Washingtonia verzorging

De Washingtonia is een plant die het liefst op een plek staat met veel zonlicht. Het is hierdoor een palm die minder geschikt is voor binnen. Zorg er verder voor dat de grond goed vochtig blijft, zonder dat de wortels te lang in het water staan.

De Washingtonia Filifera en Robusta zijn soorten afkomstig uit Californië en Mexico. In Nederland staat de plant ook wel bekend als de Mexicaanse Waaierpalm. De Washingtonia behoort tot de familie van de Areaceae (palmenfamilie).

Meer over de verzorging van de Mexicaanse Waaierpalm lees je op deze pagina.

Washingtonia verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Washingtonia verzorging
Planten van deze familie
Washingtonia filifera palm
Washingtonia filifera Goudpalm
125 cm 26 cm
€ 3900 incl. BTW
Grote palm washingtonia filifera
Filifera
180 cm 30 cm
€ 8000 incl. BTW
Washingtonia robusta
Washingtonia robusta
250 cm 35 cm
€ 12000 incl. BTW

De Washingtonia is een plant die het liefst op een plek staat met veel zonlicht. Het is hierdoor een palm die minder geschikt is voor binnen. Zorg er verder voor dat de grond goed vochtig blijft, zonder dat de wortels te lang in het water staan.

De Washingtonia Filifera en Robusta zijn soorten afkomstig uit Californië en Mexico. In Nederland staat de plant ook wel bekend als de Mexicaanse Waaierpalm. De Washingtonia behoort tot de familie van de Areaceae (palmenfamilie).

Meer over de verzorging van de Mexicaanse Waaierpalm lees je op deze pagina.

Washingtonia water geven

Washingtonia water geven

De Washingtonia moet in constant vochtige grond staan, zonder dat de wortels verzuipen. Geef in de zomer eens per 5-6 dagen water en in de winter eens per 10 dagen. Controleer hierbij of de grond al aan het opdrogen is. Zo niet, verminder dan de watergift.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren, zoals standplaats en grootte van de palm. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt en controleer de grond door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te stoppen. Is de grond na 4 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder per gietbeurt. Na enkele keren water geven leer je al snel hoeveel en hoe vaak jouw Washingtonia water nodig heeft.

De Washingtonia mag in de zomer naar buiten. De palm buiten plaatsen heeft een aantal voordelen. Door de regen wordt het eventuele ongedierte eraf gespoeld. Ook is de luchtvochtigheid groter, wat deze tropische plant wel kan waarderen. Verder krijg de palm meer licht, dan als de plant binnen staat. Hou hierbij wel rekening met de overgang naar direct zonlicht. Ook zal de Washingtonia buiten meer water gebruiken.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. We raden dit systeem alleen aan als je de plant binnen plaatst.

Sproeien

We raden aan de Washingtonia regelmatig te sproeien om droge lucht te compenseren. Vooral in de winter als de kachel aan gaat. In de zomer kan je de plant ook buiten zetten tijdens een regenbui. Dit werkt preventief tegen ziekten en verwijdert stof.

Licht en warmte

De Washingtonia staat het liefst op de meest zonnige plaats van de woonkamer. Ook in de tuin kan de Washingtonia in de volle zon worden geplaatst, als de temperatuur dit toelaat. Het is echter belangrijk om de palm wel aan het directe zonlicht te laten wennen. Dit kan je doen door de plant elke week iets dichterbij het raam te plaatsen. Buiten kan je de plant eerst in de schaduw plaatsen. Vervolgens geef je de palm geleidelijk meer zonuren. Nieuw blad zal beter zijn bestand tegen het directe zonlicht.

Te weinig direct zonlicht zal de groei afremmen. Ook gaan de bladeren meer hangen bij een gebrek aan licht. Zorg dat de plant elke dag minimaal 5 uur direct zonlicht heeft. Een Washingtonia voor een raam op het noorden is daarom minder geschikt.

Minimale temperatuur

Overdag: 10 ℃
's Nachts: 2 ℃
Washingtonia blad

Washingtonia verpotten

Washingtonia waaierpalm in pot

We raden aan deze plant direct na aanschaf in een groter pot te plaatsen. Met de kweekpot moet je anders veel te vaak water geven en kan de plant niet gezond doorgroeien. Een grotere plantenbak geeft de Washingtonia een grotere waterbuffer, omdat de grond meer vocht kan absorberen. Hiermee is de kans op verdroging kleiner.

Gebruik voor het verpotten een pot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Gebruik voor het verpotten (palmen)potgrond of vulcastrat. We raden aan dit elke twee jaar te herhalen. De beste periode om te verpotten is de lente, omdat de wortels dan sneller groeien en herstellen.

Voor buiten raden we aan, als je de plant in een pot zet, om een gat onderin de pot te boren. Hierdoor kan het water weglopen. Gooi ook eerst wat hydrokorrels onderop. Je kan de Washingtonia ook in de volle grond zetten. Let er dan wel op dat de plant niet vol in de wind staat.

Washingtonia bemesten

Bemest de Washingtonia in de lente en in de zomer. Doe dit nooit in de herfst en winter, in deze periode geef je namelijk te snel een overdosis. Gebruik hiervoor vloeibare voeding voor palmen. Lees voor de juiste dosering de verpakking van de kamerplantenvoeding.

Geef de palm nooit een overdosis, ook niet na een periode waarin de binnenplant geen voeding heeft gehad. Hierdoor kan de plant afsterven. Doordat de grond namelijk verzuurt en de wortels daardoor geen water en voeding meer kunnen opnemen.

Washingtonia  stam en blad

Washingtonia onderhouden

Washingtonia nieuw blad

Verkleurde bladeren

Bruine puntjes zijn niet te voorkomen. Washingtonia's in de natuur hebben ook deze bruine punten. Vooral bij oudere bladeren onderaan zal dit zichtbaar zijn. Meer sproeien zal het verse blad langer mooi houden.

Een nieuwe palm kan na verplaatsing gele bladeren krijgen. Dit komt omdat de nieuwe standplaats waarschijnlijker lichter is, dan de oude standplaats. Het nieuwe blad zal beter tegen direct zonlicht kunnen en daarom niet zo snel geel kleuren. Blad wordt snel lelijk door wind. Als de palm buiten staat, is het verstandig de plant naast een muur of schutting te plaatsen.

Snoeien

Zoals hierboven beschreven staat, zal het blad van een palm op den duur lelijk worden. Een palm maakt namelijk bovenaan in de kern nieuw blad aan, waarna de onderste bladeren afsterven om ruimte te maken voor het nieuwe blad. Het oudere blad wat niet meer mooi is, kan je het beste bij de stam afknippen. Dit zal namelijk nooit meer herstellen en kost de plant alleen maar energie.

De stam kan je absoluut niet snoeien. Hierdoor zal de palm sterven.

Washingtonia stekken

De Washingtonia is alleen te vermeerderen door middel van plantenzaad. Het stekken en vermeerderen van palmen is een lastig proces, het biedt geen garantie op succes.

Bloeit de Washingtonia?

Alleen volwassen Washingtonia-palmen bloeien. Dit stadium zal de palm niet halen als woonkamerplant. In de natuur kan dit wel voorkomen, dan heeft de plant volle trossen met vruchten.

Giftig

De Washingtonia is niet giftig. Wel heeft de Washingtonia scherpe doorns, pas op met kinderen en huisdieren.

Ziektes

Als er schildjes op de Washingtonia verschijnen, heeft de palm last van schildluis. Het blad wordt plakkerig en de palm ziet er ongezond uit. Grijp dan in door de aangetaste bladeren weg te snoeien en een bestrijdingsmiddel te gebruiken. Spint is het gevolg van een te droge lucht. Meer sproeien helpt dus om dit te voorkomen. Je kan de schildluis zowel chemisch- als biologisch bestrijden.

Washingtonia waaierpalm bladeren
Ga direct naar