Schefflera verzorging

Schefflera's hebben typerend blad. Hier dankt deze kamerplant zijn Nederlandse naam aan. Namelijk de Vingersboom. De Schefflera komt van oorsprong uit Australië behoort tot de plantenfamilie Araliaceae. Het is een mooie en sierlijke kamerplant die op een lichte standplaats dient te staan. Je kunt de Schefflera kopen met diepgroen, groen/goud of geheel geel blad.

Schefflera verzorging
 1. Schefflera Compacta
  € 158,00 incl. BTW
  Schefflera Compacta Vingersboom
  150 cm 45 cm
 2. arboricola Gold Capella
  € 105,00 incl. BTW
  arboricola Gold Capella Vingersboom
  180 cm 32 cm
 3. Schefflera arboricola
  € 99,00 incl. BTW
  Schefflera arboricola Vingersboom
  125 cm 35 cm
 4. Schefflera Trinette
  € 54,00 incl. BTW
  Schefflera Trinette Vingersboom
  100 cm 27 cm
 5. Mooie grote Schefflera met gevlochten kokerstam
  € 95,00 incl. BTW
  Schefflera Compacta Vingersboom
  160 cm 30 cm

Schefflera water geven

Schefflera's verbruiken matig water. In de zomer staat de kamerplant het liefst in licht vochtige grond. In de winter mag de grond tussen de gietbeurten een beetje indrogen. Bij twijfel kan beter gewacht worden met water geven. In de zomer ongeveer eens per week water geven en in de winter eens per 10 dagen (afhankelijk van o.a. de hoeveelheid water)

De hoeveelheid is onder andere afhankelijk van de potmaat, temperatuur en lichtintensiteit maar ook de grote van de plant. Hoe groter de pot, hoe meer water de grond kan opnemen, zonder dat de wortels in een laagje water staan, dit kan wortelrot veroorzaken. Voelt de grond na 5 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water. Is de grond na 2 dagen al kurkdroog, geef dan iets meer.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Vulcastrat heeft nog een groot voordeel, dat is behalve dat het zorgt voor waterregulatie dat het ook natuurlijke voedingsstoffen bevat. Deze voedingsstoffen zijn voldoende voor een periode van 6 maanden.

Sproeien

De Schefflera sproeien is niet noodzakelijk maar wel wenselijk. Sproei af en toe het stof van de bladeren zodat meer zonlicht het blad bereikt. Hiernaast werkt sproeien als preventieve ongedierte bestrijding.

Licht en warmte

De Schefflera staat graag op een lichte standplaats zonder al te veel direct zonlicht. 3 tot 5 uur direct zonlicht per dag is voldoende. Lichtere soorten zoals de Gold Capella of Trinette staan liever op een lichtere standplaats ten opzichte van hun donkergroene soortgenoten. De lichtere soorten hebben namelijke minder bladgroenkorrels in hun blad. Plaats deze op een locatie met ongeveer 5 uur direct zonlicht.

Geschikte afstanden voor het raam voor donkergroene soorten: Raam op het zuiden: 3-4 meter. Raam op het oosten/westen: 2-3 meter. Raam op het noorden 1-2 meter. De lichtere soorten mogen 1 tot 2 meter dichterbij het raam.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
'S nachts: 12 ℃

Schefflera verpotten

Verpot de Scheffera eens per 3 jaar en vervang elk jaar de toplaag met verse aarde. Doe dit bij voorkeur in de lente omdat in deze periode eventuele beschadigde wortels sneller herstellen en de plant in zijn groeiseizoen is. Verpotten direct na de aanschaf kan ook. Wees buiten het groei seizoen wel extra zuinig met water geven. Zo gaan de wortels sneller opzoek naar water en herstellen daardoor sneller. Gebruik een plantenbak waarbij de diameter minimaal 20% breder is als de vorige. Gebruik voor het verpotten van de Schefflera normale universele potgrond. Voeg alleen hydrokorrels toe indien er een drainage gat onderop de plantenbak aanwezig is.

Schefflera bijvoeden

Na 6-8 weken zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. Het is dan raadzaam de Schefflera bij te voeden met kamerplanten voeding. Gebruik hiervoor vloeibare pokon voeding voor groene kamerplanten. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking. Gebruik nooit meer als aangegeven op de verpakking, liever iets minder. Bemesten in de herfst en winter is overbodig en kans zelfs schadelijk zijn. In het geval van overbemesting wordt de grond erg zuur, hierdoor kunnen de wortels verbranden.

Schefflera onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruin/gele of hangende bladeren zullen naar alle waarschijnlijkheid van de binnenplant afvallen. Dit vallende blad is vaak een teken dat de plant een tekort heeft aan zonlicht. Plaats de kamerplant in dit geval een meter dichterbij het raam. Of lees hierboven meer over de lichtbehoefte van de Schefflera. In mindere mate is tocht of kou de oorzaak van vallend blad.

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat vallend blad een teken is van te weinig water. Men geeft vaak meer water waardoor wortels gaan rotten en vervolgens zal dit leiden tot nog meer bladval. Mochten de bladeren van de Schefflera een gele gloed krijgen dan staat de plant op een te zonnige standplaats, plaats de kamerplant in dit geval een meter verder van het raam.

Snoeien

Snoei de Schefflera elk najaar. Zo kan bereikt meer licht de kern van de kamerplant gedurende de winter. In de lente zal de binnenplant opnieuw uitlopen. De Schefflera zal vertakken na het snoeien. Hierdoor krijg je een volle en toch compacte kamerplant. Vooral uitlopers kunnen het beste teruggesnoeid worden tot in de kruin.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door stekken. Plaats een kopstek van ongeveer 10 cm met 2 bladeren in water. Zorg voor een temperatuur van ongeveer 24 graden en vermijd direct zonlicht. Plaats de stek in vochtige grond wanneer er wortels verschijnen. Om de succeskans te verhogen kun je een plastic zak plaatsen om het stekje, op deze manier word de luchtvochtigheid verhoogd.

Krijgt de Schefflera bloemen?

Schefflera's kunnen prachtige bloemen krijgen, maar helaas zal dit niet snel gebeuren in woonkamers omdat de omstandigheden daar niet goed genoeg zijn. Mocht het wel zo zijn dan krijgt de Schefflera bloemen van ongeveer 10 cm vol met kleine vruchtjes. Wij raden aan deze bloemen te verwijderen omdat het de plant veel energie kost.

Giftig

Schefflera's zijn licht giftig. Het sap kan de huid irriteren. Het beste is om deze kamerplant uit het bereik van dieren en kinderen te houden.

Ziektes

De Schefflera krijgt last van wolluis door tocht. Spuit met een krachtige waterstraal zoveel mogelijk ongedierte van de plant. Eventueel vervolgen met een chemische bestrijding.

Soorten

Je kunt veel diverse soorten Schefflera planten kopen. Enkele soorten die 123planten regelmatig verkoopt: Amate, Arboricola, Compacta, Gold Capella en Trinette.

Schefflera Amate

Schefflera Amate

Er is één Schefflera met grote bladeren, dat is de Schefflera Amate.

Schefflera Amate

Schefflera Arboricola

Schefflera Arboricola

De Schefflera Arboricola is een frisse variant op de Schefflera Compacta. Deze Schefflera heeft lichter blad en is vaak iets wijder.

Schefflera Arboricola

Schefflera Compacta

Schefflera Compacta

De Schefflera compacta dankt zijn naam aan het goed gevulde bladerdek. Hij heeft bladeren waarbij er 6 op een tak zitten in een diepgroene kleur.

Schefflera Gold Capella

Schefflera Gold Capella

De Schefflera Gold Capella is geen echte bonte Schefflera. Wel heeft hij er dingen van weg. Het is in feite een goude Schefflera Compacta.

Schefflera Gold Capella

Schefflera Louisiana

Schefflera Louisiana

De Schefflera Louisiana heeft iets spitser blad dan de Scheffera Compacta. Deze Schefflera kan een meter verder van het raam dan de lichtere varianten.

Schefflera Trinette

Schefflera Trinette

De Scheffera Trinette is de meest bonte variant van de Schefflera's. Het blad hierbij is voornamelijk goud/geel en af en toe een streepje groen.

Schefflera Trinette

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie