Pannenkoekplant stekken

Pannenkoekplant stekken

4.8
(11)

Een pannenkoekplant stekken is leuk en makkelijk! Je hoeft echt geen plantachtergrond te hebben om een pannenkoekenplant te kunnen gaan stekken. Wil je een pannenkoekplant gaan vermeerderen, dan kun je dit heel makkelijk zelf doen. Heb je dit nog nooit gedaan? Dan laat ik je graag zien hoe je het beste stap voor stap een pannenkoekenplant kunt gaan stekken.

Hoe moet je een pannenkoekenplant stekken?

De pannenkoekplant krijgt zelf constant kleine pannenkoek plantjes om de moederplant heen, die vastzitten aan de moederplant. Wanneer je een pannenkoekplant wilt gaan stekken, kies dan een plantje dat wat groter is. 

Stap 1:  Snij een of meerdere kleine, maar niet té kleine, plantjes af van de moederplant.

Stap 2: Zet het stekje van de pannenkoeken plant in een glas of vaasje met water. Het stekje van de pannenkoekenplant zal wortels gaan ontwikkelen.

Stap 3: Wanneer de wortels ontwikkeld zijn, kun je de pannenkoek plant stekken verplaatsen naar een pot met verse aarde. Deze manier van stekken is het stekken van een pannenkoekplant met worteluitlopers. Je kunt de pannenkoek plant ook met stam uitlopers stekken. Een pannenkoek plant produceert namelijk ook stam uitlopers, deze hebben hun eigen wortelsysteem. Een pannenkoekenplant stekken op stam is ietsje moeilijker maar alsnog goed te doen. Snij de babyplantjes voorzichtig los van de moederplant. Ook hierbij kun je kiezen om de pannenkoek stekken in het water te zetten of direct in een pot met aarde. Wanneer de wortels van jouw pannenkoekplant stekken een paar centimeter gegroeid zijn, kun je de stekken verplaatsen naar een bloempot met potgrond.

Wist je dat er nóg een manier is om jouw pannenkoekenplant te kunnen stekken? Namelijk een pannenkoek plant stekken met blad, of ook wel stengelstek genoemd. Ook dit is heel gemakkelijk om te doen, je hebt alleen iets meer geduld nodig. Je kunt deze manier van stekken prima doen wanneer jouw pannenkoekplant te groot aan het worden is. Wil je jouw pannenkoekenplant iets kleiner maken, snij dan de bovenkant van de moederplant af. Zet de stek, zoals bij de andere manieren van stekken, in het water of direct in de aarde.

Wanneer pannenkoekplant stekken

Je kunt ten alle tijde een pannenkoekplant stekken, maar het beste kun je in de zomer gaan stekken. Dit omdat de temperatuur dan hoger ligt en de stekken van de pannenkoekplant sneller zullen groeien.

Pannenkoekplant stekken in aarde

Hoewel een pannenkoek plant stekken in het water het vaakst wordt gedaan, kun je de pannenkoekplant ook prima in de aarde stekken. Het enige minpuntje is alleen dat je het groeiproces minder goed kunt zien. Je kunt niet goed zien hoe en of de wortels zich goed aan het ontwikkelen zijn. Maar zolang je ervoor zorgt dat de aarde vochtig blijft, de pannenkoekplant genoeg licht ontvangt en bij een goede temperatuur staat moet het helemaal goed komen.

Pannenkoekplant stekjes verzorgen

De stekken van de pannenkoekplant staan graag in het zonnetje zonder direct zonlicht. Zet de pilea peperomioides stekken daarom op een lichte plek waar geen direct zonlicht komt. De pannenkoeken plant stekken houden van warmte, daarom zal het stekproces in de zomer sneller gaan dan in de winter. Zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar geef niet te veel water anders ontstaat er wortelrot. Wil je meer informatie over hoe je de pannenkoekplant het beste kunt verzorgen, kijk dan op onze pannenkoekplant verzorgingspagina.

Populair
Hangplant pilea glauca
Pilea glauca Pannenkoekenplant
20 cm 15 cm
€ 1900 incl. BTW
Pilea-moon-valley-stekje
Pilea Moon Valley Stekje
12 cm 6 cm
€ 300 incl. BTW
Pannenkoeken plant
Pilea plante à crêpe Stekje
15 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Pilea peperomioides 1
Pilea Peperomioides Pannenkoekenplant
20 cm 13 cm
€ 1000 incl. BTW
Pilea kokodama
Kokodama Pilea Peperomioides Pannenkoekenplant
20 cm 17 cm
€ 2100 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4.8 / 5. 11

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Zamioculcas stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Zamioculcas stekken  - Stek jouw Zamioculcas eenvoudig, met de keuze uit 3 verschillende stek methodes.
Calathea stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Calathea stekken  - De Calathea is geliefd om zijn scala aan kleuren en patronen. Wil je die van jou graag stekken? Lees dan snel verder.
Strelitzia stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Strelitzia stekken  - De Strelitzia is een imposante kamerplant, die zeer geliefd is. Wil jij die van jou graag stekken? Dat kan!
Philodendron stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Philodendron stekken  - Philodendron stekjes zijn eenvouding te maken. In dit blog leggen we uit hoe je dat doet in 4 stappen!