Aglaonema Verzorging

De Aglaonema komt van oorsprong uit tropische gebieden van Indonesië en omstreken. Aglaonema soorten behoren tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken. Aglaonema's hebben een uniek blad met mooie patronen en blijven over het algemeen redelijk klein. Dit soort is gemakkelijk in onderhoud en hierdoor goed geschikt als kantoorplant.

Aglaonema verzorging
 1. Aglaonema Silver Bay
  € 24,00 incl. BTW
 2. Aglaonema freedman
  € 29,00 incl. BTW
  Aglaonema freedman
  90 cm 24 cm
 3. Aglaonema silver bay
  € 26,00 incl. BTW
 4. Aglaonema silver queen
  € 29,00 incl. BTW
 5. Aglaonema silver bay
  € 79,00 incl. BTW

Water geven

Aglaonema's stellen geen hoge eisen wat betreft het water geven. Deze kamerplanten hebben namelijk weinig problemen met wat meer of wat minder water, zolang de wortels maar niet in het water staan. Daarom is het beter om bij twijfel te wachten met water geven. Meerdere dagen in droge grond overleeft de Aglaonema zonder problemen. In de winter kan de Aglaonema zelfs weken zonder water.

De Aglaonema blijft op zijn mooist indien de grond in de zomer licht vochtig is. In de winter mag de grond opdrogen tussen de gietbeurten. De hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren, daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond binnen vier dagen droog, geef dan iets meer. Is de grond na tien dagen nog steeds erg nat, geef dan minder.

Steek een vinger in de grond om te controleren of de potgrond vochtig aanvoelt. Bij een nieuwe binnenplant is het verstandig om dit op het begin regelmatig te doen. Na enkele keren water geven leer je vanzelf hoeveel en hoe vaak jouw Aglaonema water nodig heeft.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de wijze van het watergeven. Hierbij geef je rustig aan, eenmaal per twee weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Let op hoe kleiner de beweging van de watermeter, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. In de winter kun je eenmaal per vier weken water geven.

Sproeien

Een Aglaonema sproeien is niet noodzakelijk, maar kan zeker geen kwaad. Het werkt namelijk preventief tegen ongedierte. Daarnaast is het verstandig de Aglaonema drie keer per jaar af te spoelen om zo de huiskamerplant stofvrij te houden. De beste methode hiervoor is om de grond zoveel mogelijk met huishoudfolie af te dekken en de Aglaonema onder de douche met lauw water stevig af te spoelen. Doe dit zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van het blad.

Licht en warmte

De Aglaonema groeit van nature als onderbeplanting in het tropisch regenwoud. De plant vindt een donker plekje in de kamer helemaal prima. Maar hoe meer licht de plant krijgt, des te beter hij zal gaan groeien. De Aglaonema moet wel in een kamer staan die voorzien is van ramen, alleen kunstlicht is niet voldoende.

Geef deze plant maximaal drie uur direct zonlicht. Dit betekent dat de Aglaonema direct voor een raam op het noorden mag, twee tot vier meter voor een raam op het westen of oosten. Of drie tot zes meter voor een raam op het zuiden. 

Minimale temperatuur

Overdag: 20 ℃
'S nachts: 15 ℃

Verpotten

Omdat de Aglaonema langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. De plant verpotten in een mooie sierpot/plantenbak is wel aan te raden. Dit omdat dit mooier is en de plant iets meer ruimte heeft dan in de kweekpot. Dit kan direct na aanschaf, maar het is beter als je het in de lente of zomer doet. De reden hiervoor is dat de plant op dat moment in zijn groeiseizoen is en eventuele beschadigingen sneller kan herstellen. Neem hierbij een sierpot met een diameter van minimaal twintig procent breder dan de vorige. Gebruik gewone universele potgrond en probeer zo min mogelijk de wortels te beschadigen. Het is verstandig om bij hoge vazen een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is.

Voeding

De Aglaonema gebruikt weinig voeding. Je kunt de Aglaonema universele Pokon kamerplantenvoeding geven of groene planten voeding. Lees hiervoor altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Overvoeding is niet verstanding, omdat hierdoor de grond rondom de plant te zuur wordt en de plant kan sterven.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

De Aglaonema heeft niet snel last van verkleurende bladeren. Indien de bladeren lichter van kleur of zelfs geel worden, kan de kamerplant het beste een meter verder van het raam worden geplaatst. Dit is namelijk een teken van te veel zonlicht. Indien de Aglaonema te lang droog heeft gestaan zullen de onderste bladeren bruin of geel worden, over het algemeen overleefd de Aglaonema dit wel. Wanneer de Aglaonema bruine bladpunten of bladranden krijgt is dit meestal een teken van teveel water geven.

Snoeien

Aglaonema kamerplanten worden niet snel erg groot. Snoeien is daarom niet perse nodig. Mocht je toch lelijke of verkleurde bladeren willen verwijderen, adviseren wij dit op zo'n drie centimeter van de stam te doen.

Vermeerderen

Aglaonema huiskamerplanten kunnen worden gestekt en gescheurd. De Aglaonema maakt van nature stekjes aan rondom de moederplant. Deze kunnen worden los getrokken en in een aparte pot worden geplaatst. Hierbij is het van belang om proberen de wortels zoveel mogelijk heel te laten. Ook raden wij aan om het stekje met een plastic zak af te dichten, dit verhoogt de luchtvochtigheid en stimuleert zodoende de groei.

Bloemen

De bloei van een Aglaonema is niet altijd zichtbaar omdat de bloemen onder het blad zitten. Daarnaast bloeit een Aglaonema niet vaak. Het beste is om de bloemen direct weg te knippen. De Aglaonema steekt namelijk veel energie in de bloemen, dit kan ten koste gaan van de sierwaarde van de plant. De bloemen zijn wit van kleur en zo'n twee á drie centimeter groot.

Giftigheid

Het sap en eventuele vruchten (bessen) van de Aglaonema zijn licht giftig en kan tot huidirritatie leiden. Elke kamerplant wordt door kwekers behandeld tegen ongedierte, dit zorgt ervoor dat elke kamerplant niet geschrikt is voor consumptie

Ziektes

De Aglaonema groeit van nature in vochtige omstandigheden. Een droge lucht maakt de kamerplant vatbaarder voor spint. In een enkel geval krijgt de plant last van dop- of wolluis. Dit ongedierte kan op diverse manieren worden verwijderd, zo zijn bepaalde luizen met een harde waterstraal te verwijderen. Voor spint en andere luizen is biologische of chemische bestrijding noodzakelijk. Volg hierbij altijd de gebruiksaanwijzing op.

Categories: Kamerplanten Encyclopedie