Kentia verzorging

Deze populaire palm staat het liefst op een plek in de halfschaduw of schaduw. Zorg ervoor dat de grond lichtvochtig blijft, zonder dat er water op de bodem blijft staan. Met deze verzorging heb je lang plezier van deze mooie palm.

De Howea Forsteriana, beter bekend als de Kentiapalm, groeit van oorsprong op een eiland ten oosten van Australië. De Kentia is een palm uit de familie Arecaceae of Palmea. Dit is een van de sterkere palmen. Omdat de Kentia gemakkelijk in onderhoud is, is deze geliefd op kantoren.

Meer over de verzorging van de Kentia Howea Forsteriana lees je op deze pagina.

Kentia verzorging

Samenvatting
Veel
Schaduw
Sterk luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Kentia verzorging
Planten van deze familie
Grote kentia palm kamerplant 5
Kentia (extra vol) Howea Forsteriana
180 cm 27 cm
€ 11500 incl. BTW
Kentia palm grote kamerplant 1 1
Kentia palm Howea Forsteriana
200 cm 24 cm
€ 10300 incl. BTW
Kentia palm
Kentia palm Howea Forsteriana
180 cm 24 cm
€ 9600 incl. BTW
Kentia palm kamerplant 1 2
Kentia Howea Forsteriana
130 cm 24 cm
€ 5300 incl. BTW
Kentia palm grote kamerplant 1
Kentia Howea Forsteriana
160 cm 24 cm
€ 6800 incl. BTW
Kentiapalm kamerplant
Kentia Howea Forsteriana
120 cm 21 cm
€ 4100 incl. BTW
Groene kentia palm 1
Kentia Howea Forsteriana
80 cm 17 cm
€ 2600 incl. BTW
Kentia hydrocultuur plant 1
Kentia hydroplant Howea Forsteriana
120 cm 18 cm
€ 10300 incl. BTW
Grote kentia palmen
Kentia Howea Forsteriana
200 cm 32 cm
€ 21600 incl. BTW
Kentia kamerplant hydrocultuur
Kentia Howea Forsteriana
100 cm 18 cm
€ 10100 incl. BTW
Kentia palm 2
Kentia Howea Forsteriana
140 cm 28 cm
€ 26400 incl. BTW
Kentia kamerplant op hydrokorrels
Kentia Howea Forsteriana
100 cm 22 cm
€ 12700 incl. BTW
Kentia palm hydro plant 1
Kentia Howea Forsteriana
140 cm 18 cm
€ 12100 incl. BTW
1kefo6t10
Kentia Howea Forsteriana
120 cm 22 cm
Regular Price € 14700 Special Price € 10224 incl. BTW
Kentia palm kamerplant hydro
Kentia Howea Forsteriana
120 cm 25 cm
€ 17600 incl. BTW

Deze populaire palm staat het liefst op een plek in de halfschaduw of schaduw. Zorg ervoor dat de grond lichtvochtig blijft, zonder dat er water op de bodem blijft staan. Met deze verzorging heb je lang plezier van deze mooie palm.

De Howea Forsteriana, beter bekend als de Kentiapalm, groeit van oorsprong op een eiland ten oosten van Australië. De Kentia is een palm uit de familie Arecaceae of Palmea. Dit is een van de sterkere palmen. Omdat de Kentia gemakkelijk in onderhoud is, is deze geliefd op kantoren.

Meer over de verzorging van de Kentia Howea Forsteriana lees je op deze pagina.

Kentia palm water geven

Kentia water geven

Hoeveel water moet je de Kentiapalm geven? Zorg dat de Kentia continue in een lichtvochtige grond staat en de grond niet opdroogt. Let hierbij er wel op dat de wortels niet in natte grond staan. Geef daarom regelmatig kleine beetjes water. Bijvoorbeeld eens per 5 dagen in de zomer en eens per 10 dagen in de winter.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de grootte van de palm en de hoeveelheid licht die de plant krijgt. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na 4 dagen nog steeds nat, verminder dan de watergift. Controleer dit door een vinger, tot twee knokkels diep, in de aarde te steken. Het is verstandig om dit bij een nieuwe kamerplant regelmatig te doen. Op den duur wordt het dan eenvoudiger om te bepalen hoeveel en hoe vaak de Kentia water nodig heeft.

Watersysteem

Als je de palm met professionele vulcastrat substraat en een watermeter opmaakt, kan je minder en makkelijker watergeven. Geef hierbij de palm water éénmaal per week water totdat de watermeter gaat bewegen. Dit is een teken dat er water onder in de pot is gekomen. Het water wordt de komende 24 uur opgezogen door het vulcastrat en vervolgens langzaam afgegeven aan de plant. Geef de plant nooit water wanneer de watermeter omhoog staat. In de wintermaanden kan de watergift verminderd worden naar eens per twee weken.

Sproeien

Het regelmatig sproeien van de Kentia is aan te raden wanneer de radiator, in de winter, een te droge lucht veroorzaakt. Ook zorgt het sproeien ervoor dat de kans op spint en ongedierte kleiner wordt. Ook verwijdert het stof van het blad, waardoor het blad langer mooi blijft.

Een regenbuitje in de zomer, is ook bijzonder effectief om stof te verwijderen. Wij adviseren te sproeien met ontkalkt water of regenwater, wanneer dit opdroogt blijven er geen kalkvlekken achter op het blad.

Licht en warmte

De Kentia stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Ten opzichte van andere palmen kan de Kentia relatief donker staan. Stagneert de groei of maakt de kamerplant weinig vers blad? Plaats de palm dan een meter dichter bij het raam. Worden de bladeren geel of wordt de plant lichter van kleur? Plaats de palm dan een meter verder van het raam. Zorg voor maximaal 3 uur direct zonlicht. Zo behoudt de Kentia zijn diep donkergroene kleur.

Je kan de Kentia zonder problemen voor een raam op het westen, oosten of noorden plaatsen. Plaats de Kentia nooit direct voor een raam op het zuiden. Als je de plant toch voor een raam op het zuiden wilt plaatsen, plaats de plant dan minimaal 3 meter van het raam.

Minimale temperatuur

Overdag: 13 ℃
'S nachts: 8 ℃
Kleine Kentia, Grote Kentia

Kentia palm verpotten

Kentia kluit

We raden aan de Kentia Palm niet te verpotten. Kentia palmen hebben weinig wortels en groeien langzaam. Er kan juist meer schade ontstaan als de Kentia wordt verpot, waardoor de wortels een lang herstelproces aan moeten gaan. 

Je kan de Kentia wel in een sierpot plaatsen zodat de kweekpot niet meer zichtbaar is. Kies een sierpot uit die een aantal centimeters groter is dan de kweekpot van de Kentia en plaats de kamerplant vervolgens in de sierpot. De kweekpot van de Kentia heeft een verhoging aan de onderkant, zodat de wortels niet direct tegen de bodem van de sierpot aan zitten. Door de verhoging kunnen de wortels gecontroleerd het water opnemen. Er mag daarom altijd een laagje water van 1 à 2 cm aan de onderkant van de sierpot blijven zitten. Hiermee is de kans op uitdroging kleiner.

De Howea Fosteriana kan ook met kweekpot in vulcastrat worden geplaatst. Plaats de kweekpot op gewenste hoogte in de sierpot en vul het aan met vulcastrat. Zorg ervoor dat er op de bovenlaag van de potgrond van de Kentia maximaal drie centimeter vulcastrat wordt geplaatst. Als er een te dikke laag vulcastrat op de bovenkant ligt, kan er rot ontstaan bij de stengelaanzet.

Gaat een Kentia scheef hangen? Plaats dan wat grote keien tegen de stam om de palm te stabiliseren. Door het opnieuw verpotten, zijn mogelijk enkele wortels beschadigd. Hierdoor kan de palm zichzelf minder goed recht houden. Een stok ter ondersteuning is ook mogelijk, de kans bestaat alleen dat deze in de wortels steekt en hierdoor wortels beschadigd.

Kentia palm bemesten

Heeft de Kentia vaak voeding nodig? Een palm kan prima zonder kamerplantenvoeding overleven, alleen zal voeding de groei en gezondheid van de plant bevorderen. Je plant wordt dus mooier als de plant voldoende voeding krijgt. Zorg er alleen voor dat je niet te veel voeding geeft aan de plant. Overvoeding maakt de grond namelijk erg zuur, hierdoor kunnen de wortels direct verbranden of dichtslaan en vervolgens geen water meer opnemen.

We raden aan de Kentia, van april tot september, voeding te geven. Gebruik hiervoor vloeibare palmenvoeding. Dit kan toegevoegd worden bij iedere watergifte. Lees voor gebruik de verpakking voor de dosering. Omdat de Kentiapalm langzaam groeit, is de helft van de dosering voldoende. Buiten de periode april-september raden we aan de plant geen voeding te geven.

Kentia stam

Kentia palm onderhouden

Kentia snoeien en knippen

Verkleurde bladeren

Krijgt je Kentia bruine randen rondom het blad? Dit is een natuurlijk verschijnsel en is niet te voorkomen. Deze bruine randen zullen ontstaan bij de onderste en oudste bladeren. Op den duur gaan deze bladeren dood. Deze bladeren kan je wegknippen.

Als de Kentia geel blad krijgt, is dit meestal het gevolg van een te lichte standplaats. In dit geval raden we aan de Kentia simpelweg een meter verder van het raam te verplaatsen.

Als de Kenia bruin blad krijgt, in plaats van bruine randen, is vaak het watergeven de oorzaak. Zowel te weinig water als een teveel aan water kan hiervoor zorgen. De wortels schrikken namelijk van te veel water en 'slaan' dicht. Waardoor bruin blad het gevolg zal zijn. Probeer de grond te controleren door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Herhaal dit regelmatig, hierdoor zal je een beter inzicht verkrijgen in de waterbehoefte en het waterverbruik van de plant.

Snoeien

Lelijk blad is niet altijd te voorkomen. Een Kentia maakt bovenin nieuw blad aan om het onderste blad te vervangen. Dit onderste blad kan het beste worden weggeknipt, wanneer het lelijk wordt. Dit doe je zo dicht mogelijk bij de stam. Bruine randen mogen ook weggeknipt worden. Doe dit zoals weergeven op de afbeelding hiernaast. Het is niet mogelijk om de stam te snoeien.

Kentia stekken

Het vermeerderen van de Kentia Howea Forsteriana is lastig. Kentia’s zijn, net zoals alle palmen, alleen te kweken door middel van zaden. Het kiemen bij een Kentia zal veel tijd in beslag nemen. Ook is een hoge temperatuur van rond de 27 graden hierbij gewenst. Er zijn websites die het splitten van de kluit ook als optie geven, echter raden wij dit niet aan. De plant wordt er niet mooier op en er is een grote kans dat er veel wortels worden beschadigd.

Bloeit de Kentia palm?

Alleen volgroeide Kentia palmen bloeien. Echter is dit niet in de vorm van een bloem. De Kentia Palmen produceren zaden die op een soort noot lijken. Deze noten zitten met vele aan een lange stengel vast die uit de Palm groeien. Dit zal alleen niet voorkomen in de woonkamer. De kamerplant blijft hiervoor te klein.

Giftig

Nee, Kentia's zijn niet giftig en veilig voor huisdieren en kinderen. Desalniettemin kan het eten ervan irritatie opleveren en uiteraard je mooie plant om zeep helpen.

Ziektes

De Kentia is niet specifiek vatbaar voor een bepaalde ziekte. We raden aan de plant niet te veel in de tocht te zetten en de plant regelmatig goed te controleren op beestjes die er niet horen. Hoe eerder je de ziekte of ongedierte waarneemt en bestrijdt, hoe groter de kans dat de plant het overleeft.

Als je plant last heeft van ongedierte, raden we aan dit te bestrijden met een chemisch of biologisch middel. Dit is per soort verschillend, welk middel het best ingezet kan worden. Op de pagina van ongediertebestrijding kan je achterhalen welk beestje waarschijnlijk in je plant zit.

Onderop het Kentia blad zijn er soms bruine draden of ophopingen te vinden. Dit zijn vezels die aan het blad vast zitten en is een natuurlijk proces van de kamerplant. Verwar dit niet met ongedierte.

Kentia bladeren
Vraag en antwoord
Jayson: "Hoe snel groeit een Kentia?"

De Kentia groeit in een normaal tempo. Het is een palm die vanuit het hart nieuwe speren ontwikkeld welke vervolgens geleidelijk uitvouwen tot volwaardige bladeren.

Anita: "Is de Kentia een makkelijke kamerplant?"

Ja, de kentia is een makkelijke en dankbare kamerplant. Plaats de kentia op een standplaats met half schaduw en houdt de grond licht vochtig, dan behoudt hij zijn sierwaarde voor vele jaren.

Ga direct naar