of in de buurt van warmtebronnen zoals een kachel of radiator. Hier kan de plant erg slecht tegen. Indien de Bambusa bladval vertoont is dit vaak een teken van te weinig zonlicht of van te veel water.

Minimale temperatuur

Overdag: 22 ℃
'S nachts: 10 ℃

Bamboe verpotten

De Bambusa is een plant waarvan de wortels snel groeien. Het is hierdoor noodzakelijk de Bambusa elke twee á drie jaar te verpotten naar een pot die twintig procent groter is. Verpot de Bamboe bij voorkeur in het voorjaar, in deze periode heeft de plant de meeste energie om eventuele schade te herstellen. Het is ook mogelijk de kamerplant direct na aanschaf te verpotten.

Bamboe bemesten

De Bambusa is van nature een sterke kamerplant. Hierdoor is het niet noodzakelijk om extra voeding te geven. Indien je dit toch wilt doen raden wij universele plantenvoeding aan, gebruik in dit geval nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Overvoeding is erg schadelijk voor kamerplanten, de grond wordt hier namelijk te zuur van.

Bamboe onderhouden

Snoeien

Indien de sierwaarde van de Bamboe afneemt of de kamerplant te groot groeit is het mogelijk de plant te snoeien. Knip hiervoor de lelijke halmen weg bij het begin punt. Het in model snoeien van de bamboe is niet alleen mooi, het is ook goed voor de vitaliteit van de plant.

Bloeit Bamboe?

De Bambusa komt zelden tot bloei, zeker in de huiskamer zal dit niet gebeuren. Wanneer dit gebeurt kun je de bloemen het beste verwijderen. Deze kosten de plant veel energie, waardoor deze zelfs sterven.

Giftig

De Bambusa is niet giftig. Zowel de stam als de bladeren zijn niet schadelijk.

Ziektes

De Bamboe is een sterke plant en ziektes zullen hierdoor minder snel voorkomen dan bij andere planten. De Bambusa is wel gevoelig voor tocht, dit kan spint met zich meebrengen. Zodra de plant last heeft van spint of ander ongedierte raden wij aan dit direct chemisch of biologisch te bestrijden.

Soorten

Bamboe komt in alle maten en vormen voor. Soorten die 123planten regelmatig verkoopt zijn de: Bambusa Vulgaris en de Bambusa Ventricosa.

Bekijk ons assortiment Bambusa

Categories: Kamerplanten Encyclopedie