Phoenix Roebelenii verzorging

De Phoenix Roebelenii, ook wel Dwergdadelpalm of Pygmy Date Palm genoemd, is een plant die je het beste op een zonnige plek kan neerzetten. Verder verbruiken deze palmen veel water. Geef de plant dus regelmatig water, maar zorg er wel voor dat de plant niet met de wortels in een laag water blijft staan. Dit zorgt voor rottende wortels.

De Phoenix Roebelenii komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Deze palm blijft, in vergelijking tot soortgenoten, kleiner. Ondanks de plant kan uitgroeien tot zo'n 5 meter. Omdat de andere soorten groter kunnen worden, is de Nederlandse (bij)naam de Dwergdadelpalm.

Meer over de verzorging van de Dwergdadelpalm lees je op deze pagina.

Phoenix Roebelenii verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Phoenix Roebelenii verzorging
Planten van deze familie
Phoenix roebelinii kamerplant
Phoenix Roebelenii Canarische dadelpalm
180 cm 30 cm
€ 9000 incl. BTW
Phoenix roebelenii plant
Phoenix roebelenii Canarische dadelpalm
83 cm 19 cm
€ 3100 incl. BTW
Phoenix roebelenii palm plant
Phoenix roebelenii Dwergdadelpalm
100 cm 27 cm
€ 11800 incl. BTW
Phoenix roebelenii palm plant 2
Phoenix Roebelinii Dwergdadelpalm
120 cm 24 cm
€ 5400 incl. BTW
Palm kunstplant
Phoenix palm
120 cm
€ 10000 incl. BTW
4PHRORS09
Phoenix roebelenii Dwergdadelpalm
170 cm 30 cm
€ 15900 incl. BTW
Phoenix roebelenii
Phoenix roebelenii Dwergdadelpalm
180 cm 40 cm
€ 15000 incl. BTW

De Phoenix Roebelenii, ook wel Dwergdadelpalm of Pygmy Date Palm genoemd, is een plant die je het beste op een zonnige plek kan neerzetten. Verder verbruiken deze palmen veel water. Geef de plant dus regelmatig water, maar zorg er wel voor dat de plant niet met de wortels in een laag water blijft staan. Dit zorgt voor rottende wortels.

De Phoenix Roebelenii komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Deze palm blijft, in vergelijking tot soortgenoten, kleiner. Ondanks de plant kan uitgroeien tot zo'n 5 meter. Omdat de andere soorten groter kunnen worden, is de Nederlandse (bij)naam de Dwergdadelpalm.

Meer over de verzorging van de Dwergdadelpalm lees je op deze pagina.

Phoenix Roebelenii water geven

Phoenix Roebelenii water geven

Phoenix Roebelenii palmen zijn echte grootverbruikers als het gaat om water. De grond mag nooit uitdrogen, dit kan namelijk resulteren in schade aan de plant. In de natuur groeien deze palmen dicht bij rivieren en schieten met de wortels diep in de bodem, op zoek naar water.

Geef gemiddeld 2 tot 3 keer per week water en tijdens warme zomerdagen zelfs elke dag. Pas alleen wel op dat de palm niet met de wortels in het water staat. Controleer regelmatig met een vinger, tot twee knokkels diep, in de grond of deze nog vochtig is. Wanneer de grond droger wordt, kan je de Dwergdadelpalm opnieuw water geven. Is de grond de volgende dag alweer droog, geef dan meer water per gietbeurt.

De hoeveelheid water, die nodig is, is afhankelijk van de potmaat. Hoe groter de pot, hoe meer water erin kan. De plant heeft dan een waterbuffer en zal minder vaak water nodig hebben. Het is daarom verstandig om de Phoenix Roebelenii een ruime plantenbak te geven.

Watersysteem

Als je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, hoef je minder vaak water te geven. Met dit systeem geef je eenmaal per week water, tot het moment dat de watermeter omhoog beweegt. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

De Phoenix Roebelenii verbruikt veel water. Door regelmatig te sproeien verliest de palm minder vocht door verdamping. Dit is goed voor de gezondheid van de plant. Ook zorgt sproeien ervoor dat stof wordt weggespoeld van de bladeren en beginnend ongedierte wordt verwijderd.

Licht en warmte

Waar kan je de Dwergdadelpalm het beste neerzetten? Zet de Phoenix Roebelenii op een zonnige standplaats. Het blad zal misschien in eerste instantie moeten wennen aan het directe zonlicht, maar zal er vervolgens goed tegen kunnen. Ouder blad kan verbranden in het directe zonlicht, maar het nieuwe blad is hier prima tegen bestand. Ook buiten kan de palm in de volle zon staan. De middagzon kan alleen beter worden vermeden.

Plaats deze palmen 1 tot 2 meter van het raam, zodat de palm minimaal 5 uur direct zonlicht ontvangt. Wanneer de Phoenix Roebelenii te donker staat, zal deze palm geen nieuw blad aanmaken. Verplaats in dit geval de palm naar een standplaats met meer zonlicht.

Minimale temperatuur

Overdag: 3 ℃
's Nachts: 0 ℃
Phoenix Roebelenii standplaats

Phoenix Roebelenii verpotten

Phoenix Roebelenii verpotten

Je kan de Phoenix Roebelenii het beste direct na de aankoop in een groter pot zetten. Omdat de Dwerg Dadelpalm veel water verbruikt, is een grotere pot noodzakelijk. De kweekpot kan namelijk onvoldoende water absorberen. Gebruik een sierpot waarbij de diameter minimaal 25% groter is dan de vorige (kweek)pot.

Gebruik voor het verpotten universele potgrond of vulcastrat. Voeg alleen hydrokorrels toe, als je de plant buiten plaatst en er een drainage gat aanwezig is. We raden aan de plant om de twee jaar in een grotere plantenbak te plaatsten. Zo kan de plant gezond doorgroeien en zorg je ervoor dat de waterbuffer groot genoeg blijft. We raden aan dit te doen in de lente, aangezien de plant dan eventuele beschadigde wortels kan herstellen.

Let er bij het verpotten op dat de Phoenix palm scherpe naalden heeft. Pak de plant dus ook vast met handschoenen of voorzichtig bij de stam. Verwijder de (kweek)pot van de plant en plaats de plant in de nieuwe pot. Vul de plantenbak verder aan met aarde of vulcastrat. Als de plantenbak wat dieper is, zorg er dan voor dat er wat aarde alvast in de pot zit, voordat je de plant erin plaatst.

Extra voeding voor de Phoenix Roebelenii

Wanneer heeft de Dwergdadelpalm voeding nodig? Geef in de lente- en zomermaanden de plant wekelijks voeding. In de herfst en winter raden we aan om de plant geen voeding te geven. De plant groeit namelijk in de periode minder, hierdoor kan voeding schadelijk zijn voor de plant.

Gebruik hiervoor palmenvoeding. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing. Op de verpakking staan de handelingen en dosering beschreven. Geef de plant nooit te veel voeding, ook niet na een periode dat de palm geen voeding heeft gehad. De grond zal hier ernstig door verzuren, waardoor het wortelgestel beschadigd en de palm vervolgens afsterft.

voeding voor Phoenix Roebelenii

Phoenix Roebelenii onderhouden

Phoenix Roebelenii onderhoud

Verkleurde bladeren

Bruine of gele bladeren (of bladpunten) komen vaak voor op de onderste bladeren van deze kamerpalm. Meestal is er niets mis met de gezondheid van de palm, maar is dit het natuurlijke proces van de palm. Bovenin vormen zich weer nieuwe groene bladeren.

Als veel bladeren, en niet alleen de onderste krans, bruin of geel worden, kan dit het gevolg zijn van een teveel of tekort aan water. Ook kan een plotseling overgang naar te veel direct zonlicht de oorzaak zijn, vaak uit zich dit in een gelige gloed op de bladeren.

Dichtgeknepen blad is een teken van een lage luchtvochtigheid, of een tekort aan water in de grond. De V-vorm van het blad staat onder gunstige omstandigheden open. Gaat de kachel aan, dan is de kans groot dat het blad zich samenvouwt, in deze periode raden wij aan de Phoenix Roebelenii meer te sproeien.

Snoeien

Je kan de bruine bladpunten gewoon weg knippen met een snoeischaar. Verwijder de onderste laag bladeren, als deze lelijk worden. Dit gaat het makkelijkst, als je de veren naar beneden buigt en vervolgens zo dicht mogelijk bij de stam het blad afsnijdt. Pas wel op voor de doorns, deze zijn scherp. De stam kan niet afgezaagd worden bij een palm, hierdoor zal de palm sterven.

stekken

Het vermeerderen van deze palm kan alleen door middel van zaad. Dit is een lang proces, verhoog hierbij de temperatuur tot rond de 25 graden.

Bloeit de Phoenix Roebelenii?

Het komt niet vaak voor dat de Phoenix Roebelenii in de woonkamer bloeit, maar het is wel mogelijk. Een palm bloeit alleen in een volwassen stadium. De Phoenix Roebelenii is een van de weinige palmen die dit, in de woonkamer, kan bereiken vanwege zijn beperkte hoogte. Mocht de palm in bloei staan, adviseren wij de bloemen te verwijderen. Deze bloemen ''slurpen'' energie van de plant en dit komt de gezondheid van de palm niet ten goede.

Giftig

De Phoenix Roebelenii palmboom is niet giftig. Maar pas wel op voor de doorns. Deze stekels maken de plant minder geschikt als er kleine kinderen bij kunnen komen.

Ziektes

De Phoenix Roebelenii kan last krijgen van schild- of dopluis. Verwijder aangetaste bladeren zo snel mogelijk om verspreiding te voorkomen. Vermijdt besmetting met andere planten, door de palm buiten te plaatsen. Wij raden aan om de palm direct te behandelen met ongediertebestrijding, je kan hierbij kiezen tussen chemische bestrijding en natuurvriendelijke bestrijding.

Phoenix Roebelenii in bloei
Ga direct naar