Zamioculcas verzorging

De Zamioculcas Zamiifolia komt uit de familie Araceae, tot deze familie behoren ook de Anthurium, Spathiphylum en de Zantedeschia. Deze plant is sinds 1996 begonnen aan een opmars in de Nederlandse huiskamers, zijn populariteit heeft deze kamerplant te danken aan zijn eenvoudige onderhoud. Deze plant vindt zijn oorsprong in Zanzibar, Kenia en Madagaskar.

Zamioculcas verzorging
 1. Zamioculcas
  € 31,00 incl. BTW
  Zamioculcas Emerald palm
  100 cm 24 cm
 2. Zamioculcas Zenzi
  € 10,00 incl. BTW
  Zamioculcas Zenzi Emerald palm
  40 cm 14 cm
 3. Zamioculcas zamiifolia
  € 25,00 incl. BTW
  Zamioculcas zamiifolia Emerald palm
  75 cm 21 cm
 4. Zamioculcas zamiifolia
  € 53,00 incl. BTW
  Zamioculcas zamiifolia Emerald palm
  100 cm 34 cm
 5. Zamioculcas zamiifolia
  € 38,00 incl. BTW
  Zamioculcas zamiifolia Emerald palm
  100 cm 27 cm

Zamioculcas water geven

Zamioculcassen verbruiken niet veel water. Bij te veel water bestaat de kans dat de onderste bladeren geel worden. In de winter mag de grond gerust twee á vier weken droog staan. In de zomer is één week voldoende.

De hoeveelheid water voor de Zamioculcas is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte van de plant en de lichtintensiteit. Zorg ervoor dat er geen water onderin de pot komt te staan. Gebruik daarom geen hydrokorrels voor op de bodem. De grond moet namelijk instaat zijn al het vocht te kunnen absorberen. Mocht het zo zijn dat de grond na een week nog steeds erg vochtig is, dan is het raadzaam om per gietbeurt minder water te geven. Bij twijfel kun je beter te weinig dan te veel water geven.

Bij het water geven van de Zamioculcas is het belangrijk om eerst de grond goed op te laten drogen alvorens nieuw water te geven. 

Sproeien

De Zamioculcas sproeien is niet noodzakelijk, wel helpt dit het stof te verwijderen.

Licht en warmte

Zamioculcassen stellen geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Een zonnige standplaats is ook mogelijk. Maar pas in het begin op met direct zonlicht. De Zamioculcas wordt namelijk opgekweekt onder gefilterd licht. Draai de Zamioculcas regelmatig, dit bevordert een gelijkmatige groei. Geleidelijk kan de Zamioculcas dichterbij het raam komen te staan.

Wanneer de Zamioculcas te weinig licht ontvangt zal dit de groei doen remmen. Bij te veel zonlicht groeit de Zamioculcas erg snel. Het risico hierbij is dat deze kamerplant bezwijkt onder zijn eigen gewicht en hierdoor zal sterven. Wanneer de Zamioculcas te veel gaat hangen kan je het beste de plant 1 á 2 meter verder van het raam plaatsen.

Plaats deze kamerplanten 2-3 meter voor een raam op het op westen of oosten. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 3-4 meter van het raam aan te raden. Direct voor een raam op het noorden is ook mogelijk.

In de lente en zomer kan deze kamerplant ook naar buiten. Pas echter op met de overgang naar direct zonlicht. Vermijdt de middag zon, deze is schadelijk voor de plant.

Minimale temperatuur

Overdag: 12 ℃
'S nachts: 5 ℃

Zamioculcas verpotten

Je kunt de Zamioculcas direct na de aanschaf of in de lente verpotten. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit proces eens per 3 jaar.

Plaats deze woonplant in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot en gebruik hiervoor normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Het is wel raadzaam 10% hydrokorrels door de grond te mengen. Dit zorgt ervoor dat de grond beter draineert.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.

Zamioculcas bijvoeden

De Zamioculcas groeit redelijk snel en heeft hierdoor ook voeding nodig. Bemest de binnenplant met vloeibare voedingin de lente en zomer. Doe dit niet in de winter, dit zal de plant schaden. Gebruik de helft van de dosering die is aangegeven op de verpakking van de kamerplanten voeding.

Zamioculcas onderhouden

Verkleurde bladeren

Geel/Bruin en hangend blad is niet meer te redden en kan je het beste verwijderen. Dit komt niet altijd door een slechte verzorging, het kan ook simpelweg oud blad zijn. Bij de Zamioculcas is te veel water vaak de oorzaak. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen dan komt dit door overmatig zonlicht, plaats de plant in dat geval verder van het raam.

Snoeien

Het gele blad kun je het beste verwijderen. Dit oogt mooier en bespaard de plant energie. De gele bladeren kun je simpelweg verwijderen door deze zo dicht mogelijk bij de stengel af te knippen. Vergeet achteraf niet je handen te wassen. De Zamioculcas is namelijk matig giftig.

Vermeerderen

Als je de plant wil stekken, is het voldoende om een stengel af te snijden en deze in een pot met vochtige aarde te plaatsen. Na verloop van tijd vormt de stek een wortelstok, waaruit nieuwe stengels en bladeren gaan groeien. Het beste moment om je Zamioculcas te stekken is in de lente. Vergeet achteraf niet je handen te wassen. De Zamioculcas is namelijk giftig.

Bloeit de Zamioculcas?

Wanneer de Zamioculcas goed wordt verzorgd bestaat de kans dat er bloemen komen. Dit gebeurt echter alleen als de ideale omstandigheden worden gehaald en dat is helaas zelden het geval in de woonkamer, . Wanneer de Zamioculcas bloeit is het belangrijk te realiseren dat het de plant veel energie kost. Het is daarom raadzaam deze te verwijderen.

Giftig

De Zamioculcas is matig giftig, pas daarom op bij huisdieren en kinderen.

Ziektes

Van nature is de Zamioculcas een plant die zelden last heeft van ongedierte, ziektes of plagen. Mede door de structuur van het blad van de Zamioculcas is luis er gemakkelijk af te spoelen, doe dit door middel van een lauw warme douche. Mocht de plant toch last hebben van ongedierte kan je hier diverse ongedierte bestrijdingsmiddelen tegen kopen, zowel chemisch als biologisch.

Soorten

Bij 123planten voeren wij regelmatig bekende soorten van de Zamioculcas in ons assortiment. De bekendste zijn de volgende:

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie