Phlebodium verzorging

De Phlebodium Areum is in Nederland beter bekend als de Zinkvaren of Blauwvaren. Het Latijnse woord Phelbs betekend nerf en aan de vorm van de plant is goed te zien waarom dat zo is. De Phlebodium Areum Bleu Star is de meest populaire variant van deze familie, voornamelijk vanwege zijn diepblauw-groene bladkleur en elegante vingervormige vertakkingen.

De Blue star groeit in het wild in de boomtoppen van diverse oerwouden als epifyt. Dit houdt in dat de plant als ‘’parasiet’’ op de moederplant groeit zonder hier voedingsstoffen aan te onttrekken. In de moerassen van Florida komt de Phlebodium vaak hoog in de bomen voor. De Blue Star behoort tot de familie Polypodiaceae en staat in Engeland bekend als de Bleu Fern. In het wild kan deze kamerplant een meter hoog worden. Echter, de Blue Star woonkamer variant zal dit helaas nooit bereiken.

Zinkvaren verzorging

Phlebodium water geven

De Phlebodium is een kamerplant die in een constant licht vochtige grond moet staan. Voorkom hierbij watervorming in de onderkant van de pot, dit kan wortelrot veroorzaken waardoor de plant afsterft.

Geef de Phlebodium water aan de zijkant van de plant. Wanneer je de plant direct in het hart water geeft kan dit leiden tot een kaal hart.

Sproeien

De Phlebodium is een plant die af en toe besproeit dient te worden. Dit verhoogt de sierwaarde en is goed voor de vitaliteit van de kamerplant. Hiernaast verwijdert het stof van de bladeren en werkt het in bepaalde maten preventief tegen ongedierte.

Licht en warmte

De Zinkvaren is een kamerplant die gemakkelijk is qua lichtbehoefte. De plant stelt weinig eisen aan een standplaats zolang er maar geen direct zonlicht is. Een standplaats met halfschaduw en indirect zonlicht is optimaal. Voorkom een standplaats met tocht dit komt de plant niet ten goede.

Minimale temperatuur

Overdag: 19 ℃
'S nachts: 16 ℃

Phlebodium verpotten

Het verpotten van de Phlebodium is alleen nodig wanneer deze te groot wordt. Verpot de Blue Star bij voorkeur in de het voorjaar. In deze periode heeft de plant meer energie om eventuele beschadigingen te herstellen.

De Phlebodium geeft aan wanneer er niet langer voldoende voedingsstoffen in de grond zitten. Dit laat de woonplant zien door zijn bladeren geel te laten kleuren. Wanneer dit gebeurt kun je de binnenplant het de aarde vervangen, of zelfs geheel verpotten.

Extra voeding voor de Phlebodium

De Phlebodium heeft weinig kamerplantenvoeding nodig. Mocht je extra voeding willen toedienen aan de plant dan adviseren wij algemene kamerplanten voeding. Hanteer bij het voeden van kamerplanten ten alle tijden de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Overvoeding kan leiden tot verzuring van het wortelgestel.

Phlebodium onderhouden

Verkleurde bladeren

Van nature is de Phlebodium een sterke plant en vertoont deze weinig tot geen verkleuringen of bladval. Echter, het gebeurt nog wel eens dat de bladeren verkleuren. Mocht dit het geval zijn en de bladeren worden geel, dan is dit vaak een teken dat de aarde niet langer de benodigde voeding bevat. In het geval dat de bladeren bruin worden kan dit meerdere oorzaken hebben, enkele hiervan zijn; te koud water, over bemesting, schimmels in de wortelkluit, tocht of te lage luchtvochtigheid.

Snoeien

De Phlebodium hoeft niet gesnoeid te worden. Wil je minder mooie bladeren verwijderen dan kun je dat simpelweg met een schaar doen.

Vermeerderen

Het vermeerderen van de Phlebodium kan op twee manieren. De eerste methode is door middel van sporen die zich aan de achterzijde van het blad bevinden. Dit is echter een lastige klus en wordt afgeraden voor huis tuin en keuken stekjes. De tweede methode is het afsnijden van de luchtwortels en deze opnieuw potten. Hier zal uiteindelijk een nieuwe plant uit groeien.

Bloemen van de Phlebodium

De Phlebodium is een varen en varens maken geen bloemen.

Giftig

De Phlebodium is niet giftig.

Ziektes

Van nature zijn alle varens niet of nauwelijks gevoelig voor ziektes. Echter, de Phlebodium kan af en toe last van spint krijgen. De meestvoorkomende oorzaak hiervan is tocht. In het geval dat jouw zinkvaren last heeft van ongedierte raden wij aan dit direct te behandelen. Je kunt hiervoor gebruik maken van zowel een chemisch als een biologisch ongedierte bestrijdingsmiddel.

Soorten

De meest populaire Phlebodium soort die 123planten verkoopt is de Blue Star. In de webshop vind je ook een groot aanbod van andere varens. 

Assortiment Varens

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie