Schefflera verzorging

De Schefflera is een mooie en sierlijke kamerplant, die het liefst op een lichte standplaats staat, zonder te veel direct zonlicht. Zorg er voor dat de grond in de zomer lichtvochtig blijft. In de winter kan je de grond lichtelijk laten opdrogen tussen de gietbeurten.

Schefflera's hebben typerend blad. Hier dankt deze kamerplant zijn Nederlandse naam aan, namelijk de Vingersboom. In het Engels wordt de plant ook wel de Umbrella tree genoemd. De Schefflera behoort tot de plantenfamilie Araliaceae en komt voor in veel plekken verspreid over de wereld. Veel soorten die we kennen als kamerplanten komen uit de regio rondom Australië en Nieuw-Zeeland. In de natuur komt de plant voor in verschillende vormen en soorten, er zijn Schefflera’s in de vorm van lianen, bomen en struiken.

Meer over de verzorging van de Schefflera lees je op deze pagina.

Schefflera verzorging
Schefflera actinophylla amate 1
Schefflera Amate Vingersboom
140 cm 40 cm
€ 13800 incl. BTW
Schefflera gold capella plant 3
Arboricola Gold Capella Vingersboom
110 cm 27 cm
€ 7500 incl. BTW
Schefflera Compacta vingersboom kamerplanten
Schefflera Compacta Vingersboom
160 cm 45 cm
€ 16500 incl. BTW
Schefflera gold capella kamerplant 3
Schefflera Gold Capella Vingersboom
120 cm 27 cm
€ 4700 incl. BTW

Schefflera water geven

Schefflera's verbruiken niet veel water. In de zomer staat de kamerplant het liefst in een lichtvochtige grond. In de winter mag de grond tussen de gietbeurten een beetje indrogen. Bij twijfel kan beter gewacht worden met water geven. In de zomer kan je eens per week water geven en in de winter eens per 10 dagen (afhankelijk van o.a. de hoeveelheid water).

De hoeveelheid water, die je de plant moet geven, is afhankelijk van een paar factoren. Het is onder andere afhankelijk van de potmaat, de temperatuur, de grootte van de plant en de lichtintensiteit. Hoe groter de pot, hoe meer water de grond kan opnemen. Dit verkleint de kans dat de wortels in een laagje water staan, wat weer de kans verkleint op wortelrot.

Controleer regelmatig de grond door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te stoppen. Voelt de grond na 5 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water. Is de grond na 2 dagen al kurkdroog, geef dan iets meer.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de watergift. Door dit systeem hoef je minder vaak water te geven. Geef hierbij een keer per week water, tot het moment dat de watermeter omhoog beweegt. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagt. In de winter kan je eenmaal per twee weken water geven. Vulkastrat zorgt naast het makkelijker water geven ook voor voeding. Vulcastrat bevat namelijk voedingsstoffen voor 6 maanden.

Sproeien

We raden aan om de Schefflera eens in de zoveel tijd te sproeien. Sproei het stof van de bladeren, zodat meer zonlicht het blad bereikt. Hiernaast werkt sproeien als preventieve ongediertebestrijding.

Licht en warmte

De Schefflera staat graag op een lichte standplaats, zonder al te veel direct zonlicht. Drie tot vijf uur direct zonlicht per dag is voldoende. Lichtere soorten zoals de Gold Capella of Trinette staan liever op een lichtere standplaats, ten opzichte van hun donkergroene soortgenoten. De lichtere soorten hebben namelijk minder bladgroenkorrels in hun blad. Plaats deze op een locatie met ongeveer 5 uur direct zonlicht.

Geschikte afstanden voor het raam voor donkergroene soorten: Raam op het zuiden: 3-4 meter. Raam op het oosten/westen: 2-3 meter. Raam op het noorden 1-2 meter. De lichtere soorten mogen 1 tot 2 meter dichter bij het raam.

Minimale temperatuur

Overdag: 14 ℃
's Nachts: 8 ℃

Schefflera verpotten

Als je de Schefflera ontvangt, zit de plant nog in een kweekpot. De kwekers stoppen de planten altijd in deze pot, omdat dit gemakkelijk is voor het vervoeren. Om de plant gezond te laten groeien, raden we altijd aan om de plant uit de kweekpot te halen en in een grotere pot te plaatsten. Gebruik hierbij een plantenbak waarbij de diameter minimaal 20% breder is dan de vorige. Gebruik voor het verpotten van de Schefflera universele potgrond.

Zet de Scheffera om de 3 jaar in een grotere pot en vervang elk jaar de toplaag met verse aarde. Doe dit bij voorkeur in de lente, omdat in deze periode eventuele beschadigde wortels sneller herstellen. Wees buiten het groeiseizoen wel extra zuinig met water geven. Zo gaan de wortels sneller op zoek naar water en worden daardoor sterker.

Schefflera bijvoeden

Na 6-8 weken zijn alle voedingsstoffen in de aarde verbruikt. We raden daarom aan om de planten in het groeiseizoen (lente en zomer) voeding te geven. Gebruik hiervoor vloeibare voeding voor kamerplanten. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking en gebruik nooit meer als aangegeven op de verpakking. Je kan beter iets minder voeding geven, dan te veel voeding.

Bemesten in de herfst en winter is overbodig en kans zelfs schadelijk zijn. Doordat de plant in deze periode weinig nodig heeft, is overbemesting al snel gebeurt. In het geval van overbemesting wordt de grond erg zuur, waardoor de wortels kunnen verbranden. We raden daarom aan om alleen in de lente en zomer de plant voeding te geven.

Schefflera onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruin/gele of hangende bladeren zullen, waarschijnlijk, van de plant afvallen. Dit vallende blad is vaak een teken dat de plant een tekort heeft aan zonlicht. Plaats de kamerplant in dit geval een meter dichter bij het raam. Ook kan tocht of kou de oorzaak zijn van vallend blad, maar dit is minder vaak het geval dan door lichttekort.

Vaak wordt, ten onrechte, gedacht dat vallend blad een teken is van te weinig water. Er wordt dan vervolgens meer water gegeven. Dit zorgt er voor dat de wortels gaan rotten en vervolgens zal dit leiden tot nog meer bladval.

Als de bladeren van de Schefflera een gele gloed krijgen, dan staat de plant op een te zonnige standplaats, plaats de kamerplant in dit geval een meter verder van het raam.

Snoeien

We raden aan om elk najaar de Schefflera te snoeien. Zo kan meer licht de kern bereiken van de kamerplant, gedurende de winter. In de lente zal de plant dan opnieuw gaan uitlopen. De Schefflera zal vertakken na het snoeien, waardoor je een vollere en meer compacte kamerplant er voor terug krijgt. Vooral uitlopers kunnen het beste teruggesnoeid worden tot in de kruin. Zo behoudt de plant mooi zijn vorm.

Vermeerderen

Het is mogelijk om de Schefflera te stekken. Wel kan het een tijdje duren en is succes niet gegarandeerd. Knip hiervoor een stek van de bovenkant van de plant van ongeveer 10 cm. Knip het stekje af net onder een bladuitloper. Verwijder vervolgens het onderste blad en zorg er voor dat er nog 2 bladeren aan de stek zitten. Zet het stekje vervolgens in water en zorg voor een temperatuur van 24 graden en een hoge luchtvochtigheid. Dit kan je het beste doen door een plastic zakje om het stekje en water heen te plaatsen.

Vermijd ook direct zonlicht, dit kan het stekje te veel uitdrogen of doen verbranden. Plaats de stek in vochtige grond, als er wortels verschijnen. Er zijn ook manieren waar je eerst een vochtig papiertje/doekje om de onderkant bindt en de plant vervolgens in vochtige grond zet, met een plastic zakje eromheen.

Krijgt de Schefflera bloemen?

Schefflera's kunnen prachtige bloemen krijgen, maar helaas zal dit niet snel gebeuren in de woonkamer. Dit komt omdat de omstandigheden in de woonkamer vaak niet goed genoeg zijn en de plant niet altijd de juiste grootte en leeftijd heeft. Als de plant wel bloemen krijgt, dan raden we aan deze te verwijderen. De bloemen van ongeveer 10 cm vol met kleine vruchtjes, kosten de plant veel energie.

Giftig

Schefflera's zijn lichtelijk giftig. Dit komt doordat de plant in lichtelijke mate calciumoxalaat bevat. Het sap kan de huid irriteren en inname kan lijden tot irritatie van de mond en braken. Het beste is om deze kamerplant uit het bereik van dieren en kinderen te houden. Neem bij inname, irritatie of bij twijfel contact op met de huis- of dierenarts.

Ziektes

De Schefflera kan last krijgen van wolluis of ander ongedierte als de plant in de tocht staat. Als de plant last heeft van ongedierte, raden we aan om eerst met een krachtige waterstraal zoveel mogelijk ongedierte van de plant af te spuiten. Als dit niet werkt, kan je het ongedierte bestrijden met biologische- of chemische ongediertebestrijding.

Soorten

De Schefflera behoort tot de klimopfamilie en heeft honderden soorten. In het assortiment hebben we enkel soorten te koop, zoals de Schefflera Amate, Schefflera Arboricola, Schefflera Compacta, Schefflera Gold Capella en Schefflera Trinette. Hieronder lees je meer over deze soorten of bekijk direct het huidige aanbod.

Huidige aanbod Schefflera's bekijken

Schefflera Amate

Schefflera Amate

Er is één Schefflera met grote bladeren, dat is de Schefflera Amate.

Schefflera Amate

Schefflera Arboricola

Schefflera Arboricola

De Schefflera Arboricola is een frisse variant op de Schefflera Compacta. Deze Schefflera heeft lichter blad en is vaak iets wijder.

Schefflera Arboricola

Schefflera Compacta

Schefflera Compacta

De Schefflera compacta dankt zijn naam aan het goed gevulde bladerdek. Hij heeft bladeren waarbij er 6 op een tak zitten in een diepgroene kleur.

Schefflera Gold Capella

Schefflera Gold Capella

De Schefflera Gold Capella is geen echte bonte Schefflera. Wel heeft hij er dingen van weg. Het is in feite een goude Schefflera Compacta.

Schefflera Gold Capella

Schefflera Louisiana

Schefflera Louisiana

De Schefflera Louisiana heeft iets spitser blad dan de Scheffera Compacta. Deze Schefflera kan een meter verder van het raam dan de lichtere varianten.

Schefflera Trinette

Schefflera Trinette

De Scheffera Trinette is de meest bonte variant van de Schefflera's. Het blad hierbij is voornamelijk goud/geel en af en toe een streepje groen.

Schefflera Trinette

 

 

 

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten