Pannenkoekenplant verzorging

De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, heeft een comeback gemaakt, want ook in de jaren ’70 was hij populair. Deze retro kamerplant heeft platte, ronde bladeren en doet daardoor denken aan pannenkoekjes of aan muntjes. Van origine komt deze Pilea uit China, vandaar dat hij in het Engels de bijnaam Chinese Money Plant heeft. Momenteel komt het Pannenkoekenplantje steeds vaker voorbij, maar voorheen waren ze lastiger te verkrijgen. Het kweken werd alleen gedaan in Scandinavië. Naast het eenvoudige onderhoud van deze plant, staat hij ook bekend om het gemak waarmee hij te stekken is. Gelukkig kunnen we nu allemaal genieten van deze bijzondere en makkelijke kamerplant.

Pannenkoekenplant verzorging

Pannenkoekenplant water geven

Je Pannenkoekenplant wordt er blij van om iedere week een kleine hoeveelheid water te krijgen. Controleer regelmatig door een vinger in de grond te stoppen hoe droog de grond is. Zorg ervoor dat de grond van het plantje licht vochtig blijft. Uitdroging van de grond én een overschot aan water zijn allebei dingen waar de Pilea Peperomioides niet goed tegen kan. Als je jouw plant in een terra cotta pot hebt staan, let er dan op dat die veel water opnemen en daardoor de grond sneller uit zal drogen. Aan te raden is om voor een ander soort pot te kiezen.

Licht en warmte

Een Pilea Peperomioides waardeert een zonnige standplaats, maar let er op dat je hem op warme zomerdagen tijdelijk een ander plekje geeft. Dit geldt voornamelijk als hij voor een raam op het zuiden staat. Dan kan het voor het Pannenkoekenplantje te heet worden en verschrompelen de jonge bladeren. Als de plant te licht of te donker staat, zul je dit snel zien aan de bladeren. Deze kunnen geel worden en slap gaan hangen. Probeer dan een nieuw plekje uit voor de kamerplant.

Minimale temperatuur

Overdag: 19 ℃
'S nachts: 16 ℃

Pannenkoekenplant verpotten

Als je jouw Pilea Peperomioides verpot, zal hij meer ruimte hebben om verder te groeien en stekjes te creëren. Dit kun je doen direct nadat je hem hebt gekocht of in het voorjaar. Dit is omdat een plant in de lente meer energie heeft om de eventueel beschadigde wortels te herstellen. Kies altijd een pot die minimaal twintig procent groter is dan de oude pot. We raden je aan om te kiezen voor een geglazuurde pot die niet veel vocht uit de grond onttrekt. Mocht je toch kiezen voor bijvoorbeeld terracotta, houd hier dan rekening mee bij het water geven.

Extra voeding voor de Pannenkoekenplant

Het is mogelijk om je Pilea extra voeding te geven, maar het is geen vereiste. Als je ervoor kiest om plantenvoeding te geven, let dan vooral op dat je niet te veel geeft.

Pannenkoekenplant onderhouden

Verkleurde bladeren

Het kan zijn dat de onderste bladeren van de plant slap gaan hangen, of zelfs verkleuren. Dit is helemaal niet erg! Deze bladeren kun je van de Pilea afhalen. Zo vormt hij uiteindelijk een stammetje en kan hij zijn aandacht richten op de nieuwe blaadjes. Wordt heel je Pannenkoekenplantje geel? Dan zou dit kunnen duiden op te weinig of te veel licht. Verander eens de plek van de kamerplant en kijk aan of het beter gaat.

Snoeien

Zoals hierboven omschreven kun je oude bladeren van de plant afhalen, vaak laten deze zelfs vanzelf los. Daarnaast ziet de plant er dan een stukje mooier uit. Het is verder geen vereiste om deze plant een snoeibeurt te geven.

Vermeerderen

Het stekken van je Pannenkoekenplantje is hartstikke leuk én makkelijk. De plant groeit zelf kleine kindjes rondom de moederplant. Deze kun je het beste even laten zitten zodat ze iets groter zijn gegroeid. Vervolgens kun je ze voorzichtig los snijden en in een glas met water zetten. Ververs het water regelmatig en je zult snel zien dat het stekje worteltjes groeit. Als het stekje worteltjes heeft, kun je hem in verse grond plaatsen. Verzorg hem gewoon zoals hierboven omschreven en voilá: je nieuwe Pannenkoekenplantje. Overigens is het ook mogelijk om dit te doen door een stengel met blad in het water te zetten. Deze zal minder makkelijk worteltjes groeien dan een stekje, maar ook dit is een manier op de Pilea te stekken.

Bloemen van de Pannenkoekenplant

Je ziet het niet vaak, maar een Pannenkoekplant kan kleine witte bloemetjes krijgen. Dan groeit er een stengel zoals gewoonlijk, maar dan met kleine trosjes witte bloemen.

Giftig

Zover bekend is de Pilea Peperomioides niet giftig.

Ziektes

De Pannenkoekenplant is niet erg gevoelig voor ziektes, maar kan wel last krijgen van meeldauw. We raden je aan dit zo snel mogelijk te bestrijden met biologische of chemische bestrijdingsmiddelen.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie