Washingtonia verzorging

De Washingtonia Filifera en Robusta zijn soorten afkomstig uit Californië. In Nederland ook wel bekend als de Waaierpalm. De Washingtonia behoort tot de familie van de Areaceae (palmenfamilie). Het is een super stoere palm die helaas minder geschikt is voor binnen.

Washingtonia verzorging tips

Washingtonia water geven

De Washingtonia moet in constant vochtige grond staan. Zonder dat de wortels verzuipen. Geef in de zomer eens per 5-6 dagen water en in de winter eens per 10 dagen. Controleer hierbij of de grond al aan het opdrogen is. Zo niet, verminder dan de watergift. De hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals standplaats en grootte van de palm. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na 4 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder per gietbeurt. Na enkele keren water geven leer je al snel hoeveel en hoe vaak jouw Washingtonia water nodig heeft.

De Washingtonia mag in de zomer naar buiten. De palm buiten plaatsen heeft een aantal voordelen. Door de regen wordt het eventuele ongedierte eraf gespoeld. Daarbij is de luchtvochtigheid groter, wat ter bevordering van deze tropische plant komt. Ook krijg de palm meer licht. Hou hierbij wel rekening met de overgang naar direct zonlicht. Wanneer de Washingtonia buiten wordt geplaatst zal de palm vele malen meer water nodig heeft.

Sproeien

De Washingtonia sproeien is een prima middel om droge lucht te compenseren, vooral wanneer de kachel aan gaat. De plant in de zomer verwennen op een regenbuitje werkt preventief tegen ziekten en verwijderd stof.

Licht en warmte

De Washingtonia staat het liefst op de meest zonnige plaats van de woonkamer. Ook in de tuin kan de Washingtonia in de volle zon worden geplaatst, mits de temperatuur dit toelaat. Het is echter van belang de palm aan het directe zonlicht te laten wennen. Dit kan je doen door de plant elke week iets dichterbij het raam te plaatsen. Buiten kan je de plant eerst in de schaduw plaatsen. Vervolgens geef je geleidelijk de palm meer zon uren. Nieuw blad wat opgroeid in direct zonlicht is hier beter tegen bestand.

Te weinig direct zonlicht zal de groei afremmen. Ook gaan de bladeren meer hangen bij een gebrek aan licht. Zorg dat de plant elke dag aab minimaal 5 uur direct zonlicht geniet. Een Washingtonia voor een raam op het noorden is daarom minder geschikt.

Minimale temperatuur

Overdag: 9 ℃
'S nachts: 5 ℃

Washingtonia verpotten

Verpot deze palm eens per 2 jaar. Verpotten kan direct na aanschaf, maar geeft de voorkeur in de lente. Wortels groeien in deze periode namelijk het snelst. Een grotere plantenbak geeft de Washingtonia een grotere waterbuffer, omdat de grond meer vocht kan absorberen. Hiermee is de kans op verdroging kleiner. Neem een sierpot met een diameter van minimaal 20% meer dan de vorige. Gebruik gewone universele potgrond of speciale palmen potgrond. Gebruik alleen hydrokorrels op de bodem wanneer de pot is voorzien van een drainage gat.

Washingtonia bemesten

Bemest de Washingtonia in de lente en in de zomer. Gebruik vloeibare voeding voor palmen. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode waarin de binnenplant geen voeding heeft gehad. Lees voor de juiste dosering de verpakking van de kamerplantenvoeding.

Washingtonia onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine puntjes zijn niet te voorkomen. Washingtonia's in de vrije natuur hebben ook deze bruine punten. Vooral bij oudere bladeren onderaan zal dit zichtbaar zijn. Meer sproeien zal het verse blad langer mooi houden. Een nieuwe palm kan na verplaatsing gele bladeren krijgen. Dit komt omdat de nieuwe standplaats waarschijnlijker lichter is dan de oude standplaats. Het nieuwe blad zal beter tegen direct zonlicht kunnen en daarom niet zo snel geel kleuren. Blad wordt snel lelijk door wind. Indien de palm buiten staat is het verstandig deze naast een muur of schutting te plaatsen.

Snoeien

Zoals hierboven beschreven staat, zal het blad van een palm op den duur lelijk worden. Een palm maakt namelijk bovenaan in de kern nieuw blad aan, waarna en de onderste bladeren afsterven. Het oudere blad wat niet meer mooi is kan je het beste bij de stam afknippen. Dit zal namelijk nooit meer herstellen en kost de plant alleen maar energie.

De stam kan je niet snoeien. Hierdoor zal de palm sterven.

Vermeerderen

Laat het zaad van een Washingtonia 2 dagen weken bij een temperatuur van 28 graden. Vervolgens zaaien bij minimaal 25 graden. Het stekken en vermeerderen van palmen is een lastig proces, het biedt geen garantie op succes.

Bloeit de Washingtonia?

Alleen volwassen Washingtonia palmen bloeien. Dit stadium zal de palm niet halen als woonkamerplant. In het wild wel, dan heeft de plant volle trossen met vruchten.

Giftig

De Washingtonia is niet giftig. Wel heeft de Washingtonia scherpe doorns, pas op met kinderen en huisdieren.

Ziektes

Als er schildjes op de Washingtonia verschijnen heeft de palm last van schildluis. Het blad word plakkerig en de palm ziet er ongezond uit. Grijp dan in door de aangetaste bladeren weg te snoeien en een bestrijdingsmiddel te gebruiken. Spint is het gevolg van een te droge lucht. Meer sproeien helpt dit te voorkomen. Je kunt de schildluis zowel chemisch als biologisch bestrijden.

Soorten

Bij 123planten hebben wij regelmatig verschillende soorten van de Washingtonia. Bekijk via onderstaande knop ons huidige aanbod.

Washingtonia

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie