Medinilla verzorging

De Medinilla is een prachtige en opmerkelijke kamerplant. Deze plant behoort tot de familie Malastomataceae en komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië en het tropische gedeelte van Afrika. Oorspronkelijk komt de Medinilla Magnifica uit de Filipijnen waar de plant ‘Kapa-Kapa’ genoemd wordt.

De Medinilla behoort tot de epifyten, dit zijn planten die groeien op de takken van een boom zonder hier voedingsstoffen aan te onttrekken. De stengels van de plant voelen aan als een kurk en zijn vierkant van vorm. Uit deze stengels komen de bladeren van de Medinilla. De plant is bekend door de hangende bloemen die gemiddeld 3-5 maanden bloeien.

Meer over de verzorging van de Medinilla lees je op deze pagina.

Medinilla verzorging

Samenvatting
Gemiddeld
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Medinilla verzorging

De Medinilla is een prachtige en opmerkelijke kamerplant. Deze plant behoort tot de familie Malastomataceae en komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië en het tropische gedeelte van Afrika. Oorspronkelijk komt de Medinilla Magnifica uit de Filipijnen waar de plant ‘Kapa-Kapa’ genoemd wordt.

De Medinilla behoort tot de epifyten, dit zijn planten die groeien op de takken van een boom zonder hier voedingsstoffen aan te onttrekken. De stengels van de plant voelen aan als een kurk en zijn vierkant van vorm. Uit deze stengels komen de bladeren van de Medinilla. De plant is bekend door de hangende bloemen die gemiddeld 3-5 maanden bloeien.

Meer over de verzorging van de Medinilla lees je op deze pagina.

Water geven

Medinilla water geven

Hoeveel water heeft de Medinilla nodig? Zorg ervoor dat de grond lichtvochtig blijft, zonder dat er een laagje water op de bodem blijft staan. Geef de plant wekelijks een scheutje water. Controleer een paar dagen na het water geven of de grond nog vochtig is. Dit doe je door je vinger, twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na 4 dagen nog heel nat, geef dan minder water. In de grond na 2 dagen al droog, geef de plant dan meer water.

De bladeren van de Medinilla gaan slap hangen wanneer de plant water verlangt. Nadat de plant water heeft gekregen zullen deze rechttrekken en zal de plant er weer mooi bij staan. De Medinilla krijgt liever een keer te weinig water dan te veel. Voorkom dan ook ten alle tijden dat er een laagje water in de onderkant van de pot vormt.

Watersysteem

Je kan er ook voor kiezen om de plant op te maken met vulcastrat en watermeter. Hierdoor hoef je slecht een keer per twee weken water te geven tot het moment dat de watermeter omhoog beweegt. Dit is een teken dat er water onder in de pot is gekomen. Het water wordt de komende 24 uur opgezogen door het vulcastrat en vervolgens langzaam afgegeven aan de plant. Geef de plant nooit water wanneer de watermeter omhoog staat. In de wintermaanden kan de watergift verminderd worden naar eens per vier weken.

Dit is wel afhankelijk van de grootte van de pot. Het zal dus kunnen dat je vaker water moet geven. Controleer dus altijd de grond en de watermeter.

Sproeien

Vanwege de tropische achtergrond van de Medinilla kan een sproeibeurt nooit kwaad. Dit verhoogt de luchtvochtigheid wat de plant ten goede komt. Ook kan het stof van de bladeren verwijderen, wat de plant mooier maakt.

Licht en warmte

We raden aan de Medinilla op een plek te zetten met veel indirect zonlicht. De plant houdt van veel licht en staat daarom graag voor een raam gericht op het zuiden. Je kan de kamerplant daarom gemakkelijk in de vensterbank plaatsen als echte eye-catcher.

De Medinilla vindt direct zonlicht alleen minder leuk. Plaats de Medinilla daarom iets verder van het raam in het voorjaar en zomer. Bij een raam op het oosten of westen kan de plant wel dichter bij het raam worden geplaatst.

Plaats de Medinilla, als de plant uitgebloeid is, op een koele plek met veel licht. Verwijderd hierbij eerst de bloemen. De plant kan hierdoor, na een paar maanden, mogelijk weer opnieuw gaan bloeien.

Minimale temperatuur

Overdag: 14 ℃
'S nachts: 10 ℃
Medinilla in grijze pot

Verpotten

Groen blad Medinilla

Verpot de kamerplant altijd buiten de bloeiperiode. Tijdens de bloeiperiode heeft de plant al de energie nodig voor de bloem en kan hierdoor eventuele schade aan de wortel niet opvangen. Verpot de Medinilla alleen wanneer dit echt nodig. Als je de plant na een tijd toch wilt verpotten, kan je dit het beste in de lente doen.

Gedurende de lente heeft de plant namelijk meer energie en zullen beschadigde wortels zichzelf sneller herstellen. Let er wel op dat het voor de bloeiperiode gebeurt. Gebruik bij het verpotten van de Medinilla normale potgrond of vulcastrat. De potgrond in ons assortiment is gemaakt van kokosnoot. Deze grond heeft hierdoor een luchtige structuur en is optimaal voor deze plant.

Voeding

Geef de Medinilla geen voeding tijdens de bloeiperiode. Na de bloeiperiode kan je deze bloeiende kamerplant wel voeding geven. Zorg er ook voor dat je geen voeding geeft in de herfst- en wintermaanden.

Als je voeding wilt geven aan de Medinilla, gebruik dan bloeiende-kamerplantenvoeding. Lees voor gebruik eerst de verpakking. Hou je aan de aanbevolen hoeveelheid voeding. Je kan beter te weinig voeding geven dan te veel. Wanneer de plant een teveel aan voeding krijgt, kan de plant zwarte bladeren of een zwarte bloemkop krijgen.

Roze bloem Medinilla

Onderhoud

Hangende bloem Medinilla

Verkleurde bladeren

De Medinilla is een gemakkelijke plant in onderhoud. Als de plant zwarte bladeren krijgen of last krijgt van afvallende bloemen, is dit vaak het gevolg van te veel voeding. Ook kan dit komen door een standplaats met te weinig licht of te veel water.

Als je laatst geen voeding hebt gegeven, plaats de plant dan naar een plek met meer licht en controleer de grond. Dit controleren doe je door je vingers tot twee knokkels diep in de grond te steken. Met een beetje geluk kan de plant zich dan herstellen.

Snoeien

Je kan de Medinilla snoeien, wanneer de plant te groot wordt. Knip of snij hiervoor simpelweg de stengel vanaf de onderkant af, met een snoeischaar of mes, om de wond zo klein en schoon mogelijk te houden.

Ook raden we aan om de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Medinilla stekken

Ga als volgt te werk bij het vermeerderen van de Medinilla. Snijd een jonge stengel af, aan de basis van de plant. Verwijder het grootste gedeelte van de bladeren op deze stengel. Plaats deze stengel in stekgrond en probeer gedurende 1 á 2 maanden de temperatuur tussen de 20 á 25 graden Celsius te houden. Na deze periode is de plant opnieuw geworteld en kan deze in een pot worden geplaatst.

Bloemen

De Medinilla is een kamerplant die wordt gewaardeerd vanwege de prachtige bloemen. De bloemen zullen, bij de juiste verzorging, 2 tot 5 maanden bloeien. De bloemen van Medinilla zijn in verhouding vrij zwaar. Het kan gebeuren dat de plant hierdoor omvalt.

Wanneer dit gebeurt, kan je proberen de bloem te verstevigen. Mocht dit niet helpen, dan kan je er ook voor kiezen de plant te verpotten in een grotere en stevigere pot. Als je dit liever niet doet dan kan je ook de stengel van de bloem afknippen.

Na de bloei raden we aan om oude bloemstelen te verwijderen. Op deze plek zal de plant nieuw blad aanmaken en hierna ook bloemknoppen. Het is aan te raden om de kamerplant na de bloei op een iets koudere plek te zetten, bijvoorbeeld de slaapkamer. Zorg wel dat de plant genoeg licht blijft ontvangen.

Giftig

De Medinilla is een kamerplant die niet giftig is.

Ziektes

Een veelvoorkomende klacht bij deze plant is een witte uitslag, in de vorm van poeder, op het blad. Dit poeder zijn groeisuikers. Deze groeisuikers maakt de plant aan tijdens de bloeiperiode en zijn niet schadelijk voor de plant.

Soms heeft de plant last van wolluis of schildluis. Wolluis kan het beste bestreden worden door het eraf te spuiten met een harde waterstraal. Als dit niet helpt, kies dan voor chemische bestrijdingsmiddelen, hierbij is herhaling noodzakelijk.

Medinilla in bloei
Ga direct naar