Rozen verzorging

De Roos is een van de bekendste bloem- plantensoort en bestaat al zo lang wij ons kunnen herinneren. Er bestaan diverse soorten rozen; de stamroos, klimrozen en tuinrozen. De roos staat als symbool voor de liefde. De roos is een vaste plant. Elke kleur van de roos heeft een aparte betekenis. Zo staan rode rozen als teken voor de liefde, de roze roos voor bewondering blijdschap en romantiek, witte rozen staan voor zuiverheid en vriendschap, gele rozen voor energie en vrolijkheid en de oranje roos voor gezelligheid en plezier. De verzorging van de rozenstruik vraagt wel iets meer dan een beetje bijmesten. Maar de roos is prachtig om te zien, niet alleen op tafel in een vaas maar ook zeker in jouw tuin!

Rozen verzorging

Samenvatting
Regelmatig
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Rozen verzorging

De Roos is een van de bekendste bloem- plantensoort en bestaat al zo lang wij ons kunnen herinneren. Er bestaan diverse soorten rozen; de stamroos, klimrozen en tuinrozen. De roos staat als symbool voor de liefde. De roos is een vaste plant. Elke kleur van de roos heeft een aparte betekenis. Zo staan rode rozen als teken voor de liefde, de roze roos voor bewondering blijdschap en romantiek, witte rozen staan voor zuiverheid en vriendschap, gele rozen voor energie en vrolijkheid en de oranje roos voor gezelligheid en plezier. De verzorging van de rozenstruik vraagt wel iets meer dan een beetje bijmesten. Maar de roos is prachtig om te zien, niet alleen op tafel in een vaas maar ook zeker in jouw tuin!

Rozen water geven

Rozen water geven

Rozen hebben regelmatig water nodig, zeker in warme periodes. Maar rozenstruiken staan liever droog dan te nat. Wanneer je de rozenstruik water geeft, doe dit dan het liefste in de ochtend en/ of namiddag. Rozen gaan liever niet te koud de nacht in (er kunnen dan eventuele ziektes ontstaan). 

Licht en warmte

Rozen houden van zon en licht. Plaats de tuinplant op een luchtige en zonnige plek. Halfschaduw kan ook maar de plant moet wel een aantal uur, zo'n 4 tot 5 uur, zonlicht ontvangen per dag. 

Bloeitijd

De meeste rozenstruiken bloeien van juni tot en met september. De een misschien iets eerder en de ander misschien weer ietsje langer. 

Winterhard

Veel rozen kunnen goed tegen kou alleen de stamroos moet je gaan afdekken wanneer de temperatuur onder de 10 graden komt. Wanneer de roos in pot staat is het verstandig om deze in de koude wintermaanden binnen te zetten of goed af te dekken met een vliesdoek. 

 

Rozen standplaats

Rozen planten

Rozen planten

Begin november is de beste tijd om rozen te gaan planten. Je kun ook in het voorjaar rozen planten maar let er dan wel op dat het niet vriest. Belangrijk is dat je de roos niet plant op een plek waar al een rozenstruik heeft gestaan. Vanwege de grond zal de nieuwe geplante struik het niet goed gaan doen. Zorg dus altijd voor een 'nieuwe' plek. Graaf een ruim gat en doe een beetje potgrond of compost in het gat waarna de roos geplant kan worden. Na het planten moet je voldoende water geven en blijf dit regelmatig doen, zeker het eerste jaar. 

Verpotten

Bepaalde soorten rozen kun je ook goed in een pot planten. Als je jouw rozenstruik al 2 jaar in een pot hebt staan zijn de wortels waarschijnlijk helemaal doorworteld in de pot en moet je gaan verpotten naar een grotere pot. Haal de rozenstruik voorzichtig uit de pot en doe deze (met wat extra voeding) in een nieuwe grotere pot en geef ruim water. Wanneer je geen grotere pot in jouw ruimte kan zetten maar toch nog lang wilt genieten van jouw rozenstruik, kun je ook de dikke wortels terug snoeien en eventueel wat takken terug snoeien.

Wanneer rozen verplanten 

Wil je rozenstruiken verplaatsen, dan kun je dit het beste in februari of maart doen, wanneer het blad er af is. Dit is tevens ook een goede periode om te snoeien. Het beste kun je dus eerst snoeien alvorens je de tuinplant gaat verplaatsen. Maak met een schop de grond los rondom de kluit. Maak vervolgens een ruim gat (op een plek waar niet eerder al een rozenstruik heeft gestaan) en meng de grond eerst met wat mest (zoals gedroogde koemest). Doe de tuinplant in het gat met de rest van de aarde en eventueel wat koemest en geef hierna ruim water. 

Voeding voor de Rozen

Welke grond het beste voor rozen is hangt af van de bodem. Het is belangrijk dat de bodem waar de rozen in staan voldoende kalk bevat. Hiernaast is het ook goed om in het voorjaar en in de zomer bij te mesten. In het voorjaar na de eerste snoei kun je het beste bij mesten met organische mest. En in de zomer na de eerste bloei moet je voor een tweede keer bemesten. Doe dit met speciale rozenmest. Wanneer het blad geel is geworden kan dit betekenen dat rozenstruiken te weinig voeding hebben gekregen. Geef dan direct kunstmest. De rozenstruik neemt deze voeding snel op. Wanneer de rozen in pot staan hebben deze vaker extra voeding nodig.

 
Voeding voor de Rozen

Rozen onderhouden

Rozen onderhouden

Rozen vragen nogal wat qua verzorging. Daarom is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd. Rozenstruiken moeten in een voedingsrijke bodem staan, de plant moet regelmatig bemest worden en vergeet het snoeien niet.

Hoe kun je het beste rozen snoeien

Wanneer de vorst voorbij is in het voorjaar (rond maart - april) kun je het beste gaan snoeien. Snoei de verdorde takken weg en snoei eventueel het model bij. Snoei de rozenstruik schuin boven de knop af. Snoei normaals in de zomer. Belangrijk is dat je een scherpe snoeischaar gebruikt. 

Stekken/ stekken

Je kunt jouw roos ook gaan stekken. Begin hier mee aan het eind van de zomer, na de bloei van de roos. Snij een rechte tak recht onder het oog af. Het oog is de verdikking waar blad uit groeit. Verwijder de bottels en de onderste bladeren. Vul een potje met hydrokorrels en stekgrond. Zorg dat de grond constant vochtig is. Als de stek nieuw blad heeft gemaakt, weet je dat de wortels goed groeien en kan de plant uitgeplant worden. 

Zaaien/ Oogsten

Wil je zelf rozen gaan zaaien? Dat is nog niet zo gemakkelijk. 
Laat de dode bloemen aan de plant zitten. Hierdoor ontstaan er rozenbottels. Wanneer de rozenbottels rijp zijn (en nog niet helemaal droog en bruin) kun je ze gaan plukken. Snij de rozenbottels open en haal de zaadjes er uit. Verwijder het vruchtvlees van de zaadjes. De rozen zaden ontkiemen pas bij kou. Doe de zaadjes tussen 2 vellen keukenpapier. Bewaar de zaadjes tussen het keukenpapier in een plastic zakje in de koelkast. Zorg er wel voor dat geen andere verse producten in deze ruimte zijn (deze kunnen stoffen afscheiden waardoor het ontkiemingsproces wordt verstoord). Houd de zaden een paar weken in de koelkast en controleer regelmatig of ze ontkiemd zijn. Wanneer de zaden ontkiemd zijn kun je deze in een speciale zaaibak doen met steriele aardemix. Plant de zaadjes met de kiem naar beneden. Bedek ze daarna met aarde. De ontkiemde zaadjes horen na een week op te komen als plantje. Houdt de plant vochtig en zet het op een zonnige plek. Wanneer de plant bladeren krijgt, zoals de bladeren van de rozenstruik, dan kun je het plantje overplanten. Doe dit in de lente of in het begin van de winter.
Wil je jouw eigen rozen oogsten? Knip de roos net boven de eerste bladknop af. Doe dit vroeg in de ochtend of laat in de avond.

Vorst

Belangrijk is dat je rozen beschermd tegen vorst. Vooral de oculatieplek (de verdikking op de stam) van de roos. Je kunt hiervoor stro gebruiken en bovenop de aarde te leggen of de plant af te dekken met bijvoorbeeld een vliesdoek. Ook kun je bij de struikroos wat extra grond op de oculatieplek doen en dit dus zo verhogen om de plant meer te beschermen.

Bloemen van de Roos

De bloem van de roos bestaat uit 5 hartvormige blaadjes. Aan de steel kunnen scherpe stekels zitten, dus voorzichtig met beetpakken. De roos heeft een diversiteit aan kleuren van de bloem. En ze ruiken ook nog eens heel lekker! Zoals eerder beschreven hebben veel kleuren van de roos een bepaalde eigenschap of symbool. 

Giftig

Rozenstruiken zijn gelukkig niet giftig voor katten of voor de mens. 

Ziektes

Meeldauw en sterroetdauw zijn veel voorkomende ziektes bij de roos. Je kunt meeldauw herkennen aan witte vlekken op de bladeren met een poederachtige schimmel. Sterroetdauw kun je herkennen aan bruine vlekjes op het blad die steeds groter worden en uiteindelijk in elkaar overvloeien. Verwijder de aangetaste delen.

Roos bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Rozen

1. Rosa rubiginosa

De Rosa rubiginosa is een struik die 2 meter hoog kan worden, deze geeft heerlijk geurende bloemen. De Wilde Roos bloeit van juni tot augustus.

2. Rosa pimpinellifolia

De Rosa pimpinellifolia, ook wel Duinroos genoemd, krijgt prachtige witte bloemen en kan wel twee keer per jaar bloeien. 

3. Rambler roos

Ramblerrozen zijn klimrozen en worden ook wel liaanrozen genoemd. Deze rozen bloeien rijk en uitbundig. 

4. Rosa moyesii

De Rosa moyesii, Mandarijnroos, is een eenmalige bloeier met prachtige enkelvoudige rozen in een roze/rode kleur. 

5. Rosa heidetraum

De Rosa heidetraum is een bodembedekkende roos met knalroze bloemen. De Rosa heidetraum bloeit van juni tot oktober. 

6. Rosa boscobel

De Rosa boscobel, Engelse Roos, krijgt koraal roze bloemen. De bloemen zijn komvormig en geven een sterke geur af. 

 

Vraag & Antwoord
Waarom laten rozen hun kopjes hangen?

Direct zonlicht kan een oorzaak zijn dat de rozen hun koppen kunnen laten hangen. De rozen verdampen dan nog meer vocht. 

Wat is een vijfblad bij rozen?

Vlak onder de uitgebloeide bloem zitten vaak bladeren die zijn samengesteld uit drie blaadjes. Iets lager aan de tak komt u weer bladeren tegen met vijf blaadjes (vijfblad).

Wat gebeurd er als je rozen niet snoeit?

Wanneer je niet gaat snoeien worden de takken steeds langer en krijgt de struik minder bloemen en steeds meer uitlopers. 

Ga direct naar