Phoenix Roebelenii verzorging

Phoenix Roebelenii komt van oorsprong uit Zuid-Oost-Azië. Deze palm blijft in vergelijking tot zijn soortgenoten vrij compact, al kan jij uitgroeien tot zo'n 18 meter. Men zegt dat hier zijn Nederlandse naam op is gebaseerd Dwergdadelpalm. Deze plant behoort tot de plantenfamilie Araceae. Deze palmboom typeert zich door zijn stoere stam en robuuste kop.

Phoenix Roebelenii verzorging

Phoenix Roebelenii water geven

Phoenix Roebelenii palmen zijn echte groot verbruikers wat betreft water. De grond mag nooit uitdrogen. Indien de grond meer dan 2x droog staat, daalt de palm sterk in sierwaarde. Van nature groeien deze palmen dichtbij rivieren en schieten met hun wortels diep in de bodem opzoek naar water.

Geef gemiddeld 2 tot 3x per week water en tijdens warme zomer dagen zelfs elke dag. Pas echter wel op dat de palm niet met zijn wortels in het water staat. Controleer geregeld met een vinger in de grond of deze nog vochtig is. Wanneer de grond droger wordt kan je de Phoenix Roebelenii opnieuw water geven. De hoeveelheid water is afhankelijk van de maat pot. Hoe groter de pot, hoe meer water erin kan. Het is daarom verstandig om de Phoenix Roebelenii een ruime pot te geven. Is de grond de volgende dag alweer droog, geef dan meer water per gietbeurt.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

De Phoenix Roebelenii verbruikt veel water. Door regelmatig te sproeien verliest de palm minder vocht door verdamping. Dit komt de gezondheid ten goede. Hiernaast zorgt sproeien ervoor dat stof wordt weggespoeld van de bladeren en beginnend ongedierte wordt verwijderd.

Licht en warmte

Plaats de Phoenix Roebelenii op een zonnige standplaats. Het blad verdraagt direct zonlicht na gewenning. Ook buiten kan de palm in de volle zon staan. De middagzon kan echter beter worden vermeden. Ouder blad kan verbranden in het directe zonlicht, maar het nieuwe blad is hier prima tegen bestand. Wanneer de Phoenix Roebelenii te donker staat, zal deze palm geen nieuw blad aanmaken.

Plaats deze binnenplanten 1 tot 2 meter van het raam, zodat de palm minimaal 5 uur direct zonlicht ontvangt.

Minimale temperatuur

Overdag: 7 ℃
'S nachts: 3 ℃

Phoenix Roebelenii verpotten

Je kunt de Phoenix Roebelenii het beste verpotten direct na de aankoop. Omdat de Dwerg Dadelpalm veel water verbruikt is een grotere pot noodzakelijk. De kweekpot kan namelijk onvoldoende water absorberen. Gebruik een sierpot waarbij de diameter minimaal 25% breder is ten opzichte van de vorige. Hoe groter hoe beter, omdat meer grond ook meer water kan vasthouden. Daarnaast komt een grotere wortelkluit de gezondheid ten goede. Gebruik universele potgrond of palmen potgrond. Voeg alleen hydrokorrels toe indien er een drainage gat aanwezig is.

Extra voeding voor de Phoenix Roebelenii

Geef deze kamerpalm eens per week vloeibare voeding voor palmen in de groei periode. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de palm geen voeding heeft gehad. Bemesten is niet nodig in de rustperiode (winter) en niet noodzakelijk in de herfst. Lees de gebruiksaanwijzing van de kamerplantenvoeding voor de juiste dosering. Geef de plant nooit te veel voeding, de grond zal hier ernstig door verzuren waardoor het wortelgestel beschadigd.

Phoenix Roebelenii onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine of gele bladeren (of bladpunten) komen vaak voor op de onderste bladeren van deze kamerpalm. Meestal is er niets mis met de gezondheid van de palm, maar dit is het natuurlijke proces. Bovenin vormen zich weer mooie verse groene bladeren.

Indien veel bladeren, en niet alleen de onderste krans, bruin of geel worden kan dit het gevolg zijn van te veel of te weinig water. Ook kan een plotseling overgang naar te veel direct zonlicht de oorzaak zijn, vaak uit zich dit in een gelige gloed op de bladeren.

Dichtgeknepen blad is een teken van een lage luchtvochtigheid, of een tekort aan water in de grond. De V-vorm van het blad staat onder gunstige omstandigheden open. Gaat de kachel aan, dan is de kans groot dat het blad zich samen vouwt, in deze periode raden wij aan de Phoenix Roebelenii meer te sproeien.

Snoeien

Je kunt de bruine bladpunten gewoon weg knippen met een schaar. Verwijder de onderste laag bladeren indien deze lelijk worden. Dit gaat het gemakkelijkst indien je de veren naar beneden buigt en vervolgens zo dicht mogelijk bij de stam het blad afsnijd. Je kunt ook een sterke snoeischaar gebruiken. Pas wel op voor de doorns. De stam kan niet afgezaagd worden bij een palm, hierdoor zal de palm sterven.

Vermeerderen

Het vermeerderen van deze palm kan alleen door middel van zaad inzaaien. Dit kan lang duren, verhoog hierbij de temperatuur tot rond de 25 graden.

Bloeit de Phoenix Roebelenii?

Het is niet gebruikelijk dat de Phoenix Roebelenii in de woonkamer bloeit, maar het is wel mogelijk. Een palm bloeit alleen in een volwassen stadium. De Phoenix Roebelenii is een van de weinige palmen die dit kan bereiken vanwege zijn beperkte hoogte. Mocht hij in bloei staan adviseren wij de bloemen te verwijderen. Deze bloemen ''slurpen'' energie van de plant en komt de gezondheid van de palm hierdoor niet ten goede.

Giftig

De Phoenix Roebelenii palmboom is niet giftig. Maar pas wel op voor de doorns. Deze stekels maken de plant minder geschikt wanneer er kleine kinderen bij kunnen komen.

Ziektes

De Phoenix Roebelenii kan last krijgen van schild- of dopluis. Verwijder aangetaste bladeren zo snel mogelijk om verspreiding te voorkomen. Vermijd besmetting met andere planten door de palm buiten te plaatsen. Wij raden aan om de palm direct te behandelen met ongedierte bestrijding, je kunt hierbij kiezen tussen chemische bestrijding en natuurvriendelijke biologische bestrijding.

Soorten

Bij 123planten hebben wij regelmatig een aantal soorten van de Phoenix palm in ons assortiment. Bekijk ons huidige aanbod via de onderstaande knop.

Phoenix Roebelenii

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie