Druivenplant verzorging

De druif, Vitis Vinifera, is een echte klimplant. De druivenplant wordt ook wel wijnstok of druivelaar genoemd en is afkomstig uit het Midden-Oosten. De bekendste soorten druiven zijn de witte druiven plant en de blauwe druiven plant. Ook bestaat de pitloze druiven plant. De druivenplant kan wel 9 meter hoog worden en moet vast gebonden worden aan een raamwerk of pergola. Zo veel soorten wijnen, zo veel soorten druiven zijn er. Druiven worden ingedeeld op basis van hun doel. De druivenplant vraagt weinig verzorging en is dus een vrij makkelijke tuinplant. 

Druivenplant verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn giftig

Druivenplant verzorging

De druif, Vitis Vinifera, is een echte klimplant. De druivenplant wordt ook wel wijnstok of druivelaar genoemd en is afkomstig uit het Midden-Oosten. De bekendste soorten druiven zijn de witte druiven plant en de blauwe druiven plant. Ook bestaat de pitloze druiven plant. De druivenplant kan wel 9 meter hoog worden en moet vast gebonden worden aan een raamwerk of pergola. Zo veel soorten wijnen, zo veel soorten druiven zijn er. Druiven worden ingedeeld op basis van hun doel. De druivenplant vraagt weinig verzorging en is dus een vrij makkelijke tuinplant. 

Druivenplant water geven

Druivenplant water geven

De druivenplant dient regelmatig water te krijgen. Belangrijk is wel dat het water goed kan weglopen. wanneer de tuinplant in de volle grond staat moet de bodem goed gedraineerd zijn. Als de druivenstruik in pot staat moet de pot aan de onderkant gaten hebben zodat het water goed weg kan lopen. Bij droge periodes moet er vaker water gegeven worden dan bij periodes met veel regen. 

Licht en warmte

De druivenplant houdt van veel zon. Zet de tuinplant daarom op een zonnige plek maar wel beschut. De plant is niet zo fan van veel wind. Wanneer je de druivenstruik op een plek in de zon tegen een muur of schutting plaatst is de plant helemaal tevreden. 

Bloeitijd

In juni/ juli verschijnen er eerst gele bloemetjes. Vanaf halverwege juli komen de eerste druiventrosjes.

Winterhard

De druivenplant is prima winterhard. De tuinplant is niet wintergroen.

 

Druivenplant Vitis Vinifera

Druivenplant planten

Druivenplant planten

Wil je druiven gaan planten, houdt er rekening mee dat de plant behoorlijk kan groeien. Dus zoek een plekje uit waar de tuinplant voldoende ruimte heeft. De planten afstand tussen druiven moet ongeveer 2,5 meter zijn.  De druivenplant kun je het beste in het voorjaar of laat in het najaar planten. Druiven moeten in humusrijke grond staan. Maak de kluit eerst goed nat voordat je de plant in de grond stopt. Wanneer je de druif wilt gaat leiden doe dit dan pas 2 weken nadat je de druivenplant geplant hebt. De hoofdtak moet je recht omhoog leiden. De zijtakken kun je naar links of rechts leiden. Bind de takken vast met zacht materiaal, geen ijzerdraad. 

Verpotten

Niet elke druivenplant kan in pot. Wanneer je een druif in pot wilt houden kies dan voor een soort dat geen sterke groeier is. De wortels van druivenplanten hebben over het algemeen veel ruimte nodig om te groeien. Verpotten is niet per sé nodig, alleen wanneer de wortels onder pot uit gaan komen.

Verplanten

Wil je jouw druivenplant verplaatsen? Doe dit dan wanneer de tuinplant in rust is, in oktober of november. Maar vóór de vorst. Voordat je de druif gaat verplaatsen moet je eerst grondig snoeien. Zorg dat de hoofdtak tussen de 50 en 70 cm is. De druivenstruik wortelt diep dus graaf de plant voorzichtig en zo ruim mogelijk uit. Wanneer de plant op zijn nieuwe plek wordt gezet is het niet nodig extra bij te mesten. Wel kun je een beetje kalk door de grond mengen. 

Voeding voor de Druivenplant

Bemesten van druiven kun je het beste in het voorjaar én na de zomersnoei doen. Geef de druivenplant in het voorjaar organische mest en na de zomersnoei mest met een beetje kalk. 

 
Voeding voor de Druivenplant

Druivenplant onderhouden

Druivenplant onderhouden

De druivenplant heeft niet veel verzorging nodig. Maar belangrijk is wel te snoeien om de druivenplant zo genoeg energie te geven aan de juiste scheuten. 

