Kentia verzorging

De Howea Forsteriana, beter bekend als de Kentia palm, groeit van oorsprong op een eiland ten oosten van Australië. De Kentia is een palm uit de familie Arecaceae of Palmea. Dit is een van de sterkere palmen. Omdat de Kentia gemakkelijk in onderhoud is, is deze geliefd op kantoren.

 Kentia verzorging
 1. Kentia
  € 603,00 incl. BTW
  Kentia Howea Forsteriana
  300 cm 60 cm
 2. Kentia
  € 1.139,00 incl. BTW
  Kentia Howea Forsteriana
  350 cm 70 cm
 3. Mooie kentia palm kopen
  € 40,00 incl. BTW
  Kentia Howea Forsteriana
  130 cm 24 cm
 4. Kentia
  € 20,00 incl. BTW
  Kentia Howea Forsteriana
  80 cm 19 cm
 5. Kentia
  € 53,00 incl. BTW
  Kentia Howea Forsteriana
  160 cm 24 cm

Kentia palm water geven

De Kentia dient net zoals andere palmen in een constant vochtige grond staan. Let hierbij op dat de wortels niet in natte grond staan. Geef daarom regelmatig kleine beetjes water. Bijvoorbeeld eens per 5 dagen in de zomer en eens per 10 dagen in de winter.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de grootte van de palm en de hoeveelheid licht die de plant bereikt. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na 4 dagen nog steeds nat, verminder dan de watergift. Controleer dit door een vinger in de aarde te steken. Het is verstandig om dit bij een nieuwe kamerplant regelmatig te doen. Op den duur wordt het dan eenvoudiger om te bepalen hoeveel en hoe vaak de Kentia nodig heeft.

Op de afbeelding hiernaast is een opgemaakte kentia palm weergeven. Deze is opgemaakt met professionele vulcastrat substraat en een watermeter. Geef hierbij de palm water éénmaal per week water totdat de watermeter gaat bewegen. Dit is een teken dat er water onderin de pot is gekomen. Het water wordt de komende 24 uur opgezogen door het vulcastrat en vervolgens langzaam afgegeven aan de plant. Geef de plant nooit water wanneer de watermeter omhoog staat. In de wintermaanden kan de watergift verminderd worden naar eens per twee weken.

Sproeien

Het sproeien van de Kentia is niet noodzakelijk. Het is wel aan te raden wanneer de radiator een te droge lucht veroorzaakt. Daarnaast voorkomt sproeien ook spint en blijft het blad langer mooi. Een regenbuitje in de zomer is ook bijzonder effectief om stof te verwijderen. Bovendien werkt dit preventief tegen ongedierte. Wij adviseren te sproeien met ontkalkt water of regenwater, wanneer dit opdroogt blijven er geen kalkvlekken achter op het blad.

Licht en warmte

De Kentia stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit. Ten opzichte van andere palmen kan de Kentia relatief donker staan. Stagneert de groei of maakt de kamerplant weinig vers blad? Plaats de palm dan een meter dichterbij het raam. Worden de bladeren geel of wordt de plant lichter van kleur? Plaats de palm dan een meter verder van het raam. Zorg voor maximaal 3 uur direct zonlicht. Zo behoudt de Kentia zijn diep donker groene kleur.

Je kunt de Kentia zonder problemen op een raam op het westen, oosten of noorden plaatsen. Echter, plaats de Kentia nooit direct voor een raam op het zuiden. Plaats je de plant toch op een raam op het zuiden, behoudt dan minimaal 3 meter afstand.

Minimale temperatuur

Overdag: 16 ℃
'S nachts: 10 ℃

Kentia palm verpotten

Verpot de Kentia in de lente of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit eens per 2 jaar, of eerder als de pot te klein wordt.

Kentia palmen hebben weinig wortels en groeien langzaam. Verpotten is hierdoor niet zo vaak nodig. Voorzie wel vaker de toplaag van verse potgrond. De plant kan het beste in de lente worden verpot doordat de wortels in de lente het beste en snelste herstellen. Een ruimere plantenbak creëert een grotere waterbuffer voor de Kentia, omdat de grond meer water kan opnemen. Hiermee is de kans op uitdroging kleiner. Het is verstandig om bij hoge vazen een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, omdat het buiten bereik van de wortels is. Neem een sierpot met een diameter die minimaal 20% groter dan de kweekpot. Je kunt gewone universele potgrond of speciale palmen potgrond gebruiken.

Het is belangrijk om in de periode na het verpotten een Kentia niet te veel water te geven. Daardoor gaan de wortels sneller opzoek naar water. Een groter wortelstelsel zorgt voor een gezondere palm.

Gaat een Kentia scheef hangen? Plaats dan wat grote keien tegen de stam om de palm te stabiliseren. Het opnieuw verpotten beschadigd meer wortels, waardoor de palm zichzelf minder goed kan stabiliseren. Een stok ter ondersteuning is ook mogelijk, de kans bestaat echter dat deze in de wortels steekt.

Kentia palm bemesten

Bemest de Kentia wekelijks van april tot september. Gebruik hiervoor vloeibare voeding voor palmen. Omdat de Kentia palm langzaam groeit, is de helft van de dosering voldoende. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de binnenplant geen voeding heeft gehad. Overvoeding maakt de grond erg zuur, hierdoor kunnen de wortels direct verbranden of dichtslaan en vervolgens geen water meer opnemen. Een palm kan prima zonder kamerplanten voeding overleven, echter zal voeding de groei en gezondheid bevorderen.

Kentia palm onderhouden

Verkleurde bladeren

Bruine randen zullen ontstaan bij de onderste bladeren, dit zijn de oudste bladeren. Dit is een natuurlijk verschijnsel en is niet te voorkomen. Op den duur gaan deze bladeren dood. Vergelende bladeren zijn meestal het gevolg van een te lichte standplaats, plaats de kentia in dit geval 1 meter verder van het raam.

Wanneer een Kentia palm te veel water heeft gekregen zal deze dezelfde verschijnselen tonen als wanneer de palm te weinig water heeft gehad. De wortels schrikken namelijk van te veel water en 'slaan' dicht. Waardoor bruin blad het gevolg zal zijn.

Snoeien

Lelijk blad is niet altijd te voorkomen. Een Kentia maakt bovenin nieuw blad aan om het onderste blad te vervangen. Dit onderste blad kan het beste weggeknipt worden wanneer het lelijk wordt. Doe dit zoals weergeven op de afbeelding hiernaast. Bruine randjes mogen ook weggeknipt worden. Het is echter niet mogelijk om de stam te snoeien.

Vermeerderen

Kentia's zijn net zoals alle palmen alleen te kweken door middel van zaad. Het kiemen bij een Kentia zal veel tijd in beslag nemen. Een hoge temperatuur van rond de 27 graden is gewenst.

Bloeit de Kentia palm?

Alleen volgroeide Kentia palmen bloeien. Op de afbeelding hiernaast is een grote kentia palm in bloei te zien. Dit zal echter niet voorkomen in de woonkamer.

Giftig

De Kentia is niet giftig.

Ziektes

De Kentia is niet specifiek vatbaar voor een bepaalde ziekte. Het is echter altijd raadzaam om regelmatig de palm goed te controleren op beestjes die er niet horen. Hoe eerder een ziekte is waargenomen, hoe groter de kans van een succesvolle bestrijding. Wat betreft de bestrijding adviseren wij gebruik te maken van een ongedierte bestrijdingsmiddel, je kunt hierbij kiezen tussen een chemische variant of voor de natuurvriendelijke biologische variant.

Soorten

Bij 123planten voeren wij regelmatig een assortiment bekende Kentia palmen. 

Bekijk ons assortiment Kentia palmen

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie