Agapanthus verzorging

De Agapanthus, ofwel de Afrikaanse Lelie of liefdesbloem, komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en stamt af van de familie Amaryllidaceae. Deze tuinplant is zeer geschikt voor het balkon of een terras. De Agapanthus bestaat in 7 verschillende soorten en heeft prachtige paarse, blauwe of witte bloemen. De Afrikaanse Lelie is er als vaste plant en als eenjarige tuinplant. De stelen van deze tuinplant zijn 50 tot 75 cm lang gemiddeld. De Agapanthus is een populaire tuinplant en groeit snel. De Arikaanse Lelie heeft niet heel veel verzorging nodig. 

Agapanthus verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Agapanthus verzorging

De Agapanthus, ofwel de Afrikaanse Lelie of liefdesbloem, komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en stamt af van de familie Amaryllidaceae. Deze tuinplant is zeer geschikt voor het balkon of een terras. De Agapanthus bestaat in 7 verschillende soorten en heeft prachtige paarse, blauwe of witte bloemen. De Afrikaanse Lelie is er als vaste plant en als eenjarige tuinplant. De stelen van deze tuinplant zijn 50 tot 75 cm lang gemiddeld. De Agapanthus is een populaire tuinplant en groeit snel. De Arikaanse Lelie heeft niet heel veel verzorging nodig. 

Agapanthus water geven

Agapanthus water geven

Vanaf het voorjaar wordt het aangeraden de Agapanthus 1 keer per week water geven. In de zomer kun je meer water geven, afhankelijk van hoe droog de periodes zijn. De grond moet niet constant heel nat zijn, dit is slecht voor de wortels, maar als de grond licht vochtig blijft is dit goed. Na oktober kun je beter geen water meer geven zodat de kluit van de plant droog de winter in gaat. Wanneer de bladeren van de Afrikaanse Lelie verkleuren kan dit een teken zijn van teveel of te weinig water, of het slecht weg kunnen lopen van water. 

Licht en warmte

De Agapanthus houdt erg van de zon, plaats de Agapanthus daarom op een zonnige plek, maar wel beschut. Door de stevige stengels kan de Afrikaanse Lelie best wat wind verdragen maar koude wind vindt hij niet heel fijn. Verkleuring van de bladeren kan een teken zijn dat de Agapanthus te weinig zonlicht ontvangt. 

Bloeitijd van de Agapanthus

De bloeitijd van de Agapanthus is vanaf de maand juli. Soms bloeit de Afrikaanse Lelie al eerder. De Agapanthus bloeit tot en met augustus. 

Is de Agapanthus winterhard?

De Agapanthus is niet winterhard. Deze Afrikaanse Lelie kan een temperatuur van tot -5°C aan.

Als je een Agapanthus in pot hebt staan kun je deze het beste, na de eerste nachtvorst,  in een ruimte zetten waar het tussen de 2 en 8 graden is. Vanaf half april kan de plant weer naar buiten.



Afrikaanse Lelie

Agapanthus planten

Agapanthus planten

Wanneer je jouw Agapanthus gaat planten houdt dan rekening met de plantafstand. Dit dient 50 cm te zijn bij de grote soorten en 30 cm bij de kleinere soorten. Wanneer je de Afrikaanse Lelie in de volle grond gaat planten zorg dan dat de bovenkant van de kluit 1 tot 2 cm dieper in de grond zit dan het grondniveau. Wanneer je de tuinplant in een pot gaat planten moet de bovenkant van de kluit 2 tot 3 cm onder de rand van de pot komen. 

Verpotten

De Afrikaanse Lelie kan prima in pot. Zorg wel voor een ruime pot, waar het water goed weg kan lopen (door gaten aan de onderkant van de pot te maken). Wil je jouw bestaande tuinplant verpotten, dan kun je dit het beste in het voorjaar doen. 

Verplaatsen

Het is geen probleem om de Agapanthus te verplaatsen. De beste periode om dit te doen is in de maand april. Graaf de wortelkluit uit en schud de aarde er van af. Plaats de plant op de nieuwe plek, waar de grond hoogte gelijk staat aan de bovenkant van de kluit. Geef hierna lekker veel water. 

Voeding voor de Agapanthus

Welke verzorging heeft de Agapanthus nodig als het gaat om voeding geven? De Agapanthus plant moet genoeg voeding krijgen. Het is dus belangrijk om de Agapanthus te bemesten. Voed in het voorjaar én na de bloei extra bij met mestkorrels. Wanneer de tuinplant in zeer arme grond staat dient de plant ook tijdens de bloei nog extra voeding te krijgen. Strooi de mestkorrels gewoon op de grond. 

 
Voeding voor de Agapanthus

Agapanthus onderhouden

Agapanthus onderhouden

Qua onderhoud heeft de Agapanthus wel een beetje verzorging nodig. Het is belangrijk de Afrikaanse Lelie zo nu en dan te snoeien. En vergeet niet dat de Agapanthus plant niet tegen strenge vorst kan. 

Snoeien

Snoei de Agapanthus 2 keer per jaar. Een keer in het vroege voorjaar en een keer na de bloei in de zomer. Knip bruin blad weg. Snoei na de bloei de uitgebloeide bloemen weg, knip de stengels tot vlak boven de grond af. 

Stekken

Als je de Agapanthus wilt gaan vermeerderen doe dit doen wanneer de plant 3 of 4 jaar is en deze te groot is geworden voor de grond of pot. Je kan de Afrikaanse Lelie dan scheuren. Deel de wortelkluit in meerdere stukken. Plant hierna de bovenste steel opnieuw in de grond en geef de plant water. De beste tijd om dit te doen is september. 

Agapanthus zaaien

Wil je Agapanthus gaan zaaien? Dit kun je het beste in april gaan doen. Gebruik een grote pot met stekgrond en doe hier bovenop de zaadjes. Dek de pot met plastic af en zet de pot op een plek waar het tussen de 15 en 18 graden is. Tussen de 4 en 8 weken kiemt het zaadje. Kweek de plant op en zet deze na een jaar over in een grotere pot. Pas na 3 of 4 jaar kan jouw plantje gaan bloeien. Wil je zelf zaad gaan oogsten? De zaaddozen moeten eerst helemaal droog en bruin zijn. Bewaar de zwarte zaden op een droge en vorstvrije plek. In het voorjaar kun je deze dan gaan gebruiken. 

Vorst

Een paar graden vorst kan de Agapanthus wel hebben maar niet meer dan -5 graden. Dan gaat de tuinplant het niet overleven. 

Bloemen van de Agapanthus

De bloemen van de Agapanthus zien eruit als een bolvormige tros. De aparte bloemen kun je herkennen aan het trompetvormige- of klokvormige uiterlijk. 

Giftig

De Afrikaanse Lelie is helaas giftig voor zowel mens als dier. Het sap van deze tuinplant kan irritatie veroorzaken op de huid. Gebruik daarom bij het verpotten of het snoeien handschoenen. 

Ziektes

Wanneer de Agapanthus gele spikkels gaat vertonen op de bladeren en/of bladverkleuring aan het einde van het blad, kan de tuinplant een overdraagbare virusziekte hebben. Helaas moet de plant dan vernietigd worden om verdere besmetting te voorkomen. Bladvlekkenziekte is ook een veel voorkomende ziekte bij de Agapanthus. Dit uit zich door lange strepen of roodbruine vlekken op de bladeren. Verwijder de aangetaste bladeren. 

Agapanthus bloem

Hieronder staan de verschillende soorten Agapanthus

1. Agapanthus africanus

De bloemen van de Agapanthus africanus kleuren prachtig blauw. Deze soort is winterhard tot -5 graden Celcius.

2. Agapanthus twister

De Agapanthus twister bloeit uitbundig met tweekleurige bloemen. De plant en is bladverliezend. 

3. Agapanthus dr bouwer 

De Agapanthus dr bouwer is een vaste plant en staat het liefst op een plekje in de zon of halfschaduw.

4. Agapanthus africanus albus

De Agapanthus africanus albus krijgt trompetvormige witte bloemen en is bladhoudend.

5. Agapanthus northern star

De Agapanthus northern star krijgt prachtige paars/blauwe bloemen. Deze plant is vorstgevoelig.

 

Vraag & Antwoord
Hoe krijg ik meer bloemen in mijn Agapanthus?

Om meer bloemen aan jouw Agapanthus te krijgen is het van belang dat de plant genoeg zonlicht krijgt. Ook is het belangrijk dat de Agapanthus genoeg meststoffen ontvangt. Wil je lekker veel bloemen krijgen, dan kun je het beste om de 5 jaar ongeveer jouw Agapanthus gaan 'scheuren'. 

Welke Afrikaanse lelie is bladverliezend?

De Agapanthus africanus krijgt prachtige blauwe bloemtrossen maar is wel bladverliezend.

Hoe diep moet je een Agapanthus planten in de grond?

Wanneer je Agapanthus bollen gaat planten moet je dit op 5 centimeter diep in de grond doen. Hou ook een plantafstand van zo'n 10-15 centimeter aan. 

Waarom krijgt mijn Agapanthus gele bladeren?

Krijgt jouw Agapanthus gele bladeren? Dan is dit waarschijnlijk omdat de plant te weinig licht ontvangt. Dit gebeurd vooral in de winter, wanneer de Agapanthus op een vorstvrije plek staat en hierdoor misschien minder licht ontvangt. Zet de Agapanthus op een vorstvrije plek waar wel genoeg licht komt.

Ga direct naar