Wanneer moet je de druif snoeien

De druivenplant is een snelle groeier en moet dus regelmatig gesnoeid worden. Snoei de druivenstruik in de winter nadat hij zijn blad heeft laten vallen. Dit is de hoofdsnoei. Knip bij de jonge druivenplant de zijtakken van de hoofdtakken terug. Bij de oudere druif hoef je minder terug te snoeien en snoei je vooral om de vorm van de plant te behouden. 
Wanneer je in de zomer kleine druiventrosjes ziet verschijnen is het goed om te beginnen met een zomersnoei. Snoei de lange takken weg en verwijder blaadjes die de druiventrosjes blokkeren. 
Tussendoor kun je in de gaten houden of de druiven goed groeien, haal de kleine druiven die niet goed groeien weg en verwijder beginnende scheuten bij bladoksels. Zo gaat alle energie naar de juiste takken met trosjes druiven. 

Druif stekken of vermeerderen

Wil je de druif gaan stekken dan kun je dit het beste in de winter gaan doen. Doe dit wel na de wintersnoei, tussen december en februari. Kies een eenjarige scheut die al een druiventros gedragen heeft en al een beetje verhout is. Knip zo’n 20 cm af, tussen 2 koppen in. Knip hierna ongeveer 2 cm af boven de kop. Onder de kop moet je 9 cm behouden. Het langste stuk steek je in de pot met stekgrond. Zet de stek binnen of in een kweekkas. In mei kan de stek buiten geplant worden. 

Zaaien/ oogsten

Wil je druiven gaan zaaien? Dit kun je het beste in de winter gaan doen. Haal de pitjes uit de druiven. Maak de pitjes schoon en leg ze in een bakje met water. De pitjes die zinken kun je gebruiken om te zaaien, de pitjes die drijven kun je weggooien. Doe de pitjes 24 uur lang in een bakje met gedestilleerd water. Leg de pitjes hierna tussen vochtig keukenpapier. Doe het keukenpapier in een plastic zak en leg dit in de koelkast voor ongeveer twee tot drie maanden. Haal de zaadjes, in het vroege voorjaar, uit de koelkast en plant ze in een potje met potgrond. Zet de pot op een lichte plek bij een temperatuur van ongeveer 20 graden en zorg dat de grond vochtig blijft. Tussen de twee en acht weken zullen de zaadjes gaan ontkiemen. Wanneer de plantjes ongeveer acht centimeter hoog zijn kun je ze verplaatsen naar een grotere pot. Wanneer de planten 30 cm hoog zijn kun je ze gaan uitplanten in de volle grond. 
Tussen september en oktober kun je de druiven oogsten. Hoe je kan weten of de druif klaar is om te oogsten? Proef en je zult het weten.

Vorst

De druif kan tegen vorst maar pas wel op met een jonge druivenplant. Deze kan iets minder goed tegen vorst. Je kunt de druivenstruik eventueel beschermen door een vliesdoek te gebruiken om de plant af te dekken.

Bloemen van de Druivenplant

Een druivenplant krijgt eerst bloemen alvorens er druiven verschijnen. Er verschijnen in juni/juli kleine gele bloemen. Halverwege juli ontstaan de druiventrosjes. 

Giftig

Druiven zijn niet giftig voor mensen maar wel voor dieren, zoals honden en katten. 

Ziektes

Druiven kunnen snel last krijgen van meeldauw. Meeldauw is een schimmelziekte die zich uit door witte vlekken op de bladeren. Verwijder de aangetaste delen van de druivenstruik. 

Druivenplant bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Rozen

1. Boskoop Glory

De Boskoop Glory, Vitis vinifera 'Boskoop Glory', is zelfbestuivend en krijgt vanaf juni groene, geurende bloemetjes. 

2. De Vitis vinifera 'Bianca'

 De Vitis vinifera 'Bianca' heeft langwerpige trossen met middelgrote gele druiven. Deze druivenplant is zelfbestuivend. 

Vraag & Antwoord
Houd oud kan een druif worden?

Bij een juiste verzorging kan de druivenstruik wel 100 jaar oud worden.

Hoe krijg ik de beste druiven?

Om alle energie naar de beste druiven te laten is het verstandig de kleine druifjes te verwijderen, weg te knippen. Dit heet krenten. Doe dit heel voorzichtig om de andere druiven niet te beschadigen. 

Kunnen honden en katten ziek worden van druiven eten?

Jazeker, bij inname van druiven kan jouw hond of kat een allergische reactie krijgen zoals braken of diarree. 

Waarom 's ochtends of 's avonds druiven plukken?

Wil je druiven uit jouw druivenboom gaan plukken, dan kun je dit het beste vroeg in de ochtend of later in de avond doen. Zeker wanneer het een warme periode betreft overdag. De druiven zullen anders hun smaak verliezen wanneer je oogst op de dag. 

Ga direct naar