Pannenkoekenplant verzorging

De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft. Naast het eenvoudige onderhoud van de plant, staat de Pannenkoekenplant ook bekend om het gemak waarmee het te stekken is.

De Pannenkoekenplant heeft een comeback gemaakt, want ook in de jaren ’70 was de plant populair. Deze retro kamerplant heeft platte, ronde bladeren en doet daardoor denken aan pannenkoekjes of aan muntjes. Van origine komt deze Pilea uit China, vandaar dat hij in het Engels de bijnaam Chinese Money Plant heeft. Momenteel komt het Pannenkoekenplantje steeds vaker voorbij, maar voorheen waren ze lastiger te verkrijgen. Het kweken werd namelijk alleen gedaan in Scandinavië.

Meer over de verzorging van de Chinese Money Plant lees je op deze pagina.

Pannenkoekenplant verzorging

Pannenkoekenplant water geven

Hoeveel water heeft de Pilea nodig? We raden aan de Pannenkoekenplant iedere week een kleine hoeveelheid water te geven. Zorg ervoor dat de grond van het plantje lichtvochtig blijft. Uitdroging van de grond én een overschot aan water, zijn beide dingen waar de Pilea Peperomioides niet goed tegen kan.

Controleer regelmatig de grond door een vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te stoppen. Is de grond na een dag al droog, geef dan meer water. Is de grond na een week nog heel nat, geef dan minder water.

Als je de plant in een terracotta pot hebt staan, let er dan op dat de pot veel water opneemt. De grond kan hierdoor sneller opdrogen. Aan te raden is om voor een ander soort pot te kiezen of hier rekening mee te houden met het watergeven.

Watersysteem

Je kan er ook voor kiezen om de plant op te maken met vulcastrat en watermeter. Hierdoor hoef je de plant minder vaak water te geven. Geef hierbij water tot de watermeter omhoog beweegt. De steentjes zullen het water opnemen en langzaam afgeven aan de plant. Geef dus pas weer water als de watermeter 1-2 dagen laag staat.

Sproeien

Het sproeien van de Pannenkoekenplant is niet per se nodig. Wel kan het stof van de bladeren verwijderen en preventief helpen tegen ongedierte. Je kan hiervoor ook eerst een nat doekje over de bladeren halen, gevolgd door een droog doekje.

Licht en warmte

Waar kan je de Pilea Peperomioides het beste neerzetten? De Pannenkoekenplant staat graag op een zonnige standplaats, zonder te veel direct zonlicht. Let er dus op tijdens warme zomerdagen dat je de plant tijdelijk een ander plekje geeft. Dit geldt voornamelijk als de plant voor een raam op het zuiden staat. Dan kan het voor het Pannenkoekenplantje te heet worden en verschrompelen de jonge bladeren.

Als de plant te licht of te donker staat, zal je dit snel zien aan de bladeren. De bladeren kunnen geel worden en slap gaan hangen. Als dit gebeurt raden we aan een nieuw plekje uit te zoeken voor de kamerplant. Als de plant weinig nieuwe bladeren aanmaakt, kan dit een teken zijn dat de plant op een te donkere plek staat. Zet de plant dan iets dichter bij het raam.

Minimale temperatuur

Overdag: 14 ℃
's Nachts: 12 ℃

Pannenkoekenplant verpotten

We raden aan de Pannenkoekenplant in de lente of direct na aanschaf te verpotten. In de lente heeft de plant namelijk meer energie om mogelijk beschadigde wortels te herstellen. Kies altijd een pot die minimaal twintig procent groter is dan de oude pot. We raden je aan om te kiezen voor een geglazuurde pot,die niet veel vocht uit de grond onttrekt. Mocht je toch kiezen voor bijvoorbeeld terracotta, houd hier dan rekening mee bij het water geven.

Als je jouw Pilea Peperomioides verpot, zal de plant meer ruimte hebben om verder te groeien en stekjes te creëren. Ook heeft de plant door het verpotten een grotere waterbuffer en meer voeding tot beschikking. We raden aan de plant eens in de twee jaar te verpotten.

Extra voeding voor de Pannenkoekenplant

Je kan de Pannenkoekenplant voeding geven, echter is het niet noodzakelijk. Als je de plant voeding geeft, raden we aan dit te doen in het voorjaar en in de zomer. Geef in de herfst en winter de plant geen voeding, de plant is dan namelijk in rust.

Gebruik hiervoor algemene kamerplantenvoeding. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de juiste dosering. Geef de plant nooit te veel voeding, dit kan veel schade aanrichten aan de plant.

Pannenkoekenplant onderhouden

Verkleurde bladeren

Het kan zijn dat de onderste bladeren van de plant slap gaan hangen, of zelfs verkleuren. Dit is helemaal niet erg! Deze bladeren kun je van de Pilea afhalen. Zo vormt hij uiteindelijk een stammetje en kan hij zijn aandacht richten op de nieuwe blaadjes. Wordt heel je Pannenkoekenplantje geel? Dan zou dit kunnen duiden op te weinig of te veel licht. Verander eens de plek van de kamerplant en kijk aan of het beter gaat.

Snoeien

Zoals hierboven omschreven kun je oude bladeren van de plant afhalen, vaak laten deze zelfs vanzelf los. Daarnaast ziet de plant er dan een stukje mooier uit. Het is verder geen vereiste om deze plant een snoeibeurt te geven.

Vermeerderen

Het stekken van je Pannenkoekenplantje is hartstikke leuk én makkelijk. De plant groeit zelf kleine kindjes rondom de moederplant. Deze kun je het beste even laten zitten zodat ze iets groter zijn gegroeid. Vervolgens kun je ze voorzichtig los snijden en in een glas met water zetten. Ververs het water regelmatig en je zult snel zien dat het stekje worteltjes groeit. Als het stekje worteltjes heeft, kun je hem in verse grond plaatsen. Verzorg hem gewoon zoals hierboven omschreven en voilá: je nieuwe Pannenkoekenplantje. Overigens is het ook mogelijk om dit te doen door een stengel met blad in het water te zetten. Deze zal minder makkelijk worteltjes groeien dan een stekje, maar ook dit is een manier op de Pilea te stekken.

Bloemen van de Pannenkoekenplant

Je ziet het niet vaak, maar een Pannenkoekplant kan kleine witte bloemetjes krijgen. Dan groeit er een stengel zoals gewoonlijk, maar dan met kleine trosjes witte bloemen.

Giftig

Zover bekend is de Pilea Peperomioides niet giftig.

Ziektes

De Pannenkoekenplant is niet erg gevoelig voor ziektes, maar kan wel last krijgen van meeldauw. We raden je aan dit zo snel mogelijk te bestrijden met biologische of chemische bestrijdingsmiddelen.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten soorten