Medinilla verzorging

De Medinilla is een prachtige en opmerkelijke kamerplant. Deze plant behoort tot de familie Malastomataceae en komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië en het tropische gedeelte van Afrika. Oorspronkelijk komt de Medinilla Magnifica uit de Filipijnen waar de plant ‘Kapa-Kapa’ genoemd wordt.

De Medinilla behoort tot de epifyten, dit zijn planten die groeien op de takken van een boom zonder hier voedingsstoffen aan te onttrekken. De stengels van de plant voelen aan als een kurk en zijn vierkant van vorm. Uit deze stengels komen de bladeren van de Medinilla.

Medinilla verzorging tips

Water geven

De bladeren van de Medinilla gaan slap hangen wanneer de plant water verlangt. Nadat de plant water heeft gekregen zullen deze rechttrekken en zal de plant er weer mooi bij staan.

De Medinilla krijgt liever een keer te weinig water dan te veel. Voorkom dan ook ten alle tijden dat er een laagje water in de onderkant van de pot vormt.

Sproeien

Vanwege de tropische achtergrond van de Medinilla kan een sproeibeurt nooit kwaad. Dit verhoogt de luchtvochtigheid wat de plant ten goede komt. Echter, het geven van een sproeibeurt is niet noodzakelijk.

Licht en warmte

De Medinilla houdt van veel licht en staat daarom graag in of voor een raam gericht op het zuiden. Je kunt de kamerplant daarom gemakkelijk in de vensterbank plaatsen als echte eye-catcher. Echter, direct zonlicht vindt deze woonplant minder leuk. Plaats de Medinilla daarom iets verder van het raam in het voorjaar.

Minimale temperatuur

Overdag: 18 ℃
'S nachts: 15 ℃

Verpotten

Verpot de Medinilla alleen wanneer dit echt nodig. Je kunt dit het beste in de lente doen. Gedurende de lent heeft de plant namelijk meer energie en zullen beschadigde wortels zichzelf sneller herstellen. Gebruik bij het verpotten van de Medinilla Anthurium potgrond. Deze grond heeft een luchtige structuur en is optimaal voor deze plant. Vermijd het verpotten in de bloeiperiode dit komt de plant niet ten goede.

Voeding

Het toedienen van extra voeding is niet noodzakelijk bij de Medinilla binnenplant. Mocht je toch extra voeding willen toedienen gebruik hier dan speciale Orchidee voeding voor. Houdt je aan de aanbevolen hoeveelheid voeding. Je kunt beter te weinig voeding geven dan te veel. Wanneer de plant wordt overvoed kan deze zwarte bladeren of een zwarte bloemkop krijgen.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

De Medinilla is een gemakkelijke plant in onderhoud. Mocht deze zwarte bladeren krijgen of last van afvallende bloemen is dit vaak een indicatie van overvoeding. Een andere reden hiervan kan ook toe te wijden zijn aan standplaats met te weinig direct zonlicht of een te veel aan water.

Snoeien

Je kunt de Medinilla snoeien wanneer deze te groot wordt. Knip of snij hiervoor simpelweg de stengel vanaf de onderkant af met een snoeischaar of mes om de wond zo klein en schoon mogelijk te houden.

Vermeerderen

Ga als volgt te werk bij het vermeerderen van de Medinilla. Snijd een jonge stengel af aan de basis van de plant. Verwijder het grootste gedeelte van de bladeren op deze stengel. Plaats deze stengel in stekgrond en probeer gedurende 1 á 2 maanden de temperatuur tussen de 20 á 25 graden Celsius te houden. Na deze periode is de plant opnieuw geworteld en kan deze in een pot worden geplaatst.

Bloemen

De Medinilla is een kamerplant die wordt gewaardeerd vanwege zijn prachtige bloemen. Deze zullen bij de juiste verzorging 2 tot 5 maanden bloeien. De bloeiperiode begint rond november en duurt ongeveer tot februari. De bloemen van Medinilla zijn in verhouding vrij zwaar. Het kan daarom gebeuren dat de plant hierdoor tijdens de bloei omvalt. Wanneer dit gebeurt kun je proberen de bloem te verstevigen. Mocht dit niet baten dan kun je er ook voor kiezen de plant te verpotten in een grotere pot. Wil je dit liever niet doen dan kan je ook de stengel van de bloem afknippen.

Na de bloei is het optimaal om oude bloemstelen te verwijderen. Op deze plek zal de plant nieuw blad aanmaken en hierna ook bloemknoppen. Het is aan te raden om deze kamerplant na de bloei op een iets koudere plek te zetten, bijvoorbeeld de slaapkamer.

Giftig

De Medinilla is niet giftig.

Ziektes

Een veelvoorkomende klacht bij deze plant is een witte uitslag in de vorm van poeder op het blad. Dit zijn groeisuikers die de plant aanmaakt tijdens de bloei periode en zijn niet schadelijk voor de plant.

Soms heeft de plant last van wolluis of schildluis. Wolluis kan het beste bestreden worden door het eraf te spuiten met een harde waterstraal. Mocht dit niet baten kies dan voor chemische bestrijdingsmiddelen, hierbij is herhaling noodzakelijk.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie