Aglaonema verzorging

De Aglaonema komt van oorsprong uit tropische gebieden van Indonesië en omstreken. Aglaonema soorten behoren tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken. Er zijn niet veel verschillende Aglaonema soorten, ongeveer 55 waarvan slechts een aantal bekend zijn als kamerplant. Deze kamerplanten hebben een uniek blad met mooie patronen. Vaak zijn er gestreepte of vlek tekeningen in het blad zichtbaar. De meeste Aglaonema soorten zijn groen met grijs / witte tekeningen. Maar er zijn ook soorten met rood / paarse kleuren in het blad en op de stengels. Aglaonema's blijven laag omdat het blad vrijwel direct uit de grond groeit. Van een stammetje is nauwelijks sprake. Veel groter dan 90cm zal de plant niet worden. Dit soort is gemakkelijk in onderhoud en hierdoor ook ideaal als kantoorplant.

Aglaonema verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Schaduw
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Aglaonema verzorging

De Aglaonema komt van oorsprong uit tropische gebieden van Indonesië en omstreken. Aglaonema soorten behoren tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken. Er zijn niet veel verschillende Aglaonema soorten, ongeveer 55 waarvan slechts een aantal bekend zijn als kamerplant. Deze kamerplanten hebben een uniek blad met mooie patronen. Vaak zijn er gestreepte of vlek tekeningen in het blad zichtbaar. De meeste Aglaonema soorten zijn groen met grijs / witte tekeningen. Maar er zijn ook soorten met rood / paarse kleuren in het blad en op de stengels. Aglaonema's blijven laag omdat het blad vrijwel direct uit de grond groeit. Van een stammetje is nauwelijks sprake. Veel groter dan 90cm zal de plant niet worden. Dit soort is gemakkelijk in onderhoud en hierdoor ook ideaal als kantoorplant.

Water geven

Aglaonema water geven

Aglaonema's stellen geen hoge eisen wat betreft het water geven. Deze kamerplanten hebben namelijk weinig problemen met wat meer of wat minder water, zolang de wortels maar niet in het water staan. Het is daarom beter om bij twijfel te wachten met water geven. 

De Aglaonema blijft op zijn mooist indien de grond in de zomer licht vochtig is. In de winter mag de grond opdrogen tussen de gietbeurten, de plant kan in deze periode langere tijd zonder water. De hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren, daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond binnen vier dagen droog, geef dan iets meer. Is de grond na tien dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water.

Steek een vinger in de grond van de kamerplant om te controleren of de potgrond vochtig aanvoelt. Bij een nieuwe binnenplant is het verstandig om dit op het begin regelmatig te doen. Na enkele keren water geven leer je hoeveel en hoe vaak jouw Aglaonema water nodig heeft.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de wijze van het water geven. Hierbij geef je, eenmaal per drie weken water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter dien je eenmaal per zes weken water te geven.

Sproeien

Een Aglaonema sproeien is niet noodzakelijk, maar kan zeker geen kwaad. Het werkt namelijk preventief tegen ongedierte. Ook kan je de Aglaonema een aantal keer per jaar afspoelen. Hiermee verwijder je eventueel aanwezige beestjes en stof, waardoor het blad weer prachtig gaat glimmen. Dit kan door de grond zoveel mogelijk af te dekken met huishoudfolie en de Aglaonema onder de douche met lauw water stevig af te spoelen. Doe dit zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van het blad. Gebruik je geen huishoudfolie, pas dan op dat je de grond niet te nat maakt.

Licht en warmte

De Aglaonema groeit van nature onder grotere beplanting in het tropisch regenwoud. De plant vindt een donker plekje in de kamer daarom helemaal prima. Hoe meer licht de plant krijgt, des te sneller hij zal gaan groeien. Maar teveel direct zonlicht kan het blad verbranden. De Aglaonema moet wel in een kamer staan die voorzien is van ramen, alleen kunstlicht is niet voldoende.

Geef deze plant maximaal drie uur direct zonlicht. Dit betekent dat de Aglaonema direct voor een raam op het noorden mag, twee tot vier meter voor een raam op het westen of oosten. Of drie tot zes meter voor een raam op het zuiden. 

Aglaonema soorten welke rode tinten in het blad hebben, staan graag iets lichter ten opzichte van groene soorten. 

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 12 ℃
Aglaonema in schaal

Verpotten

Aglaonema verpotten

Omdat de Aglaonema langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. De plant verpotten in een mooie sierpot/plantenbak is wel aan te raden. Ten eerste is dit mooier en ten tweede heeft de plant meer ruimte om zijn wortels verder te laten groeien. Dit kan direct na aanschaf, of bij voorkeur in de lente. De lente is het groeiseizoen en eventuele beschadigingen aan de wortels zullen dan sneller herstellen. Neem hierbij een sierpot met een diameter van minimaal twintig procent breder dan de vorige. Gebruik gewone universele potgrond en probeer zo min mogelijk de wortels te beschadigen. Het is verstandig om bij hoge vazen een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is.

Voeding

De Aglaonema gebruikt weinig voeding. Je kan de Aglaonema Pokon vloeibare kamerplantenvoeding geven. Of voedingskegels voor langdurige werking. Lees hiervoor altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Overvoeding is niet verstanding, omdat hierdoor de grond verzuurt en de plant zal schaden.

Nieuw blad Aglaonema

Onderhoud

Aglaonema snoeien

Verkleurde bladeren

De Aglaonema heeft niet snel last van verkleurende bladeren. Indien de bladeren lichter van kleur of zelfs geel worden, kan de kamerplant het beste een meter verder van het raam worden geplaatst. Dit is namelijk een teken van te veel zonlicht. Indien de Aglaonema te lang droog heeft gestaan zullen de onderste bladeren bruin of geel worden, over het algemeen overleeft de Aglaonema dit wel. Wanneer de Aglaonema bruine bladpunten of bladranden krijgt is dit meestal een teken van teveel water geven. Ook kan het onderste blad zonder oorzaak afsterven, zolang de plant bovenin nieuw vers blad aanmaakt, zal dit bij het natuurlijke verloop horen.

Snoeien

Aglaonema kamerplanten worden niet snel erg groot. Snoeien is daarom niet nodig. Mocht je lelijke of verkleurde bladeren willen verwijderen, knip deze dan weg op zo'n drie centimeter van de stam. Verwijder enkel het blad, niet de stam/basis.

Aglaonema stekken

Aglaonema kamerplanten zijn het eenvoudigst te vermeerderen door te scheuren. De Aglaonema maakt van nature stekjes aan rondom de moederplant. Deze kunnen worden losgetrokken en in een aparte pot worden geplaatst. Hierbij is het van belang om te proberen de wortels zo min mogelijk te beschadigen.

Ook kunnen er stekjes van de plant afgenomen worden. Knip de stam hierbij in delen waarbij elk deel een blad behoud. Steek deze delen ongeveer twee centimeter onder de grond. Omdat deze stukjes nog geen wortels hebben is de kans op succes het grootst in de lente. Wortels groeien dan sneller. Gebruik bij voorkeur een klein kweekkasje om de luchtvochtigheid te verhogen.

Bloemen

De bloei van een Aglaonema is niet altijd zichtbaar omdat de bloemen onder het blad zitten. Daarnaast bloeit een Aglaonema niet vaak. Het beste is om de bloemen direct weg te knippen. De Aglaonema steekt namelijk veel energie in de bloemen, dit kan ten koste gaan van de sierwaarde van de plant. De bloemen zijn wit van kleur en zo'n twee á drie centimeter groot.

Giftig

Het sap en eventuele vruchten (bessen) van de Aglaonema zijn licht giftig en kan tot misselijkheid leiden na inname. Het sap kan van het blad leidt in zeldzame situaties tot huidirritantie na aanraking. 

Ziektes

De Aglaonema groeit van nature in vochtige omstandigheden. Een droge lucht maakt de kamerplant vatbaarder voor spint. In een enkel geval krijgt de plant last van dop- of wolluis. Dit ongedierte kan op diverse manieren worden verwijderd, zo zijn bladluizen met een harde waterstraal te verwijderen. Voor spint en andere luizen is biologische of chemische bestrijding aan te raden. 

Aglaonema plantjes
Populair
Aglaonema freedman
Aglaonema B.J. Freedman Kolbenfaden
80 cm 40 cm
€ 8400 incl. BTW
Aglaonema red valentine planten
Aglaonema Red Valentine Stecklinge
12 cm 6 cm
€ 700 incl. BTW
Aglaonema Maria
Aglaonema Maria Kolbenfaden
30 cm 12 cm
€ 1100 incl. BTW
Aglaonema maria
Aglaonema maria Kolbenfaden
40 cm 14 cm
€ 1300 incl. BTW
Ga direct naar